5 Şubat 2023 Pazar

Mercimek Çorbası Tam Kıvamında Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 küçük patates (isteğe bağlı)
  • 1 adet havuç (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı doğrayalım sıvı yağ ile kavuralım. İçerisine bir yemek kaşığı unu ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Havuç ve patatesi de küp küp doğrayıp karışıma ekleyelim.
  • Yıkayıp, süzdürülmüş mercimeği de kavrulan sebzelerin üzerine ekleyelim biraz da onu kavuralım. Son olarak zerdeçal tuz ve suyunu ekleyin kaynayınca altını kısalım kısık ateşte pişirelim. Çorba piştikten sonra blendırdan çekelim.
  • Bir cezvede tereyağ ile naneli pulbiberi kavuralım, çorbanın üzerine ilave edelim biraz da karabiber serpip servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun

Pazar Kahvaltısına Birde Tostunusu Böyle Deneyin Lezzetine Bayılacaksınız Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 somun ekmek
  • 2 adet yumurta
  • Ekmeye sığacak kadar sucuk
  • 4.5 dilim kaşar
  • 1cçay kaşığı karabiber
  • 1.5 çay bardağı kımızı toz biber
  • Biraz tuz
  • Ketçap mayonez

Sürmek için;

  • Margarin

    Nasıl Yapılır?

  • Önce malzemeleri hazırlayalım ve sucuk kaşar dilimlenir yumurta baharat tuz çırpılır.
  • Ekmek ortadan ayrılır hemen yapımına geçelim ısıtılmış tosta margarin sürülür sucuklar dizilir, biraz pişirelim. Çırpılmış yumurtayıda dökelim biraz yayılır siz toparlayın.
  • Tostun kapağını kapatıp, 1 dakika pişirip ekmeyin arasına alınır kaşar dilimleri dizilir. Ketçap mayonez sıkılır kapatılır.
  • Margarin 2 yüzüne sürülür kaşar eriyene kadar pişirilir kahvaltıya sıcak sıcak yenilir afiyet olsun 

Yumuşacık Un Helvası Tarifi

 

Malzemeler

️Bardak başına 200 ml;

  • ️1 su bardağı un
  • ️1 su bardağı şeker
  • ️1 su bardağı süt
  • ️125 gram tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Önce soğuk süt ile şekeri bir kapta karıştırın. Şeker eriyene kadar karıştırın.
  • Tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyin. Unun rengi dönene kadar yaklaşık 15-20 dakika karıştırın. Karıştırdıkça daha sıvı hale geldiğini fark edeceksiniz.
  • Unun rengi dönünce soğuk süt ve şeker karışımını karışıma dökün. Şimdi tekrar kaşıkla yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırın.
  • İstediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben iki kaşıkla ile şekil verdim.

Yoğurtlu Patates Salatam Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • 1 küçük havuç
  • Biraz maydanoz
  • Biraz dereotu
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarımdan az limonun suyu
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı tuz

Süslemek için;

  • Nane
  • Dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Patateslerimizi soyup küp küp doğruyoruz, tencereye alıp kaynatıyoruz.
  • Patateslerimiz pişerken diğer salata malzemelerini ince ince kıyıyoruz havucu rendenin ince yerinden rendeliyoruz.
  • Patateslerimiz pişince suyunu süzüp sıcağı gitmeden içine tereyağını koyup eziyoruz sütümüzü döküyoruz. İyice ezildikten sonra soğumuş oluyor zaten diğer malzemelerimizi ve baharatlarımızı ekleyip yoğuruyoruz.
  • Tart kalıbına streç yayıp içine yaydırdım ben direk borcama da yapabilirsiniz. Biraz dinlendikten sonra tepsiye ters çevirerek çıkardım.
  • Üzerine yaptığım sarımsaklı yoğurdu yaydırdım. Dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çok Ekonomik Kurabiye (Ağizda Eriyen Olay Kurabiye) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 su bardağı un

Süslemek için;

  • Çikolata sosu
  • Çilek sosu

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına sıvı yağı ve pudra şekerini alalım ve karıştıralım.
  • Üzerine kontrollü olarak unu ekleyip yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle yuvarlayarak baş parmağımız ile çukur açalım.
  • Fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra fırından alalım ve çukurlara soslardan dökelim. (soğuduktan sonra) Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!.

Teriyaki Soslu Tavuk (Japon Mutfağından Nefis Bir Tarif) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tavuk göğsü (küp küp doğranmış

Sosu için

  • Yarım çay bardağından biraz fazla soya sosu
  • Yarım çay bardağının yarısı su
  • 1 çay kaşığı balık sosu
  • Bir kaç damla limon
  • 1 çay kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 5 çeşit çin baharatı (nodlle paketindeki baharatlar olur)
  • 1 diş sarımsak
  • Çay kaşığı ucuyla zencefil
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı susam yağı

Üzerine:

  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Sos için bütün malzemeleri karıştıralım.
  • Doğranmış tavukları sirkeli suda yıkayıp süzdürelim.
  • Sosun birazını tavuğa ekleyip karıştırıp buzdolabında yarım saat bekletelim.
  • Sonra çöp şişlere dizelim.
  • Tavaya sıvı yağ ekleyip arkalı önlü kızarana kadar pişirelim.
  • Kalan sosu üzerine döküp kısık ateşte bir iki çevirip üzerine susam serpelim (afiyet olsun).

Balon Bazlama (Yumuşacık, Patatesli ) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için(isteğe bağlı olarak)

  • 5-6 adet patates
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri soyup ocakta yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Daha sonra suyunu süzüp uygun bir kaba alalım, güzelce ezelim.
  • Soğanı küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alalım.
  • Zeytinyağ ekleyip kavuralım.
  • Daha sonra patatesleri ve baharatları ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Soğuduktan sonra mandalina büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlayalım.
  • İlk önce yoğurma kabına unu ve tuzu alıp ortasını çukurlaştıralım.
  • Üzerine suyu,mayayı, şekeri, ve zeytinyağını alarak yumşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurunu nekadar yumuşak olursa bazlamalar o kadar yumşak olur.
  • Hamuru yoğururken elinizi hafif ıslatırsanız daha kolay yoğrulur.
  • Üzerini streç film ile kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurun havasını alarak küçük ve eşit bezelere bölelim.
  • Hafif elimiz ile hamuru bastırarak istediğimiz boyuta getirelim. Temiz bir bez ile örtelim( hamur asla kurumasın yoksa bazlamalar istediğimiz gibi olmaz).
  • Patatesli iç harcı için bezelerin içine yuvarladıgımız patates toplarını koyalım ve orta tabak büyüklüğünde açaçalım.
  • Isıttığınız yanmaz yapışmaz tavaya bezelerimizi koyalım.
  • Hafif kizarmaya başladığında çevirelim. Sonra tekrar çevirelim. Bu şekilde birkaç kez çevirip pişirdikten sonra tavadan bazlamaları alalım ve sıcak sıcak servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Yağ Çekmeyen Yoğurtlu Pişi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1 tatlı kaşığına yakın tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kaba önce yumurtayı alıp çatalla çırpıyoruz.
  • Üzerine yoğurdu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Unu yavaş yavaş ilave ediyoruz, yoğurdun sululuğuna göre un miktarı değişebilir.
  • Yumuşak bir hamur yapmalıyız.
  • Unla birlikte diğer malzemeleri de ekleyip hamuru hazır hale getiriyoruz.
  • Ben önce çatal veya kaşıkla karıştırıyorum, artık karıştırmakta zorlandığım zaman yoğurmaya geçiyorum.
  • Zaten uzun süre yoğurulacak bir hamur değil.
  • Toparladığımız hamuru 3 parçaya bölüyoruz, benim her bir bezem 200 gram civarı çıktı.
  • Tek tek un ve oklava yardımıyla bezeleri açıyoruz.
  • Çok ince olacak şekilde açmıyoruz, kalınlığını fotoğrafta inceleyebilirsiniz.
  • Hamur üzerindeki ve altındaki fazla unu elimizle süpürelim.
  • Pizza kesici veya bıçakla açtığımız hamuru kesiyoruz.
  • Isınmış yağda önlü arkalı kızartıyoruz.
  • Yağınızın çok derin olmasına gerek yok.
  • Peçete koyduğumuz tabağa pişenleri alıyoruz.Servise hazır, afiyet olsun. 

Tereyağlı Pofidik Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 5.5 -6 su bardağı un
  • 1 dolu yemek  yumuşak tereyağ ( 60 gr)

İçi için

  • Kaşar peyniri

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı

     Nasıl Yapılır?

  • Sıvı malzemelerinin hepsini karıştırıyoruz.
  • Ardından kuru malzemeleri ekleyerek yoğuruyoruz.
  • Hamur olunca en son yumuşak tereyağını ekliyoruz.
  • İyice yoğrulduktan sonra  yarım saat mayası gelene kadar dinlendiriyoruz.
  • Sonra resimdeki gibi şekil veriyoruz.
  • 15 dakikada tepsi mayası yapıyoruz bu tarifi istediğiniz gibi şekilli yapabilirsiniz.
  • Ardından 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin vee mükemmel pufidik poğaçalarımız hazır.Afiyet şifa olsun 

Ağızda Dağılan Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket margarin veya tereyağı
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet limon rendesi
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzerine

  • Damla çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığında margarin veya tereyağı karıştırma kabına alınır.
  • Un hariç tüm malzemeler eklenir,iyice yoğrulur.
  • En son aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan hamur hazırlanır.
  • Tepsiye yağlı kağıt serilir,hamurdan cevizden küçük parçalar koparılıp altı adet damla çikolata batırılır.
  • Tüm hamur bitene kadar devam edilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra servis edilir.

Dereotlu Kıyır Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 125 gram margarin
  • 1,5 su bardağı un ( kontrollü koyalım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demek ince doğranmış dereotu

İçi için ;

  • Tam yağlı beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Mısır unu tuz ve yumurtayı karıştırıyoruz.
  • Margarin ve sıvı yağını ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Diğer tüm malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Kontrollü bir şekilde eklediğimiz undan sonra yumuşak ele yapışmayan kıvamında avuç içimizde açıp peynirini koyuyoruz.
  • Tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısını bir çay kaşığı yoğurt ile açtım kokusu olmasın diye dilerseniz direk olarak da sürebilirsiniz.
  • Çatal yardımıyla çizik attım. 180 derece fırında 30 dk pişirelim.Afiyet olsun 

4 Şubat 2023 Cumartesi

Evde Orjinal Tantuni Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tavuk göğsü
  • Yarım su bardağından 1-2 parmak fazla sıvı yağ (bol yağlı lezzetli oluyor)
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Köri
  • Kimyon

Arası için;

  • Doğranmış domates
  • Piyazlık doğranmış soğan ve maydanoz
  • Sumak
  • Lavaş yada küçük ekmekler

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklarımızı iyice yıkayıp, olabildiğince küçük doğruyoruz. Biraz dondurursanız dondurucuda çok kolay doğranır.
  • Sonra bir tencereye alıp üzerine yarım çay bardağı kadar su koyup, kaynamaya bırakıyoruz. Birazda tuz koyalım.
  • Tavuklar pişerken genisçe bir tava yada tencerede tavuklar pişerken genişçe bir tava yada tencerede yapışmaz olmalı yağı koyalım.
  • Üzerine bol pul biber koyup karıştıralım ve pişen tavukları kevgir yardımıyla alıp tavaya koyalım baharatlarıda koyup, karıştıralım.
  • Biraz pişince tavuğu pişirdiğimiz tavuk suyundan 1 çay bardağı koyalım ve 15 dakika pişirelim. Ekmeğimizi yağına batırıp tavuklardan koyalım ve doğranmış domates ve piyazdan arasına koyalım. Tursuda koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bol Soslu Peynirli Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram makarna (Yarım paket)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 100 ml makarna suyu (Yarım çay bardağı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 200 ml krema (1 paket)
  • 100 gram rendelenmiş kaşar (1 kase)

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı paketin üzerinde yazan süreye göre haşlayın.
  • Zeytinyağı ile birlikte soğanı ve sarımsağı tavaya alıp kavurun.
  • Domates salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Makarna suyu,baharatlar ve kremasında ekleyip karıştırın.
  • Kaşar peynirini de sosa ilave edin.
  • Son olarak makarnayı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun