31 Temmuz 2022 Pazar

Pamuk Poğaça Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta birinin sarısını üzerine ayırıyoruz
  • 1 paket yaş maya aldığı kadar un

İçi için;

  • 1 büyük kase beyaz peynir ince kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kabın içine un hariç bütün malzemeleri koyup, güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz ve hamurumuzun üzerini kapatıp 1 saat mayalanması için dinlendiriyoruz.
  • Hamurumuzdan mandalina büyüklüğün de parçalar alıp beze yapıyoruz tezgahın üzerini hafiften unlayıp, bir merdaneyle hamurumuzu tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz elinizlede açabilirdiniz fazla büyütülmeyecek.
  • İçine peynir ve maydanoz karışımından koyup kenarları içe katlayıp rulo şeklinde katlıyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam, çörek otu, pul biber, maydanoz serpip, 15-20 dk tepsi mayası yaptıktan sonra 200 derece önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz deneyenlere afiyet olsun

Tel Şehriye Ve Yumurta İle Su Böreği Lezzetinde Tavada Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı tel şehriye
  • 2 adet yumurta
  • 1 kase istenilen peynir(ben tulum ve kaşar karıştırdım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye su ve tuz alınarak kaynamaya bırakılır.
  • Kaynadıktan sonra üzerine tel şehriyeler eklenip 5-10 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra süzgece alınıp suyu tamamen süzülür.
  • Derin bir karıştırma kabına alınır.
  • Üzerine 2 yumurta ve tuz eklenip karıştırılır.
  • Uygun bir tavaya tereyağı alınıp eritilir.
  • Üzerine harcın yarısı boşaltılıp üzeri düzlenir.
  • Arası için tercih ettiğiniz peynir her yerine gelecek şekilde serpilir.
  • Kalan harç da üzerine boşaltılıp yaydırılır.
  • Kapağı kapatılarak kısık ateşte alt tarafı kızarana kadar pişirilir.
  • Sonra diğer tarafı da çevrilip aynı şekilde pişirilir. İster soğuk ister sıcak yenilebilen su böreği lezzetinde şipşak böreğimiz hazır👌🏻😋 afiyet olsun❤️.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 2 litre sıcak su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
  • Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
  • Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
  • Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirelerek ocaktan alınır.
  • Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  • Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
  • Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
  • Mercimek çorbası tarifimi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Mantı Tadında Fırın Kabak Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta kabak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Karabiber kimyon

Üzeri için

  • 1 tas yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmız toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kapakları soyup doğrayın yıkayın. Suyunuzu süzün.
  • Üstüne unu yağı ekleyin.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün.
  • 200 derece fırında pişirin fırından alın.
  • Servise tabağına alın.
  • Üzerine kimyon, tuzunu serpin.
  • Yoğurtlu sarımsağı dökün.
  • En üstüne yağı eritin.
  • Toz biber ekleyip altını kapayın.
  • En üstüne dökün.Servise hazır afiyet olsun

Lokanta Usulü Patlıcan Kebabı Tarifi

 



Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • 1,5 kilo patlıcan
  • 1 büyük soğan
  • 2 büyük domates
  • 7 tane ince yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 bardak kadar sıcak su
  • Tuz, kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Patlıcanları kızartmak için; sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyup kalınlığına göre ikiye üçe böler,parmak şeklinde hazırlarız.
  • Hazırladığımız patlıcanları tuzlu suyun içinde yarım saat kadar beklettikten sonra kızgın yağda kızartırız.
  • Bir tepsiye alırız, düzenli bir şekilde tepsiye dizeriz.
  • Üzerine patlıcanların acısını alması için bir yemek kaşığı şeker serpiştiririz.
  • Patlıcanların peşinden aynı şekilde doğradığımız biberleri de kızartmadan yağın içinde 2 döndürüp alırız.Biberleri en üstte kullanacağız.
  • Diğer tarafta pişirdiğimiz kuşbaşı etlerin içine ince kıyılmış soğanları ilave edip kavururuz.
  • İçine salçayı ve baharatları tuzu ilave ettikten sonra 2 bardak sıcak suyu ilave eder,tekrar 10 dakika kaynatırız.
  • Sonra bir kevgir yardımı ile etleri suyun içinden alarak patlıcanların üzerine eşit şekilde yayarız.
  • Sonra süsleme işine geçeriz.
  • Ay şeklinde doğranmış domatesleri yan yana dizeriz.
  • Aralarına az kızarmış biberleri dizeriz,son olarakta etlerden kalan suyu domateslerin üzerinden döker fırına veririz.
  • Domatesler pişince fırından çıkarıp servis yaparız. Afiyet olsun.

