1 Ağustos 2022 Pazartesi

Çıtır Çıtır Lezzetiyle Baklavalık Yufkadan Peynirli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 20 adet baklavalık yufka

Sosu için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım şişe sade soda
  • İç harcı için;

    • Tuzsuz lor peyniri
    • 1 tutam maydanoz
    • 1 çay kaşığı tuz

    Üzeri için;

    • Kalan sos
    • 2 yemek kaşığı tereyağ

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle böreğin sosu için uygun bir kapa malzemeleri ekleyip çırpıyoruz.
    • Farkı bir kaba tuzsuz lor peynirini, tuzu ve küçük küçük doğranmış maydanozları ilave edip karıştırıyoruz.
    • İlk yufkayı tezgaha alıyoruz.
    • İkinci yufkayı da üzerine serip sostan her tarafına fırça yardımıyla sürüyoruz
    • . 3. Yufkayı ekleyip tekrar sostan ekleyip sürüyoruz.
    • 4. Ve 5. Yufka için de aynı işlemi uyguluyoruz.
    • Daha sonra uzun olan kısmına iç harcımızdan yine uzunlamasına ekliyoruz.
    • Rulo şeklinde sarıyoruz.
    • Uzunlamasına olacak şekilde 4 eşit parçaya kesiyoruz.
    • Fırın tepsisine diziyoruz.
    • Kalan yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz.
    • Tereyağını erittikten sonra kalan sosun içerisine ekliyoruz.
    • Fırın tepsisinde sıralanmış olan böreklerin üzerine sürüyoruz.
    • Dinlenmesi, sosunu iyice çekmesi için 1 saat dolapta bekletiyoruz.
    • Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama yarım saat pişiriyoruz.
    • Aşık olacağınız çıtırtıdaki bu lezzeti fırından çıkardıktan sonra servis tabağına alıyoruz.Tarifimi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Et Ve Tavuk Yemeklerinin Yanına Çok Yakışacak (Köz Soğan Salatası) Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Yarım limon suyu
  • Maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve biberleri yıkadıktan sonra biberlerin üzerine bıçak yardımıyla delikler açın.
  • Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye soğan ve biberleri dizip 200 derece fırında 45 dakika arada çevirerek közleyin.
  • Biberler daha erken közlendiği için fırından alarak bir poşetin içine koyup ağzını bağlayın 10 dakika bekleyin ve kabuklarını soyup çekirdeklerini alın.
  • Közlenip yumuşayan soğanları fırından alıp soğanların ortalarına bastırarak kabuklarından ayırın.
  • Uç kısımlarını alıp ikiye bölerek piyazlık şekilde doğrayın.
  • Biberleride soğanlar ile aynı büyüklükte doğrayıp salata kasesine alın.
  • Üzerine damak tadınıza göre miktarını ayarladığınız zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, sumak, tuz ve ince ince doğranmış maydonozu ekleyin.
  • Salatayı karıştırarak servis tabağına alın. Afiyet olsun.

Tarhana Çorbası Tarifi

 




Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı ev tarhanası
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tenceremizin içerisine sıvı yağ, nane, salça, baharatlar ve tarhanayı ekleyip biraz karıştırarak kavuruyoruz. Dilerseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.( Veya tarhanayı suyu ekledikten sonra ekleyip çırpıcı ile karıştırabilirsiniz. böylelikle topaklanma ihtimali azalır.)
  • Suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz ve devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Topaklanmaması için tel çırpıcı ile karıştırabilirsiniz. (kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.)
  • Kaynadıktan sonra 5 dk daha bekleyip ocaktan alıyoruz, çorbamızı…
  • Afiyet olsun.


Sömelek Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için;

  • Çırpılmış yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Kahramanmaraş usulü sömelek köfte tarifi için uygun bir kaba bulguru alalım, üzerine sıcak suyu ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletelim.
  • Sürenin sonunda bulguru karıştırma kabına alalım. Üzerine kıyma, irmik, un, yumurta, salça, karabiber, kimyon ve tuzu alarak tüm malzemeyi güzelce yoğuralım.
  • Hazırladığımız harçtan parçalar kopararak avuç içerisinde yuvarlayalım, serçe parmağımızın boyutunda şekillendirelim. Bu aşamada yanınızda 1 kase su bulundurursanız ara ara elinizi ıslattığınızda çok daha kolay şekillendirirsiniz.
  • Köftelerimizi hazırladıktan sonra haşlamak için tencereye bol miktarda suyu alalım.
  • İçerisine limon tuzunu ekleyerek suyu kaynatalım.
  • Kaynayan suya köfteleri dikkatli bir şekilde bırakalım ve yaklaşık 6-7 dakika kadar haşlayalım.
  • Diğer taraftan tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Eriyen tereyağının üzerine domates salçasını ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Kuru nane ve tuzu da ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Ardından haşladığımız köftelerimizi bir süzgeç yardımıyla kaynayan suyun içerisinden alıp hazırladığımız sosa ilave edelim.
  • Köftelerin tamamını tavaya ilave ettikten sonra güzelce karıştıralım.
  • Sosunu iyice çeken sömelek köftelerimizi servis tabağına alalım, üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

