20 Ekim 2020 Salı

Beşamel Soslu Patates Musakka Tarifi

 

Beşamel Soslu Patates Musakka Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 -2 kilo patates ( tepsimizin büyüklüğüne göre)

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz, karabiber

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri ( bir büyük kase)

Beşamel Soslu Patates Musakka Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri yuvarlak halka şeklinde doğruyoruz, kızartıyoruz, iç harcı için; tavaya yağımızı koyup ısıtıyoruz.
  2. Soğanları küp küp doğruyoruz tavaya alıp karıştırıyoruz.
  3. Kıymayı ilave edip tekrar karıştırıyoruz, salçasını domatesini biberini ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
  4. Baharatlarını ekleyip ocaktan alıyoruz, tepsiye patateslerin yarısını yerleştiriyoruz.
  5. Üzerine kıymalı harcı ilave edip üzerine tekrar patates yerleştiriyoruz,
  6. Beşamel sos için; tereyağını eritip unu ilave edip karıştırıyoruz.
  7. 2-3 dk kavurup sütünü ilave ediyoruz tekrar karıştırıyoruz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
  8. Yoğunlaşınca ocaktan alıyoruz, patateslerin üzerine döküyoruz.
  9. En üstüne rendelenmiş kaşar peyniri koyuyoruz 200 derece fırında kızarana kadar, afiyet olsun ✨.

19 Ekim 2020 Pazartesi

Ev Yapımı Pide Tarifi

 

Ev Yapımı Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • Aldığı kadar un
  • 1 küçük paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Patatesli iç harç için;

  • 4 adet haşlanmış patates
  • 2 adet soğan
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, pulbiber, kırmızı toz biber
  • Kuru nane, karabiber

Sucuklu iç harç için;

  • 10-15 dilim sucuk
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Kenarları için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt

Ev Yapımı Pide Tarifi Yapılışı

  1. Hamuru için suyu, tuzu ve mayayı bir kaba alalım. Azar azar un ekleyelim ve yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  2. Hamuru toplamak için 2 yemek kaşığı zeytinyağını döküp güzelce toparlayalım ve en az bir saat dinlenmesi için üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
  3. Patatesli harç için patatesleri haşlayalım. Haşlandıktan sonra iyice ezelim.
  4. Soğanları küçük küçük doğrayıp sıvı yağda pişine kadar soteleyelim.
  5. Piştikten sonra baharatlarını ekleyip ocaktan alıp haşladığımız patateslere ilave edelim. Karıştırıp soğuması için kenara alalım.
  6. Sucuklu harç için biberleri ve sucukları ince ince doğrayalım. Rendelenmiş kaşarları da ekleyip kenara alalım.
  7. Mayalanan hamuru 7-8 bezeye eşit şekilde ayıralım. Bezelerden bir tanesini alıp diğerlerinin üstünü örtelim. Tezgahın üstüne un serpip bezeleri merdaneyle uzunlamasına olacak şekilde açalım.
  8. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıp patatesli harçtan üzerine iyice yayalım. Kenarlarını içe doğru kıvırıp uç kısımlarını birleştirelim.
  9. Diğer kalan bezeleri de aynı şekilde yapıp sucuklu harçtan da koyup tepsiye dizelim. (ben büyük boy fırın tepsisine 3 er adet olacak şekilde dizdim).
  10. Kenarlarına, yoğurt yumurta sarısını karıştırıp sürelim. 180 derecede 25 dakika pişirelim.

Not: ben pidelerin iç harcını hazırlarken evde olan malzemeleri değerlendirdim, siz dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Dileyen peynirli, ıspanaklı, kıymalı da yapabilir. Patatesli pideleri fırından çıkardıktan sonra üzerine birer adet yumurta kırıp tekrardan 2-3 kadar fırına sürdüm. Deneyeceklere afiyet olsun.

