24 Ağustos 2022 Çarşamba

Örgülü Pizza Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta (sarısı üzeri için)
  • 1 paket maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3-3.5 su bardağı un

Üzeri için

  • 1 kase sucuk
  • 1 kase biber
  • 1 kase sosis
  • 1 kase mısır
  • 1 kase kaşar rendesi
  • 2 yemek kaşığı ketçap

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için sıvı malzemeleri karıştıralım.
  • Diğer malzemeleri de ekleyelim. Unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayalım.
  • 1 saat mayalandıralım havasını alıp merdane ile açalım.
  • Yağlı kağıdın üzerine yerleştirip tam ortasına tabak bırakalım.
  • Etrafını bıçakla keselim saç örgüsü gibi örelim.
  • Üzerine ketçap sürelim,kaşar rendesi ve diğer malzemeleri yerleştirelim.
  • Örgü kısmına yumurta sarısı sürüp kızarana kadar 180-200 derece fırınlayalım.👩‍🍳afiyet olsun.

Kızılcık Şerbeti Tarifi

 




Malzemeler

  • 500 gr kızılcık
  • 2 litre su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil

    Nasıl Yapılır?

  1. Kızılcık şerbeti için tencereye yıkadığımız kızılcıkları alalım.
  2. Üzerine şeker, tarçın, karanfil ve suyu ekleyerek 15-20 dakika, kızılcıklar yumuşayıp rengini salana kadar kaynatalım.
  3. Kızılcıklar yumuşadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  4. Kızılcık şerbetimiz soğuduktan sonra üzerine temiz bir tülbent geçirdiğimiz kabın içerisine suyunu süzelim. Tülbentte kalan posalarında güzelce suyunu sıkalım.
  5. Eğer kızılcık şerbetinizi hemen tüketmeyecekseniz ağzı kapaklı bir sürahi ya da kavanoza alarak dolapta saklayabilirsiniz.
  6. Buz gibi soğuyan, yapılışı kolay kızılcık şerbeti servise hazır. Afiyet olsun!

Pratik Kurabiye (Çikolatalı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak oda sıcaklığındaki tereyağını ve yumurtayı mikserle çırpın.
  • Pudra şekerini ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Kabartma tozu, vanilya, nişastayı ve unu ekleyip yoğurun. Un az gelirse azar azar un ilave edebilirsiniz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
  • En son damla çikolatayı ekleyin ve tekrar yoğurun.
  • Elinizde yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız kurabiyeleri dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin.
  • 10. Dakikada fırından çıkartıp bir bardak yardımıyla kurabiyeleri bastırın.
  • Ardından fırına verip 5 dakika daha pişirin.Afiyet olsun

Konserve Menemen Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 6 kg domates
  • 500 gr yeşil biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 yemek kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Domateslerimizi güzelce yıkadıktan sonra bıçakla tabanlarına artı şeklinde derin olmayan çizikler atalım. Domatesleri önce kaynar suyun içerisine alalım ve 2-3 dakika kadar bekletelim.
  • Ardından domatesleri buzlu suya atalım ve bir kaç dakika da burada bekletelim. Çizik attığımız yerden domateslerimizin kabuklarını soyalım. Bu yöntemle domateslerin kabuklarını çok daha kolay soyabileceksiniz.
  • Tüm domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayalım.
  • Derin bir tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine doğranmış yeşil biberleri ekleyerek 1-2 dakika kavuralım.
  • Biberlerin rengi döndükten sonra doğradığımız domatesleri ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatarak yarım saat kadar pişmeye bırakalım. Ara ara karıştırmayı unutmayalım. Domatesler pişerken bizlerde kavanoz kapakları ve kavanozları kaynatarak sterilize edebiliriz.
  • Domateslerimiz suyunu saldıktan sonra üzerine tuzu ekleyelim ve karıştıralım.
  • Ocağı kapatalım ve sıcakken menemenimizi kavanozlara dolduralım. Burada kavanozların kapak atmaması için sıcakken doldurmalısınız.
  • Kavanozların kılavuz kısmını kağıt havlu ile sildikten sonra kaynattığımız kapaklarla sıkıca kapatalım. Bu aşamada gereğinden fazla sıkarak kavanozun diş atmasına sebep olmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Kavanozlarımızı ters çevirelim ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra kışlık konserve menemenlerimizi güneş almayan serin bir yerde muhafaza edelim. Afiyet olsun!