Taze Üzümlü Vişne Kompostosu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kase vişne
  • 1 kase çekirdeksiz üzüm
  • 1,5 litre su
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 3-4 tane karanfil

    Nasıl Yapılır?

  • Kompostoyu yapacağımız tencereye vişne ve üzüm tanelerini alalım.
  • Üzerine 1,5 litre suyu ,karanfil tanelerini ve şekeri ilave edelim.
  • Kaynayınca kısık ateşte vişneler hafif yarılıp yumuşayınca ocaktan alalım soğumaya bırakalım.
  • Soğuyunca buzdolabına koyarak soğuk buz gibi ister komposto olarak ister meyve suyu olarak tüketebilir siniz. Afiyet olsun. 

Fit Diyet Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı labne veya krem peynir
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yulaf unu veya beyaz un hariç diğer sağlıklı esmer unlar
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çimdik (Yarım çay kaşığı) tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Hamur yoğurma makinesi veya mikserinizle yumurta akı ve labne peyniri iyice bembeyaz olana kadar çırpın (Köpük olup kabarmaz)
  • Sonra yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edin. En son un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip hafif çırpın.
  • Tepsiye yağlı kağıt koyup istediğiniz şekilde (Ben pankek gibi yaptım)
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kada pişirin. Afiyet olsun



Kapya Biberli Kahvaltılık Yumurta Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gram rendelenmiş kasar
  • 3 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Önce soğanları zeytinyağında kavuralım. Ardından içine doğradığımız kapyaları ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip, iyice pişirelim.
  • En son yumurta üzerine ekleyip, pişmeye bırakım ve tabi üzerine rendelenmiş kasar mis gibi afiyet olsun.

Kahvaltıya Bol Peynirli Ve Sarımsaklı Fırın Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane orta boy haşlanmış patates
  • 3 çorba kaşığı dolu dolu un
  • 2 çorba kaşığı dolu dolu nişasta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzeri sürmek için;

  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı dolusu tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ 2 diş sarımsak

En üstüne;

  • 1,5 su bardağı kaşar

    Nasıl Yapılır?

  • Haşlamış olduğumuz patatesleri soyup, ezelim. İçine un, nişasta, baharatlarımızı, kabartma tozunu ekleyip, elimizle yoğuralım küçük boy borcama yağlı kağıt serip, patatesimizi yayalım.
  • Üzerine sürmek için tereyağımızı sıvı yağımızı sos tavasına alıp salçamızı birkaç dakika kavurup, ateşten alıp, sarımsağımızı ekleyelim, patateslerimizin üzerine sürelim.
  • Isınmış 180 derecelik turbo ayarda 20 dakika pişirip, fırından alıp, kaşar rendesi serpiştirip tekrar fırına verelim.
  • Kaşar kızarıncaya kadar pişirip sıcak servis yapalım afiyet olsun.

Tadına Doyum Olmayan Köz Biber Konservesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 kg kapya biber
  • 2 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı sirke
  • 3 tane limon tuzu
  • 1 +1/4 (çeyrek) yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Biber közlenir ve kabukları soyulur. Steril edilmiş kavanozlara önce 2-3 parçaya kesilmiş sarımsak sonra kapya biber yerleştirilir. Aralara ve en üste tekrar sarımsak bırakılır.
  • Su, sirke, limon tuzu, tuz, ve şeker karıştırılır. Karışım biberlerin üzerine pay edilir ve havası alınır.
  • Şişelerin ağız kısmı silinir. Steril edilmiş yeni ve kuru kapaklar ile kapatılır.
  • Tencereye ters çevrilir yarısına gelecek şekilde su eklenir ve su kaynamaya başlayınca 20 dk kaynatılır ve ocaktan alınır.
  • Soğuyuncaya kadar kapaklar aşağı bakacak şekilde şişeler bekletilir.
  • Buz dolabında 1 yıl muhafaza edebilirsiniz. Deneyen herkese afiyet olsun.
  • Not: Vakumlanmamış şişeleri saklamayın aksi durumda bozulur. Vakumlanmış kapak içeri doğru çöker. Deneyen herkese afiyet olsun.