Harem Güveci Tarifi

 

Harem Güveci Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 domates
  • 3 sivri biber
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı su
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Tereyağı
  • Kaşar peyniri

Harem Güveci Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tereyağımızı eritip 1 su bardağı arpa şehriyemizi rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  2. Daha sonra 2 su bardağı su ve tuz ekleyip suyunu çekene kadar pişirip demlenmeye bırakıyoruz dana eti kullanacaksak etimizi önceden haşlıyoruz.
  3. Daha sonra bir tavaya yağ bırakıp yemeklik doğranmış soğanlarımızı ekleyip kavuruyoruz biber domates sarımsak ekleyip kavuruyoruz.
  4. Daha sonra etimizi baharatlarımızı tuzumuzu 1 çay bardağı suyumuzu ekleyip pişiriyoruz.
  5. Daha sonra et karışımına arpa şehriyemizi katıp karıştırıp güveç kaplarımıza bölüştürüyoruz.
  6. Sonra isteyenler üzerine beşemal sos ve kaşar bırakıp kaşar eriyene kadar fırına atıyoruz biz çok sevmediğimiz beşamel sos üzerine sadece kaşar bıraktık.

Afiyet olsun ❣️❣️

Kabak Reçeli Tarifi

 

Kabak Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 kilo şeker
  • 5 bardak su
  • 2 su bardağı kireç
  • Su (kabağı kirece yatırmak için)

Kabak Reçeli Tarifi Yapılışı

Selamün aleyküm.

  1. Kabaklarımızı temizleyip dikizliyoruz.
  2. Bir kaba alıp üzerine kireç ekliyoruz ve kabakların üzerini geçecek şekilde su ekliyoruz.
  3. 1 gece bekletiyoruz. Ben 3 saat bekletebildim. 1 gece beklemesi daha çıtır olmasını sağlar.
  4. Kireçli suyu döküp 3- 4 defa yıkıyoruz.
  5. Diğer yandan tencereye şekeri ekliyoruz ve karamel kıvama gelene kadar eritiyoruz.
  6. Üzerine 5 bardak suyu ekliyoruz.
  7. Başta sertleşip donuyor panik olmayalım tekrardan eriyor.
  8. Bütün şeker eriyince yıkadığımız kabağı ekliyoruz ve 3 saat civarında kaynatıyoruz. Afiyet olsun.

Tavada Sarıkanat Balığı Tarifi

 

Tavada Sarıkanat Balığı Tarifi İçin Malzemeler

  • Sarıkanat balığı (1 kg )

Üzeri için:

  • Mısır unu (yeteri kadar)
  • Tuz

Kızartmak için:

  • Bol sıvı yağ

Tavada Sarıkanat Balığı Tarifi Yapılışı

  1. Balığı temizleyip güzelce yıkayıp fazla suyu aksın diye süzgece alıyoruz.
  2. Mısır unu ve tuzu karıştırıp bir kaba alıp balıkları teker teker arkalı önlü una buluyoruz.
  3. Bir tavaya sıvı yağ alıp balıkları yağa diziyoruz.
  4. İki tarafı da kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Yanında güzel bir salata ile servis ediyoruz.
  6. Denemenizi tavsiye ederim oldukça lezzetli bir balık. Şimdiden afiyet olsun 🙂.

Süt Arttıran Lohusa Kuymağı Tarifi

 

Süt Arttıran Lohusa Kuymağı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı tepeleme un
  • 4 su bardağı su
  • 9 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
  • İsteğe göre ceviz, fındık, badem veya tarçın

Süt Arttıran Lohusa Kuymağı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle unu tavaya alıyoruz, kızgın ateşte yakmadan pembeleşinceye kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
  2. Kavrulan unu bir tabağa alıyoruz yaklaşık 10 dakika kadar soğumasını bekliyoruz.
  3. Soğuyan unu soğuk bir tavaya alarak üzerine 4 su bardağı suyu ekliyoruz.
  4. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz, fokurdamaya başladı zaman 9 yemek kaşığı şekeri ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
  5. Şeker eridikten sonra 5 dakika kadar kaynayacak sonra bir yemek kaşığı tereyağını ekliyoruz ardından çok da kaynatmaya gerek yok.
  6. Tereyağı eridikten sonra ocağın altını kapatıyoruz istediğiniz servis kaselerine dolduruyoruz.
  7. Üzerine ceviz, badem, fındık isteğe göre tarçın ekliyoruz.
  8. Erimiş 2 yemek kaşığı tereyağını sıcakken üzerine döküyoruz paylaştırıyoruz.

