18 Aralık 2022 Pazar

Limonlu Muhallebili Tart Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • İsteğe bağlı limon kabuğu rendesi
  • Muhallebi için;

    • 2 su bardağı süt
    • 3 yemek kaşığı un
    • 1 çay bardağı şeker
    • 1 paket vanilin
    • 1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağı
    • Limon sosu için;

      • 1, 5 limon suyu (yarım çay bardağı limon suyu)
      • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
      • Yarım su bardağı su
      • 4 yemek kaşığı şeker
      • Yarım çay kaşığı zerdeçal (fazla olmasın)

        Nasıl Yapılır?

      • İlk önce karıştırma kabına 2 yumurta ve 1 çay bardağı şekeri koyalım ve çırpalım. Çırpma işlemini uzun tutmaya gerek yok.
      • Ardından sırasıyla sıvı yağ, süt, un ,vanilin ve kabartma tozunu ekleyin ve çırpın. Yağlanmış tart kalıbına kek harcımızı dökelim. Yaklaşık 180°lik fırında 20 dk pişirelim.
      • Muhallebisi için un, şeker ve sütü tencereye aktarın ve çırpın. Muhallebi kıvam alana dek ocakta karıştırarak pişirin. Kıvam alan muhallebinin altını kapatalım. Üzerine tereyağı ve vanilini ekleyip iyice çırpalım.
      • Fırından çıkardığımız soğuk kekin üzerine muhallebiyi dökelim ve tabanı düzeltelim.
      • Limonlu sos için küçük bir sos tenceresine su, limon suyu, zerdeçal, nişasta ve şeker ekleyip ocağa koymadan çırpalım. Daha sonra ocağa alalım ve pişirelim.
      • Soğuyan muhallebili kekin üzerine de limon sosunu dökelim düzeltelim. 1-2 saat dolapta dinlendirip servis edelim. Bir gece beklerse kek çok daha lezzetli olur.

Tereyağlı Mayasız Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı k tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 bardak mısır unu
  • 2,5 bardak un

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurtalar (birinin sarısını üzerine ayıracağız) sirke, tuz, kabartma tozu ve mısır ununu kabımıza koyup karıştırıyoruz. Sonra yavaş yavaş ununu ekliyoruz. Ununu kontrollü ekliyoruz hamuru çok sert olmayacak.
  • Sonrasında ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısını üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 185 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

15 Aralık 2022 Perşembe

Mantarlı Soğanlı Bulgur Pilavı (Harika) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 300 gram mantar
  • 2 adet ince kıyılmış soğan
  • 2 su bardağı bulgur
  • Tuz
  • 1 litre artı 1 su bardağı su
  • Kemik suyu varsa

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak mantarları kısık ateşte suyunu salıp kavrulana dek pişirelim.
  • Daha sonra üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ve 2 soğanı ekleyelim.
  • Daha sonra güzelce kavuralım pembeleşinceye dek üzerine bulguru kemik suyunu ve normal suyu da ilave edelim.
  • En son tuzunu ekleyip kaynamaya başlayınca en kısık ateşte pişirelim.
  • Daha sonra suyunu çektikten sonra servise hazırlayabiliriz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Tavada Patatesli Tavuk Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 4,5 adet tavuk incik
  • 1 adet havuç
  • 3 adet patates
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı su
  • Bir fiske tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri soyup yıkayalım.
  • Daha sonra elma dilimi şeklinde dilimleyip kenara alalım.
  • Aynı şekilde havucu da soyup uzun uzun dilimleyelim.
  • Tavaya önce tavuğu dizelim.
  • Üzerine patatesleri sonra havucu ekleyelim.
  • Üzerine sıvı yağ gezdirelim.
  • Son olarak yarım su bardağı su ve tuzunu ilave edip ağzı kapalı kısık ateşte 25-30 dk pişirelim.

Çikolatalı Milföylü Kat Kat Tat Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket milföy
  • 1 paket sürülebilir çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Milföylerin uç kısımlarına sarelle / nutella / torku banada vb sürülebilir kahvaltılık çikolatalardan sürelim ve milföyü 3 kat olacak şekilde katlayalım.
  • Milföylerin üzerlerine bıçakla hafif çizikler atalım, yumurta beyazı veya su sürerek toz şeker serpelim.
  • 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim.

10 Dakikada Çıtır Çıtır Haşhaşlı Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet günlük yufka
  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Haşhaş ve sıvı yağ genişçe bir kaseye alınarak karıştırılıp sürülebilir kıvama getirilir.
  • Bir adet yufka tezgaha alınıp üzerine haşhaşın yarısı her yerine gelecek şekilde kaşıkla dökülüp elimizle hiç boş yer kalmayacak şekilde haşhaş yufkanın her yerine sürülür.
  • Diğer yufka da aynı şekilde üzerine serilip, kalan haşhaşı her yerine gelecek şekilde sürülür.
  • Rulet ile üçgen şekillerde kesilip, geniş kısımdan rulo şekilde sarılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilip, yumurta sarısı ve susam serpilir.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında kontrollü pişirilip servis edilir.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • Tavayı yağlamak için çok az sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çırpma kabımıza yumurta, süt be suyu alıp güzelce çırpalım tuzu ilave edelim biraz daha çırpalım.
  • En son unu eleyerek azar azar ilave edip toparlanmadan çırpalım.
  • Tavamızı yağlayıp 1 kepçe dökelim önlü arkalı pişirelim. Deneyenlere afiyet olsun.

Yeşil Elmalı Yer Elması Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo yer elması
  • 3 adet yeşil elma
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 dış sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz toz şeker
  • Yarım çay karabiber
  • 1 türk kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

Üzerine;

  • İnce kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Yer elmasının kabuğunu soyalım iri küp doğrayalım su dolu derin bir kaba koyalım yeşil elmanın da kabuğunu soyalım, iri küp doğrayalım.
  • Yer elmaların olduğu su dolu kaba koyalım havucu soyalım küçük küp doğrayalım biberlerin çekirdeği çıkarıp küçük doğrayalım. Soğanı, sarımsağı kabuğunu soyalım küçük yemeklik doğrayalım.
  • Tencereye yağı koyalım soğanı, sarımsağı biberleri havucu koyalım iki dk kısık ateşte kavuralım yeşil elmayı ve yer elmasını ekleyip karıştıralım bu şekilde kısık ateşte 5 dk pişirelim.
  • Sonra oda sıcaklığında suyu verelim tuz şekeri karabiber serpip karıştıralım fokurdayınca ocağın altını kısalım, kısık ateşte 35-40 dk pişirelim servis tabağına alınca ince kıyılmış maydanoz serpelim afiyet olsun.

Kavrulmuş Demleme Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı kaynar su (bardak ölçüsü 250 ml)

Üzerine;

  • Arzuya göre beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Yağımızı tencereye alalım ve eriyince makarnayı ilave edelim, birkaç dk kavuralım.
  • Tuzunu ilave edelim, kaynar suyunu ilave edelim ve altını kısalım. Gerekirse, su ilavesi edebilirsiniz.
  • Suyunu çekince, altını kapatalım.
  • Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Kolajenli Sebze Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 parça karnabahar
  • 3 parça kereviz sapı (yaprağı da olabilir)
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 ölçek toz kolajen
  • 1 litre su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zerdeçal

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı, tereyağı ve kuru soğanı alıp hafif kavuralım.
  • Un ekleyip kavuralım.
  • Sırasıyla havuç, patates, sarımsak, karnabahar, kereviz sapını ekleyip karıştıralım.
  • Tuz, karabiber, zerdeçallı ekleyip kavuralım.
  • Kolajenli ekleyip suyunu ilave edelim.
  • Sebzeler yumuşayana kadar pişirip blendırdan geçirelim. Kıvamı koyu ise sıcak su ekleyip açabilirsiniz. Servis ederken kasenize limon sıkabilirsiniz çok yakışıyor, afiyet olsun.
  • Not: Kolajen olmak zorunda değil müthiş bir çorba limonla efsane oluyor, üzerine kızarmış ekmek de yakışıyor.

Portakallı Kakaolu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet portakal (Suyu ve kabuğu)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un + 2 yemek kaşığı un

     Nasıl Yapılır?

  • Portakallı kakaolu kek için öncelikle portakalın kabuğunu rendeleyelim.
  • Ardından kekin hamuru için uygun bir karıştırma kabına  yumurta ve toz şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar mikserle çırpalım.
  • Sıvı yağ, süt, sıktığımız portakal suyu, un,  kabartma tozu, vanilya ve rendelediğimiz portakal kabuklarını ilave ederek tekrardan çırpalım.
  • Ben kekimin bir kısmını kakaolu yapacağım bunun için hamurun bir kısmını ayrı bir kaba aktaralım. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar kakao ekleyerek çırpalım.
  • Elimizde kalan portakallı harca kıvamlarının aynı olması için un ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Kekin kalıptan kolayca çıkması için kek kalıbımızı sıvı yağ veya tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Ardından hazırladığımız portakallı kek hamurunu kalıba boşaltalım.
  • Üzerine hazırladığımız kakaolu harcı gezdirelim.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 160 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Sürenin sonunda güzelce kabaran portakallı kakaolu kekimizi fırından alalım.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirerek çıkartalım. Bu aşamada kekiniz soğumadan kalıptan çıkartmaya çalışırsanız parçalanacaktır.
  • Portakal dilimleri, eritilmiş çikolata veya pudra şekeri ile süslediğimiz kekimiz servise hazır.

4 Malzemeli Süslü Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Süslemek için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata
  • Hindistan cevizi
  • Toz antep fıstığı
  • Pasta süsü

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri mayonez kıvamı alana kadar iyice çırpın. Üzerine yağı ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın kulak memesi kıvamından biraz sert bir hamur oluyor.
  • Daha sonra hamurdan küçük parçalar koparıp resimdeki şekli verin ve 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 8-10 dk pişirin.
  • Tamamen soğuduktan sonra ucunu çikolataya batırın ve antep fıstığı, hindistan cevizi veya pasta süsüne bulayın ve çikolatalar donduktan sonra servis yapın afiyet olsun 

Airfryer Sufle Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket bitter çikolata
  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 50 gram tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Çikolatalı sufle için öncelikle tereyağını eritip içine çikolata parçalarını ekleyip çikolatalar eriyinceye kadar karıştıralım. Bu işlemi bir kaç şekilde yapabilirsiniz. Örneğin tavada yağı eritip ocağı en kısığa alıp veya kapatıp çikolataları da eritebilirsiniz. Veya mikrodalga fırında eritebilirsiniz. Veya da airfryer de 100 derecede 2-3 dakikada eritmeniz mümkün.
  • Çırpma kabında yumurtalar ve şekeri bir çimdik tuzla iyice köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • İçerisine eriyen tereyağlı çikolata (çok sıcak olmasın, gerekirse ılımasını bekleyin) ve unu ekleyip tekrar çırpalım.
  • Sufle kaplarının içini çok az tereyağı ile yağlayalım.
  • Hamuru kaplara boşaltalım. Benim kaplarım büyük biraz, bu ölçü ile 3 kap dolusu çıkıyor fazla fazla, eğer orta boy kap ile yaparsanız 4 kişi için rahatlıkla yeterli gelecektir.
  • Sufle kaplarını airfryer ızgarası üzerine yerleştirelim. Benim kullandığım model philips xxl airfryer, pişme süresini ve sıcaklığı kendi airfryerıma göre veriyorum, artık çok farklı modeller var, siz kendinize göre gerekirse değiştirebilirsiniz. 190 derecede 5 dakika pişmeye bırakalım. İlk 4. Dk da gerekirse bir açıp hızlıca bakabilirsiniz, üzeri kabuklanmış ve pişmişse hazır demektir. Zaten içinin akışkan kalmasını istiyoruz. Pişme süresi kapların büyüklüğüne veya airfryer modeline göre farklılık gösterebilir.
  • Sufleleri sıcağıyla servis edelim. Ben üzerine az pudra şekeri serpip birer parça çikolata batırdım. Dilerseniz bir top dondurma ile de servis edilebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun :)