25 Temmuz 2022 Pazartesi

Nefis Kısır Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 çay bardağı ince bulgur
  • 3 su bardağı sıcak su

İç için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağının yarısından fazla sızma zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 5 dal kıvırcık marul yaprağı ve
  • 1 demet maydanoz
  • 4 adet yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı reyhan
  • 1,5 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak

    Nasıl Yapılır?

  • Bulguru derin bir kaba alalım.
  • Salçaları ilave edelim ve güzelce bulgura yedirelim.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyip karıştıralım üzerine kapağını kapatıp bulgurun yumuşamasını
  • bekleyelim.
    İçine ekleyeceğimiz yeşillikleri ince ince kıyalım.
  • Domates ve biberi minik şekilde doğrayalım.
  • Yumuşayan bulguru tepsiye alalım,önce limon suyu ve baharatları içine alarak güzelce yoğuralım malzemeler iyice özdeşleşmiş olsun.
  • Ardından doğranan bütün malzemeyi içine ekleyip iyice harmanlayalım.
  • Damak tadınıza uygun olarak baharatları ve eksiliğini artırabilirsiniz ama bu ölçülerle çok güzel oldu. Deneyecek olanlara afiyet olsun. 

Çilekli ,Kedidili Bisküvili, Sütlü Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • Kedidili bisküvi

Muhallebi için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta (mısır nişastası kullandım)
  • 1 paket vanilya (piştikten sonra eklenecek)

Üzeri için;

  • Yeteri miktarda çilek
  • Üzeri için sos malzemeleri;
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp orta ocağa alalım, devamlı karıştırarak pişirelim, kaynamaya başlayınca vanilya ilave edip karıştıralım ve ocaktan alalım.(bir pakette iki poşet oluyor ben bir poşet kullandım bir tanesi de fazla geldi).
  • Hızlıca kedidili bisküvileri süte batırıp tepsiye dizelim, muhallebiyi üzerine döküp yayalım oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra üzerine istediğimiz miktarda çilekler yerleştirelim.
  • Uygun bir tencereye vişne suyu, şeker ve nişastayı koyup karıştıralım orta ocakta kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Ocaktan alıp önce kaşıkla çileklerin üzerine sonrada muhallebinin her yerini kaplayacak şekilde dökelim.
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında 3-4 saat dinlendirip istediğimiz gibi süsleyip servise hazırlayalım.🌹 afiyet olsun 

Fincanda Haşhaşlı Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Bulamak için

  • Mavi haşhaş

    Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize süt un nişasta şeker katılarak kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Ocağın altını kapatalım vanilyayı ekleyip 2 dakika daha pişirelim.
  • Tereyağını ekleyip mikserle çırpalım.
  • Kahve fincanlarına içine su koyup durulayalım içindeki suyu boşaltalım suyla ıslatmış olduğumuz fincanların içine muhallebiden eşit şekilde paylaştıralım oda sıcaklığına geldiği zaman buzdolabına kaldıralım.
  • İster kahve fincanı istersek de nescafe fincanı kullanarak yapabilirsiniz.
  • Yaklaşık 2 saat buzdolabında dinlendirelim.
  • Buzdolabında dinlenen tatlımızı çıkaralım fincanlarımızı kenarlardan bıçak yardımıyla ayırıp hafif sallayarak çıkaralım.
  • Haşhaşa bulayarak servis tabağına alalım 👍.
  • Arzu ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz 

İrmik Helvası Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar fıstık( arzuya göre artırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı  su
  • 1 su bardağı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Süt şeker ve su bir küçük tencerrye alınır.
  • Sadece şeker eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır ve ocaktan alınır.
  • Tereyağını eritelim, içine sıvı yağ ekleyelim tereyağınjn yanmaması için fıstıkları koyalım ve ardından irmiği ekleyelim.
  • Fıstıkların rengi dönene kadar kavuralım.
  • Rengi döndükten sonra şerbet karışımınızı yavaş yavaş içine ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • İrmik suyunu çekip pilav gibi olduğundan ocaktan alalım.
  • Üzerine kağıt peçete serip tencere kapağını kapatın ve 20-30 dk kadar demlemeye bırakın.
  • Ardından servis edebilirsiniz.Afiyet olsun 

