17 Şubat 2023 Cuma

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi

 

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 portakalın kabuğu
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağ ( reçelin taşmaması için)
  • 1 limonun suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Portakal kabuklarını yukardan aşağıya ince şeritler halinde kesin.
  • Beyaz olan kısmı bıçakla sıyırın.
  • Kabukları rulo haline getirerek iğneyle bir ipliğe dizin.
  • Akşamdan suyun içinde bırakın.
  • Ertesi günü 4 sefer kaynar suya atın ,5 dakika kaynadıktan sonra suyunu boşaltıp tekrar aynı işlemi yeniden kaynatacağınız suyla 4 sefer yapın yalnız 4. Seferi yaparken portakal kabukları biraz yumuşayıncaya kadar kaynatın (20 dakika falan)
  • Sonra bir tencereye şekeri ve suyu,portakal suyunu koyarak kaynatın.
  • Kaynayınca bir limonun suyunu da içine ilave edin.
  • Tereyağınıda koyun. Bunu her reçelde yapınki,reçeliniz taşmasın.
  • İpe dizili olan portakal kabuklarını o şekilde balın içine atın.
  • Fazla suyunu çekip bal kıvamına gelinceye kadar kaynatın.
  • Sonra soğuyunca ipliklerinden çıkararak bir kavonoza afiyet olsun.

İrmikli Un Helvası Kandile Yakışır Tarifi

 

İrmikli Un Helvası Kandile Yakışır Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Şerbet için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

    İrmikli Un Helvası Kandile Yakışır Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbet için; şekeri ve suyu ocağa alalım karıştırıp bir taşım kaynamasını bekleyelim. Ocağı kapatıp, kenarda bekletelim.
  • Helva için; yayvan bir tencereye sıvı yağ, irmik ve unu alıp kısık ateşte kavurmaya başlayalım.
  • Yaklaşık 20 dk. kavurduktan sonra dövülmüş cevizi ekleyelim bir kaç tur daha karıştırdıktan sonra rengi iyice dönmüş olan irmikli karışıma şerbeti iki postada yavaş yavaş dökelim. Sıçramalar olacaktır dikkatlice şerbeti una karıştırarak yedirelim.
  • Ocağı kapatıp 15-20 dk. tenceremizin ağzını kapatıp dinlendirelim.
  • Nefis helvamız hazır, sıcak servis yapmanızı öneririm şimdiden afiyet olsun. Hayırlı kandiller ❤️❤️❤️
  • Not:Helvayı kavururken en büyük ocak gözünde kısık ateşte kavurdum. Küçük ocak gözünde kavuracaksanız süre uzayabilir yada daha açık renk kavurmak isterseniz yeterli olacaktır.

Mayalı Sarma Poğaça Tarifi

 

Mayalı Sarma Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket toz maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 adet yumurta sarısı üzeri için ayrılacak
  • 1 çay bardağı kadar eritilmiş tereyağ (margarin de olur)
  • 3 su bardağı kadar un

Üzeri için;

  • Çörek otu
  • Susam veya haşhaş

İç malzeme;

  • Tulum peyniri

    Mayalı Sarma Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt, maya ve şeker maya eriyinceye kadar karıştırılır sırasıyla yağ, sirke, şeker, tuz, yumurtanın beyazı ilave edilir karıştırılır un yavaş yavaş eklenir kulak memesi kıvamında hamur elde edilir yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlenen hamuru 8 eşit bezeye ayırın tabak büyüklüğünde açıp aralarına tereyağı sürün üst üste koyup açabildiğin kadar açın 12 eşit parçaya kesin, uçlarına iç malzemeden koyup sigara böreği gibi sarın üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  • 180 derece önceden ısıttığınız fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun😚
  • Not:iç malzeme olarak ben tulum peyniri kullandım tercihen patates kaşar istediğiniz malzeme kullanabilirsiniz

Tam Kıvamında Çatlak Browni Tarifi

 

Malzemeler

  • 120 gr %80 bitter çikolata
  • 30 gr fıstıklı sütlü çikolata
  • 30 gr fıstıklı beyaz çikolata
  • 125 gr tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı şeker
  • 1 tepeleme çorba kaşığı kakao
  • 1 paket vanilin ya da 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı çok amaçlı un

    Nasıl Yapılır?

  • Fırını fansız modunda 165 dereceye alalım. Hazırlığımızı yapana kadar fırını ısınmış olacak.
  • 20cm×20cm ölçülerinde bir pişirme kabına yağlı kağıt serelim ve browni karışımını hazırlamaya başlayalım.
  • Tereyağını bir kaba alalım, tamamen eriyince ocağın altını kapatabiliriz.
  • 30 gr beyaz çikolata hariç diğer çikolataları küçük parçalara bölüp erittiğimiz tereyağın içine koyalım ve tüm çikolata yağın içinde eriyinceye kadar karıştıralım.
  • Bu esnada ocağın altı açık olmayacak, yağın kendi sıcağı çikolataları eritmek için yeterli oluyor.
  • 2 yumurtayı karıştırma kabına kıralım ve 30 saniye çırptıktan sonra üzerine şekeri ekleyip mikser ile çırpmaya devam edelim.
  • Yumurta ve şeker kremamsı bir form alınca daha önce hazırladığımız çikolata eriğini karışımın içine dökelim ve 1 dakika karıştıralım.
  • Un, kakao, toz vanilini tül süzgeçten geçirerek karışıma ekleyip, toz kalmayana kadar karıştıralım. Eğer vanilya özü kullanacaksanız bu esnada karışıma ekleyebilirsiniz.
  • Karışımı, daha önce içine yağlı kağıt serdiğimiz kabın içine dökelim. 1-2 kez sert olmayacak şekilde kabın tabanını tezgaha vurarak içindeki havayı çıkaralım.
  • 30 gr fıstıklı beyaz çikolatayı parçalara bölüp karışımın içine bir çubuk yardımıyla itelim ve karışımın üzerini düzeltelim.
  • 165 derece önceden ısınmış fırında 40 dakika fırının kapağını hiç açmadan pişirelim. (browni içine daha akışkan isterseniz pişirme süresini 32-35 dakika yapabilirsiniz. ).
  • Browniyi fırından çıkardıktan sonr en az 20 dakika dinlendirin. Dinlendirdikten sonra dilimleyebilirsiniz.
  • İster sıcak ister soğuyunca servis edin. Garanti ediyorum bayılacaksınız. Çikolata krizine ilaç gibi geliyor.

    Afiyet olsun🤤. 

    Notlar;

    Tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun.

    Kabartma tozu kullanmadığımız için browni doğal şekilde kabaracak.

    20 cm×20 cm ölçülerinde bir borcam kullanıyorum, size de küçük bir pişirme kabı kullanmanızı öneririm. Daha büyük bir pişirme kabında istediğimiz dolgunluğu yakalayamayabiliriz.

15 Şubat 2023 Çarşamba

Tavada Pratik Pizza Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için;

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 9 yemek kaşığı un
  • 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
  • Tuz

Üzerine;

  • 1 yeşil-kırmızı biber
  • 3-4 dilim sucuk
  • 3-4 dilim salam
  • 3-4 domates dilimi
  • 1 şeker kaşığı hafif sulandırılmış salça

Üzerine;

  • Kaşar rendesi

     Nasıl Yapılır?

  • Biber ve domates dilimleri az yağlanmış tavada hafif pişirilir. Salam ve sucuklar da aynı şekilde çok az pişirilir.
  • Hamur yapılacak malzemeler iyice karıştırılır. Yağlanmış yapışmaz tavaya dökülür. (26 cm tava kullandım, daha küçük de olabilir) iyice yayılır. Elimizi yağlarsak hamuru yayıp üzerinin düzeltilmesi daha kolay olacaktır.
  • Hamurun üzerine salçalı sos sürülür. Malzemeler dizilir. En üste kaşar rendelenir.
  • Tavanın kapağı kapalı olarak hafif ateşte hamur pişene kadar pişirilir. Afiyet olsun.
  • Not:Malzemeler istenilen miktarda azaltılıp çoğaltılabilir, çeşitlendirilebilir.

