23 Temmuz 2022 Cumartesi

Bulgurlu Patates Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 büyük boy patates haşlanmış (Veya 3 orta boy)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ yada zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limonun suyu
  • 1- 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Maydanoz
  • Taze soğan

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri haşlayalım. Diğer tarafta bulguru derin bir kaseye alıp üzerine bir su bardağı kaynar su ekleyip karıştıralım.  Bulgurun üzerini kapatıp bulgur şişene kadar bekletelim.
  • Uygun bir tavaya yağı alıp ısıtalım ve küçük küçük doğradığımız soğanları kavuralım. Salçaları ilave edip birkaç dakika daha kavuralım ve bir kenara alalım.
  • Patatesleri ve salçalı sosu bulgurun üzerine ilave edelim ve biraz soğumasını bekleyelim. Tuzu ve baharatlarıda ekleyelim ve patatesler ezilinceye kadar iyice yoğuralım.
  • Son olarak limon suyu, ekşisi, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanıda ekleyip, biraz daha yoğuralım.
  • Elimizle küçük parçalar koparıp hafifçe sıkarak köfte şeklini verip ve servis tabağına dizelim. Eldiven kullanırsanız şekil vermek daha kolay olur.
  • Üzerine tekrar nar ekşisi gezdirip marula sarıp afiyetle tüketebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet olsun ♥️.

Enfes Çilekli Limonata Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram çilek
  • 3 limon kabuğu
  • 3 limon suyu
  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Limonların kabuklarını bir bıçak yardımıyla soyalım.
  • Soyulan limonların suyunu sıkalım.
  • Çilekleri yıkayıp doğrayarak bir kaba alalım.
  • Üzerine şekeri, limon suyunu, limon kabukları ve suyu ekleyerek blenderdan geçirip, süzelim.
  • Süzülen çilekli limonataya ekleyerek servise hazır hale getirelim. Afiyet olsun.

22 Temmuz 2022 Cuma

Zebra Kek Tarifi

 



Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı un (sade hamura ekleniyor)

    Nasıl Yapılır?

  • Zebra kek yapımı için öncelikle yumurta ile şekeri beyazlayana kadar çırpalım.
  • Daha sonra süt, sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim ve bildiğimiz kek hamurunu hazırlayalım.
  • Hazırladığınız hamuru iki eşit parçaya bölelim ve ayırdığınız hamurlardan birine kakaoyu ekleyelim.
  • Diğer sade hamura da un ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Yaklaşık 24 cm. çapındaki yağlanmış yuvarlak tepsinin tam ortasına yaklaşık 1 kepçe kadar sade hamurdan boşaltalım.
  • Fazla bekletmeden hemen bir kepçe de kakaolu hamurdan sade hamurun ortasına dökelim. Kek harcı bitene kadar bu şekilde devam edelim. Bu işlemi yaparken ara vermeyelim. Aşağıda aşama aşama resimler ekledim oradan inceleyebilirsiniz.
  • Hazır olan keki önceden ısıtılmış fırında 160 derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirelim.
  • Pişen keki fırından alarak soğumaya bırakalım.
  • Oda sıcaklığına gelen keki kalıptan çıkartıp dilimleyerek servis edelim. Dilimlendiğinde çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor…

Orman Meyveli Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gram labne
  • 2 yumurta
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 kaşık nişasta (Buğday ya da mısır farketmez)
  • 1 kaşık un
  • 1 paket vanilya
  • Üzeri için;

    • 1 paket orman meyveli sos

    Tabanı için;

    • 2 paket burçak bisküvi
    • 2 yemek kaşığı tereyağı

      Nasıl Yapılır?

    • İlk önce bisküvileri rondodan geçirip, tereyağını ekleyip, bir güzel yedirin daha sonra yağlı kağıt serilmiş 26 cm kelepçeli kalıba ufalanmış bisküvileri koyup bastırarak düzeltin. Ceheesecake’nin tabanı hazır bu şekilde buzdolabına koyup dinlendirin.
    • Daha sonra krema için krema ve labneyi bir kaba alın mikserle bir kaç dk çırpın. Şekeri ekleyin ve sonra teker teker yumurtaları kırıp hafifçe karıştırın.
    • Un, nişasta, vanilya ekleyip tekrar kaşıkla azıcık karıştırın. Önceden hazırladığınız ceheesecake tabanını dolaptan çıkarın hazırladığınız karışımı üzerine dökün.
    • 170 derece fırına verin üzerinin çarpmaması için yanına bir kap su koymayı unutmayın. Üzeri çok az pembeleşene kadar pişirin. Ortası hafif sallanacak kıvamda olacak.
    • Fırından hemen çıkartmayın kapağını hafif aralayıp soğumasını bekleyin çatlamaması için. Diğer yandan sosunu hazırlayıp soğumaya bırakın (Tarif ambalajın arkasında yazıyor ona göre hazırlarsınız)
    • Soğuk ceheesecake’nin üzerine soğuk sosu döküp düzeltin. Kırmızı meyvelerle süsleyebilirsiniz. Buz dolabında bir kaç saat dinlendikten sonra servise hazır 

Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 330 ml soğuk su (1,5 su bardağı)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 12 gram yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 550 gram un (4 su bardağı civarı)

Üzeri için;

  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 kase su

    Nasıl Yapılır?

  • Akşamdan hamur malzemelerini yoğurma kabına alın ve malzemeler iyice özleşene kadar yumuşak ve ele yapışan bir hamur yoğurun.
  • Hamuru hafif sıvı yağ ile yağlamış, bir kaba koyup, üzerini sıkıca kapatın ve buzdolabına yerleştirin. Ertesi sabah hamuru unlanmış tezgaha alın 9 parçaya bölün, bezeler yapın.
  • Hamur soğuk ve sert olduğu için şekillendirmek oldukça kolay oluyor. Bir kase suya bir tatlı kaşığı yoğurdu ekleyip, karıştırın.
  • Ekmeklerin üst tarafını suya batırıp tepsiye dizin (Katladığınız yer altta kalmalı) üzeri kapalı 30-40 dakika mayalandırın.
  • Bu sırada fırını 240 derece fanlı ayarda ısıtın. Fırına dayanıklı bir kabin içerisine su doldurun ve fırının kenarına yerleştirin veya buhar verme özelliği varsa fırının seviye üçü seçin.
  • Ekmeklerin üzerine kesik atın ve yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Not: Ekmekleri aynı gün yapmak isterseniz eğer, ılık su kullanın ve 20 gram yaş maya. Ama önerim bir gece bekletmeniz.

    Kullanılan una, yoğurdun kıvamına göre un miktarı biraz değişebilir dikkatli ekleyin yumuşacık ele yapışan bir hamur olmalı.

Kahvaltılık Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam dereotu veya maydanoz

Pişirmek için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir kapta su süt yumurta şeker tuz zeytinyağını tel çırpıcı yardımıyla çırpalım ununu ilave edip, çırpmaya devam edin. Dereotu veya maydanoz ilave edip, karıştırın.
  • Uygun bir tavayı ocağa koyup ocağın altını açın tava ısınsın bir fırça yardımıyla tavanın içini yağlayıp, hamurdan bir buçuk kepçe dökün.
  • Tavayı hafif sağa sola çevirerek hamurun eşit olmasını sağlayın, altı pişince çevirin.
  • Üzerine yağ sürün iki tarafında pişince servis tabağına alın. Bütün hamur bitinceye kadar aynı işlemi yapın yapanlara şimdiden afiyet olsun 🥰❤️
  • Not: Kullandığım bardak ölçüsü 200ml

Glütensiz Pancake Pasta Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı süt
  • 1 bardak karabuğday unu
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı ham kakao

Üzeri için;

  • Labne peyniri
  • Bal
  • Donmuş frambuaz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ile şeker bir kapta çırpılır. Üzerine süt ilave edilir ve çırpılmaya devam edilir.
  • Daha sonra un, kabartma tozu, kakao ilave edilir ve bir kek hamuru kıvamı olacak şekilde karıştırılır.
  • Yağlanmış ısınmış tavaya hamur birer kaşık dökülerek pişirilir.
  • Üzeri için; labne peyniri ve bal karıştırılır. İstediğiniz miktarda bu hazırladığımız kremadan pancakelerin üzerine konur. Frambuazla süslenir. 

Pratik Şeker Para Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (200 ml)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri (çay bardağıniz büyükse biraz eksik kulenin)
  • 2adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılıyor)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Şerbeti için

  • 2 buçuk su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Üzeri için

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım şekeri ve suyu kaynatalım.
  • Hamuru için; yoğurma kabına ayçiçek yağı, vanilya ve yumurtayı alarak çırpalım.
  • Ardından üzene  pudra şekerini ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
  • İrmik ve kabartma tozunu ekleyelim. Unu da kontrollü bir şekilde ekleyerek karıştıralım.
  • Hamur kıvam almaya başlayınca elimizle yuvarlayıp, şekil verelim.
  • 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Daha sonra üzerine şerbetini ekleyelim veee hazır deneyenlere 

Dağılmayan İçli Köfte (Haşlama) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 kase irmik
  • 1 adet yumurta
  • Sıcak su
  • Tuz

İç harcı için;

  • 300 gram yağlı kıyma
  • 2 büyük kuru soğan
  • Sıvı yağ yada iç yağı
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Tuz

