12 Nisan 2022 Salı

Patates Oturtma Tarifi

 

Patates Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg patates

İç harcı için

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Kara biber
  • Pul biber

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kara biber

Üzeri için

  • 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri

    Patates Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlik olarak patatesleri soyup yuvarlak dilimliyoruz.
  • Uygun bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekliyoruz ocakta yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz suyunu süzüp borcama alıyoruz.
  • Kıymayı uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave ediyoruz zeytinyağ ve tereyağ ilave edip ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra salça tuz karabiber pulbiber ilave edip karıştırıyoruz.
  • Ardından kapya biber ve sivri biberi ince ince doğrayıp kıymaya ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
  • Orta ateşte 5-6 dk pişiriyoruz.
  • Tereyağ uygun bir kaba alıyoruz un ekleyip ocakta hafif rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra süt ekleyip karıştırıyoruz tuz ve karabiber ekleyip tekrar karıştırıyoruz koyu olursa süt ekleyebilirsiniz.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp patatesin üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine kıymalı harcımızı döküp güzelce yayıyoruz.
  • En üstüne kaşar peyniri serpip 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz ,deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

El Açması Börek Tadında Buzluk Böreği Tarifi

 

El Açması Börek Tadında Buzluk Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka

İç harcı

  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Arasına sürmek için sos harcı

  • 1.5 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sirke

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Çörekotu
  • Susam

    El Açması Börek Tadında Buzluk Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yufkaları üçgen şeklinde 6parçaya bölelim.
  • İç harcı olarak dilediğiniz ürünü kullanabilirsiniz. Ben patatesli yaptım.
  • Patatesli peynirleri haşlayalım.
  • Soğanı minik minik doğrayıp kavuralım.
  • Salçayı ekleyip ardından patatesleri ilave edelim kavuralım.
  • Derin bir kap içerisine sos malzemelerini ekleyip iyice karıştıralım.
  • Bir adet yufkayı alayım üzerine sos harcını sürelim.
  • İç harcını ekleyip iki kenarından içeri katlayalım.
  • Katladığımız kenarlara da sos harcını sürelim.
  • Çok sıkmadan rulo şeklinde saralım.
  • Üzerine yumurta sarısı sürelim.
  • Çörek otu susam serpelim.
  • 180 derecelik alt üst fanlı ayarda pişirelim.👉eğer buzluğa kaldıracaksanız bir tepsiye dizip üzerini streçleyin difirizde dondurun.
  • Yemek istediğiniz zaman buzuyla birlikte üzerine sadece yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırına gönderebilirsiniz.Afiyet olsun 

Kayseri Yağlaması (Yağlama) Tarifi

 

Kayseri Yağlaması (Yağlama) Tarifi İçin Malzemeler

Kıymalı harç için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı domates rendesi
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Kimyon

Lavaş hamuru için;

  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım paket maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2.5 su bardağı un

Üst için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Kayseri Yağlaması (Yağlama) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tarifimiz için önce hamurumuzu hazırlayarak başlayalım.
  • Kabımıza sütü, suyu, yağı, şekeri, mayayı ve tuzu koyup karıştıralım.
  • Yavaş yavaş unu ilave edip, yoğuralım. Üzerini kapatıp yarım saat mayalanmaya bırakalım.
  • Diğer yanda iç harcını hazırlayalım. Tavaya kıymayı koyup, suyunu çekene dek pişirelim.
  • Yağları ilave edip kavuralım.
  • Rondodan çektiğimiz soğanın suyunu sıkıp, ilave edelim. Biberleri de ilave edelim.
  • İyice kavrulunca salçayı, domatesi ve baharatları ilave edelim.
  • En son sıcak suyu koyup 10 dakika pişirelim. Tuzu ve baharatı kendimize göre ayarlayalım.
  • Mayalanan hamuru bezelere bölelim. Her birini unlayarak servis tabağı kadar açalım.
  • Tavada bazlamaları pişirelim.
  • Her pişen bazlamanın üzerine iç harçtan gezdirelim. Bezeler bitene kadar bu işlemi yapalım.
  • En üstede iç harçtan sürelim. 4 parçaya keselim.
  • Üzerine birer kaşık sarımsaklı yoğurt dökerek servis edelim. Afiyet olsuunnn

Patatesli Pişi (Patatesli Göçmen Kolacı) Tarifi

 

Patatesli Pişi (Patatesli Göçmen Kolacı) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paketten biraz fazla yaş maya
  • 2 orta boy haşlanmış patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 silme tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 silme çay kaşığı karbonat (Ekmek sodası)
  • 1 su bardağı ayran (Sulandırılmış yoğurt)
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1-1,5 tatlı kaşığı tuz (Arzuya göre azaltabilir ya da ekleyebilirsiniz)

Kızartmak için;

