20 Temmuz 2022 Çarşamba

Mantarlı Çıtır Börek Tarifi

 



Malzemeler

  • 3-4 adet yufka
  • 500 gram mantar
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 kase su
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yemeklik olarak doğradığımız soğanlarımızı yağ koyduğumuz tavamızda kavuralım.
  • Üzerine temizleyip doğradığımız sebzelerimizi ekleyip suyunu salıp hafif çekene kadar pişirelim.
  • Son olarak salça,baharat ve tuzumuzu da ekleyerek bir kaç dakika daha pişirip ocaktan alalım.
  • Yufkalarımızı üçgen şeklinde dilediğimiz boyutlarda keselim.
  • Su ve yağ karışımından fırça yardımıyla üzerine sürüp harcımızdan da koyarak rulo şeklinde saralım.
  • Bütün yufkalarımıza aynı işlemi uygulayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizelim.
  • Üzerlerine kalan sosumuzu sürüp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızda pişirelim.
  • Enfes böreklerimiz servise hazır



Efsane Domates Soslu Makarna Tarifi

 

Efsane Domates Soslu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kadar çeri domates ( yada 4-5 normal domates)
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2-3 sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kutu sıvı krema
  • Zeytin yağı
  • Tuz ,karabiber, pulbiber ,kuru fesleğen ,kuru kekik
  • 300 gram kadar makarna
  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak geniş bir tavaya zeytinyağımızı alalım.
  • Küçük küçük doğranmış soğanları ekleyip kavuralım.
  • Daha sonra ince doğranmış sivri biberleri ve rendelenmiş sarımsağı ilave edelim kavuralım.
  • Domates salçasını ekleyelim acı olsun isterseniz biber salçası da olur.
  • Salçayıda kavurunca doğranmış domatesleri ekleyelim.
  • Baharatları ekleyelim kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakalım.
  • Domatesler iyice yumuşamayınca üzerine bir kutu sıvı krema ekleyelim karıştıralım ve orta ateşte pişirmeye devam edelim.
  • Bu arada makarnamızı haşlayalım.
  • Haşlanmış makarnanın suyundan bir kepçe alalım ve sosumuza ilave edelim.
  • Makarnayı süzelim.
  • Makarnalarıda sosumuza ekleyelim.
  • En son olarak ince kıyılmış maydanoz ekleyelim ve karıştıralım. 

İpeksi Kıvamıyla Çilekli Dondurma Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram dondurulmuş çilek
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt ya da 1 çay bardağı süt
  • Yarım limon kabuğu rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Çilekler küçük doğranarak dondurulur.
  • Dondurulan çilekler robota alınır.
  • Üzerine pudra şekeri, süt ya da yoğurt ve limon kabuğu rendesi eklenerek pürüzsüz olana kadar çekilir.
  • Çekilen dondurma geniş bir kaba alınır.
  • Dondurucuda biraz sertleşmesi için 1 saat bekletilir ve servis edilir.
  • Dilerseniz bekletmeden servis edebilirsiniz

İşkembe Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg temizlenmiş işkembe
  • 1,5 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı un

Terbiyesi için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limon

Tatlandırmak için;

  • 5 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sirke
  • Limon

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • İşkembeler akan suyun altında bir kaç kez yıkanır.
  • İşkembeleri ister mutfak makası ile ister bıçak yardımı ile küp zar kadar parçalara ayıralım.
  • Düdüklüye alıp üzerine 1,5 litre su koyup bir saat kaynatalım.
  • Ayrı bir tencerede yağ ile unu kavuralım.
  • Kavurulan unu işkembenin üzerine dökelim karıştırıp onbeş dakika pişirelim.
  • Çorbayı ocaktan almaya yakın terbiyesi hazırlanır.
  • Genişçe bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve yarım limonu el çırpıcısı ile çırpalım.
  • Kabın içerisine yarım kepçe çorbadan ilave edip ılıştıralım.
  • Yavaşça çorbaya ilave edip bir kaç tur karıştıralım.
  • On dakika daha kısık ateşte kaynatalım ardından ocağın üzerinden alalım.
  • Tatlandırıcı olarak sarımsağı ezip sirke ve limon ile birleştirelim.
  • Tereyağı eritip kızdıralım.
  • Çorbamızı servis tabağına alıp üzerine tereyağ gezdirelim.
  • Yanında sirke,limon ve sarımsak eşliğinde ikram edelim.
  • Deneyecek olan arkadaşlarımdan yorum bekliyorum.