Ev Yapımı Ata Ekmek Tarifi

 



Malzemeler

  • 7 su bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 1 küçük kase ilik su
  • 1 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 ,5  tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 1 kase ilik su, toz şeker ve instant maya aktiflestirilir.
  • Un genus bir kaba alınarak tuz, süt, su ve maya eklenerek hafif ele yapışan bir hamur elde edilir.
  • Sonra zeytinyağı eklenerek iyice yoğurulur.
  • Üzeri kapatılarak 40 dk mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur 2 eşit parçaya bölünerek tezgahta toparlanır ve yağlı kağıt serili 2 oval borcam a konur fırının için de 1 buçuk saat kadar iyice şişmesi beklenir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam çörek otu serpilir.
  • Bir bıçak yardımıyla üzeri çizilir.
  • Önceden ısıtılmış 235 derecedeki fırına bi kap su konulur.
  • İki borcam da aynı anda fırına sürülerek altı üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra soğuması beklenecek ekmek bıçağı ile kesilir.
  • İçi püf püf kocaman 2 ekmek elde edilir. Kesinlikle denemelisiniz isterseniz içine ceviz de ekleyebilirsiniz.

Sulu Köfte Yemeği (Az Kıyma İle Tencere Dolusu Yemek) Tarifi

 

Malzemeler

Köfte için

  • 300 gr dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı bulgur (kısırlık olursa güzel olur)
  • 2 adet patates (ben baby patates kullandım)
  • 2-3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 adet soğan
  • 1 adet defne yaprağı
  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı tereyağı (şart değil yoksa)

Bulamak için

  • Un

     Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak köfteyi yoğurup yuvarlak şekil verip una bulayın.
  • Tencereye sıvı yağ ekleyin ardından yemeklik doğranmış soğan ilave edip kavurun ardından salçayı ekleyin.
  • Doğranmış patates ekleyip kavurmaya devam edin ve sıcak su ekleyin bir afet defne yaprağı ve tuzunu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Patatesler yumuşamaya başlayınca köfteleri ilave edin kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • 1 çay kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz şart değil lezzet ve kıvam arttırmak amacıyla ekledim.
  • Köfteler piştiğinde yemek hazır deneyen herkese afiyet şifa olsun.

Tuzlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı ayran
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 7-8 adet kuru domates
  • 8-10 adet çekirdeği ayıklanmış siyah zeytin
  • 1 parça peynir (Beyaz peynir veya tulum peyniri)
  • İnce kıyım yeşillik (Dereotu,maydanoz vs)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörekotu
  • İç çekirdek

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları, ayran ve zeytinyağını bir karıştırma kabına alarak karıştıralım. Üzerine malzemeleri koyalım.
  • Çekirdeği ayıklanmış siyah zeytin, ince doğranmış kırmızı kapya biber ve yeşillikleri ekleyelim. Beyaz peyniri elimizle ufalayarak ilave edelim. Kuru domatesleri de ince doğrayarak ekleyelim.
  • Mısır unu ve buğday ununu ekleyerek kıvam almasını sağlayalım. Kabartma tozunu da içine dökelim. Yağlanmış kek kalıbına harcımızı dökelim. Üzerine susam, çörek otu ve iç çekirdek serpelim.
  • 180 derece fırında yaklaşık 40 dk pişirelim. 25 dk sonunda kekimizin ortasından ince bir bıçakla delerek ortasının pişmesini kontrol edelim. Pişme süresi sonunda biraz soğumasını bekleyerek dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 😋.
  • Malzeme çeşitliliğini isteğinize göre azaltıp arttırabilirsiniz, veya yeni malzemeler ekleyebilirsiniz.