4 Ekim 2020 Pazar

Perde Pilavı (Porsiyonluk) Tarifi

 

Perde Pilavı (Porsiyonluk) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 fincan sıvı yağ (türk kahvesi fincanı)
  • 1 fincan yoğurt
  • 1 fincan su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3, 5 su bardağı)

Pilavı için;

  • 2 tane tavuk budu
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 yemek kaşığı kabuksuz badem
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 4 yemek kaşığı antep fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü

Üzeri için;

  • Kabuksuz badem(bir gece önceden suda bekletilirse kabuğu çok kolay çıkıyor)

Perde Pilavı (Porsiyonluk) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavuk butlarını tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su doldurup haşlamaya bırakıyoruz.
  2. Haşlanan butlar soğuyunca güzelce didikliyoruz.
  3. Pilav için bir tencerenin içerisine zeytinyağımızı alıp üzerine çam fıstığı, antep fıstığı, badem ve kuş üzümlerini atıp kavuruyoruz.
  4. Daha sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri de ekleyip 5 dakika daha kavurup üzerine 4 su bardağı haşlanan tavuğun suyundan ekliyoruz.
  5. Tuzunu ve şekerini ekleyip pilavı pişmeye bırakıyoruz.
  6. Pişen pilava didiklediğimiz tavukları, tarçını ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırıp soğuması için bir kenara alıyoruz.
  7. Hamur için kabımıza bütün malzemeleri alıp güzelce yoğuruyoruz. Üzerine aldığı kadar un ekleyip (3-3, 5 su bardağı) kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. 10 – 15 dk hamurumuzu dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamurumuzu 6 bezeye ayırıyoruz.
  8. Diğer tarafta porsiyonluk güveçlerimizi tereyağıyla yağlayıp, üzerine bademlerimizi çiçek şeklinde diziyoruz.
  9. Sıra geldi hamurlarımızı açmaya.  oklava veya merdane yardımı ile yemek tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açıyoruz. Fırın kabının açtığımız hamuru güzelce yerleştiriyoruz.
  10. Hamurun içerisine soğuyan pilavdan koyup kenarlardan sarkan parçaları pilavın üzerine kapatıp elimiz ile hafif bastırıyoruz.
  11. Bütün bezeleri bu şekilde yaptıktan sonra 200 derece fırında hamurlar kızarana kadar 40 dakika kadar pişiriyoruz.
  12. Fırından çıkardığımız perde pilavımızı ters çevirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.


Biberli Ekmek Tarifi

 

Biberli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • Yarım paket maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçi İçin

  • Yarım kilo çökelek
  • 1 yemek kasığı biber salçası
  • 1 tatlı kasığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Biberli Ekmek Tarifi Yapılışı

  1. Un, su, tuz ve mayayı bir kaba koyup iyice yoğuralım ve mayalanmaya bırakalım.
  2. İç harcı için bütün doğranacak malzemeleri ince ince doğrayalım bir kaba koyalım.
  3. Sonra diğer malzemeleride ekleyip karıştıralım mayalanan hamuru bezelere ayırıp tabak genişliğinde açalım.
  4. İç harcımızdan koyup hamura yayalım.
  5. Tepsimiz kaç tane alırsa tepsiye dizip 180 derecelik fırında her bir tepsiyi 15-20 dakika pişirelim.

Patates Çorbası Tarifi

 

Patates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı un (tepeleme )
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 2 yemek kaşığı sana yağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı sana yağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Patates Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Öncellikle patateslerimizin kabuklarını soyuyoruz ve patateslerimizi parçalara ayırıyoruz.
  2. Daha sonra soğan ve sarımsağımızın kabuklarını da soyuyoruz .
  3. Tencereye sıvı yağı ve sana yağını ekliyoruz.
  4. Sana yağı eridikten sonra soğan ve sarımsağımızı küçük küçük doğrayıp tenceremize ekliyoruz.
  5. Soğan ve sarımsaklarımızı tencerede 5 dakika kavuruyoruz.
  6. Kavrulduktan sonra tavuk bulyonumuzu ekliyor karıştırıyoruz .
  7. Ardından unumuzu ekliyoruz ,unumuzu da kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  8. Daha sonra patateslerimizi ekliyoruz ve üstüne 4 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı süt ilave ediyor ve bir çay kaşığı da karabiber ilave ediyoruz.
  9. Orta ateşte 25- 30 dakika patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  10. Piştikten sonra altını kapatıyoruz .
  11. Ardından blender yardımıyla patateslerimizi eziyoruz patateslerimiz iyice ezildikten sonra üzeri için sosumuzu hazırlıyoruz.
  12. Tavamıza sıvı yağı ve sana yağını alıp kavuruyoruz.
  13. Daha sonra pul biberimizi ekliyoruz, 2- 3 dakika kavurduktan sonra ocağımızın altını kapatıyoruz.
  14. Çorbamızı servis etmek için tabağa koyalım ardından üzeri için sosumuz dan gezdirelim ve çorbamız hazır afiyet olsun 😊.

Lahana Dolması Tarifi

 

Lahana Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 2 adet orta boy soğan
  • 300 gram kıyma
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1.5 su bardağı kırık buğday
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 kaşık salça
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz

Lahana Dolması Tarifi Yapılışı


  1. Lahana dolması için ilk olarak lahana yapraklarından ayırılır.
  2. Ardından büyük bir tencere de su kaynatılır.
  3. Lahana sirkeli su ile yıkanır.
  4. Daha sonra lahana yaprakları kaynar suda haşlanır.
  5. Haşlanmış yapraklar geniş bir süzgece konur.
  6. Diğer tarafta lahana dolması için iç malzeme hazırlanır.
  7. Soğan küp küp doğranır.
  8. Kıyma ve diğer malzemeler eklenir.
  9. Maydanoz ve dereotu ince ince doğranır.
  10. Salça ve baharat ekledikten sonra en son tuz katılır.
  11. Dolma içi malzemesi bir güzel karıştırılır.
  12. Haşlanan yapraklara iç malzemesinden konup ince ince sarılır.
  13. Geniş bir tencereye sırası halinde dizilir.
  14. Üzerine bir tabak konur.
  15. Üzerini geçecek kadar su eklenir.
  16. Sebze yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet bal şeker olsun. 

Çökertme Kebabı Tarifi

 

Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg kuşbaşı eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz karabiber kekik pul biber
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 4 adet patates
  • Sosu için,
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 fincan sıvı yağ
  • Pul biber

Patatesleri Kızartmak İçin

  • Sıvı yağ

Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı

  1. Kuşbaşı etler tavada suyunu çekene kadar pişirilir.
  2. Üzerine sıvı yağ konulup, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek kavurmaya devam edilir.
  3. Daha sonra üzerine baharatlar eklenerek pişirilir.
  4. Patatesler yıkanıp soyulur.
  5. Kürdandan biraz kalın olacak şekilde doğranıp kızgın yağda kızartılır.
  6. Sos tavasına sıvı yağ ve pulbiber konulup kızdırılır.
  7. Servis tabağına önce patatesler dizilir.
  8. Patateslerin üzerine, servis tabağının ortasına gelmeyecek şekilde sarımsaklı yoğurt dökülür.
  9. Yoğurdun üzerine pulbiberli yağlı sos serpilir.
  10. Tabağın ortasına da kebap konulup servis edilir.

Afiyet olsun.

İslim Kebabı Tarifi

 

İslim Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet biber
  • 1 adet domates

Kızartmak İçin

  • Sıvı yağ

Köftesi İçin

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber, kimyon

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

İslim Kebabı Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanlar alacalı olarak soyulup uzunlamasına ince olarak kesilir.
  2. Kızgın yağda arkalı önlü kızartılarak fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine konulur.
  3. Köfte için derin bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, galeta unu, yumurta, maydanoz ve baharatlar konulup iyice özleşene kadar yoğrulur.
  4. Hazırlanan köfteler tavada az yağda arkalı önlü kızartılır.
  5. Domates ve biberler yuvarlak olarak doğranır.
  6. Patlıcanlar, ikişer olarak artı şeklinde dizilip ortasına iki adet köfte konulup bohça gibi köftenin üzerine kapatılır.
  7. En üstüne dilimlenmiş bir domates ve biber konulup ortasına kürdan batırılarak tutturulur.
  8. Hepsi bu şekilde hazırlanarak fırın tepsisine dizilir.
  9. Üzerine sıcak suda eritilen salça dökülüp, 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.

Afiyet olsun.

El Açması Tadında Yufka Böreği Tarifi

 

El Açması Tadında Yufka Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ̆
  • 1 çay bardağı süt
  • Çörekotu
  • Susam
  • Haşhaş

İç Harcı İçin

  • 2 adet haşlanmış büyük patates
  • Tuz
  • 3 adet yeşil soğan
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 kase lor peynir

El Açması Tadında Yufka Böreği Tarifi Yapılışı

  1. Patatesi haşladım ezdim tuzladım. İsterseniz baharatta ilave edebilirsiniz ben eklemedim.
  2. Soğan ve maydanozu doğradım ayrı bir kaba aldım üzerine peynir, tuz ve karabiber ekledim karıştırdım.
  3. Süt ve sıvı yağı derin bir kaseye aldım karıştırdım, yufkayı ikiye böldüm, her birinin üzerine süt ve sıvı yağ karışımı sürdüm.
  4. Yufkalara peynir ya da patatesli harçtan ilave ederek tepsinin eni kadar yanlardan katladım rulo haline getirdim.
  5. Yağlı kağıt serili tepsime dizdim bütün malzemeler bitene kadar yaptım.
  6. Üzerlerine kalan süt ve yağ karışımını sürdüm (Yetmezse ilave yapabilirsiniz)
  7. En üste susam, çörekotu ve haşhaş serptim.
  8. 220 derecede kızarana kadar pişirdim. Benim fırınımda yaklaşık 25 dakika sürdü.

Atom Kurabiye Tarifi

 

Atom Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (Yaklaşık 3, 5-4 su bardağı)

İç Malzemeleri

  • 5 adet kuru kayısı
  • 5 adet kuru incir
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı kırılmış ceviz

Atom Kurabiye Tarifi Yapılışı


  1. Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediniz.
  2. Limon sıkacağının tersini çevirip içini yağlayın üstüne streç film koyun.
  3. Bir parça hamurdan alıp limon sıkacağının üstüne koyun resimdeki gibi içini doldurun ve kapatın.
  4. 175 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun :)

Tırtıl Kurabiye Tarifi

 

Tırtıl Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin yada tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (1 parmak eksik)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Kakaolu İçin

  • 1 yemek kaşığı kakao

Tırtıl Kurabiye Tarifi Yapılışı


  1. Tüm malzemeleri karıştırın yumuşak bir hamur elde edin.
  2. Hamurun yarısını başka bir kaba alıp kakao ekleyin.
  3. Şekil verilen hamurları yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizin.
  4. 175 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun :)

Fincan Tatlısı Sütlü Muhallebi Tavuk Göğsü Tarifi

 

Fincan Tatlısı Sütlü Muhallebi Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt (5 su bardağı)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket vanilya

Fincan Tatlısı Sütlü Muhallebi Tavuk Göğsü Tarifi Yapılışı

  1. Margarin ve vanilya hariç tüm malzemelerimizi tencereye alıp koyuşana kadar karıştırıyoruz.
  2. Koyulaştıktan sonra üstüne margarini ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
  3. Kaynamaya başladığında ocaktan alıp vanilyayı ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
  4. Muhallebimizin fincandan kolayca çıkması için fincanımızı ıslatıyoruz.
  5. Daha sonra üstüne kepçe yardımıyla muhallebimizi döküyoruz.
  6. İsteğe göre muhallebiyi kaseye de doldurabiliriz.
  7. İlk sıcaklığı gittikten sonra bozdolabına koyuyoruz ve 2 saat kadar bekletiyoruz.
  8. Ardından tatlımızı fincandan çıkarıp servise hazır hale getiriyoruz.

Evde Döner Tarifi

 

Evde Döner Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğanın suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızıbiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Kuru nane

Servis İçin

  • 3 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Maydanoz
  • 2 adet domates
  • Kornişon turşu

Evde Döner Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak kıyma bir yoğurma kabına alınır. Üzerine rendelenmiş olduğunu soğanın suyu sıkılır, 2 diş sarımsak rendelenir, tuz karabiber, kimyon, kekik, toz kırmızı biber atılıp güzelce yoğurulur.
  2. Daha sonra yoğurmuş olduğumuz kıyma bir streç film üzerine alarak silindir şekli verilir ve sıkı bir şekilde sarılarak kenarlarından buzdan kaldırdı.
  3. Buzlukta en az 4-5 saat dondurulur (Bir gün önceden yapılırsa daha iyi olur)
  4. Servis için gerekli olan patatesler kızartmalık şekilde doğuralım kızartılır.
  5. Soğanlar piyazlık doğranır, maydanozlar temizlenir.
  6. Kornişon turşular ince ince doğranır ve yine aynı şekilde domateslerde doğranıp servis için hazır hale getirilir.
  7. Daha sonra dolapta dondurmuş olduğumuz dönerim iz alınır ve keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kesilir ve teflon tavada güzelce arkalı önlü kızartılarak pişirilir.
  8. Not: Biraz buzlu oluyor pişirmeye başladığımızda iyice piştikten sonra çevirdiğimiz zaman dağılma olmuyor teflon tava ya çok az yağ damlatabilir siniz zaten etin kendi yağı çıkıyor yağ olmasa da olur.

Çocuklar İçin Sebze Çorbası +1 Yaş Tarifi

 

Çocuklar İçin Sebze Çorbası +1 Yaş Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük soğan
  • 2 küçük patates
  • Çeyrek kapya biber
  • 1 küçük havuç
  • Kırık pirinç (İsterseniz bulgur, pirinç, şehriye de kullanabilirsiniz )
  • Sıcak su
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber (Opsiyonel)

Çocuklar İçin Sebze Çorbası +1 Yaş Tarifi Yapılışı

  1. Soğanı doğrayıp yağda kavurmaya atalım.
  2. Ardından havucu yuvarlak doğrayıp soğanlara ekleyelim.
  3. Birlikte biraz öldürdükten sonra kapya biberi ve patatesleri de küçük doğrayıp ekleyelim.
  4. Biraz daha kavuralım ve göz kararı sıcak suyumuzu ekleyelim. Tuzu ve karabiberi ekleyelim.
  5. Ne kadar katmak isterseniz o kadar pirinç yada türevini yıkayıp tencereye ekleyelim.
  6. Sebzeler yumuşayıp pirinçler pişene kadar pişirelim.
  7. Sonrasında isterseniz blendırdan geçirip püre şeklinde, isterseniz de olduğu gibi servis edelim.

Afiyet olsun 🥰

Güveçte Palamut Tarifi

 

Güveçte Palamut Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane orta boy palamut (600 gr)
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 6-7 adet sivri biber
  • 2 tane kapya biber
  • 3 tane iri domates
  • 5 diş sarımsak
  • Dere otu, maydanoz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ, sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

Üzeri İçin

  • Bir kase kaşar rendesi

Güveçte Palamut Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce balığın içini temizleyip yıkıyoruz. Sonra kılçıklarını temizleyerek iri küpler halinde doğuyoruz.
  2. Daha sonra tavamızın içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup ocağa alıyoruz.
  3. Soğanları yarım piyaz doğrayıp ekliyoruz. Kırmızı ve yeşil biberleri kısa şeritler halinde kesip ekliyoruz.
  4. Doğranmış sarımsağı ve rendelediğimiz domatesleri ekleyip beş dakika biraz suyunu çektiriyoruz.
  5. Kılçıklarını ayıklayıp doğradığımız palamutları ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Tuzu ve baharatlarını istediğimiz miktarda ekleyebiliriz. Baharat bu yemeğe çok yakışıyor.
  7. 5 dakika daha pişirip ocaktan almaya yakın sirke ve tereyağını ekleyip bir dakika daha pişirip ocağın altını kapatıyoruz.
  8. Güveç kapılarımıza yemeğimizi pay edip üzerine doğranmış yeşillikler ve en üste rendelenmiş kaşarı ekleyip kaşar eriyene kadar fırında pişiriyoruz.

Not: Bu ölçülerden 4 güveç çıkıyor. Benim gibi balıkla arası olamayanlar için harika bir tarif. Çok lezzetli ve o balığın kokusunu hissedemediğiz bir yemek.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.