Nefis Etli Kağıt Kebabı Tarifi

 


Malzemeler

  • 750 gram kuşbaşı et
  • 1 adet soğan
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı domates konservesi
  • 1 su bardağı su

Sonradan eklenecek;

  • 1 adet kapya biber
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet küp doğranmış havuç
  • 1,5 su bardağı bezelye
  • 8 adet yağlı kağıt

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak düdüklü tencereye eti alalım, suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  • Kavrulan ete zeytinyağı ve soğanı ekleyip kavuralım.
  • Kavrulan soğana salça baharatlarını ,domates konservesi ve suyunu ekleyip karıştıralım.
  • Ağzını kapatıp 20 dk düdüklü tencere de pişirelim.
  • Pişen etlerin içine kapya biber ,sarımsak ,havuç, bezelye ekleyip tekrar ağzını kapatıp 10 dk daha pişirelim.
  • Piştikten sonra soğumaya bırakalım.
  • Bir yağlı kağıdı açalım ortasına soğumuş etimizden koyalım iki tarafından üst üste katlayalım kenar kısımlarını da kıvırarak katlayalım ters çevirip tepsiye dizelim ((( bu kısmı videolu olarak izleyebilirsiniz yiyeceğimiz zaman üst kısmı bir makas ile alınca çok kolay oluyor ))
  • Tepsiye dizdiğimiz kağıt kebaplarını 200 derecede 25 dk kadar pişirelim.
  • Sıcak olarak servis edelim 🤤 yanında pirinç pilavı çok yakışıyor ben öyle servis ettim. Mutlu kalın 


Yaban Mersinli Limonlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram yumuşak margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından bir parmak eksik süt
  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilin
  • Yarım paket k.tozu
  • 1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
  • 1 çay kaşığı zencefil (silme)
  • 1 kase yaban mersini
  • Sosu için;

    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 1 limonun suyu

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle yumuşamış margarin ve şekeri krema gibi olana dek çırpalım.
    • Teker teker yumurtaları ekleyip çırpalım.
    • Sütü,limon suyunu,limon kabuğu rendesini ,vanilin ve zencefili ilave edip tekrar çırpalım.
    • Un ve k. Tozunu ekleyip çırpmaya devam edelim kekin kıvamı boza şeklinde olmalı.
    • Son olarak yaban mersinlerini bir yemek kaşığı un ile karıştırıp kek karışına ekleyip spatula ile karıştıralım.
    • Yağlanıp unlanmış kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40 dk pişirelim.
    • Kürdan testi yaparak piştiğinden anlayabilirsiniz.
    • Üzerinin sosu için pudra şekeri ve limon suyu iyice karıştırılır akıcı bir kıvamı olmalı.
    • Kek tamamen soğuduktan sonra sosu dökülür ver servis edilir.
    • İsterseniz sos yerine sadece pudra şekeri serpebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden

Sade Bezelye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1.5 kg bezelye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet küçük soğan
  • 3 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak taze bezelyelerimizi kabuklarından ayıralım. Ben 1,5 kg bezelyeden 650g kadar iç elde ettim.
  • Soğanın kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağı alalım ve doğradığımız soğanları da ekleyerek kavuralım.
  • Soğanlar kavrulduktan sonra salçayı ilave edelim ve karıştırarak 1-2 dakika daha kavurmaya devam edelim.
  • Bezelyeyi de ekleyelim ve karıştıralım.
  • Bezelyelerimiz kavrulduktan sonra üzerine karabiber, pul biber ve tuzu ekleyerek 1-2 tur karıştıralım.
  • Sıcak suyu ilave edelim ve tencerenin kapağını hafif aralıklı olarak kapatıp bezelyeler yumuşayana kadar pişmeye bırakalım.
  • Bezelyelerimiz yumuşayıp ezilecek kıvama geldiklerinde ocaktan alalım, bir kaç dakika dinlendirerek servis edelim

Kızartmadan Köfte Patates Dilimleri Tarifi

 

Kızartmadan Köfte Patates Dilimleri Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet domates

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su

    Kızartmadan Köfte Patates Dilimleri Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köfte için bütün malzemeleri bir kap içerisine araya getirin ve güzelce yoğurun.30 dk buzdolabında dinlendirin.
  • Dinlenen köfteli harcımızı yuvarlak olacak şekilde şekillendirin.
  • Sebzeleri dilimleyin ben tırtıklı bıçak kullandım siz normal bir bıçak yardımıyla kesebilirsiniz.
  • Fırın kabınıza arka arkaya olcak şeklinde dizin.
  • Ayrı bir kaseye yağı, salçayı ve tuz ilave edin, toplam 2 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın.
  • Yemeğinizin üzerine yavaşça dökün.Su miktarı gerekirse arttırabilirsiniz.
  • 250 derece fırında yaklaşık 35-40 pişirin.

