9 Kasım 2022 Çarşamba

Paskalya Çöreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • kuru maya (yaşta olur)
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (yoksa margarin de olur)
  • 1 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
  • File badem

Maya üresi hazırlama için;

  • 2 yemek kaşığı maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su

    Nasıl Yapılır?

  • Bu tariften 2 adet paskalya çöreği çıkıyor. İlk önce bir kavanozda maya üresini yapın ve bir köşede kabarsın, tüm sıvıları yoğurma kabında karıştırın ayrıca üreyle birlikte toplam 5 kaşık şeker giriyor hamura.
  • Oldukça yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
  • Hamuru yoğurduktan sonra 2 eşit parçaya bölüyoruz o parçalarıda 3’e bölüyoruz ki saç örgüsü yapabilelim.
  • Daha sonra 5-10 dk tepsi mayasından sonra yumurta sarısını sürüp 180° fırına verebiliriz. Afiyet olsun 

Pratik Tiramisu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket kedi dili biscuit

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 300 gr labneKedi dilini ıslatmak için
    • 2 su bardağı su
    • 2 yemek kaşığı neskafe gold
    • 2 yemek kaşığı toz şeker

      Nasıl Yapılır?

    • Bütün malzemeleri yağ hariç iyice karıştıralım ve pişirelim sürekli kaynayıncaya kadar ve kenara koyalım. Az soğumasını bekleyelim labneyi ekleyelim, karıştıralım.
    • O sırada istediğimiz kek kalıbı yada borcama kedi dillerini neskafe ile ıslayalım, kalıbımıza dizelim ve muhallebimizin yarısını dökelim ve tekrar bir sıra kedi dili ıslayıp, dizelim ve tekrar muhallebi ve streçleyip buzdolabımızda bir gün bekletelim.
    • Sonra eğerki benim gibi kek kalıbında yaptıysanız ters çevirip bol kakao serpip süsleyip servis edelim afiyetler olsun 

Limon Soslu Limonlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında olmalı)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık süt (Oda sıcaklığında olmalı)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı nişasta (mısır/buğday)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (Kontrollü gidelim mutlaka)
  • 2 limon kabuğu rendesi
  • 1 limon suyu küçük limonsa 2 adet limonun suyu konulabilir
  • Limon sosu için;

    • 1 limon suyu
    • 3 yemek kaşığı pudra şekeri

      Nasıl Yapılır?

    • 4 adet yumurtayı, 1,5 su bardağı toz şekeri ve 1 paket vanilini iyice beyazlayıp göz göz oluncaya kadar çırpalım.
    • Yumurta, şekeri ve vanilini çırptıktan sonra 1 su bardağı ılık sütü ve 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyip 10-15 saniye çırpalım.
    • Kontrollü giderek unu ve kabartma tozunu elekten geçirip pürüzsüz kıvam elde edinceye kadar çırpalım.
    • En son aşamada limon suyunu ve limon kabuğunu da ekleyip bu malzemelerle de birkaç kere karıştırdıktan sonra yağlayıp unladığımız kek kalıbımızın içine aktaralım.
    • Önceden ısıtılmış 180° fırında alt-üst fan ayarlı fırına atalım.
    • İlk yarım saat fırınımızın kapağını hiç açmayalım.
    • Yarım saatten sonra kızarma derecesine kendiniz karar verip çıkartabilirsiniz. Ben bir tık çok kızarmış seviyorum. :).
    • Kekimizin ilk sıcağı geçince (kek kalıbına elimiz rahatlıkla değebiliyorsa) dikkatli bir şekilde kekimizi ters çevirelim.
    • Sunum tabağımıza alıp limon sosumuzu karıştırıp kekimizin üstüne gezdirelim.
    • Gönlünüzce süsleyip afiyetle tüketebilirsiniz. 🍋 afiyet olsuuun!.

Pastane Tuzlusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram yumuşamış margarin
  • 1 yumurta sarısı üzerine
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp yoğuralım unu azar azar ilave edip iyice yoğuralım.
  • Buzdolabında 15 dk dinlendirelim.
  • Sonra elinizle küçük daire şekli verip uç kısımlarından bastırarak v şekli verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Yumurta sarısı sürüp susam çörek otu serpin.
  • Not: istediğiniz şekli verebilirsiniz 🧚🏻‍♀️180 derece fırında 20 25 dk kontrollü pişirin.