Erik Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 1.5 kg kırmızı erik
  • 1 kg toz şeker
  • 1 ç.k limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Erikler çekirdeklerinden ayıklanır ve istenilen şekilde doğranır.
  • Ben dörde böldüm fazla dağılmaması için.
  • Erikleri tencereye alıp üzerine şekerini ekliyoruz.
  • Tencerenin ağzı kapalı şekilde 1 gece bekletiyoruz.Eriklerin suyunu bırakması için.
  • Ertesi günü tenceremizi ocağa alıyoruz.
  • Kaynayınca kısık ateşe alıp üzerinde ki köpükleri temizliyoruz.(eğer suyu gözünüze az geldiyse 1 çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz pişirmeye başlamadan önce. ).
  • 10 dk kadar kaynattıktan sonra limon tuzunu ekleyip 5 dk daha kaynatıp kapatıyoruz ocağı.
  • Ben sıcak olarak kavanozlayıp vakumlama yapıyorum.
  • Siz isterseniz iyice soğutup kavanozlayabilirsiniz.Afiyet olsun.

22 Ağustos 2022 Pazartesi

Lokmalık Tarçınlı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin (Ben ikisini karışık kullandım elimde olanlarla️)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1,5 su bardağı nişasta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri derin bir kaseye alıp yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurdan, cevizden daha küçük boyutta parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Pudra şekeri ve tarçını karıştırın.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri ilk sıcaklığı geçince pudra şekeri ve tarçın karışımına her yerine gelecek şekilde bulayın.

Sebzeli Ve Tavuklu Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 ml su bardağı ile
  • 1,5 su bardağı (224 gr)arapa şehriye
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı mısır
  • 5 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 600 ml kaynar su + (1 tatlı kaşığı sebze tozu )
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1/4 (çeyrek) tatlı kaşığı zerdeçal
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm taze malzemeleri küçük küpler halinde doğrayın.
  • Yağı bir tavada ısıtın ve tavukları hafifçe kızartın.
  • Ardından soğan ve havuçları ekleyip kavurun.
  • Biber, mısır, bezelye, tuz ve baharatları ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Tavaya tereyağı ve arpa şehriyeyi ekleyin ve yaklaşık 1 dakika kavurun.
  • Sonra sıcak su ekleyin ve karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatın.
  • Arpa şehriye suyunu tamamen çekene dek karıştırmadan pişirin.
  • Tamamen suyunu çektiğinde ocağın altını kapatıp 15-20 demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.

Şeftalili Yaz Pastası Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Kreması için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1 paket krem şanti

Şeftali sosu için;

  • 4-5 adet şeftali
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ekleyip mikser yardımı ile çırpalım.
  • Ardından kalan malzemeleri sırasıyla ekleyip tekrar çırpıp yağladığımız uygun fırın kabına kek harcımızı dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece kürdan temiz çıkana kadar pişirelim.
  • Krema için sos tenceresine süt, şeker, yumurta sarısı, nişasta ve unu ekleyelim sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Krema piştikten sonra üzeri kabuk bağlamaması için streç film veya buzdolabı poşetini kremaya değecek şekilde kapatıp soğumasını sağlayalım.
  • Krema soğuduktan sonra krem şantiyi ilave edip mikser ile yüksek devirde pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım.
  • Kek pişip fırından çıktıktan sonra 1 su bardağı sütü hemen üzerine eşit şekilde döküp ilk sıcaklığını attıktan sonra kremayı kekin üzerine yayıp buzdolabında soğutalım.
  • Şeftali kısmı için şeftalilerin kabuklarını soyup ufak ufak doğrayıp tavaya alalım.
  • Ardından şekeri de ilave edip birkaç dakika pişirelim.
  • Nişastayı su ile açıp şeftalilerin üzerine ilave edip kıvam alınca ocaktan alalım.
  • Sosu kremanın üzerine eşit bir şekilde yayalım.
  • 2 saat yada bir gece buzdolabında dinlendirip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Düğün Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 500 gram kuzu gerdan
  • 1,5 litre su

Terbiyesi için;

  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 küçük limonun suyu

Üzeri için sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme pulbiber

     Nasıl Yapılır?

