19 Temmuz 2022 Salı

Mısırunlu Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzerine)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı kavrulmuş mısır unu
  • Aldığı kadar un

İç harcı için;

  • Beyaz peynir

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Oda ısısına gelen tereyağına, sıvı yağ, yoğurt, tuz ve şeker eklenip kaşık ile karıştırılır.
  • Mısır unu ve kabartma tozu eklenip tekrar karıştırılır.
  • Kontrollü bir şekilde un ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur.
  • İstenilen büyüklükte bezelere ayrılır.
  • Her bir beze avuç içimizde biraz açılır. Beyaz peynir koyulur ve oval şekil verilen poğaçalar yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizikler atalım.
  • Son olarak susum da serpilir ve 175 derece fırında yaklaşık 15 dakika üzerleri güzelce kızarana kadar pişirilir.

Tiriliçe Tiramisu Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

  • 1 paket pınar krema
  • 1 litre ılık süt
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 4 kaşık granül kahve

Kreması için;

  • 2 bardak süt (500 ml)
  • Yarım bardaktan az fazla şeker
  • 3 kaşık un
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 kaşık labne
  • 2 paket vanilya
  • Üzeri için;

    • Kakao

      Tiriliçe Tiramisu Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şeker 7-8 dk çırpılır. Daha sonra su, sıvı yağ, un, vanilya ve kabartma tozu ilave edilir, çırpmaya devam edilir.
    • Yağlanmış dikdörtgen büyük boy borcama kek harcı dökülür üzeri düzeltilir. 170°c ısınmış fırında, yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.
    • Şerbeti için tüm malzeme blenderden geçirilir (varsa köpüğü alınır)buz dolabına kaldırılır.
    • Pişen kekin ilk sıcağı çıktıktan sonra (yaklaşık 5-6 dk) kürdan yardımıyla delikler açılır ve şerbet gezdirilir.
    • Krema için süt, şeker, yumurta sarısı ve un ocağa alınır karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir, daha sonra ocaktan alınıp üzeri streç film ile kapatılıp soğumaya alınır.
    • Soğuyunca vanilyalar ve labne eklenip mikserle bir kaç dakika karıştırılır. Ilımış olan keke gezdirilir buz dolabında 1 gece dinlendirilir. Üzerine kakao elendikten sonra servis edilir 

Kemik Sulu Tel Şehriye Çorbası +7 Ay Tarifi

 

Kemik Sulu Tel Şehriye Çorbası +7 Ay Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 çay bardağı tel şehriye
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı kemik suyu
  • 1 buçuk su bardağı su
  • 1 buçuk tatlı kaşığı salça
  • Nane

    Kemik Sulu Tel Şehriye Çorbası +7 Ay Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şehriye ile suyu tencereye alıp, kaynatın.
  • Şehriyeler yumuşayınca önceden kaynattığınız kemik suyunu tuzu ve salçayı ekleyin.
  • Kaynadıktan sonra naneyi ekleyin afiyet olsun.

Mor Reyhan Şerbeti Tarifi

 

Mor Reyhan Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ mor reyhan
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 litre kaynar su

    Mor Reyhan Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mor reyhanları kalın olan saplarını ayıklayıp iyice yıkayıp süzelim.
  • İki litrelik sürahiye reyhan lari koyalım.
  • Üzerine şeker, limon tuzu ve kaynar suyu ekleyip karıştıralım ve kapağını kapatalım.
  • Tamamen mor rengini verdiği zaman reyhanları surahiden çıkaralım. 15 dk yeterli olur.
  • Reyhan suda fazla kalırsa acı tat bırakır içine.
  • O yüzden zamanında içinden çıkarmak gerekir.
  • Dileyen içine karanfil ve çubuk tarçın ekleyebilir. Ben reyhanin tadını tamamen almak için kullanmadım. Ayrıca kahvenin yanına çok yakıştırıyorum yumuşak bir içimi var. Denemenizi tavsiye ederim 

Tarçınlı Rulo Çörek (Cinnamon Rolls) Tarifi

 




Tarçınlı Rulo Çörek (Cinnamon Rolls) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 100 gram tereyağı veya margarin (Oda ısısı)
  • Aldığı kadar un

İç harcı için;

  • 1 çay bardağı 1 parmak eksik toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı silme toz tarçın
  • 50 gram tereyağı oda ısısı (Hamura sürülecek)

