27 Temmuz 2022 Çarşamba

Kaşık Helvası Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya 1 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 100 gram çam fıstığı ya da kavrulmuş fıstık, ceviz

Şerbet için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardak şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Yapılışı tereyağı eritilir ardından sıvı yağ eklenir ve un ilave edilir. Unun rengi fındıkkabuğu rengini alıncaya kadar karıştırılarak kavrulur.
  • Kavurma işleminin sonuna doğru fıstıklar ilave edilir.
  • Kısa bir süre daha kavrulan karışıma başka bir tencerede iyice karıştırılarak eritilen şekerli su ilave edilir.
  • Helva kıvam alıp suyu çekene kadar karıştırma işlemi devam eder.
  • Suyu çekilen helva ocaktan alınarak sıcakken kaşık ile alınıp şekil verilir.
  • Sunum tabağına yerleştirilerek servisi yapılabilir.
  • Süsleme için badem veya ceviz kullanılabilir.

Kırtakı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg bal kabağı
  • 1,5 kg şeker
  • 3 lt su
  • Sönmemiş kireç (1 su bardağı )

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakların hazırlanışı: soyulmuş temizlenmiş kabaklar ince ince (1 mm kalınlığında 3-5 cm uzunluğunda ) doğranır.
  • Yapılışı 1 su bardağı kireç 3 lt suya ıslatılarak ezilmesi sağlanır.
  • Ezilen kireç suda çöktüğü zaman yüzeydeki duru kireçli su alınır hazırlanan kabaklar kireçli suya konulur yaklaşık 2 saat bekletilir.
  • Daha sonra bol suyla yıkanır ve şeker eklenerek pişmeye bırakılır.
  • Şekeri koyulaşınca pişirme işlemi tamamlanmış olur. Püf noktası: kireçte bekletilmesinin sebebi kabakların sertleşmesini sağlamaktır.
  • Kabakların üzerine şeker eklenerek 1 gece bekletilir.
  • Pekmezle yapılışı: malzemeler 1 kg bal kabağı 12 lt üzüm şırası 3 lt su sönmemiş kireç (1 su bardağı )
  • Kabakların hazırlanışı: soyulmuş temizlenmiş kabaklar ince ince (1 mm kalınlığında 3-5 cm uzunluğunda ) doğranır.
  • 1 su bardağı kireç 3 lt suya ıslatılarak ezilmesi sağlanır sonra elde edilen kireçli su çökeltilerek yüzeyde oluşan kireçli su bir kaba alınır.
  • Hazırlanan kabaklar kireçli suya konulur yaklaşık 2 saat bekletilir.
  • Kabaklar kireçli sudan çıkarılır ve bol suyla yıkanır ardından üzüm şırası ile ocakta kaynamaya alınır.
  • Şıra pekmez kıvamını alıncaya kadar pişirilir. Bu esnada kabakta pişmiş olur. Böylelikle kırtakı servise hazır hale gelir.
  • Püf noktası: kabakların kireçte bekletilmesinin sebebi kabakların sertleşmesini sağlamaktır. Not: kırtakı yapımında küllü suda kullanılabilir. Eğer kabaklar küllü suda bekletilecekse 5 bardak kül ile 5 lt su karıştırılarak kaynatılıp soğutulur. Dinlenen küllü suyun üzerinde oluşan berrak kısım alınarak kabaklar bu suda 2 saat kadar bekletilerek sertleşmeleri sağlanır.

Kayısılı Pestili Tarifi

 

Malzemeler

  • 3- 4 kilo kayısı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 meşrubat bardağı su (Bardak ölçüsü 400 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Şekeri eriyene kadar ocakta kaynatıyoruz.
  • Ardından blendir dan geçiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuduktan sonra yağlı kağıt üzerine serip kurumaya bırakıyoruz.Bulunduğunuz bölgedeki sıcaklık durumuna göre kuruma süresi değişebilir.
  • Not: arkadaşlar benim kullandığım kayısı baya tatlı olduğu için ben şeker az kullandım. Daha tatlı sevenler şeker ilavesi yapabilir. 🙂.

Kıvrım Tarifi

 



Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Hamur açma işlemi için;

  • ½ kg un
  • ½ kg nişasta

Üzeri için

  • 250 kg tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket margarin

Şerbeti için

  • 2.5 kg şeker
  • 3 lt su
  • Yarım limonun suyu

Arasına

  • 1 kg dövülmüş ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Yapılışı un, süt, yumurta, sirke, karbonat, su, sıvı yağ, tuz karıştırılarak yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
  • Elde edilen hamurdan ince bir yufka açılır yufkalar açılırken yufkayı kolay açabilmek için nişasta ve un karışımından serpilir.
  • Açılan yufkanın üzerine ceviz serpilir, iki elle ustaca buruşturularak daire şeklinde ardı sıra tepsi doluncaya kadar bu işleme devam eder.
  • Malzeme listesinde bulunan tereyağı, margarin, sıvı yağ kızartılarak hazırlanan kıvrımın üzerine kuru yeri kalmayacak şekilde gezdirilerek dökülür.
  • Önceden ısıtılmış (150 c) fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Şerbeti dökülür.Şerbet yapımı su ve şeker şerbet yapılacak tencereye alınır ve kaynatılmak üzere ocağa konulur.
  • Şerbet şeker eriyene kadar karıştırılmalıdır.
  • Limon suyu şerbeti ocaktan almadan 10 dk önce şerbete eklenmelidir.
  • Şerbet kaynadıktan sonra kısık ateşte kıvamı yoğunlaşana kadar kaynatılır. Not: dökülecek olan şerbet ılık kıvrım soğuk olacak şekilde olmalıdır.

