17 Ağustos 2022 Çarşamba

Peynirli Kaşık Dökmesi Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • Maydanoz
  • 2 adet kapya biber
  • 1 su bardağı kadar peynir
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta, sıvı yağ,süt ve yoğurdu karıştırma kabına alalım çırpalım.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz, küçük küçük doğranmış kapya biber ve peyniri ekleyip karıştıralım.
  • Son olarak kontrollü unu ve kabartma tozunu ilave edip karıştıralım ,kek hamurundan biraz katı bir hamur elde edelim.
  • Tavanın altını açalım tavaya sıvı yağ sürelim.
  • Hazır olan hamurdan birer kaşık alıp tavaya dökelimBu arada tavanın altı mutlaka kısık ateşte olmalı.
  • Arkalı önlü pişen hamuru servis tabağına alalım ve servise hazır .
  • Sıcak yemenizi tavsiye ederim deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 

Küçük Borcamda Ağlayan Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Üst katı için;

  • 2 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk su veya süt
  • Çikolata sosu

    Nasıl Yapılır?

  • Kek için yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın.
  • Ardından sütünü ekleyip karıştırın.
  • Eleyerek kakao, un, vanilin ve kabartma tozunu ilave edin tekrar çırpın.
  • Yağlanmış 28-19cm borcama harcı döküp önceden ısınmış 160 derecede yarım saat kadar kontrollü pişirin.
  • Pişen kekin üstüne 1 su bardağı sütü gezdirin.
  • 2 paket krem şantiyi 1 su bardağı süt veya su ile kıvam alana kadar çırpın kekin üzerine eşit şekilde yayın ve buzdolabına kaldırın.
  • Sonra çikolata sosunu paketteki tarife göre hazırlayın ve soğuyunca krem şantinin üstüne gezdirin.
  • Pastanızı 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servise hazır. Afiyet olsun

Düğün Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram kuzu gerdan
  • 1,5 litre su

Terbiyesi için;

  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 küçük limonun suyu

Üzeri için sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Önce 1. 5litre şu ile gerdan etini düdüklüde yarım saat haşlayalım, ılısın. İçinden etleri alıp, kemiklerinden ayırıp, küçük küçük didikleyelim bir kenarda dursun (En sona ekleyeceğiz) et suyunu süzgeçten bir tencereye süzelim 👉
  • Terbiyesi için; yoğurt, yumurta, un, limon suyu ve suyu güzelce bir tel çırpıcıyla çırpalım, süzdüğümüz et suyuna ekleyelim. Ocağa alıp hiç bırakmadan sürekli karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca tuzunu ekleyip didiklediğimiz etleri içine atıp biriki tur karıştıralım 5 dakika sonra altını kapatalım servis ederken üzerine biberli sostan gezdirelim.
  • Üzeri için sos için; 1 yemek kaşığı tereyağ 4yemekkaşığı zeytinyağı eritip üzerine 1tatlı kaşığı dolusu pulbiber atıp biriki çevirip altını söndürelim.
  • Not: Gerdan eti çok lezzetli oluyor bu çorbada ama herhangi bir kemikli eti kaynatıpta yapabilirsiniz.

Hünkar Beğendi Tarifi

 

Malzemeler

Kıymalı harcı ı̇çin;

  • 150-200 gram kıyma
  • 1 tane büyük boy soğan
  • 3-4 tane yeşil biber
  • 2-3 tane domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Beğendisi ı̇çin;

  • 2 bardak süt (200ml bardak)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 tane orta boy közlenmiş patlıcan
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kıymalı harcımızı hazırlayalım.
  • Soğan ve biberleri ince ince doğrayıp yağda kavuralım.
  • Ardından kıymayı ekleyelim ve rengi değişene kadar kavurmaya devam edelim.
  • En son geri kalan malzemeleri ekleyelim ve güzelce kavurup ocağı kapatalım.
  • Beğendisi için tereyağı ve unu kısık ateşte rengi koyulaşana kadar karıştıralım.
  • Ardından yavaş yavaş sütü koyalım ara ara karıştırarak kaynama noktasına gelince ince ince doğranmış köz patlıcanları tuz ve karabiberi ekleyelim.
  • 5-6 dakika tıkırdadıktan sonra en son servis edeceğimiz zaman içine kaşar peynirini ekleyelim.
  • Servis edeceğimiz zaman tabağa beğendi kıyma harcı ve en son üzerine maydanoz ekleyip servis edelim.

Tuzlu Muffin Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş peynir(ben çökelek kullandım)
  • Zeytin(isteğe bağlı)
  • Yeşil biber(isteğe bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2-2,5 su bardağı un

Üzerine;

  • Susam
  • Çörek otu
  • Çekirdek içi
  • İnce domates dilimi

    Nasıl Yapılır?

  • 2 yumurta ,süt, sıvı yağ ve tuz yoğurma kabına alınır.
  • Çırpıcı yardımıyla karıştırılır.
  • Zeytin, peynir ve biber karışıma eklenir tekrar karıştırılır.
  • Son olarak un ve kabartma tozu eklenerek harcımız hazır hale getirilir.
  • Muffin kalıplarına eşit şekilde pay ettikten sonra üzerlerine susam ve çörek otu serpiştirilir.
  • Çekirdek içi ve ince domates dilimleride koyduktan sonra önceden ısınmış 180 derecelik fırında pişmeye bırakılır.


Şeftalili Ve Vişneli Galette Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için;

  • 125 gram tereyağı
  • 175 gram un
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı sirke

İçi için;

  • 2 adet şeftali
  • 1 avuç vişne
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 yemek kaşığı şeker

Üzerine;

  • 1 top vanilyalı dondurma

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şeftalileri ince ince dilimleyerek, üzerine nişasta ve toz şekerini ilave ederek karıştırıyoruz. Vişneleri de ekliyoruz.
  • Hamuru hazırlayana kadar meyveleri buzdolabında beklemeye alalım. Bu süreçte meyveler sulanacaktır.
  • Hamur için tereyağı, şeker ve unu bir karıştırma kabında birleştirelim.
  • Üzerine su ve sirkesini ekleyerek hamurumuzu oluşturalım.
  • Hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirdikten sonra iki yağlı kağıt arasında yuvarlak olacak şekilde açalım.
  • Ortasına meyveleri dizerek, kenarlarını içe doğru kapatalım.
  • Meyvelerin suyunu da üzerine gezdirelim.
  • Hamurun kenarlarına toz şeker serperek 200 c fırında yaklaşık 30 dk üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Üzerine 1 top vanilyalı dondurma ile ılık bir şekilde tüketmenizi tavsiye ediyorum,

Kışlık Konserve Domates Sosu Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 kg domates
  • 2 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • Yarım çay bardağı sirke (60 ml)
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Domates sosu için öncelikle güzelce yıkadığımız domateslerimizi iri küpler halinde doğrayalım. Bu tarifte domateslerin kabuklarını soymanıza gerek olmuyor.
  • Ardından sarımsakları soyalım ve 2-3 parçaya keselim.
  • Derin bir tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine doğradığımız sarımsakları ekleyelim ve 1-2 dakika kokusu çıkıncaya kadar kavuralım.
  • Daha sonra doğradığımız domatesleri ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve ara ara karıştırarak domatesler eriyene kadar yaklaşık yarım saat pişirelim.
  • Bu aşamada dilerseniz kullanacağınız kavanoz ve kapakları sterilize edebilirsiniz. Bunun için kaynayan suyun içerisine önce kapakları alarak 10 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Ardından kapakları suyun içerisinden alıp  kullanacağınız kavanozları ters çevirerek kaynatabilirsiniz.
  • Domateslerimiz eriyip suyunu saldıktan sonra blenderdan geçirelim ve püre haline getirelim. Eğer sosunuzu konsantre şekilde hazırlamak isterseniz tencerenin kapağı açık bir şekilde, istediğiniz koyuluğa ulaşana kadar kaynatabilirsiniz.
  • Kaynamaya devam eden domates sosuna tuz, şeker ve sirkeyi ekleyerek 10 dakika daha ara ara karıştırarak kaynatmaya devam edelim.
  • Sürenin sonunda ocağı kapatalım ve sosumuz sıcakken kavanozlara dolduralım.
  • Kılavuz kısmını kağıt havlu ile silelim ve kaynattığımız kapaklarla kavanozumuzu sıkıca kapatalım.
  • Son olarak hazırladığımız kavanozlarımızı ters çevirelim ve soğumaya bırakalım. Makarnalarda, et, sebze yemeklerinin yanına kullanabileceğiniz, kışlık olarak da kolayca hazırlayabileceğiniz domates sosumuz servise hazır. Afiyet olsun!

Şeftalili Soslu Yaz Keki Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 2 su bardağı un

Üstüne;

  • 2 adet şeftali

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına şeker, yoğurt, sıvı yağ ve vanilya koyulup 2 dakika mikserle çırpılır.
  • Çırpılan karışımdan bir su bardağı ayrılıp dolaba kaldırılır.
  • Kalan karışımın üstüne 3 yumurta, kabartma tozu ve 2 su bardağı un eklenip çırpılır.
  • Kek kalıba dökülür üstüne dilimlediğimiz şeftaliler dizilir.
  • 180 derecede 35 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika beklenir daha sonra üstüne dolaptaki sosumuz gezdirilir.
  • Kekimizi biraz dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebiliriz.

16 Ağustos 2022 Salı

Domates Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet domates
  • 1 kapya biber
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşın salça
  • yarım bardak süt
  • tuz, pulbiber, karabiber
  • 1 tavuk bulyon
  • 1 lt sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağımızı erittikten sonra unumuzu ekleyip kavuruyoruz.
  • Unun kokusu çıktıktan sonra salçamızı ekleyip karıştıralım.
  • Rendelediğimiz domatesler ve doğradığımız kapya biberi ekleyip 3-4 dk pişirelim.
  • Tavuk bulyonu ekleyelim, sıcak suyuda koyduktan sonra blenderdan geçirelim.
  • Süt ve baharatları ekleyip pişmeye bırakalım. Kaşar peynir ya da kızarmış ekmek ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Kıbrıs Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet patates
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Maydanoz
  • Yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri ve soğanı rendeleyelim suyunu iyice sıkalım.
  • Kıymaya patatesleri soğanı,yumurtayı,galeta unu,küçük doğranmış maydanozu ve baharatları ekleyip iyice yoğuralım.
  • Oval köfteler hazırlayalım tepsiye dizelim.
  • Patatesleri elma dilimi keselim pulbiber tuz ve çok az yağla harmanlayalım.
  • Köftelerin arasına patatesleri yerleştirelim.
  • Yarım saat kadar fırınlayalım.Bu sıcak günlerde yağda kızartmadan çok hafif ve lezzetli köfteler hazır.Afiyet olsun.

Mantar Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg mantar
  • 1 adet kapya biber
  • 3-4 dal ince doğranmış taze soğan
  • Yarım demet ince doğranmış dereotu ve maydanoz
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarları az limonlu suda biraz bekletelim, ardından suyunu süzdürerek ince ince doğrayalım.
  • Teflon tavaya doğradığımız mantarları koyalım, harlı ateşte suyunu salıp çekmesini bekleyelim.
  • Mantarlar suyunu çektikten sonra hemen zeytinyağını ekleyelim, küp küp doğradığımız 1 adet kapya biberi de tavaya koyalım ve biraz daha kısık ateşte kavurmaya başlayalım. Eğer yağ miktarı az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  • Kavrulan mantar ve biberi tavada soğumaya bırakalım.
  • Geniş bir tabağa doğradığımız yeşillikleri ve tavadaki mantarı koyalım, karıştıralım, tuzunu ekleyelim.
  • Salataya tercihe göre haşlanmış mısır, marul, domates, baharat eklenebilir.Afiyet olsun.

Bolenez Soslu Makarna Tarifi

 



Malzemeler

  • Yarim paket spagetti makarna
  • 200 gr kıyma

Sosu için;

  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarmisak
  • 1 adet domates
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşiği biber salçasi
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 çay kaşığından az kimyon
  • 1/3 su bardağı makarnanın suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnaları haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzüyoruz. Makarnanın süzdüğümüz suyunu atmayıp 1 su bardağı kadar kenarı ayırıyoruz.
  • Sarımsağı ve soğanı rengi değişene kadar kavuruyoruz, havucu rendenin küçük tarafında rendeleyip soğanın üzerine ilave ediyoruz. Biraz kavuruyoruz.
  • Domatesimizi de rendeleyip salçamız ile birlikte ilave ediyoruz. Baharatlarımızı da ekledikten sonra makarnanın ayırdığımız suyunu da ilave edip biraz pişirmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Dilerseniz makarnanın üzerine dökerek ya da sosun içine makarnaları ilave edip, karıştırarakta servis edebilirsiniz.
  • Ben tenceredeki sostan biraz ayırdımı. Sonra tencerede kalan sosun içine makarnaları döküp, karıştırdım. Servis ederken de ayırdığım sostan makarnanın üzerine ekledim. Afiyet olsunn