Şeftalili Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 adet şeftali yada nektarin
  • Biraz ceviz içi

Karameli için

  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı su

Kek hamuru için

  • 4 adet yumurta (kullandığım yumurtalar küçük olduğu için 4 adet kullandım.3 adette kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • Biraz limon kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri kalın şeritler halinde doğruyoruz.
  • Kek kalıbının tabanına pişirme kağıdı serip kenarlarını yağlıyoruz.
  • Şeftalileri tabana dizip üzerlerine biraz ceviz içi serpiştiriyoruz.
  • Bir tavada şekeri karamelize hale getirip suyu ilave edip hızlıca karıştırıyoruz ve şeftalilerin üzerine döküyoruz.
  • Kek hamuru için yumurta,tozşeker ve vanilya şekerini köpürene kadar çırpıyoruz.
  • Ardından yoğurt,sıvı yağ ve limon kabuğu rendesini ilave ediyoruz.
  • Un ve kabartma tozu eleyerek ekleyip karıştırıyoruz.
  • Hamuru şeftalilerin üzerine döküp 180° önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 -40 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar soğuması için bekletip ters düz ediyoruz. Afiyet olsun 😋📌
  • Keki fırından çıkarmadan önce muhakkak bir kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edelim.

Browni Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 gram tereyağ
  • 250 gram çikolata
  • 1 su bardağından bir parmak eksik un
  • 1 adet vanilya
  • 2 yemek kaşık kakao
  • Bir çimdik tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırpıyoruz.
  • Dağa sonra tereyağ eritiyoruz.
  • İçerisine istediğiniz çikolatadan katabilirsiniz.
  • Erittiğimiz karışımı yumurta karışımına spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Ardından kalan kuru malzemeleri ekliyoruz. Tekrar karıştırıyoruz.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz kaba ekliyoruz.
  • 180 derecelik fırında 25 dk pişiriyoruz.

Karaca’da Efsane Sütlü Pamuk Ekmek Tarifi

 



 Malzemeler

  • 450 gr beyaz un
  • 280 ml ılık süt
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr yumuşak tereyağ (ben tuzlu tereyağ kullandım)
  • Yarım yemek kaşığı yoğurt
  • 4 gr maya

    Nasıl Yapılır?

  • Mutfak terazimizde tartarak tüm malzemeleri kaselere hazırlayalım.Ekmek haznemize malzemeleri şu sırada ekleyelim: süt, tereyağ, yoğurt, tuz, şeker, un ve en son maya.
  • Ekmek haznemizi makinemize yerleştirip, 10. Cu programa getirelim. Bu “yoğurma” programında hamuru hem yoğurup hemde mayalayacaktır. Program süresi 1saat 40dk.
  • Hamurumuz mayalandıktan sonra hamuru unlu tezgahımıza çıkaralım. Karıştırma aparatlarını bu aşamada çıkarabiliriz.
  • Hamurumuzu hafifçe toparlayıp 4 eşit parçaya bölelim.
  • Merdane yardımı ile bezelerimizi biraz açıp dikdörtgen şekline getirelim, çok ezmeden açalım.
  • Açtığımız hamuru sıkı bir şekilde saralım, sonra dikine çevirip tekrar saralım. Sardığımız hamuru ekmek haznemize sıralayalım.
  • Bezelerin hepsini sardıktan sonra ekmek haznesini tekrar makinemize yerleştirelim ve 40dk daha mayalanması için bekleyelim.
  • Hamurumuzun büyüklüğü iki katına çıkınca 14 numara – “pişirme” programına getirelim, pişirme seviyesini “orta” seçelim, pişirme süresini 40dk’a düşürelim ve ekmeğimizi pişirelim.
  • Piştikten sonra 15dk makinenin içinde ekmeğimiz dinlensin.
  • Ekmeğimizi haznesinden çıkaralım ve temiz mutfak havlumuza sarıp, soğuyana kadar bekleyelim.
  • Bu ekmek, ekmek yapma makinesinde yapılan diğer ekmekler gibi tok bir ekmek değil, yumuşacık pofuduk ve çok lezzetli bir ekmektir.Bu tarifi deneyenlere afiyet, bal, şeker olsun 😋.

Ev Yapımı Puding Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağından 3 parmak şeker
  • Şekerli vanilin
  • 60 gram çikolata
  • Yarım paket krema

     Nasıl Yapılır?

  • Tencereye süt,un,kakao,ve şekeri alıp;ocağa alalım.
  • Kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika kaynatalım.
  • Kıvam aldıkdan sonra ocağı kapatalım.
  • Çikolata ve şekerli vanilini koyalım.
  • Soğuduktan sonra kremayı ekleyip mikser ile yaklaşık 5 dakika çırpalım.
  • Dilediğimiz kaplara eşit bir şekilde pay edip istediğimiz gibi süsleyelim. Deneyenlere afiyet olsun.

Orjinal Halka Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik unu
  • Yarım su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı su

Şerbeti için :

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbetimizi yapalım 2 su bardağı su ile 2 su bardağı şeker ve 1 çay kaşığı limon suyunu 20 dakika kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
  • 2 su bardağı irmik unu, yarım su bardağı un ve bir paket kabartma tozunu karıştırıp 1,5 su bardağı suyu ekleyelim kontrollü yapalım koyu bir hamur olacak.
  • Tavaya sıvı yağı ekleyip ılıyınca pasta aparatı yada torbasıyla halka şeklinde yada dairesel şekil verip iyice kızartalım.
  • Soğuk şerbete koyup 2 dakika sonra şerbet ten çıkartalım afiyet olsun.

Ev Ekmeği Yanmaz Tavada Tarifi

 

Malzemeler

  • 5- 6 su bardağı kadar un (hamurum toparlanmasına göre ekleyebilir veya azaltabilirsiniz)
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya

    Nasıl Yapılır?

  • Kuru maya, tuz ve suyu hamur kabına alalım karıştıralım. Unu azar azar karıştırarak ekleyelim.
  • Toparlanan hamuru bir köşeye alıp üzerine nemli bez yada havlu kapatıp 20 dk dinlenmeye bırakalım.
  • Yanmaz yapışmaz tavamızı önceden ısıtalım.
  • Bezeleri büyüklü yada küçüklü ekmeğinizi ne boyutta yapmak isterseniz ona göre merdane ile açıp tek tek arkalı önlü pişirin. Benim yaptığım hamurdan 15 adet ekmek çıktı. Şimdiden afiyet olsun 

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet kalçalı but
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • Pul biber, kekik, kimyon, karabiber
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 küçük soğan
  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz. Uygun bir karıştırma kabına alıyoruz.
  • Yoğurdu, salçayı ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Son olarak sıvı yağı ve baharatları da ekleyip harmanlıyoruz.
  • Tavukları temizliyoruz ve fazla derilerini kesiyoruz.
  • Üzerine içinin de iyi pişmesi için çizikler atıyoruz.
  • Hazırladığımız sosu her tarafına (derinin altına, çiziklerin içine) iyice sürüyoruz.
  • Fırın tepsimize tavukları koyuyoruz ve fırına veriyoruz. 200 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Eğer fırınınızda ızgara özelliği varsa son dakikalarda ızgara konumuna getirebilirsiniz. Bu şekilde daha güzel kızarıyor. Afiyet olsun…

Şeftalili Kek Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Şeftalili karemelli katmanı için :

    • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
    • 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
    • 2 adet büyük şeftali

      Nasıl Yapılır?

    • Kekimiz için yumurta şeker güzelce el rondosuyla çırpılır.
    • Çırpılan kek karışımına süt ,yağ ilave edilip yine çırpılır.
    • Un ve kabartma tozu ,vanilya eklenip karıştırılır ve kenara alınır.
    • Karemeli için yapışmaz tavaya 2 yemek kaşığı margarin koyularak eritilir ve eriyen margarine şeker ilave edilip sürekli karıştırılarak karemelize olması sağlanır ( ilk başta şeker pelte pelte oluyor korkmayın karemelize olduğunda rengi o peltelikte kayıp oluyor ).
    • Hazırlanan karamel yuvarlak borcamın en altına dökülür.
    • Karamelin üzerine şeftalilerimiz güzelce dilimlenir karamelin üzerine güzelce dizilir ve en üstüne kek karışımı dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 180°derecelik fırında içi pişene kadar pişirilir.
    • Pişen kekimiz soğumaya bırakılır ve bir tepsiyle üzeri kapatılıp ters çevirilir zaten çok çabuk çıkıyor ve kekimiz hazır. Deneyecek olanlara afiyet olsun