15 Mart 2023 Çarşamba

4 Kaşık Çorbası Tarifi

 

4 Kaşık Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 7 su bardağı sıcak su

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 5-6 damla limon suyu

Üzerine;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz biber

    4 Kaşık Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimekleri, pirinç ve bulguru güzelce yıkadıktan sonra tencereye alarak üzerine suyu ilave edin ve sıcak suda yumuşayana kadar pişirin.
  • Terbiyesi için; tüm malzemeleri çırpma teli yardımıyla çırpın.
  • Ardından çorbanın suyundan bir kepçe alarak terbiyeye ekleyerek ılıtın ve yavaş yavaş terbiyeyi çorbaya ilave edin.
  • Çorbayı kaynayana kadar karıştırın.
  • Sosu için tavaya alınan tereyağında naneyi, toz biber ve karabiberi kavurarak çorbanın üstüne ekleyerek karıştırın.
  • Servis etmeden önce 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Son kez karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.
  • Not: Hangisi olursa olsun yoğurtlu çorbalarda tuzu her zaman en son ekliyoruz 👌🏻. Afiyet olsun

Kakaolu Çatlayan Kurabiye Tarifi

 

Kakaolu Çatlayan Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) şu bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 2 yumurta (Tek tek eklenecek)
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Bulamak için:

  • Pudra şekeri

    Kakaolu Çatlayan Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yağ, şeker ve kakaoyu bir kaba alalım ve spatula ile karıştıralım.
  • Ardından yumurtaları tek tek ekleyerek mikserle çırpalım. (önce birini ekleyip çırpalım sonra diğerini ekleyip çırpalım)
  • Daha sonra unu ekleyerek spatulayla biraz karıştıralım ve vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek güzelce spatulayla karıştıralım.
  • Üzerini streç filmle kapatıp buzlukta 30 dakika dinlendireyim.
  • Sonra ayrı bir kaba pudra şekeri koyalım ve kaşıkla çok büyük olmayacak şekilde parçalar alıp yuvarlak yapalım ve pudra şekerine bulayacak teoriye çizelim.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 25 dakika kontrollü pişirelim.
  • Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. İsterseniz buzdolabı poşetlerine soğuduktan sonra koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Afiyet olsun 

14 Mart 2023 Salı

Kıymalı Pide Tarifi

 

Kıymalı Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ (yarım çay bardağı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket ınstant kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 4.5 su bardağı un kontrollü
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 300 gram kıyma
  • 2 adet büyük boy soğan
  • 2 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağından biraz eksik sıvı yağ
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber,pulbiber (Arzu ettiğimiz baharatları kullanabiliriz)
  • Tuz

    Kıymalı Pide Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurunu hazırlayalım.
  • Yoğurma kabına maya,şeker ve ılık suyu alalım iyice çırpalım.
  • İçine sıvı yağ yoğurt ilave edelim iyice çırpalım.
  • Azar,azar unu ilave edelim ele yapışmaz bir hamur elde edelim.
  • Hamuru iyice kabarana kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Ortalama bir saatte mayalanır.
  • İç harcını hazırlayalım. Soğanları çok küçük olacak şekilde doğraylım ,biberleri ince doğrayalım.
  • Donateslerin kabuklarını soyalım küçük doğrayalım.
  • Salça ,baharatlar ve sıvı yağı ilave ederek elimizle çok az yoğuralım.
  • Mayalanmış hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar olarak hamuru ayıralım.
  • Uzunlamasına açalım iç harcından yeterli miktarda koyup önce uçlarından sonra kenarlarından bir parmak kadar içe doğru katlayalım.
  • Uygun bir tepsiye alarak 170 derece fansız fırında pişmeye alalım.
  • Fırından çıkmaya beş dakika kala rendelenmiş kaşar peyniri ilave edelim üzerlerine eriye kadar pişirelim.
  • Sıcak fırından çıkınca hamur kısımlarına tereyağ sürelim. Afiyetle.

Kahvaltıya Sucuklu Soğanlı Peynirli (Krep Börek) Tarifi

 

Kahvaltıya Sucuklu Soğanlı Peynirli (Krep Börek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 7 çay bardağı un dikkatli ekleyelim
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu

İç malzemesi;

  • 2 dal yeşil soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarımdan biraz daha az sucuk
  • 1 çay bardağı peynir lorda olabilir

Üzerine sürmek için;

  • Sıvı yağ

Bardak ölçüm 250 ml 

Kahvaltıya Sucuklu Soğanlı Peynirli (Krep Börek) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Un ve iç malzemesi hariç tüm malzemeleri bir kabın içersine alıp çırpalım.
  2. Unu dikkatli ekleyerek kek hamuru kıvamında bir hamur yapıyoruz.
  3. Soğanı ,maydanozu ince ince doğradıktan sonra, sucuğu küçük parçalar halinde doğrayıp peynirle karıştıralım.
  4. Hepsini hamura ilave edip karıştıralım ve kenara alalım.
  5. Tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım soğuk yada az ısınmamasına dikkat edelim.
  6. Tava orta ateşte olmalı tava ısınınca fırçayla bolca sıvı yağ sürelim.
  7. Hamurdan 3 kepçe kadar hamurdan koyalım ve alt kısmı kızarana kadar pişirelim.
  8. Üzerine sıvı yağ polca sürüp krepi çevirelim ve diğer tarafıda kızarınca ocaktan alalım.
  9. Hamur bitene kadar bu işleme devam edelim krepi sıcak olarak servis yapabilirsiniz afiyet olsun.

Not : benim tavam büyük olduğu için fazla hamur koydum siz tavanıza göre ayarlayabilirsiniz.

Basit Yöntemle Tavada Kat Kat Katmer Tarifi

 

Basit Yöntemle Tavada Kat Kat Katmer Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Aralarına sürmek için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Basit Yöntemle Tavada Kat Kat Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt ,ılık su ,tuz ve un karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur ( hamurun kıvamının pürüzsüz olması için toparlandıktan sonra zemine alarak güzelce yoğurabilirsiniz )
  • Toparlanan hamur 8 eşit parçaya bölünerek her bir beze hafif unlanır ve yuvarlak bezeler oluşturulur.
  • Tepsiye yarım çay bardağı sıvı yağ eklenip yuvarlanan bezeler tek tek tepsiye alınıp alt üst edilerek tepsideki sıvı yağa bulanır.
  • Üzeri streç filmle kapatılıp oda sıcaklığında 15 dk dinlemesi için bekletilir. Bu arada tereyağı eritilir her bir beze elde incelterek diktörtgen şeklinde hafif uzunlamasına açılır ve eritilen tereyağdan bir yemek kaşığına yakın açılan hamurun üzerine dökülerek elle dağıtılır.
  • Hamurun bir ucundan başlayarak rulo şekli verilir rulonun bir ucundan başlayarak gül şeklinde sarılıp tepsiye alınır.
  • Üzerine streç film kapatılıp en az 1 saat buzdolabında dinlendirilir ( akşamdan hazırlayıp bir gece buzdolabında dinlendirirseniz hem ertesi gün için kolaylık olmuş olur hem de hamur daha güzel açılır)
  • Dinlenen hamur hafif un serpilen zemine alınarak merdaneyle çok bastırmadan pasta tabağı boyutunda açılır
  • Tava orta ateşte ısıtılır.
  • Hamur tavada altı kızardıktan sonra ters çevrilir ve tavada kalan tereyağından fırça yardımıyla pişen yüzeye sürülür.
  • Diğer tarafta kızardıktan sonra servis tabağına alınıp sıcak sıcak servis edilir.

İstiridye Tatlısı (Lezzeti Muhteşem) Tarifi

 

İstiridye Tatlısı (Lezzeti Muhteşem) Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2.5 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı şeker
  • Bir parça limon

Hamuru için;

  • 150 gr tereyağı-margarin
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 1 su bardağından bir parmak eksik dövülmüş fındık
  • 1 su bardağından bir parmak eksik irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı kadar un

    İstiridye Tatlısı (Lezzeti Muhteşem) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tahin ve fındığın uyumu ile hem şekliyle göze hemde lezzetiyle damağınıza hitap edecek çok lezzetli şerbetli bir tatlı tarifi ile geldim.
  • Önce şerbeti için, şeker, su ve limonu uygun bir tencereye alıp orta ateşte pişiriyoruz.
  • Kaynamaya başladıktan 10dk sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru için un hariç diğer malzemeleri uygun bir kaba alıyoruz.
  • Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğuruyoruz.
  • Biraz dikkatli un ilavesi yapın.Çünkü biraz hızlı katılaşıyor.
  • Elimize ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz.
  • Yuvarlayıp kaşık yardımıyla şekil veriyoruz.
  • 180 derece hazır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • İlk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti döküyoruz.
  • Tatlımız şerbeti çekince servise hazırdır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Köz Biberli Erişte Mezesi Tarifi

 

Köz Biberli Erişte Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase dolusu erişte
  • 2 adet köz kapya biber
  • Yarım su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı mısır
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 2-3 diş sarımsak

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber
  • Toz kırmızı biber ( damak zevkinize göre)

    Köz Biberli Erişte Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Erişteyi pişirmek için tavanın içine önce sıvı yağ eklenir üzerine erişte de eklenerek biraz kavrulur.
  • Daha daha sonra kavrulan eriştelerin üzerine tereyağ da eklenerek hafif kavrulur.
  • Kavrulan eriştelerin üzerine sıcak su ve tuz eklenir pişmeye bırakılır.
  • Diğer tarafta köz biberler küçük küçük doğranır ceviz ince bir şekilde kıyılır.
  • Havuçta soyularak rendelenir ve 1 kaşık yağ eklenerek kısık ateşte hafif sotelenir.
  • Pişen erişteler bir kaba alınır ve üzerini sırasıyla köz biber, havuç, mısır, ceviz, sarımsaklı mayonezli yoğurt ve tuz eklenerek karıştırılır.
  • Tereyağ sos tavasına alınır ve köpürünceye kadar eritilir.
  • Köpüren yağın üzerine pul biber ve karabiber de eklenerek ocaktan alınır ve eriştenin üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun….

Asla Dağılmayan Sulu Köfte Tarifi

 

Asla Dağılmayan Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram dana kıyma
  • 2 adet patates (arzuya göre eklemeyebilirisiz)
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Tencere sosu için malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Karabiber
  • Tuz
  • 5-6 su bardağı su

    Asla Dağılmayan Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köfteleri hazırlayalım. Kaseye kıymayı bulguru yumurtayı soğanı ve baharatları alıp güzelce yoğuruyoruz küçük küçük parçalara ayırıp yuvarlıyoruz.
  • Sonrasında tencereye yağı ve salçayı alıp biraz kavurup doğradığımız patatesleri ekliyoruz. 1-2 dakika kavurup suyu ekliyoruz.
  • Su kaynatınca hazırladığımız köfteleri ilave edelim. Ardından baharatları ilave edip pişirmeye bırakalım. Yanına pilav ve salatayla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Muhteşem Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi

 

Muhteşem Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1, 5 litre sıcak su
  • Tuz (yaklaşık 1 tatlı kaşığı)

Terbiyesi için:

  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 limon suyu

Sos için:

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı Kuru nane
  • 1 çay kaşığı Toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı Pul biber

Bardak ölçüsü 200 ml 

Muhteşem Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun.
  2. Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun.
  3. Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu aşamada önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirmelisiniz.
  4. Mercimekler piştikten sonra tuzunu ekleyin ve çorbayı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderden geçirin.
  5. Çorba pişerken sosunu hazırlayın. Bir kasede yumurta sarısı, süt ve limon suyunu karıştırıp çırpın. Eğer limonunuz çok sulu ise yarım limonda kullanabilirsiniz.
  6. Kaynayan çorba tenceresine boşaltın ve tekrar kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın.
  7. Kaynayan çorbayı 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın.
  8. Sosu için tavaya tereyağını, kuru naneyi, toz kırmızı biberi ve pul biberi koyup karıştırın.
  9. Kavrulunca çorba tenceresine boşaltın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun. 

Fırında Sebzeli Kuzu Pirzola Tarifi

 

Fırında Sebzeli Kuzu Pirzola Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kuzu pirzola
  • 2 adet soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Kekik

    Fırında Sebzeli Kuzu Pirzola Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pirzolaların üzerine tuz, kırmızı toz biber, kekik ve zeytinyağı ekleyip iyice harmanlıyoruz.
  • Fırına dayanıklı bir tencerenin tabanına biraz tereyağı ile yağlayın.
  • Üzerine piyazlık doğranmış soğanı yayın.
  • Üzerine halka kesilmiş domatesi, küp kesilmiş biberleri son olarak sarımsağı ekleyip sebzelerin üzerine tuz ve istediğiniz baharatları serpiştirin.
  • Üzerine soslanmış pirzolaları dizip, biraz tereyağı parçacıkları ekleyip, kapağını kapatıp 210-220 derece fırında yaklaşık 50-60 dk pişirin.
  • Daha sonra üzeri açık 10-15 dk daha kontrollü pişirin ( pirzolaları çevirin iki tarafı kızarsın) sıcak sıcak pilav salata eşliğinde servis edin. Deneyeceklere afiyet olsun.

Krem Şantili Poğaça Tarifi

 

Krem Şantili Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 poşet krem şanti (Toz halinde kullanılacak)
  • 2 adet yumurta (1’inin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket kabartma tozu

İçi için:

  • 300 gram lor peyniri
  • Bir tutam maydanoz

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörekotu

    Krem Şantili Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt ,yumurta ve tereyağ ,yoğurma kabında karıştırılır.
  • Sonra sıvı yağ ,krem şanti, süt, tuz, kabartma tozu, ilave edilir azar azar un ekleyip yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • İçi için; lor peyniri ve kıyılmış maydanoz karıştırılır. Lor peynir tuzsuz ise, tuz ekleyin.
  • Hamurdan küçük parçalar alıp iç malzeme koyulur yuvarlanır yuvarlak form verilir.
  • Tepsiye yağlı kağıt serilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür susam çörek otu serpilir.
  • 180 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.