Tavuklu Meze Tarifi

 

Malzemeler

  • 700 gram tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı tuz (tavuğu haşlarken)
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 5 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğsünü bir kaç parçaya ayıralım. Ardından uygun bir tencereye alalım.
  • Üzerine tuz ve bolca su ilave ederek tavuklarımızı haşlayalım. Tavuğumuz haşlanırken üzerinde oluşan köpükleri biriktikçe ara temizleyelim.
  • Haşladığımız tavuk etlerini suyun içerisinden alalım.
  • Soğuduktan sonra tavuk etlerini ince ince didikleyelim.
  • Ardından derince bir kaba süzme yoğurt, mayonez, rendelenmiş sarımsak,  tuz ve  ince çekilmiş ceviz alarak çırpıcı ile karıştıralım.
  • Hazırladığımız yoğurtlu karışıma didiklediğimiz tavuk etlerini ilave ederek karıştıralım.
  • Daha sonra hazırladığımız mezeyi servis tabağına alarak yaydıralım.
  • Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip cevizle süsledikten sonra mezemiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kıymalı Etli Pilav (Düğün Pilavı) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 kg kemikli et
  • 300 gram kıyma
  • 5 su bardağı et suyu
  • 4 su bardağı pirinç
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • ½ demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Ön hazırlık: pilavı yapılacak olan pirinç tuzlu ılık suda bir süre bekletilir.(tuz miktarı 1 yemek kaşığı olmalıdır.) (pirinçlerin suda bekletilme süresi en az 1 saat olmalıdır.)
  • Pilavda kullanılacak kemikli et yeterli su ilavesi ile kaynamaya bırakılır.
  • Et kaynayınca yüzeyinde oluşan köpüğü (kefi) bir kevgir yardımıyla alınır.
  • Kefi alındıktan sonra kaynamakta olan etin içine kabukları soyulmuş 4’e ayrılmış 2 soğan, bütün olarak 1 domates eklenir. Takiben etin pişmesine yakın tuz ilavesi yapılır. pişen etler soğuduktan sonra kemiklerinden ayrılır. etler küçük küçük parçalanır.
  • Yapılışı kıyma kavrulmak üzere tencereye alınır, suyunu çektiğinde tereyağı eklenerek bir süre kavrulur.
  • Kavrulan kıymaya çok küçük doğranmış soğanlar eklenerek kavurma işlemi soğanlar pembeleşene kadar devam eder. Suda bekletilen pirinçler yıkanıp süzülerek kavrulan karışıma eklenir ve kavurma işlemine 5 dakika daha devam edilir.
  • Haşlanan etin suyu ile tuz da eklenerek kısık ateşte pilav pişirilir.
  • Pişen pilav 15-20 dk dinlendirildikten sonra karıştırılır.
  • Haşlanan ve küçük küçük parçalanan etler başka bir tavada tereyağında kavrulur.
  • Kavrulan etler dinlendirilen pilavın üzerine eklenir, ince kıyılmış maydanoz ve karabiber serpilerek servisi yapılabilir.

Kuru Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 350 gram kuru patlıcan
  • 200 gram kıyma
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet orta boy soğan
  • 4 adet orta boy domates
  • 1 baş sarımsak
  • 200 gram arpacık soğan
  • 4 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı kırmızıbiber
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 limon

    Nasıl Yapılır?

  • Ön hazırlık: *kullanılacak olan nohut 1 gece önceden ıslatılır ve yemeğin yapılacağı gün kullanılmak üzere haşlanır.
  • Yemeğin yapılacağı gün kuru patlıcanlar kaynamakta olan suya atılır ve yumuşayana kadar haşlanır.
  • Yapılışı kıyma ısıtılmış tencerede kavrulur suyunu çekince zeytinyağı ve tereyağı eklenerek kavurma işlemine devam edilir.
  • Kavrulan kıymaya ince ince kıyılmış soğan eklenir ve soğanlar pembeleştikten sonra rendelenmiş domates eklenerek bir miktar daha kavurma işlemine devam edilir.
  • Kavrulan karışıma salça, toz kırmızıbiber, haşlanan patlıcanlar, nohutlar eklenir ve patlıcanların üzerini kaplayacak kadar su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
  • Kaynayan yemeğin içine arpacık soğan ve sarımsaklar da eklenir.
  • Yemek kıvam almaya başlayınca, yemeği ocaktan almadan 10 dakika önce, limon suyu eklenerek pişirme işlemi tamamlanır.

Sarıyer Böreği (Baklavalık Yufkadan) Tarifi

 



Malzemeler

  • 20 adet baklavalık yufka

İçi için;

  • 200 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 büyük baş soğan
  • 1 paket kuru üzüm
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 adet kesme şeker
  • Tuz, karabiber

Sosu için;

  • 100 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak içi hazırlayın. Kıymayı tavaya alıp üzerine sıvı yağı ekleyip kavurun.
  • Yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • 5 dakika sıcak suda beklettiğiniz kuş üzümünü, dolmalık fıstığı, karabiber, tuz ve kesme şekeride ekleyip dolmalık fıstıkların hafif rengi değişene kadar kavurun.
  • Ardından sosu için tereyağını eritin.
  • İçine sıvı yağı ve sütü ekleyip karıştırın.
  • Baklavalık yufkalardan bir adet alıp üzerine sostan bir fırça yardımı ile sürün.
  • 5 kat bu şekilde yufkaları soslayın (diğer yufkaların üzerine bir bez örtün, yufkalar çok ince olduğu için kuruma yapabiliyor).
  • 5. Kat yufkaya sos sürmeyin.
  • Hazırladığınız iç harcı uzun olan tarafına yerleştirip rulo şeklinde sarıp u şekli verin.
  • Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın.
  • Toplam 4 adet u şeklinde böreğiniz olacak.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip börekleri üzerine yerleştirin.
  • Kalan sosuda yufkaların üzerine sürüp 190 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan yufkaların üzerine ilk sıcağı çıkınca bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
  • Soğuyunca dilimleyip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun 


Vişne Kompostosu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg vişne
  • 3 lt su
  • 3 su bardağı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Vişneleri sap ve yapraklardan arındıralım. Güzelce yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkartalım. Vişneleri çekirdek çıkarma aparatı ile çıkartabileceğiniz gibi pipet ya da çatal iğne ile de kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
  • Ardından vişneleri tencereye alalım, üzerine suyu ilave ederek karıştıralım ve ocağı yakalım.
  • Vişneler kaynamaya başladıktan 15 dk. sonra şekeri ilave ederek karıştıralım.
  • 15 dakika daha kaynattıktan sonra sıcak sıcak, bekletmeden kavanozlara dolduralım. Ben yarım litrelik kavanozlarla  adet vişne kompostosu elde ettim.
  • Kavanozların ağız kısmını silerek kullanılmamış yeni kapaklar ile sıkıca kapatalım. Kapaklar eski olduğunda hava alıp bozulabiliyor.
  • Vişne kompostomuzu güneş almayan serin bir yerde muhafaza ederek dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kahvaltıya Çok Pratik Bir Lezzet Domatesli Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tepeleme yumuşak tereyağ(70 gr)
  • 4-5 yemek kaşığı domates sosu (veya 1 yemek kaşığı salçayı yarım su bardağından biraz az su açıp kullanabilirsiniz)
  • Bir tutam maydanoz
  • 5-6 yaprak fesleğen
  • Bir tutam kaşar rendesi
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 baget ekmek

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içine tereyağını alalım .
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Baget ekmeği ortadan kesip üzerine tereyağlı karışımı sürelim.
  • Üzerine kaşar peyniri döküp önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında pişirelim.

Vişneli Yaz Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Alt muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1,5çay bardağı şeker
  • 1,5 dolu çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Piştikten sonra
  • 200 gram labne
  • 1 poşet toz şanti

Vişne sosu için

  • 2 su bardağı çekirdeksiz vişne
  • 4-5 yemek kaşığı şeker
  • 1 dolu tatlı kaşığı nişasta

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce vişneli sosumuzu yapalım. Sos için nişasta hariç tüm malzemeleri tencereye alıp, kaynatalım. Suyunu salıp az yumuşayan vişneye çok az su ile açtığımız nişastayı ekleyelim. Devamlı ve dikkatli şekilde birkaç dk kaynatalım.
  • Kıvam alan sosumuzu soğumaya alalım. Muhallebisi için, nişasta un şeker ve sütü tencereye alalım. Devamlı karıştırarak kaynatalım ve pişirelim.
  • Pişirdiğimiz muhallebiyi ara ara karıştırarak soğutalım. Soğuyan muhallebiye labne ve kremşantiyi ekleyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • İster kaseye ister sunum tabaklarımıza önce muhallebiden sonra üzerine vişneli sostan ekleyelim. Birkaç saat dolapta dinlendirip servis edebilirsiniz (Ben 1 gece beklettim) Afiyet olsun

10 Dakikada Nefis Yeşillik Salatası (Renkli Salata) Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 tane küçük boy kıvırcık marul
  • 2 tane orta boy havuç
  • Yarım mor lahana
  • Bir tutam dereotu
  • Bir tutam maydanoz

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün yeşillik malzemelerini güzelce yıkayıp süzelim .
  • Ardından sırayla ince ince doğrayıp geniş bir kaba alalım .
  • Üzerine hazırladığımız sosumuzu ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Servis tabağına alıp servis edebilirsiniz, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun