30 Ağustos 2022 Salı

Mahluta Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı sıcak su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Sosu için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Düdüklü tencereye kırmızı mercimek, bulgur, pirinç, rendelenmiş havuç, doğranmış soğan, tuz ve sıcak suyu alarak karıştıralım.
  • Düdüklü tencerenin kapağını kapatarak kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika pişirelim.
  • Terbiyesi için yumurta sarısı ve yoğurdu bir kaba alarak karıştıralım.
  • Pişen çorbamızı blender ile hafif dişe gelecek şekilde ezelim.
  • Çorbanın suyundan 2-3 kepçe kadar alarak terbiyeye katıp çırpalım ardından çorbaya ilave ederek karıştıralım. ,sosu için tavaya sıvı yağ ve salçayı alarak kavuralım.
  • Nar ekşisi, kimyon, nane ve pul biber ekleyerek karıştıralım ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız sosu çorbaya ilave ederek güzelce karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cantık Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 -5,5 su bardağı un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

İç harcı için;

  • 300 gram kıyma
  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • Tuz,kekik,pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için malzemeleri karıştırma kabına koyup güzelce yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz,mayalanmaya bırakıyoruz.
  • İç harcı için sebzeleri robottan geçirip kıyma ile karıştırıyoruz.
  • Baharatlarını ekliyoruz, mayalanan hamuru 11-12 bezeye ayırıyoruz (büyüklüğünü isteğe göre ayarlayın).
  • Hamuru elimizle ortasına bastırıp açıyoruz, kıymalı harcımızdan ortasına koyup hafifçe bastırarak tamamlıyoruz.
  • 220 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz, çıkınca kenarlarına tereyağ sürüyoruz ( isteğe göre fırına vermeden önce yumurta sarısı sürebilirsiniz )
  • Sıcak servis edip afiyetle yiyebilirsiniz, 

Düdüklüde Pratik Tavuklu Keşkek Tarifi

 




 Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday
  • 1 avuç nohut
  • 1 adet tavuk budu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre + 2-2,5 su bardağı su

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça

    Nasıl Yapılır?

  • Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslıyoruz.
  • Ertesi gün düdüklüye koyup üzerine tavuğu yerleştiriyoruz. Tuzunu da ekleyip suyunu koyuyoruz.
  • Düdüklünün kapağını kapatıp 45 dakika pişiriyoruz.
  • Daha sonra tavuğu içinden alıp didikliyoruz ve tencereye ekliyoruz. Bu sırada tekrar sıcak su ilavesi yapıyoruz.
  • Tahta bir kaşıkla taneleri ve tavuğu eze eze iyice karıştırıyoruz.
  • Tavuklar keşkeğin içinde iyice eriyip kıvam alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ayrı bir tavada salçayı kokusu çıkana kadar yağda kavuruyoruz.
  • Servis sırasında keşkeği tabağa alıp yayıyoruz.
  • Üzerine de salçalı sostan gezdirip sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.


Karamelize Şerbetli Etimek Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket etimek

Muhallebi için;

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Şerbeti için;

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Ben karamelize şerbet hazırladım. Siz isterseniz düz şerbete de çevirebilirsiniz.
  • Uygun bir tencereye şeker alınır ve orta ateşte şeker eriyene kadar beklenir (Dikkat edin yanmasın)
  • Eriyen şekere suyu ilave edilir. Bu sırada şeker katılaşacaktır korkmayın. Karıştırdıkça ve kaynadıkça eriyecek.  Tamamen eriyince altı kapatılır, 10 dk soğumaya bırakılır.
  • Bu sırada muhallebi hazırlanır. Vanilya ve tereyağ hariç tüm malzemeler tencereye eklenir, çırpılır, tencere ocağa alınır. Kaynayıp kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir. Altını kapatınca vanilya ve tereyağ eklenir.
  • İlk sıcaklığını atan şerbet borcama dizilmiş etimeklerin üzerine gezdirilir. Ardından hazırlanan muhallebi etimekleri kaplayacak şekilde dökülür, soğumaya bırakılır.
  • İyice soğuyan tatlının kremşantisi hazırlanıp, üzerine yayılır ve hindistan cevizi serpilip dolaba kaldırılır. Servis edilmeden en az 3-4 saat tatlı dolapta dinlendirilmelidir.

Biber Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kiloya yakın biber
  • 2 baş sarımsak
  • Beyaz sirke (Kavanoz başına 1 çay bardağı)
  • Kaya tuzu (Kavanoz başına 1 yemek kaşığı)
  • Şeker (Kavanoz başına 1 tatlı kaşığı)
  • Limon tuzu (Kavanoz başına 2-3adet)
  • 1 tutam maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Biberi iyice bol suyun altında yıkayalım. Ben sap kısımlarını koparmadım siz isterseniz koparabilirsiniz.
  • Sarımsakları sıcak su konulmuş kasenin içine koyalım 5dk bekletelim. Ardından doğrayalım.
  • Orta boy kavanozun içine biraz sarımsak koyalım. Üzerine bir miktar biber koyalım. Tekrar sarımsak ve biber koyup üzerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı şekeri, 2-3 tane limon tuzunu ve 1 çay bardağı sirke koyalım.
  • En sonundada bir miktar maydanoz ve sıcak su koyup temiz kullanılmamış kapak ile kavanozu kapatalım. Kavanozu iyice çalkalayalım. Serin bir yerde bekletelim.
  • 10 gün sonra dilerseniz tüketebilirsiniz.

Etsiz Soğansız İç Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg basmati pirinç
  • 3 ölçü sıcak su (1 ölçüsü yağsız kemik suyu)
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için;

  • File badem

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçler 2-3 kere sıcak su ile yıkandıktan sonra 1 saat kadar tuzlu sıcak suda bekletilir, suyu süzülüp tam berrak su akıncaya kadar soğuk suda yıkanır.
  • Tencereye tereyağ alınır, tam erimesini beklemeden pirinçler, tuz ve şeker ilave edilir. Tencerenin tabanına uygun bir ocak üzerinde kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırılarak kavrulur.
  • Daha sonra kuş üzümü, karabiber ve tarçın eklenir,1-2 dakika da böyle kavrulur.
  • Pirinçler şeffaf bir görüntüye ulaştığında sıcak su eklenir, kısaca karıştırılıp ağzı kapatılır.
  • İlk 5 dakika harlı ateşte pirinçlerin uzaması sağlanır.
  • Daha sonra su seviyesi pirinçlerin üzerine denk geldiğinde ocak orta dereceye alınır, yaklaşık 5 dakika da böyle pişirilir.
  • Su pirinçlerin altında görünür seviyeye geldiğinde ocağın altı kısılır. Bu seviye pirinçlerin arasındaki küçük deliklerden gözlemlenebilir. (fotoğraflarda paylaştım).
  • 2-3 dakika kısık ateşte demlenen pilavın altını kapatma zamanın geldiğini kontrol etmek için tahta kaşıkla kenara yakın bir yerden küçük bir hat açıp kontrol edebilirsiniz, hiç su kalmamışsa 1 dakika sonra altı kapatılabilir.
  • Kapak ile tencere arasına varsa müslin bir bez yoksa kağıt havlu sıkıştırılarak yarım saat dinlendirilir.
  • Yarım saatin sonunda pilav delikli bir kepçe ile taranır ve ağzı kapatılıp 5-10 dakika daha bekletilir (pilav bu aşamaya kadar hiç karıştırılmamalı).
  • Servis tabağına alınca az yağda kavrulmuş bademler üzerine serpiştirilir.
  • Yanına etli bir fırın yemeği çok yakışacak 😉.
  • Not: pirinç içerikli pilavların dinlenme süresi yeterli olmalı, bu yüzden pişirme süresini 50 dakika olarak belirtmek istedim. 15-20 dakika pişirme, en az 30 dakika dinlendirme olarak ayarlanmalı. Dinlendirirken soğumasından endişe ediyorsanız bir sofra bezi ile sarabilirsiniz. ✨.

Çok Pratik Ton Balıklı Sandviç Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet sandviç ekmeği
  • 2 küçük kutu ton balığı
  • 4-5 yaprak iceberg
  • 1/2 (yarım) mor soğan ( ben kullanmadım )
  • 1-2 adet kornişon turşu
  • 2 yemek kaşığı mısır

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 limon suyu ( yarım da olur)
  • 1 fiske tuz, karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Sandviçin sos malzemelerini bir kasede karıştırın.
  • Ton balığını süzgeçte süzdürün.
  • Sebzeleri istediğiniz şekilde doğrayın.
  • Sandviç ekmeğini ikiye bölüp kapak kısımlarının içlerine sostan sürün.
  • Malzemeleri ekmeğin arasına yerleştirip servis yapın. Afiyet olsun

Saksı Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet bostan patlıcan
  • 300-400 gram dana kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları sap kısmından 1 parmak kalınlık kalacak şekilde kesip alacalı soyuyoruz.
  • Tuzlu suda bekletip acılığını alıyoruz.
  • Kuşbaşı etleri iyice kızmış yapışmaz bir tencereye alıp güzelce soteliyoruz.
  • 2 su bardağı sıcak su ekleyip yumuşayana kadar kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Et suyunu çekince yemeklik doğradığımız soğan ve biberi bir miktar zeytinyağıyla birlikte etlerin üzerine ilave ediyoruz.
  • Biraz soteleyip doğranmış domates ve sarımsağı ilave ediyoruz.
  • Domates biraz yumuşamaya başlayınca baharatları ekleyip 5 dk kadar kapağı kapalı pişiriyoruz.
  • Ayrı bir yerde yıkayıp kuruladığımız patlıcanları kızgın yağda hafif renk alana kadar kızartıyoruz.
  • Fazla yağını kağıt havluyla alıp içlerini etli harçla dolduruyoruz.
  • 1 tatlı kaşığı salçayı 1 su bardağı sıcak suda açıp üzerine gezdiriyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişiriyoruz.

Şeftali Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo şeftali
  • 1 kilo toz şeker
  • 1 tane limonun suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket vanilya
  • 2 tane karanfil (isteğe bağlı, ben kullanmadım)

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra küp küp doğrayalım, uygun bir tencereye koyup üzerine (eğer karanfil kullanacaksanız bu aşamada ilave edilecek) toz şeker, limon suyu ve suyu ilave edip yüksek ateşte ocağa alalım.
  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 40 dakika kaynatalım.
  • Üzerinde oluşan köpüğü alalım, sürenin sonunda vanilya ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.
  • Sıcakken kavanozlara doldurup kapağını kapatıp ters çevirelim. 🌹 Afiyet olsun 🌹.

Patlıcan Orta Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram koyun eti
  • 5-6 adet patlıcan
  • 1 adet iri soğan
  • 4 adet köy biberi
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Düdüklü tencerede 1 yemek kaşığı tereyağını yakmadan eritin ve etleri ilave edin. Hızlıca çevirerek kısa süreli soteleyin. Etin rengi değişip mühürlenince üzerini 1 parmak geçecek şekilde su ile kaplayın ve yaklaşık 35 dakika kısık ateşte pişirin.
  • Bu arada patlıcanları alacalı soyup 10 dakika tuzlu suda bekletin. Tavaya sıvı yağ koyup ocağın altını açın.
  • Patlıcanları sudan çıkarıp iyice kurulayın. Halka değil küçük dikdörtgenler şeklinde doğrayın. Sıvıyağı ısıttığınız tavada patlıcanları kızartın (Çok fazla kızartmayın)
  • Kızarmış patlıcanları bir süzgece alıp fazla yağının süzülmesini sağlayın.
  • Orta boy bir tencerede 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Küp doğranmış kuru soğan ve biberleri ekleyip soteleyin.
  • Sonra yine küp doğranmış domatesleri, doğranmış sarımsakları, tuz, karabiber ve pul biberi de ilave edin. Yeterince su katıp kaynatın.
  • Bir fırın kabının en altına patlıcanları dizin. En üste etleri koyup üzerini streç folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılımış 190 derecede pişirin.

3 Malzemeli Kurabiye Tarifi

 





Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sürülebilir çikolata
  • 1 su bardağı un

Üzeri için;

  • Beyaz çikolata
  • Fındık

    Nasıl Yapılır?

  • 1 adet yumurta ve 3 yemek kaşığı sürülebilir çikolatayı karıştırıp, üzerine 1 su bardağı unu ilave edip yoğuruyoruz. Hamur çok sert çok yumuşak olmamalı.
  • Yuvarlak şekil verip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15,20 dakika pişiriyoruz.
  • Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz ben kurabiyenin ortasına beyaz çikolatayı benmari usulü eritip, döküp, üzerine fındık koydum. Afiyet şeker olsun 

Kuru Üzümlü Cevizli Ağızda Dağılan Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 130 gr yumuşamış tereyağ veya margarin
  • 1 çay b. sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • Yarım su bardağı damla çikolata
  • Aldığı kadar un

     Nasıl Yapılır?

  • Yumuşamış tereyağı, sıvı yağ ve yumurtayı bir kaba alıp iyice karışması için çırpıyoruz. Sonra pudra şekeri, nişasta, vanilya ve unu katıp iyice hamur kıvamı alana kadar yoğuruyoruz.
  • Kuru üzümü ceviz içini damla çikolatayı ve en son kabartma tozunu ekleyip yoğurduktan sonra yuvarlak şekiller verip, 180 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Kontrol ederek pişmesi gerekiyor çünkü hemen kızarıyor.
  • Kesinlikle diğer kurabiyeler gibi ağızda acı buruk bir tat bırakmıyor. Şekerini içerisine damla çikolata ve kuru üzüm koyduğum için abartmaya gerek duymadım.
  • İsteyen pudra şekerini birazcık daha artırabilir. Yedikçe yediren ağızda kıyır kıyır dağılan bir kurabiye.