  • Önce 1. 5 litre su ile gerdan etini düdüklüde yarım saat haşlayalım, ılısın. İçinden etleri alıp, kemiklerinden ayırıp, küçük küçük didikleyelim bir kenarda dursun (En sona ekleyeceğiz) et suyunu süzgeçten bir tencereye süzelim 👉
  • Terbiyesi için; yoğurt, yumurta, un, limon suyu ve suyu güzelce bir tel çırpıcıyla çırpalım, süzdüğümüz et suyuna ekleyelim. Ocağa alıp hiç bırakmadan sürekli karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca tuzunu ekleyip didiklediğimiz etleri içine atıp biriki tur karıştıralım 5 dakika sonra altını kapatalım servis ederken üzerine biberli sostan gezdirelim.
  • Üzeri için sos için; 1 yemek kaşığı tereyağ 4 yemek kaşığı zeytinyağı eritip üzerine 1tatlı kaşığı dolusu pulbiber atıp biriki çevirip altını söndürelim.
  • Not: Gerdan eti çok lezzetli oluyor bu çorbada ama herhangi bir kemikli eti kaynatıpta yapabilirsiniz.

Çıtır Börek (Patatesli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı un

İçi için;

  • 3 adet patates
  • 1 adet yemeklik soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber, pulbiber, tuz

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlıyoruz.
  • Patatesleri haşlayın.
  • Patatesler haşlandıktan sonra patates ezici ile patatesler püre kıvamına gelene kadar ezin.
  • Ayrı bir tavada yemeklik doğradığınız soğanları ve rendelenmiş sarımsağı kavurun.
  • Salça ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Püre kıvamına gelen patatesleri soğanların içine ilave edip karıştırın.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • 1 su bardağı sıvı yağa sirkeyi ilave edip karıştırın.
  • 1 adet yufkayı tezgaha serin yarısının her yerine sostan sürün undan üzerine bir miktar her yerine gelecek şekilde serpin.
  • Üzerini diğer yarısını kapatın.
  • Üzerini tekrar sos ile ıslatın.
  • Tekrar unu her yerine serpin.
  • Katladığınız yufkanın geniş kısmına iç harçtan ekleyip yufkayı katlayın.
  • 4 parmak genişliğinde kesin.
  • Tüm yufkalara aynı işlemi yapın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun

Nuraniye Tarifi

 

Malzemeler

  • ️4 adet kabak
  • ️2 su bardağı yoğurt
  • ️2 büyük diş sarımsak
  • ️1 kahve fincanı pirinç
  • ️1 demet dereotu
  • ️4 adet taze soğan
  • ️Damak zevkinize göre tuz
  • ️Yarım çay bardağı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri suda haşlıyoruz.
  • Kabakları rendeliyoruz.
  • Ardından bir bone yardımıyla veya birşey kullanmadan suyunu sıkıyoruz.
  • Zeytinyağını tavaya döküyoruz ardından rendelenmiş kabakları alıyoruz.
  • Sulanmaması açısından dikkatlice yüksek ateşte karıştırıyoruz.
  • Kısık ateşte, tavanın kapağını kapatırsak sulanıyor. O yüzden yapmıyoruz.
  • Dişe gelir seviyeye kadar pişiriyoruz ama asla eritmiyoruz kabakları.
  • Ocağı kapatıp soğumaya alıyoruz.
  • Bir kapta sarımsakları rendeliyoruz yoğurt ve ince kıydığımız dereotunu, taze soğanı karıştırıyoruz.
  • Süzdüğümüz pirinçleri ve kabakları soğuttuktan sonra karışıma ekliyoruz.
  • Damak zevkinize göre de tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Üzerine zeytinyağ ve toz kırmızı biber ile soğuk servis ediyoruz. Afiyet olsun.