Üzerine;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Salçalı sos
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kızgın tavamıza yağı ve kıymayı koyup, karıştıralım. Hafif pişince yemeklik doğradığımız kuru soğanı tavaya ekleyip karıştıralım, kıyma kavrulunca içine salçaları ve baharatları ekleyip karıştıralım ve ocağı kapatalım.
  • Maydanozu ince doğrayıp kıymaya ekleyelim ve karıştıralım, daha sonra iç harcın soğuması için biraz bekleyelim.
  • Köftelik bulguru, irmiği ve tuzu karıştırıp üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekleyip üzerini kapatalım. Yumuşayan ve soğuyan bulgura yumurtamızı ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Yoğurulan hamurdan yumurta büyüklüğünde parça kopartıp elimizle yuvarlayalım ve ortasını ince bir şekilde açalım (Ara ara elimizi suyla ıslatıp hamurun elimize yapışmasını, daha düzgün şekiller çıkarmamızı sağlayabiliriz)
  • Ortasına kıymalı harçtan koyup, kapatıp bir tepsiye dizelim.
  • Tencerede kaynayan tuzlu suya hazırladığımız içli köfteleri koyup köfteler su yüzeyine çıkıncaya kadar kaynatalım. Daha sonra bir kevgir yardımıyla köfteleri sudan çıkaralım.
  • Servis sırasında isteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça sosu koyabilirsiniz.

Yıllardır Şaşmayan Tam Ölçülü İncecik Tül Gibi Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı un

     Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba yumurtalar ve tuz alınıp karıştırılır.
  • Üzerine süt ve sıvı yağ eklenir karıştırılır.
  • Son olarak un elenerek ilave edilir.
  • Güzelce topak kalmayana kadar karıştırılır. Hamurumuz hazır.
  • Tavaya 1 tatlı kaşığı sıvı yağ koyulup peçeteyle her yerine sürülür ve fazlası alınmış olur.
  • İyice ısınan tavaya harçtan 1 kepçe ortasına olacak şekilde dökülür aynı zamanda hızlı bir şekilde tava çevirilerek harç tüm tavaya yaydırılır.
  • Üzeri kuruyup göz göz olduğunda alt kısım kızardığında ters çevrilip diğer yüzü de kızarana kadar pişirilir. Tüm harç bitene kadar aynı işlem uygulanır.
  • İster sade tüketin, ister içine peynir çikolata vs. Sürüp rulo yapıp dilimler halinde😋 herkesin çok sevdiği krepimiz hazır. 

Evde Olan Malzemelerle Nefis Gözyaşı Pastası Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (180 gram)
  • 1 çay bardağı süt (100 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (85 ml)
  • 1,5 su bardağından biraz fazla un (200 gram)
  • 1 paket kabartma tozu (10 gram)
  • 1 paket vanilya (5 gram)

Sosu için:

  • 1 su bardağından biraz eksik şeker (150 gram)
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı kakao

Üzeri için:

  • 1 paket kremşanti (75 gram)
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)
  • Bıçakla dilimlenmiş ya da rendelenmiş 50 gram kadar çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Keki için yumurtayı ve şekeri beyazlaşıp krema kıvamına gelinceye kadar ortalama 4 dk çırpalım.
  • Üzerine süt ve sıvı yağı ekleyerek kısaca karıştıralım.
  • Geri kalan un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyelim.
  • Kuru malzemeleri ekleyince karışım homojen hale gelinceye kadar kısa süre karıştıralım.
  • Kek harcını içini yağladığımız kare borcama alalım.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 25 dk kadar pişirelim.
  • Sosu için şekeri, suyu, sütü ve kakaoyu küçük bir tencereye alarak karıştıralım.
  • Sürekli karıştırarak pişmeye bırakalım.
  • Kaynamaya başlayınca bir taşım kaynasın ardından ocaktan alarak ılımaya bırakalım.
  • Kekimiz pişince fırından alarak 5 dk kadar dinlendirelim.
  • Ardından üzerine şiş ya da pipet ile delikler açalım.
  • Hazırladığımız ve hala ılık olan sosu kekin üzerine dağıtalım.
  • Bu şekilde oda sıcaklığında soğumaya bırakabiliriz.
  • 1 paket kremşanti ve 1 su bardağı soğuk sütü kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Soğuyan kekin üzerine kremşantiyi dağıtalım ve bu şekilde buzdolabına kaldırarak en az 2 saat dinlendirelim.
  • Servis etmeden önce üzerini bıçakla dilimlediğim çikolatayla süsledim.
  • Dilerseniz çikolata sos da ekleyebilirsiniz.
  • Ardından dilimleyerek servis edebiliriz.