18 Aralık 2022 Pazar

Pastane Poğaçası (Birebir Aynısı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 bardak arası un

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

Bardak ölçüsü 250 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabımıza süt ve suyu alalım. İkisi de mutlaka ılık olacak, (ne soğuk ne de sıcağa yakın olmasın parmak ısırmasın) içerisine şeker ve mayayı karıştıralım bir kaç dakika bekleyelim.
  2. Ardından sıvı yağı ekleyelim ve tuz eklemeden 3 bardak kadar un ekleyelim, yoğuralım. Sonra tuzunu da ekleyip ele yapışacak kıvamda olana kadar un ekleyelim. Asla sert bir hamur olmayacak ne kadar ele yapışırsa o kadar iyi.
  3. Yoğurma işlemi bitince hamuru mayalanmaya alalım. Ben çoğunlukla geceden yoğurup sabaha kadar buzdolabında bekletiyorum, vaktiniz yoksa normal oda sıcaklığında mayalanmaya alın.
  4. Mayalanan hamurdan küçük mandalina boyutunda bezeler koparın yuvarlayın. Fırın tepsisine aralıklı şekilde dizin. 1 tepsiye sığmayabilir👍🏻 20 dk kadar tepsi mayası yapın daha sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla artı şeklinde çizin.
  5. 170 derece ısınmış fırında kızarana dek pişirin. Deneyeceklere afiyet olsun ❤️

Çaylı Neskafeli Kurabiyefavoriniz Olacak Kıyır Kıyır Lezzet Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı dolusu toz şeker
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 yemek kaşığı granül kahve
  • 1 yemek kaşığı kuru çay
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı fındık içi
  • 2,5-3 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Yumuşamış tereyağı veya margarini yoğurma kabına alın üzerine diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Unu eleyerek azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile açın. Yarım santim kalınlığında olsun kalın olabilir ama daha ince olmasın.
  • İstediğiniz kurabiye kalıbı ile kesip şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın servis yapın afiyet olsun.

Dereotlu Kapya Biberli Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı pul tuz
  • yarım demet dereotu
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • Yarım kalıp beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle dereotu ve kapya biberi ince ince doğrayalım bir kenara alalım.
  • -Ardından uygun bir yoğurma kabına sütü yoğurdu sıvı yağ yumurta beyaz peynir karbonat tuzu dereotu kapya biberi alalım iyice çırpalım.
  • Çırpma işlemini yaparken unu ilave edelim elimizle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.
  • Yoğurmuş olduğumuz hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlayalım elimizle biraz bastırarak sekil verelim yağlamış olduğumuz tepsiye dizelim.
  • -Tepsiye dizmiş olduğumuz poğaçaların üzerine yumurta sarisi sürelim önceden ısıtmış olduğumuz 210 derece alt üst fırında 15 – 20 dakika kontrollü pişirelim.
  • Pişirmiş olduğumuz poğaçaları fırından alıp ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edelim.
  • Not:isteğe göre baharat ilave edebilirsiniz yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun 

Balkabağı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 dilim balkabağı
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı pul biber, karabiber
  • İsterseniz et veya tavuk suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabak, havuç ve patatesi rendeliyoruz sonra soğanı doğrayıp bir tencerede kavuruyoruz.
  • 1 yemek kaşığı salça ekleyip kavurun sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırın, üzeri geçecek kadar su ekleyin ben tavuk suyu kullandım kaynayana kadar karıştırın.
  • Blenderla güzel bir kıvam haline getirin sıcak sıcak afiyetle servis edebilirsiniz deneyeceklere afiyet olsun 

Kakaolu Cevizli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı kahvaltılık çokokrem
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 2.5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri köpürene dek çırpın, sonra süt, yağ ekleyin karıştırmaya devam edin.
  • Vanilin ,karbonat ve kakao ile çokokremi de ekleyerek çırpmaya devam edin unu kontrollü şekil dökerek çırpın en son iri kıyılmış cevizleri unlayarak kek hamuruna ekleyin bir kez spatula ile karıştırın.
  • Tereyağı ile yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökün.
  • 180 derecede 55 dk kontrollü pişirin (kendi fırın ayarınıza göre) İsteğe göre pişince üzerine çikolatalı sos yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Limonlu Muhallebili Tart Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • İsteğe bağlı limon kabuğu rendesi
  • Muhallebi için;

    • 2 su bardağı süt
    • 3 yemek kaşığı un
    • 1 çay bardağı şeker
    • 1 paket vanilin
    • 1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağı
    • Limon sosu için;

      • 1, 5 limon suyu (yarım çay bardağı limon suyu)
      • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
      • Yarım su bardağı su
      • 4 yemek kaşığı şeker
      • Yarım çay kaşığı zerdeçal (fazla olmasın)

        Nasıl Yapılır?

      • İlk önce karıştırma kabına 2 yumurta ve 1 çay bardağı şekeri koyalım ve çırpalım. Çırpma işlemini uzun tutmaya gerek yok.
      • Ardından sırasıyla sıvı yağ, süt, un ,vanilin ve kabartma tozunu ekleyin ve çırpın. Yağlanmış tart kalıbına kek harcımızı dökelim. Yaklaşık 180°lik fırında 20 dk pişirelim.
      • Muhallebisi için un, şeker ve sütü tencereye aktarın ve çırpın. Muhallebi kıvam alana dek ocakta karıştırarak pişirin. Kıvam alan muhallebinin altını kapatalım. Üzerine tereyağı ve vanilini ekleyip iyice çırpalım.
      • Fırından çıkardığımız soğuk kekin üzerine muhallebiyi dökelim ve tabanı düzeltelim.
      • Limonlu sos için küçük bir sos tenceresine su, limon suyu, zerdeçal, nişasta ve şeker ekleyip ocağa koymadan çırpalım. Daha sonra ocağa alalım ve pişirelim.
      • Soğuyan muhallebili kekin üzerine de limon sosunu dökelim düzeltelim. 1-2 saat dolapta dinlendirip servis edelim. Bir gece beklerse kek çok daha lezzetli olur.

Tereyağlı Mayasız Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı k tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 bardak mısır unu
  • 2,5 bardak un

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurtalar (birinin sarısını üzerine ayıracağız) sirke, tuz, kabartma tozu ve mısır ununu kabımıza koyup karıştırıyoruz. Sonra yavaş yavaş ununu ekliyoruz. Ununu kontrollü ekliyoruz hamuru çok sert olmayacak.
  • Sonrasında ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısını üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 185 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

15 Aralık 2022 Perşembe

Mantarlı Soğanlı Bulgur Pilavı (Harika) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 300 gram mantar
  • 2 adet ince kıyılmış soğan
  • 2 su bardağı bulgur
  • Tuz
  • 1 litre artı 1 su bardağı su
  • Kemik suyu varsa

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak mantarları kısık ateşte suyunu salıp kavrulana dek pişirelim.
  • Daha sonra üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ve 2 soğanı ekleyelim.
  • Daha sonra güzelce kavuralım pembeleşinceye dek üzerine bulguru kemik suyunu ve normal suyu da ilave edelim.
  • En son tuzunu ekleyip kaynamaya başlayınca en kısık ateşte pişirelim.
  • Daha sonra suyunu çektikten sonra servise hazırlayabiliriz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Tavada Patatesli Tavuk Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 4,5 adet tavuk incik
  • 1 adet havuç
  • 3 adet patates
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı su
  • Bir fiske tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri soyup yıkayalım.
  • Daha sonra elma dilimi şeklinde dilimleyip kenara alalım.
  • Aynı şekilde havucu da soyup uzun uzun dilimleyelim.
  • Tavaya önce tavuğu dizelim.
  • Üzerine patatesleri sonra havucu ekleyelim.
  • Üzerine sıvı yağ gezdirelim.
  • Son olarak yarım su bardağı su ve tuzunu ilave edip ağzı kapalı kısık ateşte 25-30 dk pişirelim.

Çikolatalı Milföylü Kat Kat Tat Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket milföy
  • 1 paket sürülebilir çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Milföylerin uç kısımlarına sarelle / nutella / torku banada vb sürülebilir kahvaltılık çikolatalardan sürelim ve milföyü 3 kat olacak şekilde katlayalım.
  • Milföylerin üzerlerine bıçakla hafif çizikler atalım, yumurta beyazı veya su sürerek toz şeker serpelim.
  • 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim.

10 Dakikada Çıtır Çıtır Haşhaşlı Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet günlük yufka
  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Haşhaş ve sıvı yağ genişçe bir kaseye alınarak karıştırılıp sürülebilir kıvama getirilir.
  • Bir adet yufka tezgaha alınıp üzerine haşhaşın yarısı her yerine gelecek şekilde kaşıkla dökülüp elimizle hiç boş yer kalmayacak şekilde haşhaş yufkanın her yerine sürülür.
  • Diğer yufka da aynı şekilde üzerine serilip, kalan haşhaşı her yerine gelecek şekilde sürülür.
  • Rulet ile üçgen şekillerde kesilip, geniş kısımdan rulo şekilde sarılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilip, yumurta sarısı ve susam serpilir.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında kontrollü pişirilip servis edilir.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • Tavayı yağlamak için çok az sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çırpma kabımıza yumurta, süt be suyu alıp güzelce çırpalım tuzu ilave edelim biraz daha çırpalım.
  • En son unu eleyerek azar azar ilave edip toparlanmadan çırpalım.
  • Tavamızı yağlayıp 1 kepçe dökelim önlü arkalı pişirelim. Deneyenlere afiyet olsun.

Yeşil Elmalı Yer Elması Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo yer elması
  • 3 adet yeşil elma
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 dış sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz toz şeker
  • Yarım çay karabiber
  • 1 türk kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

Üzerine;

  • İnce kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Yer elmasının kabuğunu soyalım iri küp doğrayalım su dolu derin bir kaba koyalım yeşil elmanın da kabuğunu soyalım, iri küp doğrayalım.
  • Yer elmaların olduğu su dolu kaba koyalım havucu soyalım küçük küp doğrayalım biberlerin çekirdeği çıkarıp küçük doğrayalım. Soğanı, sarımsağı kabuğunu soyalım küçük yemeklik doğrayalım.
  • Tencereye yağı koyalım soğanı, sarımsağı biberleri havucu koyalım iki dk kısık ateşte kavuralım yeşil elmayı ve yer elmasını ekleyip karıştıralım bu şekilde kısık ateşte 5 dk pişirelim.
  • Sonra oda sıcaklığında suyu verelim tuz şekeri karabiber serpip karıştıralım fokurdayınca ocağın altını kısalım, kısık ateşte 35-40 dk pişirelim servis tabağına alınca ince kıyılmış maydanoz serpelim afiyet olsun.