Susamlı Cevizli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 tereyağı yada margarin
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 1 çay bardağı hafif iri kıyılmış ceviz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı nişasta (ben buğday kullandım mısırda olur)
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2-2,5 su bardağı un (ben tam 2,5 su bardağı un kullandım siz 2 su bardağından sonra kontrolü ekleyiniz)

Üzeri için

  • 1 paket bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri güzelce karıştırıyoruz daha sonra unu ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak elinizde hafif bastırıp çatalla önce dikey sonra yatay olacak şekilde bastırıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecede güzelce pişirin.
  • Tamamen soğuyunca benmari usulü eritilmiş çikolataya uç kısmını batırıp üzerine fıstık serpiyoruz.
  • Not: Ölçülerimde 200 ml su bardağı kullandım ve klasik çay bardağı kullandım.

    Not ; Görselde 1 çay bardağı pudra şekeri görünüyor ama siz tarifte ki gibi yarım su bardağı şeker ile yapın.

Tavuklu Bulgur Pilavı (Şahane Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı bulgur (400 ml)
  • 3, 5 su bardağı sıcak su
  • 2-3 adet iri tavuk budu
  • 2 adet paprika biberi yeşil ve kırmızı (ya da normal biber)
  • 2 adet soğan
  • 2 adet iri domates
  • Karabiber, kimyon, pul biber, tuz,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 50 gram tereyağı

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle işe tavuk butlarını haşlayarak başlıyoruz suyunu pilav için ayırıp etleri didikliyoruz.
  • Diğer taraftan domates🍅 soğan ve paprika 🌶biberlerini doğruyoruz. Hazırlık işlemi bittikten sonra, tenceremize zeytin yağını alıp önce soğan daha sonra biberleri soteliyoruz.
  • Üzerine tereyağı ve salçaları ekleyip onu da birazcık kavurup baharat ve tavuğumuzun suyunu ekliyoruz.
  • Bulgurumuzu da ekleyip karıştırdıktan sonra suyu ilave  ve didiklenmiş tavuk etlerini de ilave edip ağzını kapatıyor kısık ateşte pişiriyoruz. (dileyen kıvamına göre biraz daha su ekleyebilir) Dilerseniz suyun bir kısmını normal su bir kısmını tavuk suyu olarak ya da tamamen tavuk suyu ya da tamamını normal su ile de hazırlayabilirsiniz.
  • Pilavımız piştikten sonra 20 dakika dinlendirip servis edebiliriz. YAPMASI ÇOK PRATİK SONUÇ HARİKA.
    Afiyet olsun.
  • Not: Dileyen içerisine doğranmış minik küp patates eklemesi de yapabilir fakat salça kavrulduktan sonra su ile birlikte biraz pişirilmesi gerekir daha sonra bulgur ve tavuk eklenmesi yapılıp beraber pişirilir ,ben böylede yapıyorum tavsiye ederim.

Muhallebili Mozaik Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı süt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 2,5 paket petibör bisküvi

Muhallebisi için

  • 3 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı şeker

Ganajı için

  • 200 gram bitter çikolata
  • 200 ml krema

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ uygun bir tavaya alıyoruz ocakta eritip uygun bir kaba alıyoruz süt şeker kakao ekleyip güzelce karıştırıp sos haline getiriyoruz.
  • Bisküvileri dört parçaya ayırıyoruz geniş bir kaba alıyoruz hazırlamış olduğumuz sosu ceviz içini bisküvi ye ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra kalıbın içine döküp bastırarak yayıyoruz buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Muhallebisi için bütün malzemeleri uygun bir tencereye alıyoruz ocakta yumuşayıncaya kadar karıştıyoruz .
  • Kaynayıp göz göz olunca mozaik pastamızın üzerine döküp tekrar buzdolabına kaldırıyoruz ganajı için kremayı uygun bir kaba alıyoruz.
  • Ocakta kaynatıp kenara alıyoruz.
  • Daha sonra çikolatayı ekleyip çikolata eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • 3-4 dk dinlendirdikten sonra pastamızın en üstüne döküp buzdolabında 4-5 saat dinlendirdikten sonra üzerini dilediğimiz gibi süsleyip servis yapıyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

24 Temmuz 2022 Pazar

Bisküvili Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 bardak çay şekeri
  • 4 kaşık nişasta
  • 2 kaşık un
  • 1 kaşık margarin
  • 1 paket petibör bisküvi

Üzeri için;

  • Kakao
  • 2 paket kremşanti

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ocağa tencereyi alıp süt, un, nişasta, şekeri koyup çırpıcıyla karıştırın.
  • Sürekli karıştırarak pişirin. Göz göz oluncaya kadar daha sonra ocağı kapatın.
  • 1 kaşık margarin koyup karıştırın.
  • Tepsiye bisküvileri dizin.
  • Bisküvilerin üzerini kapatacak kadar muhallebi dökün düzleştirin.
  • 1 kat daha bisküvi dizin. Kalan muhallebiyi üzerine boşaltın.
  • Bir süzgeçle üzerine kakao serpin.
  • Paketteki tarife göre kremşantiyi hazırlayın.
  • Üzerine kremşantiyle dilediğiniz şekilleri verebilirsiniz. 

Kabak salata Fit Salata Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek haşlanmış
  • 1 kase yoğurt
  • 1 çay bardağı nohut haşlanmış
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabak soyalım.
  • Yarım ay şeklinde doğrayalım.
  • Yikayalım tencereye alalım.
  • Üzerine sarımsak tuz ilave ederim kendi buharında haşlayalım.
  • Mercimek ve nohut haşlayalım dereotu doğrayalım.
  • Soğuduktan sonra yoğurtlayalım.
  • Dilerseniz kıyma sos ilve edebilirsiniz afiyet olsun.


Kayısı Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kayısı
  • 1 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4.5 tane karanfil
  • 1 dilim limon
  • 1 çay kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Kayisiların çekirdeklerini çıkartın.
  • Uygun bir tencereye toz şekeri, karanfili alıp üzerine suyu ve limon dilimin ilave edelim karıştırıp ocağa alalım.
  • 15 dakika orta ateşte önce pişirelim.
  • Sonrasında kayısıları ekleyelim ara ara kayısıları ezmeden nazikçe karıştıralım.
  • İyice köprününce tereyağı ilave edelim.
  • 15. 20 dakika iyice koyulaşana kadar pişirin.
  • Sıcak kavanozlara koyup kış için kaldıralım afiyetler olsun.

Düğün Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gram dana eti(kemik varsa elinizde 1 parça ekleyin lezzet veriyor)
  • 1,5 litre su

Terbiyesi için;

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu
  • 1 su bardağı su

Üzeri için;

  • Pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Düdüklü tencereye suyu ve dana etimizi alıp yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Haşlanan suyu ayrı derin bi tencereye süzelim.
  • İçindeki etleri küçük küçük parçalayalım.
  • Kaynayan suya ekleyip pişirmeye devam edelim.
  • Terbiyesi için malzemeleri derin bı kasede güzelce çırpalım.
  • Tencereden 2 kepçe et suyundan alıp terbiyeyi hızlıca karıştıralım.
  • Ardından tamamını tencereye döküp kaynanana kadar karıştıralım.
  • Üzerine tereyağ ve pul biber yakıp dökelim. Servise hazır😍.Afiyet olsun😋.
  • Not;.Eğer çorbam kesilir diye düşünüyorsanız eti eklemeden önce terbiyeyi ekleyip en son eti ekleyin.Eti eklemeden önce toparcık kalırsa blandrdan pürüz kalmayacak şekilde geçirip çorbanızı kurtarmış olursunuz. 

Erik Pestili Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 kg kara erik
  • 3 su bardağı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Erikleri çekirdeklerinden ayırıp uygun tencereye alınız.
  • Üzerine şekeri ekleyerek kaynamaya bırakın.
  • Yaklaşık 45 50 dakika orta ateşte kaynatın.
  • Pişip kıvam alan eriği elinizle sıkıştırarak bı süzgeçten geçirip kabuklarının süzgeçte kalmasını sağlayın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsilerine ince bı şekilde dökün ve tepsileri güneşe koyun 3 veya 4 gün sonunda kuruyacaktir.
  • 3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesip fotoğraftaki gibi sarın.
  • Dilerseniz içine cevizde koyup sarabilirsiniz.(şekeri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz biz biraz mayhoş sevdiğimiz için çok eklemedim).