16 Temmuz 2022 Cumartesi

Köz Patlıcan Çorbası Tarifi

 

Köz Patlıcan Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane orta boy patlıcan
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 diş sarımsak
  • Yeterince sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı toz biber

    Köz Patlıcan Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları közleyip kabuklarını soyup ince ince doğrayalım.
  • Tenceremize tereyağı sıvı yağ alıp üzerine kurusoğan ve sarımsağı koyup kavuralım.
  • Unu da koyup kokusu çıkasıya kadar kavuralım.
  • Patlıcanlarımızı da koyup biraz daha kavurup tuzunu da atalım. Sütümüzü koyalım. Kıvamını kendi damak zevkinize göre sıcak şu ile ayarlayalım.
  • Üzerine tereyağ ve kırmızı biberi kavurup servis yapalım.

Damak Çatlatan Lezzetiyle Fırında Biber Dolması Tarifi

 



Damak Çatlatan Lezzetiyle Fırında Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dolmalık biber
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gr orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber,pulbiber ,toz biber ,kekik ,kimyon, bolca kuru nane
  • Yarım demet maydanoz

Pirinci pişirmek için :

  • 1.5 su bardağı sıcak su

Sosu için :

  • 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
  • Pulbiber
  • Bir çimdik karabiber
  • 2 su bardağı sıcak su

Üzeri için :

  • 2 adet domates

    Damak Çatlatan Lezzetiyle Fırında Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için kuru soğan yemeklik doğranıp 1 çay bardağı sıvı yağda kavrulur.
  • Sarımsakta eklenip karıştırılır.
  • Kavrulan soğanın içerisine 200 orta yağlı kıyma eklenip kıyma pişene kadar kavrulur .
  • Yıkanıp süzülmüş olan pirinçler, salça, tuz ve baharatlarda eklenip karıştırılır.
  • Sıcak su eklenip kısık ateşte 10 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Maydanozda eklenip karıştırılır.
  • Biberlerin çekirdekleri alınır iç harcının güzel pişmesi için bıçakla biberlerin altına çizikler atılır.
  • Dolma harcından tepeleme olmayacak şekilde biberlerin içine doldurup üzerleri domatesle kapatılıp tepsiye yatay olarak dizilir.
  • Sos hazırlanıp tepsiye dökülür .
  • Yağlı fırın kağıdı suyla ıslatılıp tepsinin üzerine kapatılır.
  • 180 derece fırından 1 saat civarı kontrollü olarak pişirilir .
  • 50 dakika sürenin sonunda fırın kağıdı alınarak 10 dakika biberlerin üzerlerinin yanması beklenir.
  • Deneyecek olanlara şimdiden

Kadayıflı Muhallebi Ölçülü Tarifi

 

Kadayıflı Muhallebi Ölçülü Tarifi İçin Malzemeler

  • Muhallebi için;
  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta sarısı ve 1 paket krema
  • 600 gram doğranmış kadayıf
  • Yarım su bardağı kırılmış ceviz.
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı margarin

    Kadayıflı Muhallebi Ölçülü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için; öncelikle bütün malzemeleri derin bir tencerede karıştıralım ve yavaş yavaş çırpıcı ile kaynayana kadar çırpalım koyu bir kıvam olunca ocaktan alalım ve dinlenmeye bırakalım.
  • 15 dakika dinlenen muhallebiye krema eklenerek mikser ile 2 dakika daha çırpalım köşeye alalım.
  • Geniş bir tavayı ocağa alalım ve margarini ilave edelim daha sonra doğranan kadayıf eklenerek şeker de ilave edilir kızarana kadar karıştırılır, en son kızaran harca ceviz eklenip, 3 dakika daha kavrulur ve ocaktan alınır.
  • Kaselerimizi ilk alt kısmına kavrulan kadayıf katılır, ortasına istenilen miktarda muhallebi dökülür ve üzerine yine kavrulan kadayıf kapatılarak dolaba kaldırılır.
  • 2 saat sonra servise hazırdır

Köz Patlıcan Biber Salatası Tarifi

 

Köz Patlıcan Biber Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet patlıcan
  • 3 adet kırmızı kapya biber
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • Yarım çay bardağına zeytinyağ
  • Yeterince tuz
  • Biraz iri kırılmış ceviz içi (İsteğe bağlı)

    Köz Patlıcan Biber Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcan ve biberler yıkanır üzerlerine bıçakla delikler açılır ve köz makinesinde ,ocakta yada 220 derece önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında 25 dk kontrol ederek közlenir.
  • Közlenen biberlerin üzerini bir poşetle örtelim bu sayede kabuklarını daha iyi soyabilirsiniz, közlenen patlıcanın sapları kesilir kabukları soyulur, biberlerin çekirdekleri temizlenir kabuklarını soyalım,.
  • Közlenmiş patlıcan ve biberleri ince ince doğrayalım karıştırma kabına alalım.
  • Orta boy soğanı ince ince doğrayalım ve biraz tuz ile ayrı bir kabın içinde ovalayalım patlıcan ve biberlerin üzerine ekleyelim.
  • Rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, küçük doğranmış biber, kabuklarını soyup küçük doğranmış domatesleri, zeytinyağ ve sirkeyi de ilave edelim.
  • İsteğe bağlı biraz iri kırılmış ceviz içinide ilave ederek karıştıralım servis tabağına alalım. Salatamız hazır deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun

Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 200 gram margarin yada tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu vanilya
  • Aldığı kadar un
  • 1 çay bardağı damla çikolata

    Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı yumurta ve şekeri mikserle karıştıralım elinizlede yoğurabilirsiniz.
  • Sonra kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyelim kıvam alana kadar yoğuralım ve un ekleyelim.
  • Sonra çikolatayı ekleyip, karıştıralım, yuvarlayıp tepsiye dizelim.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirelim.

Yumuşacık Kendinden Soslu Elmalı Kek Tarifi

 



Yumuşacık Kendinden Soslu Elmalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket vanilyaşekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 3 adet elma
  • 1 çimdik tarçın
  • 1 avuç dövülmüş fındık

    Yumuşacık Kendinden Soslu Elmalı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce derin bir kapta şeker, sıvı yağ ve yoğurdumuzu karıştırıyoruz ve bu karışımımızdan bir su bardağı kenara ayırıp buzdolabında kekimiz pişene kadar bekletiyoruz.
  • Kalan karışımıza yumurta, vanilya şekeri ve kabartma tozumuzuda ilave edip, karıştırıyoruz ve son olarak unumuzu ilave ediyoruz.
  • Yağlanmış borcama veya kek kalıbımıza kek hamurumuzu döküyoruz. Elmalarımızı dilimleyip, diziyoruz ve bir çimdik tarçınımızla dövülmüş fındığımızı serpiyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kontrollü olarak yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.
  • Kekimizi fırından çıkarıp ilk sıcağı gittikten sonra üzerine buzdolabında beklettiğimiz sosumuzu döküyoruz. Biraz dinlendirip, servis yapıyoruz. Afiyetler olsun.

Kilis Tava Tarifi

 

Kilis Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 700-750 gram kemiksiz kuzu kaburga kıyma(tek çekim)
  • 1 küçük boy kuru soğan
  • 1’er adet küçük boy kırmızı ve yeşil biber
  • Tuz, karabiber, acı kırmızı toz biber

Alt malzemesi için;

  • Patlıcan (yaz mevsimi)
  • Patates (kış mevsimi)

Üst süslemesi için;

  • Kuru soğan
  • Domates
  • Acı kırmızı ve yeşil biber

    Kilis Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Et, sebze ve baharatları tezgaha alın ve zırhlayın.
  • Hazır kıyma kullanacak olanlar iki şekilde yapabilirsiniz. Birincisi mutfak robotundan sebzeyi çektikten sonra biraz suyunu sıkıp baharatlarıyla kıymaya ekleyin.
  • İkincisi bıçakla doğrayacaksanız zırhlarmış gibi çok küçük parçalar halinde kıydıktan sonra baharatlarıyla kıymaya ekleyin. Kıymayı bir dakika yoğurun.
  • Tepsinin altına yerleştireceğiniz sebzeyi ince ince dilimleyin ve tava/tepsi altına yerleştirin.
  • Sebzelerin dağılmaması için kıymayı önce buzdolabı poşeti veya streç üzerinde biraz incelterek tepsiye alın. Tepsiye aldıktan sonra elinizle tepsinin her yerini kapatacak yarım santimlik ince tabaka halinde yayın.
  • Bu kıymayı yayma kısmı çok önemli her yeri eşit kalınlıkta ve ince olmalı. Yuvarlak tepsi ise kıymayı bir kesici ile 8’e, dikdörtgen tepsi ise göz kararı avuç içi kadar kareler şeklinde kesip şekil verin.
  • Üzerine elma dilim şeklinde doğranmış soğan ve domatesleri kenarlarına sırasıyla dizin.
  • Kesikler attığınız aralara ise dilimlenmiş biberleri dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında küçük tepsiler 20-25 dakika, büyük fırın tepsileri ise takribi 30-35 dakika fırınlayın.
  • Fırında pişirme süresi etinizin inceliğine ve tepsinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir bunun için kontrol ederek pişirmenizde yarar var. Kilis tava piştikten sonra sıcağıyla tırnak pide ve buz gibi ayranla birlikte servis edin.

