3 Ekim 2022 Pazartesi

Çikolatalı Nemli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao

Ganajı için;

  • 40 gr bitter çikolata
  • 80 gr sütlü çikolata
  • 100 ml krema

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak, beyazlaşıp köpük köpük olana kadar mikserle çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt, elenmiş vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyelim.
  • Kakaoyu da ekledikten sonra spatula ile güzelce karıştıralım.
  • Hazırladığımız kek harcını içerisine pişirme kağıdı yerleştirdiğimiz baton kalıba boşaltalım ve önceden 160°C ısıtılmış alt üst fansız ayardaki fırında yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen keki fırından alarak soğumaya bırakalım.
  • Üzerinin ganajı için ocağa aldığımız uygun bir tencereye sıvı kremayı alalım.
  • Kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım.
  • Isınan kremanın içerisine çikolataları ekleyelim ve eriyene kadar karıştıralım.
  • Soğuyan keki uygun bir servis tabağına ters çevirerek çıkartalım.
  • Pişirme kağıdını çıkaralım ve hazırladığımız ganajı üzerine gezdirerek dilediğimiz şekilde süsleyelim. Afiyet olsun!

5 Çeşit Meze Tarifi

 

Malzemeler

Kabak mezesi için;

  • 4 adet kabak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tutam dereotu
  • Ezme tarifi için;

    • 5 adet domates
    • 1 adet soğan
    • 2 adet kırmızı biber
    • 2 adet yeşil biber
    • 2 diş sarımsak
    • Çeyrek demet maydanoz
    • 1 yemek kaşığı domates
    • 1 yemek biber salçası
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kuru nane
    • 1 tatlı kaşığı sumak
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    Mantar mezesi için;

    • 400 gram mantar
    • 2 adet kapya biber
    • 2 adet yeşil biber
    • 1 baş soğan
    • 1 diş sarımsak
    • Yarım çay kaşığı kekik
    • Yarım çay kaşığı köri
    • Yarım çay kaşığı pul biber
    • Az tuz

    Köz patlıcan mezesi için;

    • 2 adet patlıcan
    • 1 adet kırmızı kapya biber
    • 1 diş sarımsak
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • Konserve mısır
    • Az tuz

    Haydari mezesi için;

    • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
    • 1 tutam dereotu
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 tatlı kaşığı nane
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 dilim beyaz peynir
    • 1 diş sarımsak

      Nasıl Yapılır?

    • Kabak mezesi için; öncelikle kabakları soyup rendeleyelim ısınmış tavada ince doğradığımız soğanları 1 dk soyeleyip içerisine kabakları ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim derim.
    • Bir kaba diğer malzeleri ekleyip kabağıda ekleyip güzelce karıştıralım servis tabağına alıp ufak tavaya sıvı yağ ve kırmızı biber ve cevizi alıp kavuralım mezenin üzerine yayalım.
    • Ezme tarifi için; domatesleri yıkayıp dörte bölelim robotta vuralım içerisine yıkanmış kapya biber ve sivri biberi bölüp robota vuralım süzgece alalım 20 dk süzdürelim.
    • Diğer yandan kalan malzemeleri bir kaba alıp güzelce karıştıralım içerisine süzmüş olduğumuz sebzeleri ekleyelim güzelce karıştırıp servis tabağına alalım.
    • Mantar mezesi için; ısınmış tavaya temizleyip iri doğranmış mantarları alıp kavuralım suyunu çekmeye yakın sıvı yağ, kapya, sivri biberi ve sarımsağı doğrayıp, mantarlara ilave edelim.
    • Bir karıştırıp baharatlarıda ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim servis tabağına alıp mısır ile süsleyelim.
    • Köz patlıcan mezesi için; patlıcanları ve kırmızı kapya biberi yıkayıp kurulayım 220 derece fırında közleyip kabuklarını soyalım ince doğrayıp, diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım servis tabağına alalım.
    • Haydari için; tereyağını yakmayacak şekilde kızdırıp içerisine naneyi ekleyip 1-2 karıştırıp altını kapatalım kenara alalım diğer kalan malzemeleri uygun bir kapta karıştırıp, tereyağlı naneyi katıp, güzelce harmanlayalım.
    • Servis tabağına alıp üzerine zeytin yağ gezdirelim. Afiyet olsun.

Havuç Ve Mor Lahana Tarator Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet havuç
  • Yarım mor lahana (700 gr)
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Sıvı yağ
  • Üzeri için;

    • Ceviz
    • Dereotu

      Nasıl Yapılır?

