15 Ağustos 2022 Pazartesi

Klasik Tel Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre tavuk suyu veya 1 adet bulyon (bunlar yoksa normal sade su ilede olur)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • Bir tutam taze maydanoz ince doğranmış
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Bir tencerede sıvıyağını ve tereyağı eritip üzerine bir yemek kaşığı salça koyup kavurun.
  • Ardından bir yemek kaşığı un ilave edip devam kavurun.
  • Kavurduktan sonra 1 litre tavuk suyu ilave edin karıştırın.
  • Bir çay bardağı tel şehriyeyi ilave ettikten sonra kısık ateşte beş 6 dakika pişirin.
  • Son olarak ince ince doğranmış maydanozları ilave edin.
  • Çok hamur olmaması için beş 6 dakika sonra ocaktan alın.

İmam Bayıldı Yapımı Tarifi

 



Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 2 büyük boy soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet domates
  • 6-7 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyarak yarım saat kadar tuzlu suda bekletin.
  • Ardından tuzunu akıtıp, havlu kağıt ile kurulayıp çevirerek her yönünü sıvı yağda kızartın.
  • Yağın fazlasını alması için havlu kağıda alın.
  • İç harcı için soğanları piyazlık doğrayın, 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile ocağa alın ve kavurmaya başlayın.
  • 5 dk. kadar soğanlar kavrulduktan sonra küçük doğranmış biberleri ve sarımsakları ilave edin, bir süre daha kavurun.
  • Küçük doğranmış domates ve baharatları da ekleyerek domatesler suyunu biraz çekene kadar kavurmaya devam edin.
  • İnce kıyılmış maydanozu ekleyerek ocaktan alın.
  • Fırın kabına aldığınız patlıcanların üzerine boydan çizgi şeklinde kesin.
  • İçlerine hazırladığınız iç harcından doldurun.
  • Tavada kalan domatesli suyu fırın kabına dökün.
  • Eğer su yeterli değilse domates sosu ile ya da çok az salça ile sos hazırlayın ve 190 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Tereyağı Kokulu Çiçek Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram oda ısısında tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yaklaşık 2 su bardağı un (kontrollü ekleyin lütfen)
  • 1 tatlı kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için genişçe bir kaba tereyağı, yumurta sarısı, tuz, pudra şekeri ve vanilya alınıp kaşıkla pürüzsüz bir hal alıncaya kadar karıştırılır.
  • Üzerine kontrollü bir şekilde yavaş yavaş un ilavesi yapılarak yoğurulur. (unu kontrollü ekleyin lütfen) ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
  • Hamurun 3/4 ü başka bir kaba alınıp 1 tatlı kaşığı kakao eklenip yoğurulur.
  • Kakaolu hamur da hazır😇 kakaolu ve sade hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine sade hamurdan 5li olacak şekilde dizilir.
  • Kakaolu hamurda aynı şekilde dizilip kenarları birbirine yapıştırılır.
  • Üstlerine orta kısımlarına da daha küçük toplar yapılır renkler zıt olacak şekilde yerleştirilir.
  • Çiçek şekli verdiğimiz kurabiyelerimizin üzerine altı düz bir kase ile hafif bastıralım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk altı pembeleşene kadar pişirelim. Afiyet olsun❤️.
  • Tarifin yapılış videosuna ve diğer videolu tariflerime profilimdeki linkten ya da youtube arama bölümüne esin akan tarifleri yazarak ulaşabilirsiniz.

Güzel Sunumu İle Kadın Budu Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg orta yağlı dana kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 8-10 dal maydanoz
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon

Panesi için:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu

Kızartmak için ;

  • Bol sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce pirinçi yıkayın tavaya 2 su bardağı su ekleyin ve pirinçle beraber 10 dakika pişirin ve süzün.
  • Kıymanın yarısını geniş bir tavaya alın hafif suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Ardından küp küp doğranmış soğanları ilave edin ve iyice suyunu çekinceye kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Geniş bir kaseye kıymayı, pişmiş soğanlı klimayı, pirinci ve diğer malzemeleri ekleyin iyice yoğurun .
  • Üzerine streç folyo sarın ve 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Ceviz büyüklüğünde yuvarlayın, ilk önce una ardından çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp bol yağda kızartın.
  • Sunumu güzelleştirmek için kürdanlara taktım ve servis yaptım. Afiyet olsun😊.
  • Not;Ben misafirlerim geldiği için 1 kg’dan yaptım siz yarısını yapabilirsiniz.

