18 Mart 2023 Cumartesi

Çok Lezzetli Sebze Çorbası Tarifi

 

Çok Lezzetli Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı süt
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Çok Lezzetli Sebze Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru soğanı yemeklik doğrayıp tencereye alın ve 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve tereyağını da ekleyip soğanı biraz kavurun .
  • Daha sonra havucu çok küçük bir şekilde küp küp doğrayın onu da soğanla beraber pişirelim.
  • Havuçlar yumuşayınca küçük küçük küp doğranmış patatesi de ekleyin onu da 3 dk kadar kavurun .
  • Daha sonra kabağıda diğerleri gibi küçük doğrayıp ekleyin karıştırın.
  • Ununu da ekleyip biraz kavurun, ardından suyunu ekleyin güzelce karıştırın.
  • Çorba kaynamaya başlayınca sütünü de ekleyin .
  • Tüm sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Daha sonra ocağın altını kapatın ,bir küçük tutam dereotunu ince kıyıp ekleyin, çorbamız hazırdır deneyecek olanlara afiyet olsun.

Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Çatlak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1/5 su bardağı un
  • 1 adet kabartma tozu

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Çatlak Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtamızı ve şekeri derin bir kaba alıp karıştıralım.
  • Sıvı yağ ,kakao, un ve kabartma tozunu ekleyip bir spatula yardımı ile iyice karıştıralım hiç topak kalmayana kadar karıştırmaya devam edelim (topak kalmaması önemli)
  • Hazırladığımız karışımın üzerini streç ile kapatıp 1 saat buzdolabında bekletelim.
  • Buzdolabında beklettiğimiz karışımı çıkaralım 1 yemek kaşığı alıp (ölçümüz ) yuvarlayalım ve bolca pudra şekerine batıralım.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece alt üst fırında 10 dakika pişirelim.
  • Not:Ben fırın tepsisine dizilen kurabiyelerimi fırına. Göndermeden üzerine biraz daha pudra şekeri serpiştiriyorum. 2 kez pudra şekerine bulamış oluyorum daha güzel oluyor.

    Afiyet olsun 

Mantar Sote Tarifi

 

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kültür mantarı
  • 1-2 adet kapya biber ️
  • 1-2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Kajun baharatı

    Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarları temizleyip limonlu suda bekletilir daha sonra soğanlar sıvı yağ ile kavurulur.
  • Kapya biberi eklenerek sotelenir, daha sonra domatesler eklenir salçası eklenir tencerenin kapağı kapatılır 2-3 dk kavrulur.
  • Yıkanmış mantarlar eklenir ve suyunu salana kadar pişirilir eğer sulu seviyorsanız 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz ben eklemiyorum baharatları ve tuzu atılarak 10-15 dk pişirilir.

Çilekli Pankek Tarifi

 

Çilekli Pankek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 3-4 dolu yemek kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağından biraz az un kullandım

Üzeri için;

  • 5-6 tane küçük doğranmış çilek

    Çilekli Pankek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba un dışındaki malzemeleri alıp çırpalım. Üzerine azar azar ununu ilave edelim çok sıvı veya çok katı olmayacak bir harç hazırlayalım.
  • Tavayı ilk sefer için sıvı yağla bir parça yağlayıp ardından hazırladığımız harçtan dolu dolu birer kaşık aralıklarla koyalım, üzerine çilek serpiştirelim.
  • Pankeklerin üzeri göz göz olunca spatula ile diğer tarafını çevirelim, pişen pankeklerimiz hazır. Afiyet olsun.

Patatesli Peynirli Sufle Tarifi

 

Patatesli Peynirli Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet patates
  • 100 gram kaşar peyniri
  • 2 yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon

    Patatesli Peynirli Sufle Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup, doğrayarak tuzlu suda haşlayalım. Patatesler haşlandıktan sonra bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine süt ve tereyağını ilave edelim.
  • Yumurta sarılarını ilave edelim.
  • Kaşar peyniri rendesi, kabartma tozu ve baharatlarını ekleyelim. Hepsini karıştırarak püre haline getirelim.
  • Yumurtanın beyazlarını bir fiske tuz ile köpürtene kadar çırpalım. Köpük halindeki yumurta beyazlarını da patatesli karışıma yedirelim. Sufle kabına pay edip 200 c° fırında. 20-25 dk pişirelim.
  • Sıcak sıcak servis edelim. Aynı sufle gibi bekledikçe kabarıklığı sönebiliyor, hemen tüketecek şekilde ayarlamanızda fayda var 🫶.

Soğanlı Çorba Tarifi

 

Soğanlı Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 orta boy soğan (180 gr)
  • 6-7 adet yeşil soğan (80 gr)
  • 10 diş sarımsak
  • 2 orta boy patates (300 gr)
  • 100 ml krema
  • 400 ml su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Soğanlı Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize yağımızı dökelim. Minik olacak şekilde doğradığımız soğanları tenceremize alıp 2 dakika kadar kavuralım.
  • Ardından sarımsağı koyalım ve karıştıralım. Patatesi de ekleyelim ve 1 dakika kadar sonra kremamızı ve suyumuzu döküp malzemelerimiz yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen çorbamızı blender ile iyice çekelim. Son olarak tereyağımızı, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırıp ocağı kapatalım (su miktarını zevkinize göre artırabilirsiniz)
  • Bir tavada yağla beraber minik olarak doğradığınız ekmekleri kızartarak çorbanın yanında servis edebilirsiniz (çok lezzetli oluyor lütfen deneyin)
  • Afiyet olsun

Buzlukta Çıtır Bohça Börek Tarifi

 

Buzlukta Çıtır Bohça Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Aralarına sürmek için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram kadar tereyağ
  • 1 kase beyaz peynir

    Buzlukta Çıtır Bohça Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su ve sütü yoğurma kabına alıp üzerine mayayı döküp karıştıralım maya erisin.
  • Diğer malzemeleri koyup yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Üzerini kapatıp hamur kabarıncaya kadar bekletelim.
  • Mayalanan hamurdan parçalar alıp 10 adet beze yapalım.
  • Tereyağını eritelim üzerine sıvı yağı dökelim.
  • Bezeyi tezgaha alıp un ilavesiyle açalım.Ne kadar büyük açılırsa o kadar iyi olur.
  • 1 ci açtığımız yufkaya 2 yemek kaşığı yağ döküp fırçayla her tarafını yağlayalım.
  • Bohça katlar gibi katlayıp her katlanan kısımlarıda yağlayalım bir kenara alalım.
  • 2 ci bezeyide aynı şekilde açıp yağlayalım üzerine. Peynir serpiştirelim.
  • Önceki bohça yapılan hamuru tam ortasına koyalım.
  • Yine her katladıgınız tarafı yaglayarak bohça gibi katlayalım.
  • 3 cü bezeyi de açıp yağlayıp önceki bohça hamuru tam ortaya koyup yine her katı yağlayarak kapatalım. Yani ilk bezeye peynir koymuyoruz ikinci hamura koyuyoruz.
  • Sonra 3 cü hamur boş.4 cü hamur tekrar peynir.5 ci hamur boş olacak.
  • Hamuru elimizle bastırarak inceltelim bir parmak kalınlığında olsun.
  • Hamurun üzerini streçleyip dondurucuda 2 saat kadar bekletelim yağ donmuş olsun.
  • Diğer 5 adet bezeyi de aynı şekilde yapalım.
  • Ben birini peynirli birini boş yaptım.
  • Dondurucudan çıkan hamuru pişirme kağıdı serili tepsiye koyalım.
  • Oda ısısına gelince elimizle hafif bastırarak bir cm kadar inceltelim.
  • Hamuru önce dörde bölelim sonra her kareyi köşelerden üçgen dilimlere ayıralım.
  • Tepsi mayası için iyice kabarıcaya kadar bekletelim.
  • Kabaran hamurumuzun üzerine yumurta sarısı sürelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
    Afiyet olsun.
    Not; Bu hamuru bohça kısmına getirdikten sonra eğer hemen pişirmeyecekseniz dondurucuya koyun dilediğiniz zaman çıkarıp üstte anlatıldığı gibi tepsiye alın oda ısısına gelince hafif bastırın üçgen dilimler halinde kesin kabarmasını bekleyin ve yumurta sarısı sürüp pişirin.
    Ramazan yaklaşırken hemde elinizin altında hazır böreğiniz olur.