    • Havuç ve mor lahana tarator için öncelikle havucumuzu ve mor lahanamızı rende ile rendeleyelim.
    • Ardından tavaya sıvı yağ alalım ve üzerine mor lahana rendesini ekleyerek orta ateşte lahanaların rengi dönünceye kadar kavuralım.
    • Havuçları kavurmak için de uygun bir tavaya sıvı yağı alalım ve havuçların rengi dönene kadar soteleyelim.
    • Yoğurtlu sosu için uygun bir karıştırma kabına yoğurt ve mayonezi alalım.
    • Üzerine isteğe bağlı ezilmiş sarımsak ve tuzu ekleyerek çırpalım.
    • Kavurduğumuz mor lahanaları geniş bir tabağa alalım. Oda ısısına gelene kadar bekletelim.
    • Üzerine yoğurtlu sosumuzun yarısını boşaltalım ve güzelce karıştıralım.
    • Kavrulan havuçları da geniş bir tabağa alıp oda ısısına gelene kadar beklettikten sonra üzerine kalan yoğurtlu sosu gezdirelim ve karıştıralım.
    • Ardından mor lahana ve havuç taratorumuzu dilediğimiz  şekilde süsleyelim ve servis edelim. Ben geniş bir servis tabağına önce 1’er kaşık mor lahana taratordan koydum ardından üzerine yine 1’er kaşık havuç taratordan koyup dereotu ve cevizle süsleyerek servis ettim. Afiyet olsun!

Pamuk Gibi Karaköy Poğaçası Tarifi

 

 Malzemeler

  • 200 gram tereyağ ya da margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çk tuz
  • 5-6 su bardağı un

Arası için;

  • 1 kase beyaz peynir

Üzeri için;

  • 2 yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için süt,su, yağlar, yumurta akı, şeker ve maya yoğurma kabına alınır ve karıştırılır. Un ve tuz ilave edilip yoğrulur. Unu kontrollü bir şekilde ekleyelim. Ele yapışmayan yumuşak bi hamur elde edilir. Unu birden fazla olarak ilave ederseniz poğaçalar sert olur. Kapağı kapatılıp veya streçlenip yarım saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Malzemeleri oda sıcaklığında kullanalım.
  • Hamur iki katına çıkınca tekrar yoğrulur ve havası alınır. 12 veya 16 adet beze elde edilir. Büyüklüğünü istediğiniz gibi ayarlayın.
  • Yuvarlanan beze hafifçe bastırarak genişletilir. İçine 1 tatlı kaşığı kadar peynirli harçtan eklenip kenarlarından bohça şeklinde kapatılır. Hafifçe yuvarlanıp düzeltilir.
  • Hepsi aynı şekilde hazırlanarak fırın tepsisine yerleştirilir. Üzeri kapatılır 30-40 dk mayalandırılır.
  • Yumurta sarısı üzerlerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir. (25-30 dk) dinlendikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun 🌸

Beyti Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 bardak galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 er tatlı kaşığı kırmızı toz biber karabiber kimyon

Lavaş için;

  • 3 bardak un
  • 1 bardak su
  • 1 bardak süt
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz

Üstüne;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Salçalı sos

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce lavaşlarımızı için hamurumuzu yorup 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz ardından kıymamızı soğanımızı sarımsağımızı galeta unumuzu ve yumurtamızı bir kaba alıp bir güzel karıştırıyoruz eve baharatlarını ekliyoruz.
  • Hazırladığımız karışımı en az 2 saat buzdolabında bekletelim.
  • Bu sırada lavaşlarımızı hazırlayalım. Beklediğimiz köftemiz dolaptan çıkaralım ve uzun şekilde ayarlayıp tavamızda arkalı önlü kızartalım istenirse fırında da yapılabilir bu sırada salçalı sosunuzun içerisine bir adet sarımsakla lezzet katalım.
  • Hazırladığımız sosu ilk önce lavaşlarımıza sürü bir güzel durum haline getirelim ve keselim servis tabağamıza alabiliriz afiyet olsun üzerine sarımsaklı yurdumuzu ve birazcıkta salçalı sosunuzu ilave ettikten sonra hazır.

Tavuklu Bezelye Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 tane domates
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 kase didilmiş tavuk
  • 2 su bardağı su

Bardak ölçüsü 250 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle malzemelerimizi hazırlayarak başlayabiliriz. Tavuklarımızı ufak ufak didelim.
  2. Patates ve havuçların kabuklarını soyarak küp küp keselim.
  3. Domates ve kuru soğanın kabuğunu soyarak yemeklik doğrayalım.
  4. Tencereye yağı alalım. Isınınca kuru soğanı ilave edelim karıştırarak soteleyelim. Salçayı katalım karıştıralım.
  5. Tavukları ilave edelim.
  6. Hazırlamış olduğumuz patatesleri havuç ve bezelyeleri katıp üzerine iki su bardağı sıcak suyu koyup pulbiber ve tuzunu ilave ederek karıştıralım.
  7. Tencerenin kapağını kapatıp otuz dakika kısık ateşte pişirelim. Süre sonunda yemeğimiz servise hazır. Deneyecek olan arkadaşlarımdan yorum bekliyorum. Afiyet olsun 😋

Mantar Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 litre sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

     Nasıl Yapılır?

