Malzemeler
Hamuru için;
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı ılık su (400 ml)
- 1 paket instant maya
- 5-5,5 su bardağı un
İç harcı için;
- 500 gr kıyma
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Kaşar peyniri
Üzeri için;
- 1 adet yumurta
Nasıl Yapılır?
- Kır pidesinin hamuru için uygun bir yoğurma kabına sıvı yağını alalım.
- Üzerine ılık su, instant maya, tuz ve toz şekeri ilave ederek karıştıralım.
- Ardından, biraz un ilave ederek elimizle yoğurmaya başlayalım. Kıvam olarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Bunun için unu kontrollü eklemenizde fayda var.
- Toparladığımız hamurun üzerini streç filmle kapatalım. Bir örtüyle örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.
- Bu sırada iç harcı için uygun bir tavaya sıvı yağ alalım. Ardından, doğranmış kuru soğanı ekleyerek kavuralım.
- Hafif pembeleşen soğanların üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim.
- Son olarak, rengi dönen kıymanın üzerine tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve kimyon ekleyerek güzelce karıştıralım.
- Kıymalı iç harcımız hazır. Şimdi, mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım ve tekrardan yoğurarak toparlayalım.
- Toparlanan hamuru 16 eşit parçaya ayıralım ve her bir parçayı dıştan içe yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Hazır olan bezelerimizin üzerinin kabuk tutmaması için bir örtüyle kapatalım.
- Ardından, tezgahı unlayalım ve ilk bezemizi bir merdane yardımıyla uzun ince olacak şekilde açalım.
- Hazırladığımız kıymalı iç harcından ortasına yerleştirelim. Üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyelim.
- Hamuru iki yandan sıkıca kapatalım, açılmaması için üzerine bastıralım ve pişirme kağıdı serdiğimiz uygun bir fırın tepsisine dizelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım ve iç harcından yerleştirerek tepsiye alalım.
- Tepsiye dizdiğimiz kır pidelerinin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim.
- Üzeri güzelce kızaran kır pidelerini fırından alalım ve ilk sıcağı çıkmadan tereyağıyla yağlayalım.
- Kıymalı-kaşarlı kır pidelerimizi dilimleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!