4 Mayıs 2020 Pazartesi

Atlas Kuyruklu Yıldızı görüntülendi

Ursa Major Takım Yıldızı bölgesinde 29 Aralık 2019 tarihinde keşfedilen ve 'Atlas' adı verilen kuyruklu yıldız, Antalya Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde, T100 teleskobu ile görüntülendi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, Atlas Kuyruklu Yıldızı'nın Güneş'e doğru yaklaştığını ve parçalanmaya başladığını açıkladı.

29 Aralık 2019 tarihinde Ursa Major Takım Yıldızı bölgesinde keşfedilen ve 'Atlas' adı verilen kuyruklu yıldız, Antalya'da 2500 rakımda bulunan Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde görüntülendi. Atlas'a ait görüntüler, 27 Nisan'da T100 teleskobu ile elde edildi.

Parçalanmaya başladı

Gökbilimcilere göre, mayıs ayında dünyaya en yakın uzaklıktan geçecek olan Atlas Kuyruklu Yıldızı'nın, Güneş'in de parıltısını kuvvetlendirmesiyle birlikte Ay kadar parlak görülmesi bekleniyor. Atlas Kuyruklu Yıldızı'nın Güneş'e doğru yaklaştığı ve parçalanmaya başladığını açıklayan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, “Parçalanmasının esas nedeni, Güneş'in çekim kuvvetiyle veya yakınından geçtiği gezegenlerin kütle çekim kuvvetiyle parçalara ayrılması, bölünmesi. Daha önce de böyle olaylar oldu, biliyoruz. Bu normal bir şey, fakat nispeten Güneş'e yakın bir geçiş yapıyor" dedi.
Atlas Kuyruklu Yıldızı görüntülendi


Amatör gökbilimciler izleyebilir

Basit optik cihazlarla amatör gökbilimcilerin dahi, gökyüzündeki konumunu bulabilirse bunu izleyebileceğini belirten Prof. Dr. Özdemir, “Bu cismin şu andaki parlaklığı, insan gözüyle görülme sınırının biraz daha altında. İlginç bir kuyruklu yıldız olduğu için şu anda gökbilimi veya amatör gökbiliminde ilgi odağı. Biz de gözlemevinde görüntülerini aldık" dedi.

Dünya'ya çarpma olasılığı yok

Atlas'ın çekirdek çapının onlarca kilometre çapında, çok kütleli olmayan, küçük bir cisim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özdemir, "Yüksek hızlı oldukları için bir gezegen yüzeyine çarptıklarında büyük enerji bırakıyorlar. Basında buna dair de bazı yanıltıcı haberler çıktı. Dünya'ya çarpma olasılığı bulunmuyor. Oldukça uzaktan geçiyor. Tek ilginç tarafı nispeten parlak bir kuyruklu yıldız olması nedeniyle optik cihazlarla konumunu bilmek şartıyla amatör gökbilimciler de gökyüzünde takip edebilir" diye konuştu.Haziran sonuna kadar izlenebilir

Bu kuyruklu yıldızın Güneş sistemindeki başka bir gezegene çarpma ihtimali olmadığını da belirten Prof. Dr. Özdemir, “Yörüngesi hesaplandı. Gayet ayrıntılı şekilde çıkartıldı. Astronomlar, nereden geçeceğini gayet ayrıntılı bir şekilde çözdü. Herhangi bir gezegene çarpma olasılığı yok. Güneş etrafından dolanıp tekrar yörüngesinde devam edecek. Şu anda gökyüzünde konumu belli. Haziran ayı sonuna kadar izlenebilir" dedi.

Parlaklığı 9-10 kadir civarında
Kuyruklu yıldızın, astronomik terimle 9-10 kadir civarında parlaklığı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özdemir, şunları söyledi: "İnsan gözünün görme limitinin çok altında. Ama optik cihazlarla görülebilecek bir sınır bu. Güneş'e yaklaştıkça kuyruklu yıldızların kuyruğu oluşmaya başlar. Güneş'ten uzaklaştığında da aslında kuyruklu yıldız veya çekirdek kısmı yine var. Fakat kuyruk kısmı kaybolduğu ve nispeten de söndüğü için ilgisini kaybediyor. Profesyonel büyük teleskoplarla Güneş'ten uzaklaştığı ve kuyruğu zayıfladığında da yine gözlenebilir. Güneş sisteminin çok uzak köşelerinde de güçlü teleskoplarla bu tür cisimlerin çekirdek kısmını görebiliyoruz. Güneş'e yaklaştığı ve kuyruğu oluşmaya başladığında insanların ilgisi de haliyle daha fazla oluyor."

3 Mayıs 2020 Pazar

Boşnak Böreği(Çarşaf Böreği) Tarifi

Boşnak Böreği(Çarşaf Böreği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su
Ara katlara sürmek için;
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harcı için;
  • Yarım kilo peynir veya çökelek
  • Maydanoz(Veya istenilen herhangi bir iç kıymalı olabilir,ıspanaklı olabilir)
Üzerine sürmek için;
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Boşnak Böreği(Çarşaf Böreği) Tarifi Yapılışı

Göründüğü kadar zor olmayan el açması börek yapamayanların bile kolaylıkla yapabileceği bir lezzettir boşnak böreği ve mutlaka denenmesi gereken ağızdaki enfes tadıyla insanı mest eden bu lezzeti herkes tatmalı diye düşünüyorum ve tarife geçiyorum.
  1.  İlk olarak un, yumurta, tuzu yoğurma kabımıza alıp sert olmayan ama elede yapışmayacak kıvama gelen kadar su ilave edip hamurumuzu yoğuruyoruz.
  2. Suyumuzu temkinli ilave edelimki azar azar sonrasında çok cıvık olmasın yoğurdukça yoğurdukça azar azar ekleyelim.
  3.  Küçük bir tavada tereyağ ve sıvı yağı karıştırarak eritelim soğumaya bırakalım.
  4.  Hamurumuz dan mandalina büyüklüğünde bezeler alalım.
  5.  İlk bezemizi tabak büyüklüğünde elimizle açalım üzerine tereyağ sıvı yağ karışımı sürelim.
  6. Diğer bütün bezelere aynı işlemi uygulayalım ve 1 saat hatta vaktiniz varda daha fazla bir süre dinlenmeye bırakalım(hamur ne kadar çok dinlenirse açması o kadar kolay olur).
  7. Sonra büyük bir zeminde(ben büyük yer soframda yaptım) hamurumuzu elimizle yavaş yavaş çekiştirelim yırtılmalar olacaktır illaki endişelenmeye hiç gerek yok.
  8. Üzerine iç harcımızı fazla abartmadan serelim ve hamurumuzu rulo yapacak şekilde kenardan başlayıp kıvıralım.
  9.  En son olarak da bir yumurtayı bir kaşık sıvı yağımızı çırparak böreğimizin üzerine sürerek 200° derece fırında üzeri kızarıncaya denk pişirelim.
Deneyecek olan arkadaşlara şimdiden afiyet olsun 🤗.

Orjinal Kebapçı Acılı Ezme Tarifi

Orjinal Kebapçı Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 orta boy domates
  • 3 büyük boy kapya biber
  • 3 büyük boy yeşil biber
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber-domates salçası karışımı
  • 1 buçuk tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

Orjinal Kebapçı Acılı Ezme Tarifi Yapılışı

  1. Sebzeleri yıkayıp süzdürerek robota alıp ince bir şekilde çekiyoruz.
  2. Sulanacağı için kevgire alıp kaşık yardımıyla iyice bastırarak suyunun süzdüğünden emin oluyoruz.
  3. Bir kaba süzülen malzemeyi alıp zeytinyağ hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırıyoruz.
  4. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ gezdirerek servis ediyoruz. 🥗🍅🍋🌶.

Kıymalı Çökertme Kebabı Tarifi

Kıymalı Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 adet patates (ev halkına göre sayı değişebilir)
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
Üzeri İçin;
  • Sarımsaklı yoğurt

Kıymalı Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı

Merhaba arkadaşlar 🤗💕
Akşam için kolay ev halkının çok seveceği pratik bir tarif bırakıyorum ☺️👍👏👏
Kıymalı çökertme kebabı için;
  1. Bir tencereye sıvı yağı koyup küp küp, doğranmış soğanı, sarımsağı ekliyoruz.
  2. Kıymamızı ekleyip iyice kavuruyoruz.
  3. Daha sonra domates püresi, salça, tuz ve baharatları ekliyoruz.
  4. Bir su bardağı su ekleyip ocağın altını kısarak iyice pişmesini sağlıyoruz.
  5. Diğer yanda patateslerimizi ince ince doğrayıp nişastasının gitmesi için yıkayıp kuruladıktan sonra patatesleri kızartıyoruz.
  6. Servis tabağına alarak sarımsaklı yoğurt döküp kıymasını da üzerine koyduktan sonra servis ediyoruz.
    Deneyeceklere şimdiden Afiyet olsun. 👌🏼😋

Sütlü Havuçlu Aşçı Çorbası (Vitaminli Çok Lezzetli) Tarifi

Sütlü Havuçlu Aşçı Çorbası (Vitaminli Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet büyük havuç
  • 3 su bardağı süt
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 8-9 dal maydanoz
  • 6-7 dal dereotu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz (damak tadınıza göre)

Sütlü Havuçlu Aşçı Çorbası (Vitaminli Çok Lezzetli) Tarifi Yapılışı

Merhaba, bugün sizlere bir havuç çorbası tarifi daha vermek üzere karşınızdayım. Restoranlarda aşçıların özel müşterileri için yaptığı bir çorba. Havuç çok faydalı bir sebze. Çorbalarada çok yakışıyor. Buyrun tarifime;
  1. Tencereye yağları ekleyip unu ilave ederek 2-3 dakika kavuralım.
  2. Havuçları ekleyip kavurmaya devam edelim.
  3. Tavuk suyunu ve sütü ekleyelim. (tavuk suyu tuzsuz olmalı) bir yandan karıştıralım hem kesilmesin hem topaklanmasın kaynayınca kısık ateşte 10 dakika pişirelim. Elinizde varsa didiklenmiş tavuk ekleyebilirsiniz.
  4. Tuzunu, karabiberinive ince kıyılmış maydanozu ve dereotunu ekleyip ocağı kapatalım. servise hazır, afiyet olsun.

Bülbül Yuvası Baklava (Kıyırsevenler) Tarifi

Bülbül Yuvası Baklava (Kıyırsevenler) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı tereyağı (erimiş)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı sut
  • Aldığı kadar un
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu
İçi için:
  • Ceviz
Açmak için:
  • 1 tas un
  • 2 tas nişasta
Üzeri için:
  • 50 gram tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Bülbül Yuvası Baklava (Kıyırsevenler) Tarifi Yapılışı

  1. Hamurumuzu güzelce yoğuruyoruz unu kontrollü ekliyoruz ki hamurumuz yumuşak olacak 2 saat dinlendirilecek sonra 15 beze yapıyoruz
  2. Bezelerin üzerini kapatıp tek tek açıyoruz sonrasında şeklini dilediğiniz gibi verebilirsiniz biz 8 eşit parçaya bölüp bülbül yuvası şeklinde yaptık sonra üzerine tereyağı ve sıvı yağ karışımını eritip sıcakken döküp pişiriyoruz
  3. Tatlımız soğuk olacak şerbet ılık olmalı kıyır kıyır tatlımız hazır yapacaklara afiyet olsun.

Pastane Poğaçası Tarifi

Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yaş maya
  • 3 yumurta
  • 600 gram margarin (2 buçuk paket oluyo)
  • Yarım bardaktan biraz fazla su

Pastane Poğaçası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tuz, su, şeker ,maya ,yumurta ,margarin eklenir bir güzel karıştırılır.
  2. Sonra un eklenir ( çok sert hamur olmasın )
  3. Hamuru yoğurduktan sonra üstüne bez konur tek başına (15 dakika mayalanır. )kesip mayalandırın (15 dakika) sonrada tepside mayalandırılır.
  4. Sonra şekil verip üstüne yumurta sarısı sürüp çatalın ucuyla şekil verip önceden ısıttığımız 180 derece fırında pişirilir.