  • Soğanı el rondosuyla doğruyoruz (ya da bıçakla çok küçük olacak şekilde doğrayabilirsiniz).
  • Bir tencereye tereyağı ve doğradığımız soğanları alıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Mantarları yıkayıp soğanda olduğu gibi rondoyla doğruyoruz ve onuda tencereye alıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • 1 yemek kaşığı dolusu unu da tencereye ilave edip 2 dakika daha karıştırarak pişiriyoruz ve kontrollü bir şekilde sıcak suyu da ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.
  • Çorbaya baharatları da ekliyoruz ve bir kaç dakika piştikten sonra sütü de ilave edip ocağın altını kısıyoruz ve 5 dakika daha kaynadıktan sonra çorbamız hazır. Afiyet olsun.

Mercimek Humusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1-1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı mercimek ve suyu tencerede başlayın.
  • Haşlanan mercimek soğuyunca diğer malzemelerle birlikte robotunuza alıp iyice karıştırın.
  • Humusu servis tabağına alın.
  • Üzerinize sos tavasında yağ kızdırıp pulbiber yağ karışımını üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Pratik Soslar İçin Hazır Köz Sebzeler (Tam Bir Mucize Sihirli Kavanozlar) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 kg kapya biber (Etli olsun)
  • 2 kg patlıcan
  • 1 kg domates

Herbir kavanoz için

  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri yıkayıp közmatikle közleyelim poşete dolduralım kolay soyulması için.
  • Bu arada kavanozları hazırlıyalım sıcak suyla dezenfekte edip bi kenara alalım.
  • Malzemelerin kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyip kavanozlara dolduralım herbir kavanoza 1 domates 2 patlıcan ve kapyaları paylaştıralım.
  • Tuz ve çok az su koyup kapaklarını sıkıca kapatıp tencerenin dibine bir mutfak bezi serip dört parmak yüksekliğinde su dolduralım ve kavanozları su koyduğumuz tencereye dizelim.
  • Altını açıp kaynayınca kısıp 30 dakika mayalanmaya bırakalım.Ateşi kesip sabaha kadar o şekilde bekletip ertesi gün kilere kaldıralım.
  • Not.
    Bu tarif tamamen benim mutfak deneyimlerimden kendi yaptığım tariftir yorumlarınızı bekliyorum benim için çok değerli.
    Bu sihirli kavanozların malzemelriyle nelermi yapılır et, balık, makarna, dip sos, koz sebzeli çorba, kahvaltılık sos, ve gerisi sizin engin mutfak becerinize kalmış.
    Deneyenlere afiyet olsun.

Çikolatalı Milkshake Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet doğranıp dondurulmuş şeftali
  • 1 avuç dondurulmuş vişne
  • 2 yemek kaşığı çikolatalı sos
  • 2 top dondurma
  • 1 avuç fındık
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 40 gr çikolata

    Nasıl Yapılır? 

  • Bütün malzemeleri milkshake makinasına veya robota alalım. Tabi meyvelerin dondurulmuş olması çok önemli. Ve robottan çekelim.
  • Bardaklara dolduralım.
  • Üzerine krem şanti ve süs ekleyelim servise hazır. Afiyet olsun

Muffin Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağından biraz fazla un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 dolu yemek kaşığı fındık içi

    Nasıl Yapılır?

  • Şeker ve yumurtayı mikserle iyice çırpın. Köpük köpük olunca üzerine yoğurt ve yağı ekleyin.
  • Sonra diğer malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Hamuru muffin kalıplarına dökelim.
  • Önceden 170 derece ısıttığımız fırında 25-30 dk kadar pişirelim.12 adet muffin çıkıyor.

Değişik Sosuyla Çıtır Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısını yüzü için ayır)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çaybardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • İç harcı için

    • 3 ortaboy haşlanmış patates
    • Pul biber
    • Karabiber
    • Tuz
    • 1 çay kaşığı tepeleme nane

    Peynirli harç için

    • İstediğiniz bir peynir türü
    • Kıyılmış maydanoz

    Yüzü için

    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1 çay kaşığı pekmez (Eğer yoksa pekmez şart değil)
    • Susam
    • Çörekotu

      Nasıl Yapılır?

    • Önce sosunu yapalım süt yoğurt sıvı yağ sirke yumurta kabartma tozu ve unu çırpalım.
    • İç harcı için patatesi haşlayıp rendeleyelim.
    • Tuz biber nane ekleyip karıştıralım ben böreğin bir kısmını da peynirli yaptım istediğiniz harcı koyabilirsiniz.
    • Yufkayı açıp 2-3 kaşık karışımdan koyup bir fırça yardımıyla yufkanın her yerine yayalım. Resimde görüldüğü gibi ikiye katlayalım. Üçgen olacak şekilde 6 parÇaya keselim.
    • Geniş tarafına harcımızdan koyup 1kaşıkta sostan koyup sigara böreği sarar gibi iki yanını içe büküp hafif bol olacak şekilde çok sıkmadan saralım.
    • Sarma işlemi bittikten sonra artan sosa batırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
    • Üzerine yumurtasını sürüp çörekotu susam serpip 180 derecede üzeri kızarıncaya dek pişirelim.