Peynir sos için;

  • 150 gram labne peyniri
  • 3-4 yemek kaşığı pudra şekeri

    Tarçınlı Rulo Çörek (Cinnamon Rolls) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur için malzemeleri kaba koyup yoğuralım yumuşak ele yapışmayan hamur olacak üzerini streçleyip, 1 saat mayalandıralım.
  • Hafif unla dikdörgen şeklinde hamuru açalım üzerine yumuşamış tereyağ sürelim ayrı kaba toz tarçını ve şekeri karıştıralım, sürdüğümüz tereyağının üzerlerine serpelim, rulo şekli verelim.
  • Hamuru ve bıçakla 2 parmak kalınlığında keselim kare borcama yağlı kağıt serilmiş kaba dizelim. Üzerini bez örtüp 15 dk dinlendirelim.
  • Daha sonrada 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat kadar üzeri kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra fırından alalım üzerini kapatmıyoruz.
  • Ardından kaba labneyi ve pudra şekeri koyup, iyice çırpalım çöreğin üzerlerine fırça yardımıyla sürelim 




Elmalı Rulo Kek Tarifi

 

Malzemeler

Elmalı harcı için;

  • 6 adet elma
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Kek için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak elmalı harcı hazırlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim, şekeri ilave edelim. Elmalar suyunu çekene kadar pişirelim. Daha sonra tarçını ekleyip, altını kapatalım. Soğumaya bırakalım.
  • Keki için; yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Sonra sütü ilave edip karıştıralım. Un, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip karıştıralım.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip ilk olarak elmalı harcı eşit şekilde yayalım. Daha sonra üzerine kek karışımını ilave edelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkardıktan sonra yağlı kağıt üzerinde keki ders çevirelim. Uzun kenarlardan katlayarak rulo şeklini verelim (Elmalı harç içerde kalacak şekilde saralım)
  • Rulo şeklindeki keki eşit şekilde dilimlere ayırıp servis edelim. 

Kruvasan Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 paket instant maya
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4,5-5 su bardağı un

Arasına sürmek için;

  • 100 gr tereyağı

İç harcı için;

  • 150 gr beyaz peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamur için yoğurma kabına ılık suyu alalım.
  • Üzerine ılık süt, sıvı yağ, yumurtanın akı, instant maya, toz şeker ve  tuzu ilave edelim, karıştıralım.
  • Ardından karışımımıza biraz un ekleyelim ve elimizle yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
  • Toparladığımız hamurun üzerini streç filmle kapatalım, bir örtü ile örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım ve tekrardan yoğurarak toparlayalım.
  • Toparlanan hamuru 9 eşit parçaya ayıralım ve her bir parçayı dıştan içe doğru yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Tezgahımızı unlayalım ve ilk bezeyi merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açmaya başlayalım.
  • Açtığımız bezeyi bir tabağa alarak oda sıcaklığındaki tereyağını üzerine sürelim.
  • Kalan bezeleri de aynı şekilde tabak büyüklüğünde açalım ve aralarına tereyağı sürerek üst üste dizelim.
  • Son bezeyi de diğer hamurların üzerine yerleştirelim fakat bu sefer üzerine tereyağı sürmeyelim.
  • Üst üste dizdiğimiz 9.kat hamuru elimizle bastırarak biraz genişletelim.
  • Üzerine biraz un serpelim ve merdane ile açabildiğimiz kadar açalım. Açtığımız hamuru 12 eşit parçaya dilimleyelim.
  • Üçgen şeklindeki hamurlarımızın her bir parçasına ezilmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozla karıştırarak hazırladığımız iç harcımızı yerleştirelim.
  • İç harcımızı yerleştirdikten sonra hamurları geniş tarafından başlayarak saralım. Tüm hamurları aynı şekilde sararak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Poğaçalarımızı yaklaşık 15 dakika kadar tepsi mayası için dinlendirelim.
  • Ardından bir fırça yardımıyla üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim.
  • Son olarak üzerlerine susam serpelim. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Altı üstü güzelce kızaran poğaçalarımız servise hazır. 

Tavada Soslu Patates (Çay Demlenene Kadar Hazır) Tarifi

 

Malzemeler

  •  10-12 tane küçük patates
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz
  • Kekik
  • Kıyılmış maydanoz
  • Kıyılmış taze soğan
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler yumuşayana kadar haşlanır.
  • Tavaya tereyağı ve zeytinyağı alınarak eritilir.
  • Üzerine rendelenmiş sarımsak ve baharatlar ilave edilip karıştırılır.
  • Daha sonra haşlanmış ve kabukları soyulmuş patatesler eklenerek 4-5 dk kavrulur.
  • Altını kapatmadan önce kıyılmış maydanoz ve soğan eklenir karıştırılır.
  • En son rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve kapağı kapatılarak kaşarlar eritilir.
  • Sıcak sıcak servis edebilirsiniz. İster kahvaltıya isterseniz de et balık yemeklerinin yanına çok güzel yakışıyor. Umarım sizler de dener ve beğenirsiniz, şimdiden ellerinize sağlık sevgiler

Calzone Tarifi

 


Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 kilo un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ

İç harcı için;

  • 1 adet kapya biber
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 kase mantar
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 kase sucuk

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 kase konserve domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı tuz, kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Hamurun malzemelerini yoğurma kabına alıyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamuru 5 ya da 6 bezeye ayırıyoruz.
  • İç harcı için malzemeleri ince bir şekilde doğruyoruz.
  • Sosumuz için, üç yemek kaşığı domates sosunu ayrı bir kaba alıyoruz, kalan sosun içine baharatlarını ve tuzunu ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
  • Hamurlarımızı merdane yardımıyla açıyoruz, içine önce baharatlı domates sosunu sürüyoruz sonra malzemeleri birer avuç alarak sosun üzerine koyuyoruz, kapatıyoruz.
  • Kenarlarını alttan yukarı doğru kapatarak sıkıştırıyoruz tepsiye aldığımız hamurun üzerine ayırdığımız sade domates sosunu sürüyoruz, üzerine kaşar peyniri ekleyip 220 derece fırında pişiyoruz.

Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  •  7 su bardağı su
  •  4 çorba kaşığı pirinç
  •  1 çorba kaşığı un
  •  1 yumurta sarısı
  •  1 su bardağı yoğurt
  •  2 çay kaşığı tuz
  •  Kuru nane

    Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt çorbası yapımı için, tencereye suyu ekleyin, kaynadıktan sonra pirinçleri ekleyin.
  • Bir kapta yumurta, un ve yoğurdu karıştırın.
  • Pişen pirincin üzerine ekleyin ve karıştırın.
  • Pişerken bir tutam kuru nane ekleyin.
  • 10 dakikaya yakın pişirdikten sonra yoğurt çorbasının altını kapatın ve tuzunu ekleyin.
  • Yoğurt çorbası servise hazır. Afiyet olsun.
  • NOT: Tuzu pişerken eklerseniz yoğurt kesilebilir. İsteğe göre üzerine tereyağında nane de kızdırılıp servis edilebilir.

Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi

 

Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Biraz sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut

    Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce pirinci ılık suda 10-15 dakika kadar bekletip nişastasını çıkararak yıkayalım.
  • Süzgeçte alıp 10 dakika kadar tamamen suyunu süzmesini bekleyelim.
  • Bir yemek kaşığı tereyağını ve biraz sıvı yağı tencereye alalım.
  • Tereyağı eriyince suyu süzülmüş pirinçleri ekleyip orta ateşte güzelce kavuralım.
  • Kavrulan pirinçlerin üzerine ılık suyu ve yeteri miktarda tuzu ilave edip karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca haşlanmış nohutu ilave edip karıştıralım.
  • Ocağın altını kısıp kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  • Pişen pilavı ocaktan alıp kapağın altına havlu peçete koyup 10 dakika dinlendirelim. Dinlenen pilavımız servise hazır.

Tahinli Patlıcan Mezesi Tarifi

 

Tahinli Patlıcan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 avuç çeviz
  • 1 avuç maydanoz
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tahin
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sarımsak

Üzer için;

  • Zeytinyağ
  • Toz biber

    Tahinli Patlıcan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanı fırında közleyin.
  • Maydanoz, ceviz ve közlenmiş patlıcanı ince ince doğrayın. Bir kaba ekleyin.
  • Üzerine yoğurt, tahin ve baharatları ekleyin.
  • Zeytinyağı ve toz biberi ısıtıp üzerine gezdirin.