Patatesli Rulo Börek Tarifi

Patatesli Rulo Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı un
İç harcı için:
  • 4 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
Üzeri için:
  • 1 adet yumurta
  • Susam
  • Çörek otu (isteğe bağlı)

Patatesli Rulo Börek Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın.
  2. Rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra patatesleri ilave edin ve nane, tuz, kırmızı toz biberi de ekleyerek kavurun.
  3. İç harcını soğumaya bırakın.
  4. Sıvı yağ, sirke, un ve tuzu iyice çırparak boza kıvamında sos hazırlayın.
  5. Yufkalardan bir tanesini serin ve yarısının üzerine hazırladığınız sostan 3-4 yemek kaşığı dökerek fırça ile yayın.
  6. Yufkanın diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatın ve üzerini tekrar sos ile ıslatın. Yapım aşamasında sirke kokusu beni endişelendirmişti ama piştikten sonra çıtır çıtır nefis bir börek oldu. ).
  7. 2 katlı yufkanızı pizza dilimi şeklinde 6 parça kesiyorsunuz ve üçgenlerin kalın kısımlarına iç harcından koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyorsunuz.
  8. Tüm malzemeleri aynı şekilde yaptıktan sonra fırın tepsisine dizin üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serperek 180 derece önceden ısıttığınız fırında börekler kızarana kadar pişiriyorsunuz.
  9. Çıtır çıtır patatesli rulo böreğiniz servise hazır. Deneyenlere afiyet olsun.

Elmalı Kek Tart Tarifi

Elmalı Kek Tart Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1, 5 bardak şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 bardak un
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz.
  • 3 elma

Elmalı Kek Tart Tarifi Yapılışı

  1. 3 yumurta ve 1, 5 bardak şekeri 5, 6 dakika mikserle çırpalım.
  2. Sonra içine bir su bardağı süt bir su bardağı sıvı yağ ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
  3. Sonra içine 1 paket şekerli vanilin bir paket kabartma tozu ilave edelim.
  4. Bunları da çırptıktan sonra en son üç bardak un ekleyip 1-2 dakika çırpalım.
  5. En son 1 su bardağı dövülmüş ceviz ekleyip yağlanmış tepsiye dökelim.
  6. Üç elmayı ince ince doğrayıp kekin üstüne hafifçe batırıyoruz.
  7. Üzerine biraz tarçın ve şeker serpip 180 derecede 45 dakika pişirelim.
  8. Çıkınca pudra şekeri de serpebilirsiniz. Afiyet olsun 😋.

Ödem Atıcı Tarif Tarifi

Ödem Atıcı Tarif Tarifi İçin Malzemeler

  • Maydonoz
  • Ispanak
  • 1/2 (yarım) yeşil elma
  • 1 tatlı kaşığı chia tohumu
  • 1,5 su bardağı su veya süt

Ödem Atıcı Tarif Tarifi Yapılışı

  1. Blander ya da meyve kıyıcı yardımıyla hepsini bir güzel eziyoruz mama gibi olana kadar.
  2. En son suyumuzu koyuyoruz.
  3. Tercihler şöyle; süt ile “ana” öğün. Su ile “ara öğün”.

Baklava (Böylesini Görmediniz) Tarifi

Baklava (Böylesini Görmediniz) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket baklavalık yufka
  • 200 gram kadar çekilmiş ceviz
  • 300 gram kadar tereyağı
Şerbeti için:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 5-6 damla limon suyu

Baklava (Böylesini Görmediniz) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle şerbetimizi hazırlayıp sogutalım. Tatlı sıcak şerbet ılık olacak.
  2. Yufkaların her katını üst üste yağılıyoruz(yaklaşık 20 kadar yaprak) eşit kare şeklinde kesiyoruz.
  3. Her kareye birer çay kaşığı ceviz koyup uçlarını ortada birleştiriyoruz. Üzerini bolca tereyağıyla yağlıyoruz.
  4. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Siz kendi fırınınıza göre ayarlayın.
  5. Üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcağı çıkınca şerbeti dökün. Afiyetler olsun.

Ispanaklı Börek (İçi Yumuşacık Dışı Çıtır) Tarifi

Ispanaklı Börek (İçi Yumuşacık Dışı Çıtır) Tarifi İçin Malzemeler

Börek için
  • 5 adet yufka
İç harcı için
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 500-700 gram ıspanak
  • 200 gram lor peynir
  • Peynir tuzsuz ise bir miktar tuz
Sosu için
  • 2 su bardağı süt
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

Ispanaklı Börek (İçi Yumuşacık Dışı Çıtır) Tarifi Yapılışı

  1. İç harç.Bir tencerede soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur kavrulan soğanlara doğranan ıspanaklar ilave edilir suyunu çekene kadar kavrulur kavrulan ıspanaklar soğuduğunda lor peyniri ve tuz ilave edilir.
  2. Diğer yanda sosu için gerekli tüm malzemeler bir kap içinde karıştırılır.
  3. Dikdörtgen borcama veya dilediğiniz tepsiyi yağlayıp en alt kata yufka serilir ve üzerine bir kaşık yardımıyla sostan gezdirilir etrafına yayılır.
  4. Diğer katına 1, 5 yufka parçalanarak sosladığımız kata konulur ve tekrar her tarafına sos gelecek şekilde soslanır.
  5. Daha sonra iç harcı iki ye bölüp yarısını birinci kata koyup diğer kat için 1, 5 yufkayı daha üzerine koyup soslanır.
  6. Ve kalan iç harç ilave edilir en üste kalan 1 yufka serilir ve yanlardaki yufka içe katlanır ve kalan sosumuzu böreğimizin en üstüne döküp yaydıktan sonra önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında 25-30 dk kontrollü bir şekilde üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 🌿. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Lazanya Tarifi

Lazanya Tarifi İçin Malzemeler

Beşamel sos için;
  • 1 litre süt
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Biraz tuz biraz karabiber
Kıymalı harcı için:
  • 200 gram kadar kıyma
  • 1 soğan
  • Yarım çorba kaşığı salça
  • 2 domates rendesi
  • Yağ
  • Tuz
  • Kekik kimyon karabiber
  • İsteğe bağlı maydanoz kırmızı biber yeşil biber de eklenebilir.
Üzeri için;
  • 300 gram kadar kaşar peyniri rendesi

Lazanya Tarifi Yapılışı

Lazanya makarnanın en güzel hali diye düşünüyorum. Bu sıralar pahalı olsa da eşim çok sevdiği için aktüel indirimlerden stok yapıyorum, karantinada elimin altında oluyor. Öncelikle lazanyada kullanacağın kıymalı harcım önceden hazır olur. O yüzden benim için çok pratik bir yemek.
  1. Öncelikle soğanı doğrayıp sıvı yağda kıyma ile arada karıştırarak kavuruyoruz.
  2. Biraz kavurduktan sonra salçayı ekleyip karıştırıyoruz.
  3. Suyunu çektikten sonra domates rendesini ekleyip pişmesini bekliyoruz. Pişince baharatları ve tuzu ekleyip altını kapatabiliriz.
  4. Daha sonra 1litre süt ve unu iyice çırpıyoruz. Ocağa alıyoruz.
  5. Kaynamakta olan süt ve una tereyağ tuz ve karabiberi ekliyoruz, kıvam alınca altını kapatıyoruz.
  6. Büyük kare borcamın dibine biraz beşamel sos döküp yayıyoruz.
  7. Sonrasında tek sıra halinde lazanya yapraklarını sıralıyoruz, lazanya yapraklarının haşlanmayanlarından aldığınızda emin olun, üzerinde yazar.
  8. Üzerine tekrar beşamel sos döküp yayıyoruz ve üzerine kıymalı harçtan gezdiriyoruz.
  9. Sonra üstüne tekrar lazanya yaprağı beşamel sos ve kıymalı harç ekleyerek devam ediyoruz. 4 yanda maksimum 5kat uygundur.
  10. Son lazanya yapraklarını sıraladıktan sonra üzerine beşamel sos gezdirip rendelenmiş kaşarı üzerine serpiyoruz.
  11. Daha sonra fırını 200 dereceye alıp ısınmaya bırakıyoruz.
  12. Lazanyanın fırına girmeden en az 15dakika dışarda beklemesi lazanya yapraklarının yumuşaması için önemli. Fırın ısınıp 15dakika geçtikten sonra fırınınıza göre üzeri kızarana kadar 10-15dakika arası pişirebilirsiniz. Afiyetle.