Tavuk Yahni Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg tavuk pirzola (6-7 adet)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet köy biberi
  • 2-3 adet kırmızı biber
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça (Ben biber salçası kullanıyorum)
  • 3.5-4 su bardağı su
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları güzelce yıkayıp bir kenara alıyoruz.
  • Soğanları biberleri iri iri doğruyoruz.
  • Tencerenin dibine iri iri doğradığımız soğanları ekliyoruz.
  • Sırasıyla soğanların üzerine tavukları da yerleştiriyoruz.
  • Üstüne biberleri ve patatesleri ekliyoruz.
  • Bir kapta salçayı suyla çözdürüyoruz.
  • Çözdürdüğümüz salçayı tencereye döküyoruz.
  • Sebzelerin üzerine geçecek kadar su ekliyoruz.
  • Tuz,karabiber ve pul biberi ekleyip kaynayıncaya kadar yaklaşık 45 dk pişiriyoruz.
  • Patatesler ve tavuk piştiyse yemeğinizi servis edebilirsiniz.Afiyet olsun 🌸

Airfryer İzmir Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Diğer malzemeleri;

  • 1 adet yeşil biber
  • 4 adet çeri domates
  • 2 adet patates

Sosu için;

  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates rendesi
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml)
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Airfryer da İzmir köfte için öncelikle kabuğunu soyarak elma dilimi şeklinde doğradığımız patatesleri airfryer’e alalım ve 180°C’de 10 dakika pişirelim.
  • Köftesi için karıştırma kabına kıyma, yumurta, galeta unu, soğan rendesi, ince doğranmış maydanoz, pul biber, karabiber, kekik ve tuzu alarak güzelce yoğuralım.
  • Hazırladığımız harçtan parçalar kopartalım ve şekil verelim.
  • Köfteleri de airfryerde, 180°C’de 8 dakika pişirelim.
  • Pişen köfteleri alalım, diğer sepete sırayla dizelim.
  • Aralarına pişirdiğimiz patatesleri yerleştirelim. Bir kaç parçaya kestiğimiz çeri domatesler ve doğradığımız yeşil biberleri de üzerine yerleştirelim.
  • Sosu için tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine salçayı ekleyerek karıştıralım.
  • Ardından rendelenmiş domatesleri de ekleyerek 10 dakika kadar pişirelim.
  • Sıcak su ve tuzunu da ekledikten sonra son kez karıştıralım. Bir kaç dakika daha pişirerek ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız sosu patates ve köftelerin üzerine gezdirelim.
  • Sepeti airfryer’e yerleştirelim. Yemeğimizi 180°C fırında 10 dakika pişirelim.
  • Airfryer da köfte pişer mi, nasıl pişirilir ya da kaç dakika da pişer gibi sorularınızın cevabını bulabileceğiniz aynı zamanda da yağ kullanmadan hazırlayabileceğiniz airfryer İzmir köfte tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

Tart Tramisu (Tencere Altlığı İle Sunum) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıcak su

Piştikten sonra keki ıslatmak için

  • 1 su bardağı sıcak süt veya su
  • 1 yemek kaşığı granür kahve
  • 1 yemek kaşığı şeker

Kreması için malzemeler

  • Yarım litre süt
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 200 gram labne peyniri

Üzerine serpmek için

  • 2-3 yemek kaşığı kadar kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Kek hamurunun hazırlanışı.Yumurta ve şekeri  iyice  köpürene kadar çırpalım bu esnada sıcak suyu ilave edelim.
  • Tüm sıvı malzemeleri ekleyip çırpalım.
  • Un kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyip karıştıralım kek harcımıza ilave edip mikserin en düşük devirinde sadece karışana kadar çırpalım.
  • Tart kalıbını yağlayıp harcımızı dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirelim ( pişirme süresi her fırına göre değişebilir) çok çabuk pişiyor kontrollü olmakda fayda var.
  • Bu esnada Neskafeli karışımı hazırlayalım kahve su ve şekeri karıştıralım bir kenara alalım.Kenarda hazırladığımız ılımış olan neskafeli karışım ile kekimizi ıslatalım.
  • Krema hazırlanışı.Labne ve vanilya hariç tüm malzemeleri hiç topak kalmayana kadar karıştıralım.
  • Sürekli karıştırarak pişirelim ocağın altını kapattıktan sonra vanilyayı ekleyelip karıştıralım.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra labne peynirini ekleyip karışana  kadar çırpalım strecleyip dolaba kaldıralım.
  • Soğuyan kremayı dolaptan çıkarıp 2 dakika daha  çırpalım kekimizin üzerine dökelim.
  • Üzerine kakao ekleyerek dolaba kaldıralım en az 4 saat dinlenmeye bırakalım.
  • Kakao serpme işlemini servisten hemen önce yapabilirsiniz.
    Nefis kremalı tart tramisu pastamız hazır deniyecek olanlara şimdiden kolay gelsin afiyet olsun 😊.

Halka Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket instant maya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Kavrulmuş susam

    Nasıl Yapılır?

  • Halka poğaçanın hamuru için uygun bir karıştırma kabına süt, sıvı yağ, yumurta akı, toz şeker ve tuzu alarak tel çırpıcı ile çırpalım.
  • Unun bir kısmını ve instant mayayı ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  • Yavaş yavaş unu ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim.
  • Toparlanan hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve son kez yoğurarak toparlayalım.
  • Hamurumuzun üzerine oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ekleyelim ve hamuru güzelce yoğuralım.
  • Hazırladığımız hamuru uygun bir kaba aktarıp üzerini streçleyerek temiz bezle örtelim ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Mayası gelen hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım ve şöyle bir toparlayalım.
  • Hamurumuzu 17 veya 18eşit parçaya ayıralım.
  • Daha sonra her bir parçayı elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Her bir bezeyi elimizle bastırarak genişletelim. Daire şeklindeki aparatla hamurun ortasını keselim.
  • Şekillendirdiğimiz hamurları pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve susam serpelim.  15 dakika daha tepsi mayası için bekletelim.
  • Hazırladığımız poğaçaları önceden ısıtılmış 190°C fırında 20 dakika poğaçalarımızı pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Kabak Tatlısı (Dağılmadan Ve Parlak) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kabak (Soyulmuş hali ile)
  • 2 su bardağı şeker

Üzerine

  • Ceviz
  • Tahin
  • Kaymak

    Nasıl Yapılır?

  • Kabaklar üzerine şeker dökülerek 3-4 saat bekletilir. ➡️
  • Geceden şekerlenen kabak kendini daha çok bırakır. Bu yöntemle kabaklarınız dağılmaz, 3-4 saat beklemesi çok daha güzel sonuç almanızı sağlar.
  • Beklettiğimiz hafif sulu kabaklar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Şeker tamamen eriyince kapak aralanır ve orta ateşte hafif yumuşatılır.
  • Kabaklar yumuşamaya başlayınca kaçak hafif açık olacak şekilde kısık ateşte pişirilir. İhtiyaç varsa her parça dikkatlice çevrilerek pişirmeye devam edilir. Benimki 50 dk da pişti. Lütfen kontrollü pişirin.
  • Cinsine göre süre değişkenlik gösterir.
  • Son olarak kapak açılır ve ateş yükseltilir ve 2-3 dakika şerbet koyulaştırılır. Başında bekleyin çok değil sadece 2-3 dakika. Hafif karamelize edip lezzetine lezzet katıyoruz.
  • Altını kapatıp kapağı hafif aralayın tamamen soğuyana kadar ortalama 3 saat hiç dokunmayın.
  • Kendini çeksin toplasın.
  • Ceviz,tahin ve istenirse kaymak ile servis edin💞 Afiyet olsun 😋❤️Not; balkabağı şekeri sever ve ağdalı şerbet gerekir o yüzden bu ölçü ideal. Ancak siz tatlı derseniz şeker oranını azaltabilirsiniz

6 Kasım 2022 Pazar

Tek Seferde Yapılan Tel Tel Ayrılan Pamuk Açmalar Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 adet yaş maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (sarıları üzerine ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)

Aralarına sürmek için;

  • 150 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı

Üzerine sürmek için;

  • Yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına ılık sütü ve suyu koyuyoruz. İçerisine mayayı koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. Ardından toz şekeri, sıvı yağı, yumurta beyazlarını ve tuzu ekleyip kontrollü bir şekilde un eklemeye başlıyoruz.
  • Hamur toparlanmaya başladığında un ilavesi yapmıyoruz. Elimizi çok hafif sıvı yağ ile yağlayıp hamuru toparlıyoruz. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp elimizle dikdörtgen olacak şekilde açıyoruz. Oda ısısında yumuşamış olan tereyağını elimize alıp hamura sürüyoruz ve bu şekilde açmaya devam ediyoruz.
  • Daha sonra iki tarafından hamuru ortaya doğru katlayıp tekrar yağlıyoruz. Son olarak katladığımız hamurun bir tarafına yağ sürüp diğer tarafı üzerine kapatarak yine dikdörtgen olacak şekilde hamuru açıyoruz.
  • Kesici ile iki cm kalınlığında hamurdan uzunlamasına şeritler kesiyoruz. Her şeridi ikiye katlayıp elimizle kıvirarak şekil veriyoruz.
  • Açmaları tepsiye alıp üzerini örterek 20 dakika tepsi mayası yapıyoruz. En son üzerlerine ayırdığımız yumurta sarılarına yağ ve pekmez ekleyip karıştırarak üzerlerine sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Un Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri 200 ml
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 su bardağı un ( kontrollü ekleyin )

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağını uygun bir tavaya alıp eritelim.
  • Üzerine biriken köpüğü alıp atalım ince süzgeçten geçirip ayranını almıyalım tereyağını dolaba koyup katılaştıralım.
  • Uygun bir kaba un hariç malzemeleri koyup karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğuralım elimizke sıkınca şekil alan bir hamur kıvamı olucak hamurdan parçalar kopartıp silindir gibi yuvarlayıp çatal ile iz yapalım iki parmak genişliğinde kesip önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirelim.
  • Fırının ayarını 100 dereceye indirip 25 dakikada bu şekilde pişirelim sıcaklığı gidince pudra şekeri serpip afiyetle yiyin💕.
  • Fansız fırında pişicek.