Borcamda Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi

 

Borcamda Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 2 tane nescafe
  • Gerisi süt

Pastanın arası için;

  • 2 poşet kremşanti
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kadar beyaz çikolata rendesi

Ganaj için;

  • 400 ml krema
  • 400g bitter çikolata

    Borcamda Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kekin yapılışı için; şeker ve yumurtayı mikserle beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım, un, kakao, vanilya, kabartma tozunu eleyerek ekleyip spatula yardımıyla köpükleri çok söndürmeden karıştırıp yağladığımız dikdörtgen borcama dökelim.
  • Önceden ısınmış fırında 180 derecede keki pişirelim.
  • Keki ıslatmak için; bir bardak içerisine 2 kere filtre kahve koyup gerisini sütle tamamlayın.
  • Fırından çıkan kekin ilk sıcağı çıkınca üzerine soğuk kahveli karışımı dökelim.
  • Pastanın arası için; kremşanti ve soğuk sütü 2-3 dakika çırpalım.
  • Üzerine beyaz çikolata ekleyip, mikserle karışana kadar çırpalım.
  • Krem şantiyi kekin üzerine sürüp üzerini düzleştirelim.
  • Ganaj için; kremayı ocakta çikolata eriyecek kıvama gelene kadar ısıtıp ocaktan alalım ve çikolataları ekleyelim.
  • Kremanın sıcağında karıştırıp çikolataları eritelim, pürüzsüz kıvama gelince biraz ılınmasını bekleyip pastanın üzerine dökelim.
  • Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirip servis edebilirsiniz.
  • Üzeri için beyaz çikolata kullandım. 💖affiyet olsun

Fırında Patates Püreli Tavuk Sote Tarifi

 

Fırında Patates Püreli Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

Sote için:

  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket tavuk göğsü
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Püresi için:

  • 5 adet büyük boy patates
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı süt (60 ml)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 350 gr rendelenmiş kaşar peyniri

    Fırında Patates Püreli Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Püresi için patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayalım.
  • Doğradığımız patatesleri uygun bir tencereye aktaralım ve üzerini geçecek kadar su ilave edelim.
  • Patatesleri iyice yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Haşlanan patateslerin suyunu süzerek karıştırma kabına alalım.
  • Patateslerin üzerine tereyağı,  süt,  karabiber ve  tuzu ekledikten sonra patatesleri ezerek püre haline getirelim.
  • Daha sonra hazırladığımız püreyi bir borcama veya bir fırın tepsisine aktaralım.
  • Bir spatula yardımıyla patatesleri kabın tamamına yayalım ve üzerini güzelce düzenleyelim.
  • Tavuk sote için tavuk göğsünü küp küp doğrayalım. Ardından uygun bir tavaya sıvı yağ alalım.
  • Doğranmış kuru soğan, sivri biber vekırmızı kapya biberi ekleyelim, karıştırarak soğanları ve biberleri pişirmeye başlayalım.
  • Soğan ve biberler yumuşamaya başladıktan sonra göğüs etini ilave edelim.
  • Güzelce karıştırarak tüm malzemeyi kavurmaya devam edelim.
  • Tavuklarda kavrulup suyunu çekmeye başladığında domates, domates salçası, pul biber,  karabiber ve tuzu ekleyelim. Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
  • Birkaç dakika daha kavurduğumuz tavuk soteyi patates püresinin üzerine aktaralım.
  • Soteyi patates püresinin her yerine eşit bir şekilde yayalım.
  • Son olarak üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
  • Püreli tavuk sotemiz artık fırına girmeye hazır. Önceden 170 derece ısıttığımız fırında peynirler eriyip kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzeri güzelce kızaran patates püreli tavuk sotemiz artık servise hazır.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Muz Pudingli (toz) Kurabiye Tarifi

 



Muz Pudingli (toz) Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram yumuşamış tereyağı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket toz puding (Muzlu kullandım)
  • 2.5 su bardağı nişasta (Turu farketmez)
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

İsteğe bağlı kurabiyelerin üzerine;

  • Pudra şekeri

    Muz Pudingli (toz) Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumuşamış tereğinin üstüne sıvı yağ ve yumurta eklenir.
  • Biraz yoğurduktan sonra nişasta, toz puding, kabartma tozu ve vanilin eklenir.
  • İyice yoğurulan hamur istenilen büyüklükte parçalara ayrılarak fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 15-20 dakika pişirilir.
  • Üstünün kızarmamasına dikkat edelim.
  • Soğuyan kurabiyelerimiz servise hazır afiyet olsun.
  • Not: Ben muzlu puding kullandım. Siz dilediğiniz pudingle yapabilirsiniz. Benim favorim muzlu :).

    Dilerseniz kurabiyelerin üzerine pudra şekeri de ekleyebilirsiniz. Daha önce çok tarif denedim kurabiye harcına da şeker koyma ihtiyacı oluyordu ancak bu tarifte ve fotoğrafta gördüğünüz marka toz pudingi kullandığınız zaman ekstra şeker ihtiyacı olmayacaktır. Nişastayı hamurunuzun kıvamına göre artırıp azaltabilirsiniz. Ben kurabiyelerimin bir kısmını arkadaşıma hediye edeceğim. Belki fikir olur diye fotoğraflara ekledim. Afiyet şifa olsun.

Taze Bezelye Yemeği Tarifi

 

Taze Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg bezelye
  • 1 tane büyük boy patates
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 250 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon karabiber pulbiber ve tuz
  • 3.5-4 su bardağı sıcak su

    Taze Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanı sıvı yağ ile kavurun. Kıymayı ilave edip, suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin salçayı ekleyip, karıştırın.
  • Sonrasında bezelye ve patatesleri ekleyip, bir kaç dakika kavurun baharatları ve suyunu ilave edip, kısık ateşte pişirin. Afiyetler olsun.