19 Temmuz 2022 Salı

Mozaik Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket petibör bisküvi (Eti marka)
  • 1 paket sıvı kutu krema
  • 160 gram sütlü çikolata
  • 100 gram damla çikolata
  • 1 çay bardağı fındık
  • Üzeri için;

    • 2 yemek kaşığı dolusu (Paket toz çikolata sosu)
    • 1 su bardağı süt

    Süslemek ve rendelemek için;

    • Çikolata

      Nasıl Yapılır?

    • Kutu kremayı tencereye alıp, kıvam alıncaya kadar ısıtıyoruz. Akışkan bir hale gelince içine 160 gram parçalanmış sütlü çikolataları atıyoruz. Hızlı hızlı karıştırıyoruz.
    • Bisküvileri çok parçalamayacak şekilde kırıyoruz.
    • Hazırladığımız çikolatalı kremayı bisküvilerin üzerine döküp spatula ile güzelce karıştırıyoruz.
    • Sonra kırılmış fındıkları ve damla çikolatayı döküp tekrar karıştırıyoruz.
    • Sonra streç filmi tezgaha açıyoruz ve harcımızı döküyoruz streç filme.
    • Sonra güzelce kapatıp kalın bir salam gibi yuvarlıyoruz.
    • Buzluğumuza atıp 1 buçuk saat bekletiyoruz.
    • Daha sonra çıkartıp streç filmi çıkarıyoruz sunum yapacak tabağa alıp iki kenar kısmını kesip, çıkarıyoruz.
    • Sonra çikolata sosunu 1 su bardağı süt ile pişiriyoruz. Üzerine döküp üzerini süslüyoruz. 

Tavuk Şiş Tarifi

 

Malzemeler

  • 400-450 gram tavuk göğsü (But yada tavuk pirzola da kullanabilirsiniz)
  • 7-8 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 8-10 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Kızartmak için

  • Yeterince sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Galeta unu hariç bütün malzemeleri robottan geçirin kıvamına göre galeta unu ilave edip, tekrar robot tan geçirin yada elinizle güzelce yoğurun.
  • Üzerini örtüp 2-3 saat buzdolabında dinlendirin kendini çeksin şekil vermesi daha kolay olur.
  • Elinizi yağlayıp dinlenmiş olan harçtan parçalar koparıp, şişlere dizin, parmak uçlarınızla şekil verin.
  • Uygun bir tavaya sıvı yağ ekleyip kızdırın şişleri tavaya dizin ocağın altını kısıp, kısık ateşte önlü arkalı kızartın.
  • Pişen şişlerinizi isterseniz şişlerle isterseniz şişlerden çıkartıp, istediğiniz şekilde lavaş salata yada bulgur pilavı eşliğinde sıcak sıcak servis edebilirsiniz afiyet olsun.
  • Not: İsteğinize bağlı olarak tavuk harcından yuvarlak köfteler de yapabilirsiniz.

Kakaolu Baklava ( yapılışı çok kolay) Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için;

  • 1 litre suya 1 kilo şeker
  • Yarım limon suyu
  • 2 paket vanilya

İçine;

  • Antep fıstığı veya fındık tozu ben yarıyarıya kullandım

Hamuruna;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı ılık su ve 1 çay kaşığı sirke suyla karıştır
  • 1 cimdik tuz
  • 3 kaşık kakao
  • 4 su bardağı un

Açmak için;

  • 1 paket nişasta

Üzerine;

  • 1 paket tereyağ 250 gram
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayın şeker su vanilya tencereye alalım ve kaynayınca yarım limonu ekleyelim 5 dakika daha kaynayınca kenara alalım. Hamur malzemelerini sırasıyla ekleyip, yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya beze yapalım 15-15 ayıralım ilk 15 i tek tek çay tabağından biraz büyük olacak şekilde nişastayla açalım ve her açtığımız bezenin arasına bolca nişasta ekleyerek üst üste yerleştirelim.
  • 15 bezeyi bu şekilde hazırladıktan sonra merdane ile açabildiğimiz kadar açalım.
  • Yufkaları ayırabildiğimiz kadar ayır ayıramadıklarını o şekilde tepsiye dizin fıstık veya fındık serpin ve diğer 15 bezeyide aynı şekilde hazırlayarak üstüne yerleştirin.
  • Kesim işlemini yaptıktan sonra erittiğimiz ve köpüğünü aldığımız tereyağımızı üzerine eşit şekilde dökelim. Üzerine tekrardan çok az sıvı yağ gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede kontrollü pişirelim. Rengi koyu olduğundan dikkat edelim kızarmasını beklemeyin.
  • Tatlımız fırından çıkınca ılıyan şerbetimizi dökelim ve en az 1 gün bekletelim.