12 Nisan 2022 Salı

Karamelli Sufle Tarifi (Suflördekinden Daha Güzel Oluyor)

 

Karamelli Sufle Tarifi (Suflördekinden Daha Güzel Oluyor) İçin Malzemeler

  • 2 adet oda ısısında yumurta
  • 1 saat önceden hazırlanmış karamel (Tarifi detayları ile sayfamda)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (Eritilecek)
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı kadar şeker
  • Karamel (Tarif için

    Karamelli Sufle Tarifi (Suflördekinden Daha Güzel Oluyor) Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağını tavamıza alıp, eritelim ve hafif ılıması için bir kenara alalım.
  • Yumurtaları derin bir kabın içine kırıp, şekerimizi içine dökelim ve blender ile iki dk kadar çırpalım.
  • Ardından bir saat önceden hazırlamış olduğumuz karameli karışımın içine dökelim iki dk kadar blender ile çırpalım (Karamel tarifi için)
  • Ilıyan tereyağınıda karışıma döküp biraz çırpalım ve unumuzu ilave edip homojen bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Hamurumuzu sufle kabı veya toprak kaplara eşit miktarda paylaştıralım. Bu tariften yaklaşık dört kişilik sufle çıkıyor.
  • Fırınımızı önceden 180 derecede ısıtalım. Isınan fırına suflelerimi koyalım.
  • Burada önemli olan aşama hamuru yaklaşık 8 dk kadar pişirip hemen fırından çıkarmamız gerektiğidir. Bu yüzden süreyi kaçırmamaya dikkat edelim yoksa suflemiz akışkan olmayacaktır.
  • Sufle yaklaşık 8 dk kadar pişince fırından çıkarıp üzerine çay süzgeci yardımı ile hafifçe un gezdirelim. Tarifimiz afiyetle yenmek üzerine hazırdır kolay gelsin 

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi

 

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram haşlanmış bezelye
  • 2 adet soğan
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik

    Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağını döküyoruz. Üzerine minik doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip, pembeleşene kadar kavuruyoruz.
  • Salçaları ekliyoruz ve biraz kavurduktan sonra havucu ve patatesi de ekleyip, karıştırıyoruz.
  • Üzerine gelecek kadar sıcak su ekledikten sonra kapağı kapalı 20 dk pişiriyoruz.
  • Üzerine haşlanmış bezelyeleri ekliyoruz, tuzunu ilave ediyoruz ve 15 dk daha pişiriyoruz.
  • Üzeri için küçük tavada tereyağını eritip, kekiğini de koyduktan sonra yemeğimize ekliyoruz. Afiyet olsun.

Dizme Kebapı (Patlıcanlı,patatesli,köfte) Tarifi

 

Dizme Kebapı (Patlıcanlı,patatesli,köfte) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet patlıcan

Köfte için;

  • 500g dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kimyon, yeditürlü
  • Dileyen kuyruk yağıda ilave edebilir benim gibi

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Sivri biber
  • Domates

    Dizme Kebapı (Patlıcanlı,patatesli,köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda yarım saat bekletelim.
  • Bu aşamada yoğurma kabına kıyma malzemelerini alarak güzelce yoğuralım.
  • Malzemeler birbiri ile özleştikten sonra üzerini streç ile örterek 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Hazırladığımız köfte harcımızdan parçalar koparalım ve şekil verelim.
  • Köftelere şekil verildikten sonra patatesler soyup, dilimleyelim.
  • Patlıcanı, köfteyi ve patatesi sırasıyla dizerek fırın kabına yerleştirelim ve boş kalan yerleri kiraz domatesle veya biberler dolduralım.
  • Sosu için; tavaya malzemeleri alıp hafif kaynatalım. Ardından sosu köftemizin üzerine yayıp üzerine ıslattığımız yağlı kağıtla kapatalım.
  • 200 derece fırında yaklaşık 1 saat kontrollü olarak pişirelim (Yarım saat sonra yağlı kağıdı üzerinden alıp hafif kızarmasını sağlayalım)
  • Patlıcanları kontrol ettiğinizde yumuşamışlarsa yemeğimiz pişmiştir. Afiyet olsun.

Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi

 

Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

Sosu için;

  • 1 şişe maden suyu
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu

İç harcı için;

  • 250 gram beyaz peynir (Evde olan peynirlerden de yapabilirsiniz.)

    Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Böreğin sosu için verilen malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Fırın tepsisini hafif yağlayıp, yufkanın ilkini serip, kenarlarından biraz taşırıyoruz.
  • Sostan her yerine gelecek şekilde sürüp kat kat yufka koyuyoruz. Her kata bolca sostan sürmeyi unutmuyoruz. Yufkaların ara katına iç harcından koyup yayıyoruz.
  • Diğer yufkaları da aralarına sos sürerek yerleştiriyoruz. En son kalan yufkayı da yerleştirdikten sonra kenar kısımlarından taşan yufkaları üzerine doğru kapatıyoruz.
  • Kalan sosu da böreğin üzerine döküp çatalla delikler açıyoruz. Vaktiniz varsa bu şekilde buzdolabında bir saat kadar bekletebilirsiniz.
  • Vaktiniz yoksa hemende pişirebilirsiniz. Böreği önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Cepli Poğaça Tarifi

 

Cepli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su

Hamurun Aralarına Sürmek İçin;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörekotu
  • Susam

    Cepli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Cepli poğaça için ilk olarak yoğurma kabına un,  şeker, tuz, instant maya, sıvı yağ, süt ve suyu alalım, hamuru kıvam alana kadar yoğuralım.
  • Hamur toparlandıktan sonra üzerini streç filmle kapatıp daha iyi mayalanması için üzerine bir havlu veya örtü örtelim. Bu şekilde ılık bir ortamda yaklaşık 45 dakika – 1 saat arasında mayalanmaya bırakalım.
  • Mayası gelen hamuru tekrar yoğurup havasını aldıktan sonra  un serptiğimiz tezgaha alarak tekrardan yoğuralım.
  • Toparladığımız hamuru önce 2 eşit parçaya, ardından 12 parçaya bölelim.
  • Hamur parçalarını tekrar elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Ardından her bir bezeyi sırasıyla tabak büyüklüğünde açalım. Bu aşamada oklava ya da merdane kullanabileceğiniz gibi elinizle de açabilirsiniz.
  • Açtığımız hamurun üzerine sıvı yağı sürdükten sonra ikiye katlayalım.
  • Ardından yine sıvı yağ sürerek tekrar katlayalım.
  • Tüm bezeleri hazırladıktan sonra içerisine pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine poğaçalarımızı aralıklı olacak şekilde yerleştirelim.
  • Daha sonra her birinin üzerine yumurta sarısı sürelim
  • Son olarak üzerlerine biraz susam ve çörekotu serpiştirelim.
  • Poğaçaları hazırladıktan sonra 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişmeye bırakalım. Kat kat kabaran yumuşacık sandviç poğaçalarımız hazır. Afiyet olsun!

Karamelli Tavukgöğsü Tarifi

 

Karamelli Tavukgöğsü Tarifi İçin Malzemeler

Tavukgöğsü için ️;

  • 125 gram margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 lt süt

Soğuyunca;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket vanilya

Alt tabanı için ️;

  • 1 paket ufalanmış burçak bisküvi

Karamel sos için; ️

  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tutam tuz

    Karamelli Tavukgöğsü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukgöğsü yapılışı için; ilk olarak borcama bisküvi koyulur. Tencereye margarini koyulur, yağ eriyince un ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Süt ve şeker ilavesi yapılır, blendır ile karıştırılır. Muhallebi kıvamı alınınca soğuması için kenara alınır.
  • Soğuyan muhallebi ye kremşanti ve vanilya eklenir blendır karıştırılır. Bisküvi serili borcama dökülür.
  • Karâmel sos yapılışı için; uygun ve geniş bir tencere içerisine şeker alınır, kısık ateşte eritilip karamelize edilir. Su ilave edilir, bu aşamada şeker toplanacaktır, kısık ateşte kaynatılır ve şeker çözünecektir.
  • Diğer taraftan nişasta süt ile karıştırılır. Yavaş yavaş şekerli suya ilave edilir. Kıvam alınca ,tuz ve tereyağı eklenir. Karıştırılır.
  • Tavukgöğsü nün üzerine dökülür. Afiyet olsun

Susamlı Simit Pişi Tarifi

 

Susamlı Simit Pişi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağından biraz fazla un
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)

Kaplamak için

  • 1 kase süt
  • Susam

Pişirmek için:

  • Sıvı yağ

    Susamlı Simit Pişi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Simit pişinin hamuru için yoğurma kabına ılık süt, sıvı yağ, şeker ve tuzu alarak güzelce karıştıralım.
  • Üzerine unun bir kısmını ve instant mayayı ekleyerek spatula ile güzelce karıştıralım.
  • Hamurumuz toparlanmaya başladıktan sonra elimizle yoğuralım. Unu yavaş yavaş, kontrollü eklemenizde fayda var.
  • Hamuru toparladıktan sonra yoğurma kabının tabanına çok az un serpelim ve hamurumuzu içerisine alalım.
  • Üzerini streçleyerek 45 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda hamurumuzu tekrar un serptiğimiz tezgaha alıp son kez toparladıktan sonra merdane ile çok ince olmayacak şekilde açalım.
  • Açtığımız hamuru aparat yardımı ile şekillendirelim. Ben bu aşamada ortası delikli hamur aparatı kullandım, pişi şeklini aldılar. Siz dilerseniz bardak ve şişe kapağı yardımı ile de aynı şekli elde edebilirsiniz.
  • Hamuru şekillendirdikten sonra kenarlardaki hamuru tekrar toparlayarak açalım ve şekillendirelim.
  • Tüm hamuru şekillendirdikten sonra dışını kaplamak için bir kaseye sütü alalım.
  • Ardından şekillendirdiğimiz hamurlarımızı önce süte ardından kavrulmuş susama bulayarak tezgahın üzerine aldığımız pişirme kağıdına yerleştirelim.
  • Hazırladığımız pişileri kızdırdığımız sıvı yağda arkalı önlü pişirelim. Bu aşamada pişilerinizi ilk hazırladığınızdan başlayarak kızartmalısınız.
  • Tüm pişileri kızartmayacaksanız birbirine değmeyecek şekilde kilitli poşete alarak dondurucuya kaldırabilirsiniz.
  • Güzelce kızaran susamlı simit pişilerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Özel Soslu Çıtır Börek Tarifi

 

Özel Soslu Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet taze yufka
  • 500 gr taze ıspanak
  • 1 adet büyük soğan
  • 1 kalıp beyaz peynir (200gr)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ

Sosu için:

  • 1 su bardağı sıvıyağ (200ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Özel Soslu Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ıspanak güzelce yıkanıp ince doğranır.
  • İçine ince doğranmış soğan, ufalanmış beyaz peynir, baharatlar ve zeytinyağ eklenip elimizle hafif ovuşturarak karıştırılır ,ıspanak senişsin.
  • Sos için bir kapta malzemeler karıştırılır.
  • 1 adet yufka tezgaha alınır ortadan kesilir.
  • 2-3 yemek kaşığı sostan her yerine gelebilecek şekilde sürülür bi şerit ıspanak harç dökülür ,yanlardan içine katlayıp rulo sarılır.
  • İster gül böreği, uzunlamasına veya ister benim sarıp tepsiye alınır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

10 Nisan 2022 Pazar

Etli Sultan Kebabı Tarifi

 

Etli Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 500 gram kuşbaşı et
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Etli Sultan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etimizi uygun bir tencereye alıyoruz zeytinyağ ekleyip, ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra tencerenin kapağı kapalı orta ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz salça ve baharatları ekleyip, karıştırıyoruz.
  • Küçük küçük doğramış olduğumuz sebzeleri ekleyip 1 çay bardağı su ilave edip karıştırıyoruz tencerenin kapağı kapalı orta ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  • En son bezelye ve tuz ekleyip, güzelce karıştırıyoruz 2-3 dk daha pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz yufkaları dörde bölüp küçük bir kaseye yerleştiriyoruz.
  • Yufkanın uç kısımlarından kopartarak kasenin ortasına yerleştiriyoruz ortası iki üç kat olacak şekilde. Daha sonra kasenin içi dolacak şekilde et yerleştiriyoruz üzerini yufkayla kapatıp ters çevirip tepsimize yerleştiriyoruz.
  • Beşamel sos için; tereyağ uygun bir tavaya alıyoruz un ilave edip, hafif rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra süt ilave edip, kaynayana kadar çırpa teli ile çırpıyoruz kaynadıktan sonra kara biber, tuz ilave edip karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yufkamızın üzerini kapatacak şekilde üzerine gezdiriyoruz üzerine kaşar peyniri serpiyoruz.
  • 190 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Arap Tava Tarifi

 

Arap Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 3 adet patates
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4.5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su

    Arap Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle biberleri ve soğanı yemeklik doğruyoruz, domatesleri yemeklik doğruyoruz.
  • Patatesleri küçük küpler halinde doğruyoruz pişireceğimiz tepsiye sebzeleri alıyoruz.
  • Kıymayı alıyoruz salçayı ilave ediyoruz baharatları, tuzunu, yağını ve suyunu hepsini ilave edip, elimizle bütün malzemeyi yoğurur gibi harmanlıyoruz. Tepsinin üzerini düzeltiyoruz.
  • Yağlı kağıdı ıslatıp, üzerini kapatıyoruz 190 derece fırında ortalama bir saat kontrollü pişiriyoruz. Afiyetle.