Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
Üzerine
- Yeteri kadar çilek
- Yeteri kadar damla çikolata
Nasıl Yapılır?
- Önce yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırpın.
- Ardından süt ,sıvı yağı ekleyin.
- Tekrar karıştırın son olarak vanilya kabartama tozu ve unu ekleyin kek hamurumuz hazır
- Muffin kaplarına yarısına gelecek şekilde doldurun.
- Üzerine çilek ve damla çikolata ekleyip önceden ısıtılmış 180. derecelik fırında pişinceye kadar bekletin.
- Kalan hamuru aynı şekilde bitene kadar devam edin lezzetli ve bereketli bir kapkek oldu şimdiden deneyenlere kolay gelsin.
Malzemeler
- 125 gram margarin
- 1 adet yumurta
- 1,5 su bardağı nişasta
- 2 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
Bulamak için
- Pudra şekeri
- Tarçın
Nasıl Yapılır?
- Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun.
- Misket büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlanıp fırın tepsisine dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişinceye kadar bekletin.
- Bulamak için tarçın ve pudra şekerini hazırlayın.
- Kurabiyeler pişince harca bulayıp servis tabağına alın. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 adet milföy yaprağı (6 tane küçük kare milföy)
- Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Tavamızı ocağa alalım ve hafif yağ gezdirip her yerine fırçayla gezdirin.
- Tava ısınınca milföyü tavaya alin ve arkalı onlu pişirin iki tarafı pişerken milföyler şişiyor ve ben ortadan ikiye ayırıp tekrar tavada orta kısmı da pişirdim.
- İçinde pişirince iç kısmı hamur kalmıyor ve daha lezzetli oluyor.
- Pişen milföylerimiz hazır. Aniden gelen misafirlerimiz için çok kolay ve lezzetli bir tarif deneyecek olanlara afiyet olsun.
Malzemeler
Hamuru için ;
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı su
- 250 gram süt
- 1 adet yaş maya
- 1,5 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında)
- 3-3,5 su bardağı un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)
Kreması için;
- 3 adet limon suyu ( kabuğunu da rendeliyoruz) #
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
Kremaya eklenmek için ;
- 250 gram guark ( yoksa labne )
- 3 yemek kaşığı nişasta
Nasıl Yapılır?
- Hamuru için malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
- Mayalanmaya bırakıyoruz,kreması için limonun kabuklarını rendeleyip içine limon suyu, şeker, nişasta ve yumurtaları tencerenin içine alıp karıştırıyoruz.
- Orta ateşte pişirip kıvam alınca ocaktan alıyoruz, ayrı bir kabın içine alıp soğumaya bırakıyoruz, soğuduktan sonra içine guark ( yoksa labne) ve nişasta ekleyip karıştırıyoruz,
- Mayalanan hamuru merdane yardımıyla açıyoruz, içine kremamızı sürüp rulo şeklinde sarıyoruz
- 2 parmak kalınlığında kesip tepsiye yerleştiriyoruz.
- 190 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
- Çıkınca üzerine pudra şekeri serpiştirip servis edebilirsiniz, çok lezzetli bir tarif deneyeceklere afiyet olsun
Malzemeler
- 1 kg patates ( miktarı kişi sayısına göre azaltabilirsiniz )
- 2 su bardağı galeta unu
- 1 tane yumurta
- 1 rendelenmiş tane soğan
- 1 demet ince kıyılmış maydanoz
- 3 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Kara biber
- Pul biber
- Kimyon
Bulamak için;
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Patatesleri soyup ocakta yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
- Daha sonra suyunu süzüp soğumaya bırakıyoruz .
- Soğuyan patatesleri rendeliyoruz .
- Geri kalan malzemeleri ekleyip güzelce yoğuruyoruz .
- Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elimizde şekil veriyoruz.
- Yumurtaları bir kaseye kırıp çırpıyoruz.
- Hazırladığımız köfteleri önce yumurtaya bulayıp, daha sonra kızgın yağda kızartıyoruz ,deneyenlere afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 adet yumurtanın beyazı
- 1 su bardağı şeker
- 300 gram hindistan cevizi
- 1 adet vanilya
- 100 gram bitter çikolata
Nasıl Yapılır?
- Yumurtanın beyazını uygun bir kaba alıyoruz mikserle köpürüp beyazlaşana kadar çırpıyoruz .
- Daha sonra vanilya ve şekeri ekleyip 2-3 dk daha çırpıyoruz.