  • Bolca sıvı yağ

    Patatesli Pişi (Patatesli Göçmen Kolacı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mayamızı ılık sütte eritiyoruz. Mayanın erimesini beklerken haşlanmış patatesleri ve soğanı rendenin büyük tarafıyla rendeliyoruz. Sütte eriyen mayayı ayran ile karıştırıyoruz.
  • Daha sonra tüm malzemeleri una karıştırıyoruz. İlk etapta 3-3,5 bardak un ile başlayın daha sonra kontrollü bir şekilde ilave edin (Biz annemle sürekli göz kararı kullandığımız için unu ölçü veremiyorum)
  • Unun içine karbonatı, tuzu, patatesi, soğanı, fesleğeni ve sıvı karışımı ilave edip ele yapışmayan bir hamur haline gelene kadar güzelce yoğuruyoruz.
  • Daha sonra üzerini kapatıp sıcak ortamda en az 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. İçinde soğan ve patates olduğu için suyunu salma durumu olabileceğinden pişirmeden önce yine un ile toparlamak gerekebilir.
  • Arzuya göre elinizle koparıp, şekillendirerek ya da oklava/merdane ile açıp keserek bol ve kızgın yağda pişirebilirsiniz. Afiyet olsun

Patatesli Dilim Börek Tarifi

 

Patatesli Dilim Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı soda
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu

İç harcı için;

  • 6 adet haşlanmış patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı

    Patatesli Dilim Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış patatesleri bir çatal yardımı ile ezin.
  • Ezdiğimiz patateslerin üzerine karabiber, kırmızı tozbiber, süt ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Sosu için bir kabın içine yumurta, sıvı yağ, eritilmiş tereyağı, süt, yoğurt, kabartma tozu ve maden suyunu ekleyip karıştırın.
  • Yufkalardan bir adet tezgaha açın ve üzerine sostan 1 kepçe dökün ve her yerine sürün.
  • İç harcından 4 kaşık kadar yufkanın üzerine bir kaşık yardımı ile yayın.
  • Tekrar üzerine bir yufka yerleştirin, sostan sürün ve iç harçtan yayın.
  • Üçüncü ve dördüncü yufkayla aynı işlemi uygulayın.
  • Böreğin kenarları içe doğru katlayın.
  • Daha sonra yufkayı dikkatli bir şekilde rulo şekline sarın ve 3 eşit parçaya kesin.
  • Kestiğiniz böreği bir borcama yada tepsiye alın ve en az 1 saat buzdolabında dinlendirmeye bırakın.
  • Böreği dolaptan alın ve 1 parmak kalınlığında dilimleyip fırın tepsisine dizin.
  • Böreklerin üzerine, bir fırça yardımı ile yumurta sarısını sürün.
  • Börekleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Afiyet olsun🍀.

Karamelli Sufle Tarifi (Suflördekinden Daha Güzel Oluyor)

 

Karamelli Sufle Tarifi (Suflördekinden Daha Güzel Oluyor) İçin Malzemeler

  • 2 adet oda ısısında yumurta
  • 1 saat önceden hazırlanmış karamel (Tarifi detayları ile sayfamda)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (Eritilecek)
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı kadar şeker
  • Karamel (Tarif için

    Karamelli Sufle Tarifi (Suflördekinden Daha Güzel Oluyor) Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağını tavamıza alıp, eritelim ve hafif ılıması için bir kenara alalım.
  • Yumurtaları derin bir kabın içine kırıp, şekerimizi içine dökelim ve blender ile iki dk kadar çırpalım.
  • Ardından bir saat önceden hazırlamış olduğumuz karameli karışımın içine dökelim iki dk kadar blender ile çırpalım (Karamel tarifi için)
  • Ilıyan tereyağınıda karışıma döküp biraz çırpalım ve unumuzu ilave edip homojen bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Hamurumuzu sufle kabı veya toprak kaplara eşit miktarda paylaştıralım. Bu tariften yaklaşık dört kişilik sufle çıkıyor.
  • Fırınımızı önceden 180 derecede ısıtalım. Isınan fırına suflelerimi koyalım.
  • Burada önemli olan aşama hamuru yaklaşık 8 dk kadar pişirip hemen fırından çıkarmamız gerektiğidir. Bu yüzden süreyi kaçırmamaya dikkat edelim yoksa suflemiz akışkan olmayacaktır.
  • Sufle yaklaşık 8 dk kadar pişince fırından çıkarıp üzerine çay süzgeci yardımı ile hafifçe un gezdirelim. Tarifimiz afiyetle yenmek üzerine hazırdır kolay gelsin 

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi

 

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram haşlanmış bezelye
  • 2 adet soğan
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik

    Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağını döküyoruz. Üzerine minik doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip, pembeleşene kadar kavuruyoruz.
  • Salçaları ekliyoruz ve biraz kavurduktan sonra havucu ve patatesi de ekleyip, karıştırıyoruz.
  • Üzerine gelecek kadar sıcak su ekledikten sonra kapağı kapalı 20 dk pişiriyoruz.
  • Üzerine haşlanmış bezelyeleri ekliyoruz, tuzunu ilave ediyoruz ve 15 dk daha pişiriyoruz.
  • Üzeri için küçük tavada tereyağını eritip, kekiğini de koyduktan sonra yemeğimize ekliyoruz. Afiyet olsun.

Dizme Kebapı (Patlıcanlı,patatesli,köfte) Tarifi

 

Dizme Kebapı (Patlıcanlı,patatesli,köfte) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet patlıcan

Köfte için;

  • 500g dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kimyon, yeditürlü
  • Dileyen kuyruk yağıda ilave edebilir benim gibi

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Sivri biber
  • Domates

    Dizme Kebapı (Patlıcanlı,patatesli,köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda yarım saat bekletelim.
  • Bu aşamada yoğurma kabına kıyma malzemelerini alarak güzelce yoğuralım.
  • Malzemeler birbiri ile özleştikten sonra üzerini streç ile örterek 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Hazırladığımız köfte harcımızdan parçalar koparalım ve şekil verelim.
  • Köftelere şekil verildikten sonra patatesler soyup, dilimleyelim.
  • Patlıcanı, köfteyi ve patatesi sırasıyla dizerek fırın kabına yerleştirelim ve boş kalan yerleri kiraz domatesle veya biberler dolduralım.
  • Sosu için; tavaya malzemeleri alıp hafif kaynatalım. Ardından sosu köftemizin üzerine yayıp üzerine ıslattığımız yağlı kağıtla kapatalım.
  • 200 derece fırında yaklaşık 1 saat kontrollü olarak pişirelim (Yarım saat sonra yağlı kağıdı üzerinden alıp hafif kızarmasını sağlayalım)
  • Patlıcanları kontrol ettiğinizde yumuşamışlarsa yemeğimiz pişmiştir. Afiyet olsun.

Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi

 

Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

Sosu için;

  • 1 şişe maden suyu
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu

İç harcı için;

  • 250 gram beyaz peynir (Evde olan peynirlerden de yapabilirsiniz.)

    Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Böreğin sosu için verilen malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Fırın tepsisini hafif yağlayıp, yufkanın ilkini serip, kenarlarından biraz taşırıyoruz.
  • Sostan her yerine gelecek şekilde sürüp kat kat yufka koyuyoruz. Her kata bolca sostan sürmeyi unutmuyoruz. Yufkaların ara katına iç harcından koyup yayıyoruz.
  • Diğer yufkaları da aralarına sos sürerek yerleştiriyoruz. En son kalan yufkayı da yerleştirdikten sonra kenar kısımlarından taşan yufkaları üzerine doğru kapatıyoruz.
  • Kalan sosu da böreğin üzerine döküp çatalla delikler açıyoruz. Vaktiniz varsa bu şekilde buzdolabında bir saat kadar bekletebilirsiniz.
  • Vaktiniz yoksa hemende pişirebilirsiniz. Böreği önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Cepli Poğaça Tarifi

 

Cepli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su

Hamurun Aralarına Sürmek İçin;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörekotu
  • Susam

    Cepli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Cepli poğaça için ilk olarak yoğurma kabına un,  şeker, tuz, instant maya, sıvı yağ, süt ve suyu alalım, hamuru kıvam alana kadar yoğuralım.
  • Hamur toparlandıktan sonra üzerini streç filmle kapatıp daha iyi mayalanması için üzerine bir havlu veya örtü örtelim. Bu şekilde ılık bir ortamda yaklaşık 45 dakika – 1 saat arasında mayalanmaya bırakalım.
  • Mayası gelen hamuru tekrar yoğurup havasını aldıktan sonra  un serptiğimiz tezgaha alarak tekrardan yoğuralım.
  • Toparladığımız hamuru önce 2 eşit parçaya, ardından 12 parçaya bölelim.
  • Hamur parçalarını tekrar elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Ardından her bir bezeyi sırasıyla tabak büyüklüğünde açalım. Bu aşamada oklava ya da merdane kullanabileceğiniz gibi elinizle de açabilirsiniz.
  • Açtığımız hamurun üzerine sıvı yağı sürdükten sonra ikiye katlayalım.
  • Ardından yine sıvı yağ sürerek tekrar katlayalım.
  • Tüm bezeleri hazırladıktan sonra içerisine pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine poğaçalarımızı aralıklı olacak şekilde yerleştirelim.
  • Daha sonra her birinin üzerine yumurta sarısı sürelim
  • Son olarak üzerlerine biraz susam ve çörekotu serpiştirelim.
  • Poğaçaları hazırladıktan sonra 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişmeye bırakalım. Kat kat kabaran yumuşacık sandviç poğaçalarımız hazır. Afiyet olsun!