3 Haziran 2022 Cuma

Pileli Sodalı Nefis Börek Tarifi

 

Pileli Sodalı Nefis Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

Sos için

  • 2 adet yumurta
  • 1 tane soda
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • İç Harcı

    • Yarım demet maydanoz
    • 300 gram lor peyniri ya da beyaz peynir

      Pileli Sodalı Nefis Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Derin bi kaseye sos için gerekli malzemeleri alıp katıştıralım.
    • Peyniri maydanozla karıştırıyoruz.
    • Yufkayı tezgahın üstüne yayıyoruz.
    • Hazırladığımız sostan her yerine fırça ile sürüyoruz.
    • Peynirden de yufkanın her yerine serpiştiriyoruz.
    • Yufkanın kenarından başlayarak büze büze ortaya kadar getiriyoruz.
    • Öbür kenarı da aynı şekilde büzerek getiriyoruz.
    • Pileli yufkamızı ortadan bıçakla kesiyoruz.
    • Pileli halini bozmadan yağladığımız tepsiye düzgünce yerleştiriyoruz.
    • Tüm yufkalarımız bittikten sonra kalan sosumuzu üzerine gezdiriyoruz.
    • 180 derece önceden ısıtılmış fırında böreğimizin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Ege Usulü Zeytinyağlı Taze Bakla Yemeği Tarifi

 

Ege Usulü Zeytinyağlı Taze Bakla Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram bakla
  • 1/2 (yarım) demet dere otu
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşık un (yemek için)
  • 1 yemek kaşık un (suyu için)
  • 1/2 (yarım) limon
  • Tuz/karabiber
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı

    Ege Usulü Zeytinyağlı Taze Bakla Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Baklaları yıkadıktan sonra temizlemeye geçmeden önce kararmaması için suyu hazırlayalım. Yaklaşık 2 litre suya 1 kaşık un atıyoruz.
  • Limonu birkaç dilim keserek kalanını suyun içine sıkıyoruz ve tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Temizlediğimiz baklaları suyun içine atıyoruz.
  • Baklalar hazırlamış olduğumuz suyun içinde kararma yapmadan uzun süre duracaklardır.
  • Baklaları temizleme işlemi bittikten sonra soğanları küçük küçük doğruyoruz.
  • Ardından dere otunu da küçük küçük doğrayarak bir kabın içine alıyoruz.
  • Soğanı ve dereotunu doğradıktan sonra tencereyi ocağa koyalım ve içine ½ çay bardağı zeytinyağını dökelim.
  • Soğanları da tencereye koyduktan sonra hafif pembeleşene kadar kavuralım.
  • Soğanları yeterince kavurduktan sonra baklaları tencereye alıyoruz ve soğanlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz.
  • Yemeğin kıvamının daha güzel olması için ayrı bir kabın içine 1 kaşık un ve bir miktar su koyarak güzelce çırpıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken unların topak topak kalmamasıdır.
  • Güzelce çırparak unu eritiyor ve hazırlamış olduğumuz karışımı tencereye ekliyoruz.
  • Ardından tuz ve karabiberi de ekleyerek yemeğimizi güzelce karıştırıyoruz.
  • Tüm malzemeler karıştıktan sonra tencereye yaklaşık 2 su bardağı kadar sıcak su ekleyerek yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz.
  • 15 dakika pişen yemeğimiz neredeyse hazır.
  • Ocağı kapatmadan 5 dakika önce ince ince kıydığımız dere otlarını tencereye ekleyerek 5 dakika daha pişiriyoruz. Ege usulü zeytinyağlı taze bakla yemeğimiz artık hazır.
  • Servis için tabağa aldığımız baklayı dilerseniz yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Parmaklar Yenecek Domatesli Yumurta Tarifi

 

Parmaklar Yenecek Domatesli Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 domates (Büyüklüğüne göre)
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı (Aşırıda doldurmayın tereyağı)
  • Tuz karabiber kekik
  • 1 dal taze soğan (Yeşil kısmı)

Üzerine serpmek için;

  • Biraz rende kaşar

    Parmaklar Yenecek Domatesli Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavamıza tereyağımızı alalım ve eritelim. Domateslerimizi yıkayıp, yuvarlak şekilde dilim halinde keselim.
  • Tereyağ erimiş tavaya domatesleri döşeyelim bu arada ocağım 1-9 ayarında ben 5 de kızarttım. Tüm domatesleri yerleştirince kapağını kapatın, orta ateşte kızarsın.
  • Daha sonra domatesleri çevirin. Bir tabakta yumurtaları baharatları ve ince kıyılmış taze soğanı ekleyin ve çırpın.
  • Kızarmış domateslerin üzerine güzelce gezdirin. Rende kaşardan üzerine serpiştirin. Kapağını kapatın ve pişmesini bekleyin.
  • İsterseniz üzerine maydanoz yada pul biber serpiştirin servis ederken.

Zeytinyağlı Ekşili Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi

 

Zeytinyağlı Ekşili Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 adet kuru patlıcan
  • 15 adet kuru biber
  • 2 lt sıcak su

İç harcı için;

  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz nane sumak
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber kırmızı toz biber kimyon pul biber
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi (Piştikten sonra eklenecek)
  • Yarım limon suyu

Sosu için;

  • 1 su bardağı haşlama suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

    Zeytinyağlı Ekşili Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağını bir tavaya alın. Minik doğranmış soğanlar ve sarımsağı soteleyin. Küçüldüğünde yıkanmış süzülmüş olan pirinçleri ekleyip 2-3 dk kavurun.
  • Salçaları ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Son olarak suyu ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte 2-3 dk daha pişirin. Fazla yumuşamasına gerek yok.
  • Diriliğini gidermek için bu işlemi yapıyoruz. Suyunu çektiğinde ocaktan alın, nar ekşisi ve limon suyunu ekleyip, soğumaya bırakın.
  • Patlıcan ve biber kurularını sıcak suda 15 dk haşlayın. Fazla dağılmasınlar. Sonrasında soğuk suya alıp akabinde süzün. Haşlama suyundan 1 bardak ayırın.
  • Önce patlıcanları hazırlayın. İç harçtan ekleyip bir parmak boşluk bırakın. Pişerken pirinçler dışına çıkmaması için bu şekilde hazırlıyoruz.
  • Tencerenin altına patlıcanları yerleştirin. Biberleri de aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine dizin. Sosu için gerekli malzemeleri bir kasede karıştırın. Üzerine gezdirin ve bir tabak kapatın. Yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
  • Kaynadığında kapağını kapatın ve kısık ateşte 1-1,5 saat pişirin. Kuruların cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Hala dirilik varsa su ilavesi yapabilirsiniz. Kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Sonra servis yapılır. Afiyet olsun

3 Malzemeli Nefis Kurabiye Tarifi

 

3 Malzemeli Nefis Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket puding (Vanilya kakao muz farketmez)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un

    3 Malzemeli Nefis Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri derin bir kaseye alıp, karıştıralım.
  • Şekil verip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Üzerine dilediğiniz şekli verebilirsiniz.
  • 170 derece fırında yaklaşık 18-19 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkınca pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun.

Leopar Poğaça Tarifi

 

Leopar Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 5-5,5 su bardağı un (kontrollü ekleyelim)

İç harcı için;

  • Peynir
  • Maydanoz (Ya da dilerseniz sade)

Üzerindeki sos için;

  • 1 paket instant maya
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Leopar Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına ılık su, ılık süt ve instant mayayı alın karıştırın. Ardından sıvı yağ, şeker ve tuzu da ilave edin tekrar karıştırın. Sonrasında yavaş yavaş ununu ilave edin ve yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurunuz ele yapışabilir, hiç sorun değil. Zira ne kadar yumuşak olursa o kadar pofuduk bir poğaça olur 🥰 hazırladığınız hamurun üstünü temiz bir bezle örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Bu esnada poğaçanın üst sosunu hazırlayın. Bunun için tüm sos malzemelerini bir kasede harmanlayın. Sosumuz kenarda beklesin :)
  • Yeterince mayalanan hamurun havasını alın birkaç tuz yoğurun. Ardından hamuru 8 eşit bezeye, o bezeleri de 2’şer bezeye bölün, yuvarlayın ve toplamda 16 adet beze elde edin. Dilerseniz daha da küçük yaparak daha çok poğaça elde edebilirsiniz ☺️.
  • Bezeleri un serptiğiniz tezgahta elinizle biraz açın. İçine peynir-maydanoz karışımından koyun ve kapatıp tekrar yuvarlayın. Bu şekilde tüm bezeleri tamamlayın.
  • Son olarak poğaçaların üstüne hazırladığınız sostan sürün. Sosun poğaçaların tamamına denk gelmesine dikkat edin ✨
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Harika görünümlü ve oldukça lezzetli leopar poğaçamız servise hazır 🤗 afiyet, şifa olsun 