- Akışkan bir kıvam aldıktan sonra hindistan cevizi yavaş yavaş karıştırarak ekliyoruz.
- Elimizle güzelce yoğurup buzdolabında 10-15 dk dinlendiriyoruz.
- Daha sonra minik bir kasenin içine doldurup elimizle bastırarak şekil verip yağlı kağıdın üzerine kaseyi ters çeviriyoruz ( dondurma kaşığı yada yuvarlak şekil verebileceğiniz başka aparatta kullanabilirsiniz).
- 160 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz .
- Kurabiyemiz soğuduktan sonra çikolatayı benmari usulü eritip kurabiyenin alt kısmını çikolataya bandırıp tekrar yağlı kağıdın üzerine yerleştiriyoruz.
- Üzerine kalan çikolatayı gezdirip 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler
- 400 gr taze fasulye
- 2 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 1 büyük patates
- 1 büyük domates
- 2-3 adet sivri biber
- 1 adet kapya biber
- 1 büyük kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 150 gr kıyma(şart değil kullanmayabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle iki adet patlıcan alacalı soyup küp küp doğranır,biraz tuzlanıp bir köşede bekletilir.
- Bu ara fasulyeler yıkanıp ayıklanır ikiye üçe kırılır.
- Ardından kabak yıkanıp küp küp doğranır.
- Patates soyup küp küp doğranır.
- Biberler yıkanıp ayıklanır doğranır.
- Domates soyulup küp küp doğranır.
- Sarımsakları ve soğanıda yemeklik doğrayıp yemeği pişirmeye başlanır,tencereye zeytinyağı sarımsak,soğan ve kıyma eklenir pembeleştirilir.
- 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip kokusu uçunca kadar çevrilir ardından fasulyeler eklenir 10 dk kavrulur.
- Suyunu çekince kısık ateşte 10 dk daha kavrulur ki fasulyeler güzel pişsin.
- Sonrasında sırasıyla patates,yıkanıp tuzundan arınmış patlıcan,kabak,biberler en üste domates eklenir.
- 3 su bardağı sıcak su ilave edilir.
- Tuz ve baharatları eklenir orta ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır ve 30 dk pişirilir.
- Sebzelerin pişme derecesini kontrol edip, ocağı kapatıp yemek biraz dinlendirilir.Sıcak servis yapılır 🍽️. Afiyet olsun
Malzemeler
Keki için;
- 100 gr tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2,5 su bardağı un
Arası için;
- 1 paket krem şanti
- 1 çay bardağı soğuk süt (125 ml)Üzeri için;
- Çikolata
Nasıl Yapılır?
- Whoopie kek olarak da bilinen sandviç kekin hamuru için uygun bir karıştırma kabına tereyağı, yumurta ve şekeri güzelce çırpalım.
- Üzerine sütü ilave edelim ve çırpmaya devam edelim.
- Un, kakao, kabartma tozu, vanilyayı ekleyelim ve tüm malzemeler karışıncaya kadar çırpalım. Elde ettiğimiz kek hamurunun koyu kıvamlı olması gerekiyor.
- Hazır olan kek hamurumuzu sıkma torbasına aktaralım. Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak sıkalım. Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edelim. Ben bu ölçülerle 2 tepsi dolusu yani 40 adet kek elde ettim.
- Tepsilerimizi sırayla önceden ısıtılmış 170°C fırında 12 dakika pişmeye bırakalım.
- Arasına sıkmak için krem şantimizi hazırlayalım. Bunun için toz krem şanti ve sütü uygun bir karıştırma kabına alarak kıvam alana kadar çırpalım.
- Katılaşan krem şantimizi dolaba kaldırarak dinlenmeye bırakalım.
- Pişen keklerimizi fırından alarak ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
- Soğuduktan sonra tepsiye keklerimizin yarısını ters bir şekilde dizelim.
- Krem şantimizi sıkma torbasına alalım. Ardından ters çevirdiğimizin keklerimizin üzerine sıkalım.
- Diğer keklerimizi de krem şantinin üzerine kapatalım. Üzerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Ben bir kısmının üzerine eritilmiş çikolata sıktım. Eğer özel günler için yapacaksanız sandviç keklerinizin yan kısımlarını renkli şekerlere de batırabilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 1 paket hazır dondurulmuş temiz karides(net 250 gram)
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Yarım küçük çay bardağı sıvı yağ
- 1 tane orta boy mor kuru soğan
- 2 diş sarımsak rendesi
- 2 tane yeşil biber
- 1 tane orta boy domates
- 1’er çay kaşığı pul biber,tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı kaşar rendesi
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle karideslerimizi süzgeçte sudan geçiriyoruz.
- Temizlenmiş de olsa bağırsakları kalıyor genelde. İnce siyah ip gibi görünüyor.Onları da temizleyip hazır ediyoruz.
- Tavamızda tereyağı eritip sıvı yağı ekliyoruz.
- Soğan ve biberleri 1-2 dk soteleyip sarımsakları ekliyoruz.
- Kabuğunu soyup minik doğradığımız domatesleri de ekleyip 2-3 dk kaynatıp salçayı ilave ediyoruz.
- Karidesleri ve baharatları ekleyip kısık ateşte 10 dk pişiriyoruz.
- Kaşar rendesini serpip kapağını kapatıyoruz. Afiyet olsun
Malzemeler
- 1 kg ilibada yaprağı
- 2 su bardağı pirinç
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 demet maydanoz
- ½ demet nane
- 3 adet orta boy soğan
- 3 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- İlibadalar güzelce yıkanıp temizlendikten sonra bir kaba alınır ve damarlarının yumuşaması için sıcak suya batırılır çıkarılır.
- İlibada yaprakları çok ince oldukları için uzun süre sıcak suda kalırlar ise eriyebilirler.
- İnce doğranan soğan yağda kavrulur.
- Kavrulan soğana rendelenmiş domateslerde eklenerek 3-4 dakika kavurma işlemi devam eder.
- Karabiber ve yıkanıp suyu süzülen pirinçler ilave edilerek kavrulur ve ocaktan alınır.
- İnce ince kıyılan maydanoz ve nane de eklenerek ilibada yaprakları muska şeklinde sarılır ve tencereye dizilir.
- Tencereye yerleştirilen sarmaların üzerini geçmeyecek şekilde su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
- Pişirme esnasında tencerenin altını kapatmaya yakın üzerine limon suyu gezdirilir.
- Pişirilen ilibada sarmaları servise hazırdır.
Malzemeler
- 500 gram kabuklu kuru fasulye
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 6 adet orta boy soğan
- 4 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet limon (isteğe bağlı)
- 1 baş sarımsak
Nasıl Yapılır?
- Kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılır.
- Yemeğin yapılacağı gün bir gece önceden ıslatılan fasulyeler haşlanır.
- İnce kıyılmış soğan zeytinyağı ve tereyağında kavrulur.
- Pembeleşen soğanların üzerine domates rendesi toz kırmızıbiber ve tuz ilave edilir kavurma işlemi devam eder.
- Salça eklenerek bir süre daha kavrulur.
- Haşlanan ve suyu süzülen fasulyeler eklenerek yemeğin üstünü geçmeyecek şekilde su ilavesi yapılır pişmeye bırakılır.
- Yemek kıvam alınca ocağı kapatmadan 10 dakika önce dilimlenmiş sarımsak ve limon suyu ilave edilir ve tencerenin altı kapatılır. Böylelikle yemek servise hazır hale gelir.
Malzemeler
- ½ kg şeker
- 1 lt su
- 1 kg kurutulmuş incir
Nasıl Yapılır?
- İncirlerin hazırlanması: Açık şekilde kurutulmuş incirler temizlenir.
- Her incir 3-4 e bölünerek yıkanır ve incirler kak yapımına hazır hale getirilir.
- Yapılışı şeker ve su kaynatılarak orta koyu kıvamda şerbet elde edilir.
- Elde edilen şerbetin içine incirler atılarak pişirme işlemine devam edilir.
- Şerbet koyu kıvama erişince pişirme işlemi tamamlanır böylelikle servise hazır hale gelir. Ceviz ve fıstıkla beraber servis edilebilir.
- Püf noktası: geçmişte susam kavrulup kakın içine eklenerek de tüketildiği biliniyor.
- Malzemeler 1 kg incir 4 lt üzüm şırası.
- İncirlerin hazırlanması: açık şekilde kurutulmuş incirler temizlenir.
- Her incir 3-4 e bölünerek yıkanır ve incirler kak yapımına hazır hale getirilir.
- Yapılışı üzüm sıkılarak elde edilen şıradan 4 litre alınarak tencerede kaynamaya bırakılır.
- Şıra pekmez kıvamına gelmeye yakın inciler eklenerek karıştırılır.
- Bu karışım pekmez kıvamını aldığı zaman kak hazır hale gelmiş olur.