Havuçlu Kurabiye

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı tozşeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 adet büyük boy havuç (rendelenecek
  • 2-2.5 su bardağı un ( kontrollü ekleyin )

Bulamak için;

  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabımızın içine tüm malzemeleri alalım, güzelce karıştıralım .
  • Unumuzu yavaş yavaş ilave edelim .
  • Hamur kuru gibi gelebilir ama havuçu ilave edince suyu ile yumuşayacak kıvam alacak .
  • Daha sonra şekil verelim, ben minik minik yaptım siz istediğiniz boyutta yapabilirsiniz.
  • Şekil verdikten sonra 180 derece önceden ısıttığımız fırında pişirelim.
  • Pişen kurabiyelerimiz ılıdıktan sonra pudra şekeri ve tarçınlı karışıma bulayalım.
  • Bulamayınca da güzel oluyor ben birazını buladım birazını bulamadım tadı enfes oluyor mutla deneyin.

Güveçte Püreli Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gram küçük doğranmış tavuk göğüs
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet soğan (küçük doğranmış)
  • 2 adet yeşil biber ( küçük doğranmış)
  • 1 adet kapya biber ( küçük doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kaç yemek kaşığı soya sosu

Püre için;

  • 3- 4 tane orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı dolusu tuz

Üzeri için:

  • Rendelenmiş kaşar

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları kendi suyunu verip geri çekene kadar pişiriyoruz.
  • Sıvı yağ,soğan, kapya biber ve yeşil biberi ekleyip kavuruyoruz.
  • Salça ,karabiber, tuz ekleyip biraz daha kavurduktan sonra,çok az su ekliyoruz.Karıştırıp biraz pişiriyoruz.
  • Son olarak soya sosu ekleyip beş dakika daha pişirip altını kapatıyoruz.
  • Haşladığınız patatesleri soyuyoruz ve iyice eziyoruz.
  • Sonra süt, karabiber, tuz ve tereyağını ekliyoruz.
  • Kıvamını alana kadar püre haline getiriyoruz.
  • Güveç kaplarının yarısına gelecek şekilde püreleri koyuyoruz.
  • Üzerine tavuklu karışımımızı koyuyoruz ve 200 derecede fırına veriyoruz.
  • Fırından çıkarmaya yakın üzerine kaşar peyniri serpip, tekrar fırına gönderiyoruz.
  • Kaşar peyniri kızarınca fırından çıkarıyoruz.Afiyet olsun.

Erzincan Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 baş soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 kase dolusu yoğurt
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı dolusu erişte
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 yemek kaşığı nane
  • Sıvıyağ ve tereyağ 

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye iki yemek kaşığı dolusu tereyağ alınır. Biraz da sıvı yağ eklenir bir soğan küçük küçük doğranır pembeleşene kadar kavrulur.
  • Sonra nanesi eklenir ve su eklenir daha sonra iki bardak dolusu erişte eklenir erişteler yumuşayana kadar kaynatılır bir kapta yoğurt çırpılır.
  • Kaynayan sudan yoğurda yavaş yavaş eklenerek yoğurdun ısısı ayarlanır kesilmemesi için sonra yapılan yoğurt karışımı çorbaya eklenir.
  • Bu sırada sürekli çorba karıştırılır kaynayana kadar kaynadıktan sonra tuzu eklenir. Dövülmüş sarımsağı eklenir.
  • Üzerine tereyağında nane kızdırılarak dökülür, afiyet olsun.

Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı irmik
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

Kızartmak için;

  • Üzerini kapatacak kadar sıvı yağı

Şerbeti için;

  • 3.5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 4-5 damla limon

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbetimiz için küçük bir tencerenin içerisine şeker, su ve 4-5 damla limonu ekleyip karıştıralım.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp 15-20 dk kaynatalım.
  • Ardından ocaktan alalım ve şerbeti soğumaya bırakalım.
  • Hamurumuz için tencerenin içerisine su, tereyağı, 1 tutam tuz ve şekeri ilave edip tencereyi ocağa alalım.
  • Su kaynamaya başladıktan sonra içine unu ekleyip kaşık yardımıyla hızlıca karıştıralım hamur toparlandıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan hamura yumurtayı kıralım ve yoğuralım hamura iyice yumurtayı yedirelim.
  • Nişasta ve irmiği ilave edelim ve yoğuralım.
  • Yayvan bir tencerenin içerisine sıvı yağı alalım.
  • Sıkma torbamızdan hamuru sıkıp makas yardımıyla koparıp soğuk yağın içine atalım. Not: benim kullandığım tırtıl kurabiye yapma aparatı.
  • Hamurumuz bitene kadar aynı işleme devam edelim ardından tencerenin altını yakalım yüksek ateşte hamurlar yağın üzerine çıkıp yağ kızana kadar bekleyelim.
  • Daha sonra kısık ateşte ara ara tahta kaşık yardımıyla karıştıralım.
  • Hamurlar hafif renk değişmeye başladığında tekrar yüksek ateşe alalım ve yine tahta kaşık yardımıyla istediğimiz rengi alana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Ardından şerbetin içine alalım ara ara karıştıralım ve 4-5 dk kadar bekletip uygun bir kaşık yardımıyla servis tabağına alalım.

Mantar Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gram mantar
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Yıkanmış suyu süzülmüş🍄 mantarları fotoğraftaki gibi bıçak yardımıyla doğranır.
  • Uygun bir tencereye tereyağ ve sıvı yağ alınır, tereyağ eriyene kadar karıştırıp mantarlar ilave edilir.
  • Sulanacaktır biraz, ara ara karıştırılır suyu çekince un eklenir, un kokusu çıkana kadar kavrulur, 2 diş rendelenmiş sarımsak eklenir kavrulur.
  • Suyu ilave edilir kaynamaya bırakılır.
  • Kaynayan sudan 2 kaşık alınır 1 bardak süte ilave edilir kesilmesin.
  • Yavaş yavaş, tencereye karıştırarak eklenir, tuz, karabiber ilave edip kaynamaya bırakılır.
  • Kıvam alınca ocaktan alınır servis yapılır afiyet olsun⚘🍄.
  • Depremde kaybettiğimiz kardeşlerimize allah rahmet eylesin yaralı kardeşlerimizede rabbim şifalar sabır versin.

    Başımız sağolsun Türkiyem rabbim bu günleri tekrar yaşatmasın

Topalak Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur
  • 1/2 (yarım) su bardağı hafif kavrulmuş un
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tatlı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 1/2 (yarım) su bardağı su

Topalağın çorbası için;

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 litre su

    Nasıl Yapılır?

  • Köftelik ince bulguru yoğurma kabına alalım, kavrulmuş unu, yumurtayı, baharatları, salçayı, ince kıyılmış maydanozu, rendelenmiş soğanı da içine ekleyip karıştıralım. Suyu ilave ederek yoğuralım.
  • Misket büyüklüğünde toplar yaparak unlanmış tepsiye dizelim tepsiyi hafif sallayarak topalakların unlanmasını sağlayalım. Şimdi pişirme aşamasına geçelim.
  • Yağları tencereye alalım, tereyağ eriyince salçaları ilave ederek kokusu çıkınca 1 litre suyu ekleyerek kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başlayınca topalaklari içine katıp orta ateşte arada bir karıştırıp topalaklar yumuşayıncaya kadar pişirelim, sıcak olarak limon ve pul biber ile servis edilir.
  • Afiyet olsun.

Havuçlu Cezerye Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet havuç
  • 15 adet petibör bisküvi
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • Yarım yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Havuçlu cezerye tarifi için öncelikle havuçlarımızı rendeleyelim.
  • Daha sonra uygun bir tavada margarin veya tereyağını eritelim.
  • Eriyen yağa rendelediğimiz havuçları ve  toz şekeri ilave edelim. Havuçlar suyunu çekinceye kadar karıştırarak pişirelim.
  • Suyunu tamamen çeken havuçlara ceviz içini de ekleyerek pişirmeye devam edelim.
  • 1-2 dakika daha pişirdikten sonra havuçlarımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
  • Pötibör bisküviyi rondodan geçirerek toz haline getirelim.
  • Karıştırma kabına havuçları ve rondodan geçirdiğimiz bisküvileri alarak elimizle yoğuralım.
  • Hazırladığımız harçtan istediğimiz büyüklükte parçalar kopararak yuvarlayalım.
  • Daha sonra cezerye toplarını Hindistan cevizine bulayarak servis tabağına alalım ve servis edelim. Afiyet olsun!