Ekmek Pizza Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket tost ekmeği
  • Yarım küp küp doğranmış sucuk
  • 4-5 parça küçük doğranmış salam yada sosis (arzuya göre)
  • 1 avuç kaşar rendesi
  • 1 parça beyaz peynir
  • 1 adet yumurta
  • 3 tane kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domates
  • 3 küçük doğranmış kalem biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tutam kuru kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Yukarıda verdiğim malzemelerin hepsi güzelce karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen ekmeklerin üzerine karışımdan 2 şer kaşık koyulur.
  • 200 derecede 20 dk pişirelim afiyetle.

Bisküvili Pasta Tarifi

 




Malzemeler

Pudingi için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 buçuk yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağından biraz eksik şeker
  • 50 ml çiğ krema
  • 2 paket petibör bisküvi
  • Üzerindeki çikolata sos;

    • 100 ml çiğ krema
    • 50 gr çikolata
    • Üzerindeki beyaz krema;

      • 1 poşet kremşanti
      • 1 su bardağı süt

        Nasıl Yapılır?

      • Tencereye sütü boşaltın, vanilya ve çiğ krema hariç bütün malzemeleri ekleyin iyice çırpın .
      • Ocağın altını açın koyulaşana kadar karıştırarak pişirin .
      • Kaynamaya başlayınca altını kapatın kenara alın ,içine vanilya ve krema ekleyip iyice çırpın. Topaklanma olursa blenderdan geçirin.
      • Farklı kalıplar kullanabilirsiniz ben kelepçeli kalıp kullandım aynı sistem de yuvarlak tencerede kullanabilirsiniz
      • İçine streç serip yuvarlak pasta elde edebilirsiniz.
      • Sıra ile bisküvi dizip üzerine bir,iki kepçe puding gezdirip spatula ya da kaşıkla düzeltin puding bitene kadar bisküvi,puding sırasını takip edin üzerini strecle kapatın.
      • Buzdolabında soğuduğunda önce üstteki streci açın üzerine servis tabağı kapatıp ters çevirin kalıbı ve streci çıkarın kremşanti sürün.
      • Üzeri için çiğ kremayı ısıtın.
      • İçine çikolatayı ekleyip sos kıvamına gelene kadar karıştırın ocaktan alın ara ara karıştırın .
      • Koyu bir kıvama gelip soğuduğunda dikkatlice pastanın üzerine kaşıkla gezdirin.Buzdolabında dinlendirin sonra servis edin🍫.
      • Not; krema (yoksa kullanmayabilirsiniz, kremasız hali de hazır pudingten çok daha lezzetli bir muhallebi oluyor,krema tadını bir tık daha lezzetli hale getiriyor.

        Kakaolu yapmak isterseniz bir buçuk yemek kaşığı kakao ekleyin.


Buz Gibi Karpuzlu Limonata Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 büyük dilim karpuz
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi ve suyu
  • 2 yemek kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Karpuzları dilimleyin ,robota alın.
  • Üzerine rende limon kabuğunu, limon suyunu,şekeri ekleyin robotu çalıştırın.
  • Derin bir kabın üzerine oturttuğunuz süzgeçten karpuzlu içeceği süzün.
  • Posasını kaşıkla iyice ezin. Suyu alt kaseye aksın.
  • Karpuz suyuna birkaç tane limon tuzu atın karıştırın, sürahiye aktarın soğutup sıcak havalarda serin serin için

Soslu Erişte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı erişte
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Tavuk bulyon (bir bulyonun 3’te 1’ini kullandım)
  • Tuz, karabiber
  • Sıvı yağ
  • Sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ koyulup ince ince doğranan biberler kavrulmaya başlanır.
  • Biberler yumuşamaya başlayınca küp küp doğranmış domates ve minik doğranmış sarımsak eklenir.
  • Domates suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Suyu bitince salça eklenip az daha kavrulur.
  • Erişte eklenir ve 2 3 dk da erişte kavrulur.
  • Bulyon, tuz ve karabiber atılıp en son üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir.
  • Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Afiyet olsun 

Pratik Yapımı İle İçli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça

İç harç için;

  • 750 gr kıyma
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı iri parçalanmış ceviz
  • Tuz, karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • İç harç için tavaya kıymayı alın, ben yağlı kıyma kullandım.
  • Kıyma suyunu çekip kavrulunca ,ufacık doğranmış kuru soğanları ekleyin bu aşamada kıymanız yağlı ise üç yemek kaşığı kadar yağ ekleyin soğanları kavurun.
  • Yağsız kıyma ise iki yemek kaşığı katı yağ ve sıvı yağ karışık kullanabilirsiniz.
  • Kavrulan soğanların üzerine tuz ve karabiber ekleyin, iri parçalı cevizleri de ekleyip karıştırın iyice soğuması için kenara alın gerekirse bir gece önceden hazırlayın.
  • İyice soğumuş kıymayı içli köfte boyutunda avuç içinizde top top yapıp hazırlayın.
  • Hamuru için derin bir kaba bulgur,irmik ve tuzu alın sıcak suyu ekleyin,bulgurun üzerine bir kapak kapatın en az on beş- yirmi dakika şişsin.
  • Geniş bir tepsiye şişen bulguru dökün, üzerine yumurta, salça, karabiber ve un ekleyin macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Harçtan cevizden biraz daha iri parçalar koparıp yuvarlayın iki poşet arasında merdaneyle inceltin.
  • Ortasına top kıyma harcından koyun, elinizi hafif ıslatarak avuç içinizde ileri geri yaparak kapatın.
  • Şeklini verin yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin buzlukta dondurun sonrasında poşetleyip buzluğa atabilir ya da kızartabilirsiniz.
  • 25-30 tane arasında çıkıyor boyuta göre sayı değişebilir.

Şeftali Kompostosu Nasıl Yapılır?

 



 Malzemeler

  • 2 kg şeftali
  • 2 litre su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 çay kaşığı karanfil

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftali kompostosu için öncelikle şeftalilerimizi güzelce yıkayalım ve kabuklarını ince bir şekilde soyalım.
  • Daha sonra çekirdeklerini çıkartalım ve küpler halinde doğrayalım. Burada şeftalilerinizin ezilmemesi için sert şeftaliler tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
  • Derin bir tencereye şeftali kabuklarını alalım, üzerine toz şeker, çubuk tarçın, karanfil ve suyu ekleyelim.
  • Ocağı açalım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını çok az kısalım ve 10 dakika kadar kaynatalım.
  • Sürenin sonunda kabukları, tarçını ve karanfilleri çıkaralım.
  • Doğradığımız şeftalileri tencereye alalım, 5 dakika boyunca pişirelim.
  • Şeftalilerimiz yeterince yumuşacıktan sonra ocaktan alalım. Eğer kış için saklayacaksanız sıcağı ile kavanozlara dolduralım.
  • Ağız kısmını sildikten sonra kapağını güzelce kapatalım ve kavanozlarımızı ters çevirelim. Bu şekilde kompostolarımızı soğumaya bırakalım.
  • Eğer kompostonuzu hemen tüketecekseniz oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım. Soğuduktan sonra kaselere paylaştırarak servis edelim. Afiyet olsun!



Lazanya Tarifi

 

Malzemeler

Ragout için gerekenler:

  • 400-450 gram dana kıyma
  • 1,5 adet kuru soğan ( veya bir büyük boy )
  • 3 küçük diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 400 gram konserve domates
  • 1 küp şeker
  • 300 ml. sebze veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber

Beşamel sos için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 silme yemek kaşığı un
  • 300 ml. süt
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Muskat cevizi rendesi
  • 1 yemek kaşığı parmesan peyniri

Arasına:

  • 12 adet makarna yaprağı ( ben 3 kat için 4der tane kullandım )

Üzeri için:

  • 250 gram rende mozarella
  • 1 dolu yemek kaşığı parmesan peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları, sarımsağı ve havucu ince ince doğrayalım ( ben rondo kullandım ).
  • Tavaya zeytinyağını alalım ve kızdıralım.
  • Soğan ve sarımsağı 1 dakika kavuralım, ardından havucu ekleyip yine bir dakika kavuralım.
  • Kıymayı ekleyelim ve eze eze rengi dönene kadar kavuralım.
  • Salçayı ekleyip kavuralım.
  • Baharatları, konserve domatesi ve küp şekeri de ekleyelim ve karıştıralım.
  • Son olarak sebze veya et suyu ilave edip karıştıralım ve 10 dakika orta ateşte pişirelim.
  • Beşamel sos için önce tereyağını tavada eritelim.
  • Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Soğuk sütü ilave edelim ve biraz karıştıralım.
  • Baharatları ve parmesanı ilave edip karıştıralım.
  • 1 -2 dakika kaynadıktan sonra ocağı kaptalım.
  • Lazanyayı hazırlamadan evvel fırını ısıtmaya başlayalım, 180 derece, fanlı ayar.
  • Borcamın ilk katına önce ragout dağıtalım, üzerine makarna yaprakları yerleştirelim ( ben her kata 4 tane kullandım, önceden haşlamaya gerek yok ).
  • Makarna yaprağın üzerine ragout dağıtalım ve onun üzerine beşamel sosu gezdirelim ve tekrar makarna yaprakları yerleştirelim.
  • Toplamda üç kat böyle devam edelim.
  • Son olarak üzerine parmesan ve mozzarella gezdirelim.
  • Fırına verelim ve 20 dakika pişirelim ( üzeri nar gibi kızarması lazım ). Ve ana yemeğiniz hazır. Aşırı lezzetli oldu mutlaka deneyin.