Yahni (Sade Pilav İle) Tarifi

 

Yahni (Sade Pilav İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 100-150 gr kuşbaşı et( 2 kişilik)
  • 2 patates
  • 1 soğan
  • Yarım kapya biber
  • Yarım yeşil biber
  • Yarım havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı domates ve biber salçası
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Tereyağ

Sade pilav için;

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Tereyağı
  • Sıvı yağı
  • Tuz
  • 3 su bardağı su

Yahni (Sade Pilav İle) Tarifi Yapılışı

  1. Önce kuşbaşı etimizi haşlıyoruz.
  2. Başka bir tencerede önce tereyağımızda doğradığımız soğanı ve rendelenmiş sarımsağı azacık kavuruyoruz.
  3. Kavurduktan sonra üzerine doğradığımız biberleri ve rendelenmiş havuç ilave ediyoruz.
  4. 5 dakika kadar kavurduktan sonra salçaları ekleriz.
  5. 2 dakika sonra patates ve haşlanmış etimizi ilave ederek kısık ateşde daha 10 dakika kavuruyoruz.
  6. Sonrasında üzerine haşladığımız etin suyunu üste çıkacak kadar ilave ediyoruz.
  7. Tuz, kara biber, pul biber ekleyerek kısık ateşde 30 dakika patatesler tam pişene kadar pişiriyoruz.
  8. Pilav:Önce pirincimi yıkadıktan sonra tuzlu ve limonlu suda 3 ve ya 4 saat bekletiyoruz.
  9. Tuz ve limonlu su hem tez pişmesine hem de tane tane olmasına yardım eder.
  10. Tenceremize tereyağı ve sıvı yağı ekleyerek süzdüğümüz pirinci ilave ediyoruz.
  11. 1 ve ya 2 dakika yağda dönderiyoruz.
  12. Sonra üzerine 3 su bardağı su ve tuzunu ilave ederek üstünü bezle ve kapağıla kapatıyoruz.
  13. Kısık ateşde pirinçler tam pişene kadar tutuyoruz.
  14. Ben 2 dakikada bir ağzını açarak karıştırırım ki hem yapışmasın hem de lapa lapa olmasın.

Patatesli Börek Tarifi

 

Patatesli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı un
  • Tuz
  • Baharat
  • Maydanoz
  • Susam

Patatesli Börek Tarifi Yapılışı

  1. Patatesler ince ince doğranır.
  2. Bir kaba yumurtalar kırılır.
  3. Üzerine süt, sıvı yağ, mısır unu ve un koyularak karıştırılır.
  4. Tuz ve baharat eklenir.
  5. İnce ince kestiğimiz patatesler karışıma ilave edilir üzerine doğranmış soğan ve maydanoz da ilave edilerek karıştırılır.
  6. Yağlı kağıt serili kağıda karışım dökülür.
  7. Üzerine susam serpilir.
  8. 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika pişirilir.

Patates Püresi Yatağında Tavuk Tarifi

 

Patates Püresi Yatağında Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk göğsü
  • Sıvı yağ
  • Baharatlar
  • Yarım çay kaşığı kekik, kimyon, karabiber, sarımsak tozu (yoksa önemli değil) ben knorr tavuk harcı kullanıyorum memnunum 🤗
  • 5-6 adet patates
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 su bardağı süt
  • Tuz, karabiber

Patates Püresi Yatağında Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle püre için patateslerimizi haşlayalım haşladıktan sonra soyalım.
  2. Diğer yandan tavuk göğsünü güzelce yıkayalım ve jülyen olacak şekilde doğrayalım.
  3. Daha sonra baharatları ve az sıvı yağ ekleyerek karıştırıp dinlenmeye bırakalım.
  4. Patatese diğer malzemeleri ekleyerek eziciyle püre haline getirelim.
  5. Ben rondodan çektim ve sonrasında yoğurdum baharatları ekleyerek.
  6. Not: püre koyu kıvamlı olduysa biraz daha süt ilave ederek karıştırabilirsiniz.
  7. Vok tavamızın altını açalım yağ dökmeyelim çünkü tavukları daha önce yağ ve baharatlar ile dinlendirdik.
  8. Isınan tavamızda tavuklarımızı kavuralım ve kızarmasını sağlayalım. 🍗.
  9. Servis tabağımıza püremizi yuvarlak bir şekilde koyalım ve yayalım üzerine soslu kavrulmuş tavuklarımızı ekleyelim.
  10. Yanına istediğiniz gibi salata turşu vs ekleyerek sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 🤗.

Pratik Humus Tarifi

 

Pratik Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut
  • 2 diş sarımsak
  • 3 dal taze soğan
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1/4 (çeyrek) su bardağı tahin
  • 1/4 (çeyrek) su bardağı limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Pratik Humus Tarifi Yapılışı

  1. Bir gece önceden ıslattığımız nohutları haşlıyoruz.
  2. Tüm malzemeleri blendırdan geçiriyoruz.
  3. Zevkinize göre zeytinyağı miktarını arttırabilirsiniz.

Afiyet olsun 😋.

Havuçlu Ispanakllı Borani Tarifi

 

Havuçlu Ispanakllı Borani Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 -2 adet havuç
  • Bir kaç demet ıspanak
  • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

Üzerine sos;

  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Havuçlu Ispanakllı Borani Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle havuçu soyun ve rendeleyin ve bir tencereye alın zeytinyağ ile kavurun.
  2. Ispanağı doğrayın ve kavurun, pişen malzemeleri soğumaya bırakın.
  3. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt ve sarımsağı tuzu ilave edin ve karıştırın.
  4. Bir küçük tavada sosu hazırlayın, sıvıyağ ve pulbiber ve toz biberi ekleyin ve karıştırın kızdıktan sonra ocaktan alın.
  5. Servis tabağına yoğurtlu karışımından koyup üzerine sostan gezdirin.

Nefis bir tarif kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum 🥬🥕😋.

Kazan Kebabı Tarifi

 

Kazan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg patlıcan
  • 1 kg domates

İç harcı için;

  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı isot (pul biber)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz

Kazan Kebabı Tarifi Yapılışı


  1. Öncelikle iç harcını hazırlayalım 👉 domates, biber ve soğanı incecik doğrayalım.
  2. Karıştırma kabına kıymayı alalım.
  3. Üzerine tüm iç harç malzemelerini ekleyip karıştıralım.
  4. Domates ve patlıcanların üzerinde kesikler oluşturalım.
  5. İç harcı kesiklere dolduralım.
  6. Patlıcanları tencerenin altına, domatesleri de üstüne yerleştirelim.
  7. Üzerine sıvı yağ gezdirip, asla su ilavesi yapmadan, kısık ateşte pişmeye alalım.
  8. Tencerenin kapağı sürekli kapalı olarak pişecektir.
  9. Yaklaşık 2-3 saatte ağır ağır pişen yemeğimiz afiyetle yenmeye hazır olacaktır.

Karidesli Makarna Tarifi

 

Karidesli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 500 grm karides
  • 8-9 adet mantar
  • 5 küçük çeri domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Kekik
  • Muskat
  • Toz kırmızı biber
  • Tereyağ

Karidesli Makarna Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak makarnamızı haşlayalım ve salçalı sos yapıp makarnamızı karıştıralım.
  2. Daha sonra tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı ekleyip temizlenmiş karidesleri ekleyelim.
  3. Daha sonra sarımsak ve muskatı rendeleyelim kekik tuz ve kırmızı toz biberi ekleyip biraz kavuralım.7
  4. Daha sonra temizlenmiş mantarlarımızı ekleyelim mantarlar suyunu salıp çekene kadar bekletelim.7
  5. Sonrada 5 küçük çeri domatesi ekleyim tuzu nu da ilave edip biraz pişirelim.
  6. Daha sonra servis tabağına makarnamızı alalım ve üzerine de karides sosumuzu dökelim.

Herkese afiyet olsun.