Zeytinyağlı Enginar Tarifi İçin Malzemeler
- 4-6 adet enginar
- 2 orta boy patates
- 2 orta boy havuç
- 1 su bardağı bezelye (Dondurulmuş tercih ettim)
- Bolca zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
Zeytinyağlı Enginar Tarifi Nasıl Yapılır?
- Havuç ve patatesimizi küp küp doğrayalım. Bolca zeytinyağı döktüğümüz tenceremizde birleştirelim üzerine bezelyemizi de ekleyerek 15 dk boyunca ara ara karıştırarak kızartalım (Malzemeleriniz dağılmayacak şekilde)
- Pişirme işleminin 5. Dakikasında baharatlarımızı ilave edelim.
- Kaynatmış olduğumuz sıcak su içerisine bir tutam tuz ekleyerek, enginarlarımızı 15 dakika haşlayalım (Enginarımızın cinsine göre yaklaşık olarak 15 -25 dk aralığında pişirme süresi olacaktır)
- Enginarlarımızın bir çatal yardımıyla pişmişliğini kontrol edebiliriz, çatal takılıp, çıkmadığı zaman alabilirsiniz.
- Bu iki işlemi tamamladıktan sonra, kızartma yaptığımız tencerede haşladığımız enginarları alta gelecek şekilde diğer malzemelerimizi çanaklara dolduralım.
- Yaklaşık 8-10 dakika kadar özdeşleşmesi için kısık ateşte pişirelim.
- Pişen enginarlarımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Sizin emeğiniz, sizin yemeğiniz. Afiyet olsun. ♡
Çilekli Kaşık Pastası Yazın Favori Tatlısı Geldi Tarifi İçin Malzemeler
Kreması için
- 1 lt bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 kase çilek
- 1 paket toz kremşanti
- Yarım su bardağı süt
- 1 paket kedidili (20 adet kullandım 2 li paket çıkıyor)
Ganaj için;
- 200 gram çiğ krema
- 150 gram bitter çikolata
Çilekli Kaşık Pastası Yazın Favori Tatlısı Geldi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kremamızı yapımı için tencereye süt, yumurta sarısı, şeker, nişasta, un alalım koyulaşana kadar karıştıralım katı kıvam krema olacak en son vanilya ekleyip, ocaktan alalım üzerini streçleyip, soğuması kaldıralım dolapta 2-3 saat dinlendirelim.
- Tamamen soğumuş kremamızın üzerine ayırdığımız süt kremşantiyi ekleyip, mikserle en az 5 dk çırpalım (Çok koyu gelirse krema 2 yemek kaşığı süt ilave edebilirsiniz) çok güzel ipeksi krema oluyor.
- 3-4 parçaya kesip hazırladığımız kedidili bisküvileri kremamızın içine katıp alt üst yaparak karıştıralım.
- Orta ebatta borcama kremamızın yarısını ekleyelim üzerine doğradığımız çileklerine ekleyelim kalan kremamızı çileklerin üzerine tamamen döküp, düzeltelim.
- Ganaj için; ocağa küçük tencereyi alalım çiğ kremayı koyalım kaynama noktasına gelince ocaktan alalım içine çikolatamızı ekleyelim karıştıralım, erisin.
- Oda ısısına gelince ganajımız hazırdır pastamızın üzerine tamamını dökelim her yerine gelecek şekilde yayalım, dolaba kaldıralım gamajımız donsun bir gece dinlenen pastamız (İsteyen 4-5 saat dinlendirebilir)
- Servis için; üzerine ister kakao serpebilirsiniz ister meyve ile sunum edebilirsiniz sizin zevkinize kalmış 🥰 şimdiden afiyet olsun 🍓çilek kokulu lezzeti mutlaka deneyin 🍓
Çilek Reçeli (Tam Kıvamında Parlak Rengiyle) Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kg tarla çilek
- 1.5 su bardağı şeker
- 1 tane limon tuzu
- 1 çay kaşığı tereyağ
Çilek Reçeli (Tam Kıvamında Parlak Rengiyle) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Çilek reçelinde püf noktalardadan biri canlı parlak ve çok fazla köpük olmaması tereyağ şekerlenememesi içinde limon suyu damlası yerine mutlaka limon tuzu tercih edin.
- Yıkanmış ayıklanmış çileklerimizi geniş tencereye alalım üzerine şekerimizi ekleyelim vaktiniz yoksa 5-6 saat bekletelim yada bir gece bekletelim (Bir gece beklettim)
- Beklenen çileklerimizi ocağa alalım kaynamaya başlayınca orta kısıklıkta kaynamaya devam etsin içine bir çay kaşığı tereyağ ve bir tane limon tuzunu ekleyelim ortalama 30 saat kaynatalım.
- Ara sıra karıştırarak kıvamı olup olmadığını öğrenmek için bir çay tabağını buzlukta 5 dk bekletelim, reçelimizden bir kaşık ekleyelim.
- Kıvamını koyuluğunu öğrenmiş olursunuz (Reçelimizin tamamen soğumuş halını ). Ben bu şekilde kıvamını ayarladım çok koyu sevmediğim için tam kıvamında olmuş 👍 şimdiden afiyet olsun
Mozaik Pasta (Üstü Jelli Karışık Bisküvili) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı kakao
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 paket vanilin
- 3 paket burçak
- 1 paket yulaflı bisküvi (elimdeki bisküvileri değerlendirmek açısından yaptım isterseniz sadece petibör bisküvi de kullanabilirsiniz)
Üzeri için:
- Çilekli jel
Mozaik Pasta (Üstü Jelli Karışık Bisküvili) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tereyağ, kakao, toz şeker ve suyu uygun tavada kaynatın.
- Bir taşım kaynadıktan sonra 1 paket vanilini de ilave edip altını kapatın.
- İlk sıcağı çıkana kadar ara ara karıştırın.
- Bisküvileri uygun bir kabın içine elinizle parçalayın.
- Hazırladığınız sosu bisküvilerin üzerine gezdirin iyice harmanlayın. Yine uygun bir kalıba karışımı dökün iyice bastırarak düzleyin.
- Çilekli jeli paket arkasındaki tarife göre hazırlayın.
- Sıcaklığı biraz sinince mozaik pastanın üstüne dökün. Tamamen oda sıcaklığına geldiğinde de buzdolabına kaldırın 2-3 saat dinlendirin.
- Üzerini fındıkla süsyelebilirsiniz :) afiyet, şifa olsun
Kakaolu Çatlak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 4 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
- 1 su bardağı şeker
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 6 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Bulamak için;
- Pudra şekeri
Kakaolu Çatlak Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kabımıza un hariç tüm malzemeleri koyalım ve bir mikser yardımı ile karıştıralım.
- Sonrasında karışımımıza unu da ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
- Hamurumuz yumuşak, ele yapışan bir kıvamda olacak.
- Hazır olan hamurumuzun üzerini streçleyerek buzdolabına kaldıralım ve yaklaşık 1. 5 saat dinlendirelim.
- Dinlenen hamurumuzu cevizden biraz daha büyük olacak şekilde yuvarlayalım ve pudra şekerine bulayalım.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 12 15 dk kadar pişirelim.Afiyet olsun.
Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket oda sıcaklığında margarin (125 gram)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Yeteri kadar un (yaklaşık 3,5-4 su bardağı)
İç harcı için;
- Rendelenmiş peynir ve lor peyniri
Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bütün malzemelerimiz mutlaka bir iki saat öncesinden dolaptan çıkarılmış oda sıcaklığına getirilmiş olmalı.
- Bir kaba yarım paket margarin, sıvı yağ ve 1 yumurta alınır. Diğer yumurtanın sarısı üzerine sürmek için kaseye alınır. Akı ise hamur kabına alınır.
- Sirke ve yoğurt eklenir, tel çırpıcı ile karıştırılır.. Elma veya üzüm sirkesi fark etmez istediğinizi kullanabilirsiniz.
- Yağ, yumurta iyice özleşince toz şeker ve tuz eklenir. Ardından önce bir bardak un elenerek eklenir. Üzerine kabartma tozu eklenir, yoğurulur.
- Kontrollü bir şekilde un yavaş yavaş eklenir ve hamur yoğurulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
- Bir beze alınır ve avuç içinde yuvarlak olarak açılır. İçerisine peynir eklenerek kapatılır. Arzu edersiniz peynirin içine pul biber, maydanoz ekleyebilirsiniz.
- Ben poğaçalarımın üzerine yumurta sürerken bir çay kaşığı kadar yoğurt ekleyip karıştırıp öyle sürüyorum. Rengi daha canlı ve parlak oluyor. Dilerseniz direkt yumurta sarısı ya da yumurta sarısı ile karıştırılmış sıvı yağ da sürebilirsiniz.
- Yumurta sürüldükten sonra çatalla şekil verebilir. Üzerine beyaz susam, çörek otu ekleyebilirsiniz.
- Poğaçalar tepsiye dizildikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat altı üstü kızarana kadar pişirilir. Servise hazır
Ellerimize sağlık şimdiden afiyet olsun
Köfteli Mütebbel Tarifi İçin Malzemeler
Köfte için:
- 300 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- Yarım çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Biraz maydanoz
- Baharatları damak zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz
Mütebbel için:
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tahin
- Yarım limonun suyu
- 1-2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- 2 iri boy közlenmiş patlıcan
Kızartmak için:
Süslemek için:
- Maydanoz, pul biberi
Köfteli Mütebbel Tarifi Nasıl Yapılır?
- Köfte için gerekli tüm malzemeleri geniş bir kaba alalım, soğan ve sarımsak rendelenmiş olsun. Güzelce yoğuralım.
- Ağzını kapatıp 3-4 saat buzdolabında dinlendirelim.
- Mütebbel yani tahinli köz patlıcan için ilk olarak patlıcanları közleyelim.
- Kabuğunu soyup içini püre haline getirelim.
- Ayrı bir kapta patlıcan hariç diğer sos malzemelerini güzelce çırpalım. Püre haline gelmiş patlıcanları sosla buluşturalım.
- Köfte harcımızdan küçük top şeklinde köfter hazırlayalım.
- Tavamıza biraz sıvı yağ ekleyelim ve köftelerimizi sırayla kızartalım.
- Servis ederken önce mütebbelden ekleyelim tabağımıza daha sonra da köfteleri üzerine yerleştirelim.
- Köfteler sıcakken tüketin. Afiyet olsun.
Kuru Börülce Piyazı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kuru börülce
- 1 adet közlenmiş kırmızı biber
- 3 adet kornişon turşu
- 1 tutam dereotu
- 1 tutam maydanoz
- 4 dal taze soğan
- 1 adet havuç
- yarım limon suyu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
Kuru Börülce Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuru börülce piyazı için öncelikle kuru börülceleri 1 gece öncesinden tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ilave edelim.
- Ardından tencerenin kapağını kapatalım ve 1 gece bekletelim.
- Ertesi gün börülcelerimizin suyunu süzerek tekrar tencereye alalım ve üzerine bolca su ilave ederek hafif diri kalacak şekilde haşlayalım. 25 dakika haşlamak yeterli gelecektir. Ara ara kontrol etmeyi unutmayın.
- Haşlanan börülcelerin suyunu süzerek soğumaya bırakalım. Biz de bu arada diğer malzemeleri hazırlayalım.
- Öncelikle soğanı, maydanozu ve dereotunu ince ince doğrayalım.
- Diğer taraftan kornişon turşuları küp küp doğrayalım.
- Ardından közlenmiş kırmızı biberi de yine küçük küçük doğrayalım.
- Son olarak havucunda kabuğunu soyarak rendeleyelim.
- Uygun bir kap içerisine soğuyan börülceyi, rendelediğimiz havucu, doğradığımız kırmızı biberi, kornişon turşu, maydanoz, taze soğan ve dereotunu, zeytinyağını, limonun suyunu, nar ekşisini ve tuzu ilave edelim. Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
- Kuru börülce salatamız servise hazır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.
Nişastalı Sulu Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1,5 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı su
- Yarım çay bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı nişasta (Tepeli)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1,5 yemek kaşığı kakao
- 6 yemek kaşığı un (Kontrollü olun)
Nişastalı Sulu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yumurta ve şekeri beyaz oluncaya kadar iyice çırpın.
- Daha sonra üzerine sıvı yağ,su ve yoğurdu ekleyerek tekrar çırpın.
- Çırptığınız harcın üzerine kakao hariç diğer malzemeleri eleyerek ilave edin ve güzelce karıştırın. Hazır olan kek harcının 1/3’ü kadarını katı yağla yağlayıp unladığınız kalıba dökün.
- Kalan harca kakao ve 1 yemek kaşığı su ekleyip karıştırın ve onu da beyaz harcın üzerine dökün.
- Hazır olan keki 180 derecelik fırında önce 15 dakika sadece altı açık olarak daha sonra alt üst açık olarak pişirin. (benim kekim 35 dakikada pişti. )
- Pişen keki soğuyunca servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Keşkül Tarifi İçin Malzemeler
- 6 su bardağı süt(1 çay bardağı ayrılacak)
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı badem unu
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 adet vanilya
- 2 yemek kaşığı tepeleme nişasta
- 1 yemek kaşığı pirinç unu
Keşkül Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle süt,şeker,yumurta sarısı,badem unu güzelce karıştırıldıktan sonra ocağa alınır.
- Orta ateşte 10 dakika kaynatılır.
- Başka bir kasede nişasta,pirinç unu ve vanilya ayırmış olduğumuz 1 çay bardağı sütle güzelce karıştırılır. Bu karışım tencereye eklenir.
- Bu aşamada hiç bırakmadan karıştırmaya devam edelim. Yavaş yavaş koyulaşmaya başlarken ocağın altını kısalım. 3-4dakika daha kaynatalım.
- Sıcakken servis kaselerine alalım.
- Soğuyunca servis edelim. Badem ununuz yoksa tuzsuz bademi rondodan geçirebilirsiniz.
Afiyet olsun
Pamuk Poğaça Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
- 2,5 su bardağı ılık süt (500 ml)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1 adet yumurta akı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 6,5 – 7 su bardağı un
Pamuk Poğaça Nasıl Yapılır?
- Pamuk poğaça için yoğurma kabına, süt, şeker, tuz, sıvı yağ ve yumurta akını alarak şeker eriyene kadar karıştıralım.
- Ardından unun bir kısmını ve instant mayayı ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
- Hamurumuz koyulaştıktan sonra spatulayı bir kenara bırakalım ve elimizle hamuru yoğurmaya başlayalım.
- Güzelce toparlanan hamurumuz hazır. Hamurun üzerini streç filmle kapatalım,
- Üzerine temiz bir örtü örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Sürenin sonunda streç filmi çıkaralım ve hamurun havasını aldıktan sonra hamuru tezgaha alarak şöyle bir tekrardan toparlayalım.
- Bir bıçakla ya hamur kesici yardımıyla hamuru önce iki eşit parçaya ardından yine her parçayı eşit olmasına dikkat ederek 16 parçaya bölelim.
- Elde ettiğimiz her bir hamur parçasını hafif unlanmış zeminde içe doğru toparlayalım.
- Ardından yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Hamurlarımızı yuvarlayarak beze haline getirdikten sonra fırın tepsisine yerleştirelim.
- Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını çırparak bir fırça yardımıyla sürelim.
- Son olarak poğaçalarımızın üzerine susam serpelim. Poğaçalarımızı 180 derece fırında altı üstü güzelce kızarıncaya kadar fansız ayarda 20 dakika boyunca pişmeye bırakalım.
- Altı üstü güzelce kızaran poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!
Kedi Dilli Enfes Puding Tarifi İçin Malzemeler
- 2 paket puding
- 7 su bardağı süt
- 10 adet kedi dili
Üzeri için ;
- Çilek
- Toz antep fıstığı
- (Yarım bardak süt kedi dillerimizi ıslatmak için )
Kedi Dilli Enfes Puding Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bir tencerede pudingimizi pişirelim.
- Bir kabın içerisine yarım bardak süt koyup kedidillerimizi 2-3 parçaya bölüp ıslatıp kasemize yerlestirelim.
- Kaseye koyduğumuz kedidillerimizin üzerine pudingimizi de koyalım.
- Daha sonrasında istediğiniz şekilde tatlımızı süsleyelim.
- Ve tatlımızın dinlenmesi için dolaba yerleştirelim.
- Soğuduktan sonra afiyetle servis edebilirsiniz. Hadi sizde deneyin