Pırasalı Kömbe (El Açması Börek) Tarifi

 

Pırasalı Kömbe (El Açması Börek) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 3 su bardağı beyaz un
  • 2 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kase zeytinyağı (börek katları için)

İç harcı için;

  • 1 kg. pırasa
  • 1 büyük soğan
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Pırasalı Kömbe (El Açması Börek) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce hamuru hazırlayalım. Hamur makinesinde yada elde tam buğday ve beyaz unu, tuz ile karıştıralım.
  • 2 su bardağı suyu ekleyelim yumuşak bir hamur elde edelim. 15 dakika ağzı kapalı şekilde hamuru dinlendirin.
  • İç harcımız için bir büyük tavaya 2 kaşık yağı koyup, soğanı in e doğrayıp kavuralım. Salça ve baharatları ilave edin. Pırasalar ölünce iç harcımız hazır olacaktır.
  • Dinlenen hamuru 7 eşit parçaya ayırın. Hamurları tepsi büyüklüğünde açacağız, ince yufkalık şekilde olacak.
  • Tepsimizi yağlayalım. 2 kat hamur yufkamızı serelim aralarına bol zeytinyağı gezdirelim. Her iki katta bir iç harcımızı ekleyelim ve hamur üzerine yayalım.
  • En son 1 tane kalan hamurumuzu da incecik açıp tepsinizin üzerini kapatın. Üzerine bolca zeytinyağı döküp kare kare bıçakla kesin.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Sütlü Un Helvası Tarifi

 

Sütlü Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 25 gram tereyağı yada margarin
  • 7 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağından biraz fazla süt
  • 1 su bardağı şeker

İçine

  • Yarım su bardağı kadar çekilmiş ceviz (Arzunuza göre eklemeyebilirsiniz de)

    Sütlü Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağ uygun bir tencereye alınır.
  • Eriyince unu eklenir.
  • Kısık ateşten bir tık fazla ateşte yavaş yavaş kavrulur.
  • Bir yandan süt ve şeker ocağa alınır. Kaynama noktasına gelince altı kapatılır. Unumuz güzelce kavrulana kadar kenarda bekler.
  • Unumuzun rengi çok açık olmasın çokta yanacak şekilde fazlada kavurmayalım.
  • Sonrasında altını kapatalım biraz soğuklansın.
  • Sonra sütle şekeri yavaş yavaş ilave edelim.
  • Ocağın altını tekrar açalım bi yandan da karıştıralım. İstediğimiz kıvamı alınca altını kapatalım.
  • İçine ceviz ekleyip şekil verelim istediğimiz gibi süsleyelim.

Borcamda Patates Mantısı Tarifi

 

Borcamda Patates Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg patates

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 3-4 dal ince kıyılmış dereotu

    Borcamda Patates Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patateslerimizin kabuklarını soyalım ve ne çok kalın ne de çok ince olacak şekilde doğrayalım.
  • Ardından doğradığımız patatesleri uygun bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su dolduralım ve kaynamaya bırakalım. Patatesleri 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alarak suyunu süzebilirsiniz.
  • Sosu için uygun bir kap içerisinde yumurtaları, yoğurdu, sıvı yağı, unu, kabartma tozu, tuz, pul biber ve karabiberi güzelce karıştıralım.
  • Kullanacağımız borcama haşladığımız patatesleri eşit bir şekilde alalım.
  • Hazırladığımız sosu da patateslerimizin üzerine gezdirerek boşluk kalmayacak şekilde yayalım.
  • Yemeğimizi önceden ısıtılmış 180°C fırında alt üst fansız ayarda 25 dakika pişirelim.
  • Üzeri için ayrı bir kapta yoğurt ve sarımsağı güzelce çırpalım.
  • Diğer yandan küçük bir tavada zeytinyağına kırmızı toz biberi ekleyerek kızdıralım.
  • Servis etmeden önce patateslerin üzerine öncelikle hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu gezdirelim. Ardından yağda kızdırdığımız kırmızı biberi de gezdirip dereotu serperek servis edelim. Afiyet olsun!