Mütebbel Ezme Patlıcan Efsanesi Tarifi

 

Mütebbel Ezme Patlıcan Efsanesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 patlıcan közlenmiş
  • 2 yemek kaşığı tahin (Ben evde çifte kavrulmuş vardı onu kullandım. rengi neden değişik derseniz)
  • 2-3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Zeytinyağ
  • Maydanoz

    Mütebbel Ezme Patlıcan Efsanesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları çatalla delikler açıp közleyelim. Sonra kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım.
  • Zeytinyağ ve maydanoz hariç tüm malzemeyi bir kapta eze eze karıştıralım. Burada damak tadı önemli. Tuzu, limonu, sarımsağı hep zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve kıyılmış maydanoz ekleyelim. Afiyet olsun

Sadece İki Kabakla Lezzetine Doyamayacağınız Mücver Tarifi

 

Sadece İki Kabakla Lezzetine Doyamayacağınız Mücver Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 dal taze sarımsak yoksa 1 diş kuru sarımsak
  • 2 dal yeşil soğan
  • 4 dal taze nane
  • Bir kaç dal dereotu
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 2 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • Yarım su bardağı zeytinyağ(sıvı yağ da olur)
  • Tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber

    Sadece İki Kabakla Lezzetine Doyamayacağınız Mücver Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabağı soyup rendenin en büyük yerinden rendeliyoruz ve bir süzgeçin içine alıyoruz suyunun akmasını sağlıyoruz kesinlikle sıkarak suyunu çıkarmıyoruz.
  • Yeşillikleri incecik doğruyoruz ve tüm malzemeyi genişçe bir kabın içine alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Kalın tabanlı yayvan bir tavaya yarım bardak yağımızı ekleyip ocağın altını en kısıkta açıyoruz ve harçtan kaşık kaşık döküyoruz arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Not; En kısık ateşte pişirmenizi öneririm hem yağ sıçratmıyor, hemde içi dışı çok güzel pişiyor, birde kaldıkça sulanacaktır harcı suyundan süzdürerek pişirebilirsiniz.Baharat olarak sadece karabiber çok yakışıyor başka baharata gerek kalmıyor yeşillikler önemli hepsi eklenmeli özellikle dere otu 

En Parlak En Çabuk Çilek Reçeli Tarifi

 

En Parlak En Çabuk Çilek Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg olgun çilek
  • 600 gr tozşeker
  • Yarım limon suyu

    En Parlak En Çabuk Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ayıklanmış yıkanmış hâliyle tam 1kilo çileği yayvan bir tencerede (suyunun çabuk buharlaşması için) 600 gr. Şeker ilave edip kısık ateşte şeker iyice eriyip kaynama noktasına varınca, yarım limon suyunu ekleyip, yüksek ateşe aldım zaman zaman kabarma oldukça taşmasına izin vermeden, gerektiği noktada ocağı kısıp, tekrar açıp kontrollü bir şekilde 20 dk. Boyunca arada karıştırarak pişirdim.
  • Ocaktan indirdim üzerinden köpüklerini kaşık yardımıyla aldım.Kışlık reçel hazırlıyorsanız kavanozlara sıcakken doldurup vakumlayabilirsiniz.
  • Ben çabuk tüketeceğimizden emin olduğum için soğuyunca kavanoza aldım.
  • Genelde 1kiloluk hazırlıyorum ki rengi parlak olsun.
  • Akşamdan şekere yatırarak ta yapabilirsiniz hiç su kullanmadan.O şekilde de yapıyorum.Şimdi en pratik hâliyle göstermek istedim. Bu şekilde hazırlayanlar fotoğraflarınızı benimle paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin 

Islak Kek Tarifi

 

Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • ️ 4 adet yumurta
  • ️ 1 su bardağı şeker
  • ️ 1 su bardağı sıvı yağ
  • ️ 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • ️ 1 paket kabartma tozu
  • ️ 1 paket vanilya şekeri
  • ️ 4 yemek kaşığı kakao
  • Sosu için:

    • ️ 4 yemek kaşığı kakao
    • ️ 1.5 su bardağı şeker
    • ️ 2.5 su bardağı süt1 su bardağından biraz az sıvı yağ

      Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar mikserle çırpın, sonra yağı ve sütü de ekleyip karıştırın.
    • Kuru malzemeleri de ekleyip köpüğü söndürmeden karıştırın.
    • Yağlanmış borcama karışımı dökün.
    • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
    • Sosu iki aşamada oluyor, bütün malzemeleri tencereye alıp kaynatmadan şekeri eritin.
    • Kek fırından çıktıktan sonra yarısını dökün.
    • Daha sonra kalan sosu yoğunluğunlaşıncaya kadar kaynatıp kekin üzerine dökün. Afiyet olsun 

Patlıcanlı Ekmek Kebabı Tarifi

 

Patlıcanlı Ekmek Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Bayat ekmek
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 adet patlıcan

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 

    Patlıcanlı Ekmek Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavaya zeytinyağ koyup küp küp doğranmış soğanları ilave ediyoruz, karıştırıyoruz.
  • Kıymayı ekleyip kavuruyoruz, biber ve domatesi ilave tekrar karıştırıyoruz.
  • En son baharatlarını ilave edip karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda 20 dk kadar bekletiyoruz.
  • Daha sonra kızgın yağda kızartıp bekletiyoruz,.
  • Bayat ekmekleri küp küp doğrayıp borcama koyuyoruz.
  • Tereyağ eritip üzerine gezdirip 200 derece fırında 15 dk kadar kızartıyoruz.
  • Ekmeklerin üzerine patlıcanları koyuyoruz, onun üzerine kıymalı harcımızı koyuyoruz.
  • En üste sarımsaklı yoğurt koyup tamamlıyoruz.
  • Ayrı bir tavada toz biber ve tereyağ eritip üzerine döküyoruz, çok lezzetli alternatif bir yemek ✨👌🏻deneyeceklere afiyet olsun 

Etli Şehriye Pilavı Tarifi

 

Etli Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yeşil biber
  • 1 soğan
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 4 su bardağı su
  • 400 gr kuşbaşı et
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (şehriyeleri kavurmak için)
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (pilav için)
  • 1 yemek kaşığı salça

    Etli Şehriye Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Düdüklüye aldığımız kuşbaşı etin üzerini geçecek kadar su ekleyelim ve düdüklünün kapağını kapatarak 10 dakika kadar haşlanmaya bırakalım.
  • Soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayalım. Biberi de küçük küçük doğrayalım.
  • Uygun bir tavaya sıvı yağ alalım, üzerine şehriyeleri ilave ederek rengi hafif dönünceye kadar kavuralım.
  • Rengi dönen şehriyeleri ocaktan alarak bir kenarda bekletelim.
  • Pilav tenceresine sıvı yağı alalım, üzerine soğan ve biberi ekleyerek kısık ateşte karıştırarak kavuralım.
  • Rengi döndükten sonra etleri ilave edelim ve kavurmaya devam edelim.
  • Domates salçası ekleyelim ve karıştıralım.
  • Son olarak kavurduğumuz şehriyeleri de ekleyelim ve yine bir iki dakika karıştırarak kavuralım.
  • Sıcak su, tuz ve karabiberi ilave ederek karıştıralım.
  • Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Suyunu çeken ve üzeri göz göz olan pilavı ocaktan alalım, üzerine kağıt havlu örterek 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen etli pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!