11 Şubat 2023 Cumartesi

Ferrero Rocher Topları (Tam Bir Lezzet Bombası) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kakaolu bisküvi
  • 1 dolu yemek kaşığı sürülebilir çikolata
  • 15 adet bütün fındık
  • 1 yemek kaşığı krem peynir
  • 5 adet sade gofret (Kakaolu da kullanabilirsiniz)
  • 4 yemek kaşığı kırık fındık
  • 1 paket çikolata (80 gr)

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan un gibi olana kadar çekelim.
  • Üzerine rondodan iri halde çektirdiğimiz gofreti ekleyelim.
  • Sonra içine sürülebilir çikolata ve krem peynir ilave edelim.
  • Tekrar rondodan çekelim. Elimizle güzelce yoğuralım.
  • Hamur kıvama gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.
  • İçine bir bütün fındık koyup yuvarlayalım.
  • Hamur toplarının donması için yaklaşık 15 dk kadar buzluğa koyalım.
  • Bu arada benmari usulü çikolatayı eritelim ve kırık fındıkları ilave edip karıştıralım. Çok az donan bisküvileri buzluktan çıkarıp teker çikolataya batıralım yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • 10 dakika çikolatalar donana kadar buzluğa kaldıralım.
  • Çikolatalar donduktan sonra servis edelim. Hazırlarına taş çıkartır bu lezzet. Bence kesin deneyin.

Tam Ölçülü Su Böreği Tarifi

 

Malzemeler

Kullanılan su bardağı ölçüsü 200 ml

  • 5 adet orta boy yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

Araları için:

  • 250 gram tereyağı

İç malzeme:

  • 250 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına 5 adet yumurta kırın.
  • Çatalla hafifçe çırpıp üzerine süt, sıvı yağ, tuz ve unu ekleyin.
  • Hamuru iyice yoğurup ele yapışmayan hafif sert bir kıvam elde edin.
  • Hamuru streç folyoya sarıp yarım saat bekletin. ( daha güzel açılmasını sağlıyor. )
  • Dinlenen hamuru 10 parçaya ayırın.
  • Bu arada geniş bir tencereye su ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun.
  • Hamur bezelerini tek tek açmaya başlayın.
  • 1. Bezeyi açtıktan sonra kaynatmadan yağlanmış fırın tepsisine yayın.
  • Üzerine 2–3 kaşık erimiş tereyağı gezdirin.
  • 2. Yufkayı açtıktan sonra kaynayan suya yavaşça bırakın.
  • Hamur suyun içinde baloncuk yapıp kabarınca, dikkatlice suyun içinden alın. ( fazla haşlarsanız hamur parçalanır. )
  • Suyun içinden aldığınız yufkayı süzüp, içi soğuk su bulunan büyük bir kabın içine bırakın.
  • Hamuru soğuk sudan alın ve fazla suyunu yumuşak temiz bir bezle tamponlayarak alın.
  • Fırın tepsisine haşlanmış yufkayı serip tekrar yağlayın. ( ilk yufka haşlanmayacak, diğer 9 yufka haşlanacak. )
  • Araları yağlanmış 5. Yufkaya geldiğinizde peynir maydanoz karışımını serpin.
  • Diğer 5 yufkaya da aynı işlemleri yapıp tepsiye dizin.
  • Kalan yağı en üstteki yufkanın üzerine gezdirip fırçayla yayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı ve üstü iyice kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ilık veya soğuk dilimleyerek servis yapın.

Bayatlamayan Susamlı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Soğuk kış günlerinde çayınızın yanına alacağınız asla bayatlamayan nefis tuzlu kurabiyeler

  • 150 gram yumuşak tereyağ veya margarin
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı su
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Çay kaşığının ucu ile mahlep (İsteğe bağlı)
  • 2.5 – 3 su bardağı kadar un

Üzerini bulamak için

  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • Susam
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri karıştıralım. Unu azar azar ilave edelim. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamuru yarım saat kadar dolapta bekletelim.
  • Bekleyen hamurdan cevizden küçük parçalar alalım. Yuvarlayalım önce pekmezli suya sonra susama batıralım.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Afiyet olsun.

Kaşarlı İrmik Helvası 2 Kişilik Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 avuç kaşar rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Yağı tavada eritin, irmiği ekleyin kavurun. Şekeri ve suyu ekleyin, suyunu çeken helvayı kaşarı ekleyin karıştırın.
  • Üzerini fındık veya ceviz ekleyebilirsiniz sıcak servis edin 

Browni Tadında Islak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 125 gram yumuşak margarin veya tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı toz şekeri
  • 1.5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kurabiyemizin şerbetini hazırlayalım. Tenceremize şeker ve suyu alarak karıştırarak bir taşım kaynatalım.
  • Kaynatmadan da yapılıyor. Ben şerbeti kaynatınca daha çok seviyorum.
  • Şerbet soğurken bu arada hamurumuzu hazırlayalım.
  • Yoğurma kabına kurabiye malzemelerini alalım. Yumuşak bir hamur elde edelim. Unun ölçüsü değişiklik gösterebilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve yuvarlayarak şekil verelim. Bu ölçülerden 30 tane civarı kurabiye çıkıyor.
  • Şekil verdiğimiz kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 175 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız kurabiyeleri ilk sıcağı çıkınca soğuyan şerbetin içerisine alalım.
  • Şerbetin içerisinde 1-2 saniye kadar beklettikten sonra servis tabağına alalım.
  • Dilediğiniz şekilde süsleyelim.

    Afiyet olsun

9 Şubat 2023 Perşembe

Eti Aratmayan Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1,5 bardak yeşil mercimek (bir bardak 200ml)
  • ️4 bardak su
  • ️4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ️1 adet kuru soğan
  • ️2 diş sarımsak
  • ️1 adet yumurta
  • ️Biraz kıyılmış maydanoz
  • ️1 su bardağı galeta unu (200ml)
  • ️2 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 tatlı kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • Mercimekleri 4 su bardağı su ile yaklaşık 30 dakika haşlayın. Haşlanmış mercimekleri süzün.
  • Bir tavada yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında soteleyin.
  • Bir kapta yumurta, kızarmış soğan, maydanoz, diş sarımsak, galeta unu, baharatlar ve haşlanmış mercimeği ekleyin.
  • Bütün malzemeleri güzelce yoğurun ve yuvarlak şekil verip tavada sıvı yağda rengi dönene kadar kızartın. Dilerseniz yoğurtla servis edebilirsiniz.

Futbol Topu Kurabiye (Erkek Çocuklar Bayılacak) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin yada tereyağ
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki margarin yumurta ve sıvı yağı önce homojen olana kadar yoğuruyoruz.
  • Ardından pudra şekerini ilave ediyoruz.
  • Sonra yavaş yavaş un ekleyip yoğuruyoruz.
  • Un miktarı cinsine göre değişir bardak bardak eklemekte fayda var.
  • Vanilya ve kabartma tozu ekleyip çok az daha yoğurduktan sonra hamurun 1/3 ünü ayırıp kakaoyla iyice karışana kadar yoğuruyoruz.
  • Kakaolu hamurdan 6 tane fındık büyüklüğünde hamur kopartıp yuvarlıyoruz.
  • Sade olandan da 10 tane yuvarlayıp kakaolu ortada olacak şekilde etrafına 5 tane sade hamuru diziyoruz (çiçek şeklinde).
  • Sonrasında kalan 5 kakaolu hamuru dizip etrafına yine kalan 5 sade hamuru çiçek şeklinde diziyoruz.
  • Elimizle üzerine bastırıp yassı olacak şekilde düzlüyoruz.
  • Sonrasında geniş ağızlı bir bardak yardımıyla yuvarlak bir şekil elde edip hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • Hepsi bitince 160 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişiriyoruz.
  • Nerdeyse her kurabiye gibi ilk çıkınca yumuşak olacak soğuyunca sertleşecek ve 1 bardak sütle afiyetle tüketilecek. 

Unlu Sirkeli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 350 gr peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
  • İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
  • Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
  • Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
  • 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
  • Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
  • Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
  • Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
  • Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Peynirli Yalancı Su Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • ️500 gram yufka
  • ️Üzerine serpmek için susam
  • ️Yağlamak için biraz tereyağ

️iç harcı:

  • ️400 gram beyaz peynir (2 büyük blok)
  • ️ufak bir demet maydanoz

️Sos için:

  • ️3 adet yumurta
  • ️2 su bardağı süt (yaklaşık 400ml)
  • ️1 su bardağı maden suyu (200ml)
  • ️Bir tutam tuz
  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ (80ml)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sosu ile başlıyoruz.
  • Bütün malzemeleri bir kaba alıp çırpıcı ile güzelce karıştırıyoruz.
  • İçi harcı için; beyaz peyniri ve ince kıyılmış maydanozu bir kaseye alın.
  • Çatalla ezin.
  • Yuvarlak bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın.
  • 2 yufkayı üst üste koyun ve 2 büyük kepçe sos üzerinde gezdirin.
  • Tekrar 2 yufka serin ve 2 kepçe sos gezdirin. Şimdi üzerine peynir serpin.
  • Tüm işlemi iki kez tekrarlayın.
  • Sonunda hamurun kenarlarını içe doğru katlayın ve kalan sosu üzerine yayın.
  • Dilerseniz böreği üzerine susam serpebilirsiniz.
  • 220 derecede yaklaşık 35 dakika alt ve üst ayarda pişirin. Lütfen kontrollü pişirin,her ocak farklıdır.

Kaşık Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet domates (orta boy)
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan (kırmızı soğanda olabilir)
  • 5 dal maydanoz yaprağı

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 silme çay kaşığı kuru nane
  • 1 silme çay kaşığı sumak
  • Yeteri kadar tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Domates ve salatalığın kabuklarını soyun.
  • Biberi ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın.
  • Maydanoz hariç tüm sebzeleri teker teker önce boyuna incecik kesin ardından yan çevirip ince ince doğrayın.
  • Önce doğradığınız domatesi süzgece alın ve suyunu süzün.
  • Süzülen domates suyunu dökmeyin. Bir kaba alın, yapacağınız yemeklerde veya salatalarda kullanabilirsiniz.
  • Maydanozu da incecik kıyın.
  • Tüm sebzeler bir karıştırma kabına alın.
  • Sos malzemelerini karıştırma kabına ekleyin ve salatayı ezmeden karıştırın.
  • Servis için salatanın üzerine beyaz peynir, tulum peyniri, siyah zeytin, grissini ve ceviz parçaları ile süsleyebilirsiniz.

Yoğurtlu Ispanak Kavurması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg ıspanak
  • 1 tane soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

Yoğurt için;

  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı yoğurt
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Ispanakları temizleyip, sirkeli suda 15 dk bekletin daha sonra yıkayın.
  • Suyu süzüldükten sonra çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
  • Zeytinyağı tencereye alın, soğanı küp küp doğrayıp üzerine ekleyin.
  • Hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Doğradığınız ıspanakları da ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Ispanaklar suyunu salıp tekrar çekince tuzunu ekleyip karıştırıp kapatın.
  • Sarımsağı ezip derin bir kaba alın.
  • Üzerine yoğurt ve tuzu ekleyip biraz su ile ezin.
  • Ilımış olan ıspanakların üzerine yoğurdu gezdirin. Servis edin.
  • Dilerseniz üzerine tereyağda pulbiber kızdırıp dökebilirsiniz.
  • Afiyet olsun

Altın Renginde Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 10-11 su bardağı kaynar su
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük patates
  • 2 diş küçük sarımsak
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber, kimyon
  • 1,5 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 orta boy limon suyu
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (En son içine eritip, ekliyoruz)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanlarımızı yemeklik doğrayalım. Diğer sebzelerimizi de rendeleyelim.
  • Bir tencereye zeytinyağını alalım ve hazırlamış olduğumuz bütün sebzeleri ekleyelim ve 3-4 dakika orta ateşte kavuralım.
  • Daha sonra yıkayıp, süzdüğümüz kırmızı mercimeği de ekleyip, birkaç dakika daha kavuralım.
  • Bu işlemden sonra içine suyunuzu ekleyelim ve mercimekler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Mercimekler yumuşayınca çorbamız blenderdan çekelim ve tekrar ocağa alalım ve kaynatalım.
  • Kaynar haldeyken içine baharatlarını ve limon suyunu ekleyelim.
  • Birkaç dakika daha kaynatıp, ocaktan indirelim. Kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • En son çorbamızın üzerine eriştiğimiz tereyağını ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız hazır. Afiyet olsun.