3 Kasım 2020 Salı

Tahinli Ispanaklı Sac Böreği Tarifi

 

Tahinli Ispanaklı Sac Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 1 kg ıspanak
  • 1 ekmek içi
  • 2 büyük boy soğan
  • Aldığı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber

Tahinli Ispanaklı Sac Böreği Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak bir ekmeğin içini ıslatın. Üzerine un ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde kenarda bekletin.
  • 2 adet soğanı büyük büyük doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
  • Üzerine pul biber, tuz ve karabiber ekleyin. Bu esnada iri doğranmış ıspanakları da soğanlara ilave edin ve karıştırın.
  • Tavanın kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Ispanaklı karışım soğuduğunda üzerine tahin ekleyerek karıştırın.
  • Hamurdan küçük bezeler kopartın ve kare olacak şekilde açın.
  • Hamurun içine hazırladığınız ıspanaklı iç harcı yerleştirin ve yayın.
  • Hamuru kenarlardan kapatarak sacın üzerinde önlü arkalı pişirin. Afiyet olsun.

Tahinli Ispanaklı Sac Böreği Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlamadan önce ıspanakları güzelce sudan geçirin ve süzerek kurumasını bekleyin.
  • İç harcı hazırladıktan sonra mutlaka soğutun. Eğer harcı hamura sıcakken koyarsanız, hamurun kıvamı bozulacaktır.
  • Sacınız yoksa, yapışmaz teflon tavada kullanabilirsiniz.

Güz Güzeli - Havuçlu Ve Tarçınlı Kek Tarifi

 

Güz Güzeli - Havuçlu Ve Tarçınlı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz tarçın
  • 1/2 su bardağı hindistan cevizi
  • 3-4 Karanfil tanesi (dövülmüş)
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2 su bardağı kahverengi şeker (beyaz şeker de olur)
  • 4 adet büyük boy yumurta
  • 1/2 Muskat cevizi (rendelenmiş)
  • 1 paket Vanilin
  • 6-7 adet orta boy rendelenmiş havuç
  • Ceviz içi, fındık, badem içi (tercihe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı + kalıbı yağlamak için bir miktar tereyağı
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri (servis ederken)

Güz Güzeli - Havuçlu Ve Tarçınlı Kek Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuruyemişlerimizi ince ince doğrayıp yağsız bir tavada lezzetini arttırmak için bir süre kavuruyoruz.
  • Daha sonra üzerine bir fiske tuz ve 1 kaşık tereyağı ilave edip güzelce karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. 
  • Diğer tarafta genişçe bir kapta yumurtalarımızı ve şekerimizi krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz. 
  • İçine sıvı yağı ve vanilin’i ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Sıvı karışımı un, tuz, kabartma tozu, Hindistan cevizi, baharat ve Muskat karışımımıza ilave edip, unların kuru kalmamasına özen göstererek iyice karıştırıyoruz.
  • İçine çok küçük rendelediğimiz havuçları ve kavrulmuş kuruyemişleri ilave edip, karıştırarak, yağladığımız fırın kalıbına döküyoruz. 
  • Daha önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 50-55 dakika pişiriyoruz. 
  • Üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Ayvalı Kereviz Tarifi

 

Ayvalı Kereviz Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük kereviz
  • 1 adet ayva 
  • 2 adet küçük havuç
  • 1 adet patates
  • Orta boy 1 adet soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • Zeytinyağı
  • 1.5-2 bardak su
  • Tuz
  • Karabiber 
  • Pul biber (isteğe göre)

Terbiyesi için:

  • 2 adet iri mandalinanın suyu
  •  Yarım limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Ayvalı Kereviz Nasıl Yapılır?

  • Ayva ve kereviz iri bir şekilde doğranır limonlu suda bekletilir.
  • Havuclar ve patates çok küçük olmayacak şekilde doğranır ve yarim çay bardağı zeytinyağında hafif kavrulur
  • Piyazlık doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilir biraz daha kavrulur. 
  • Limonlu suda beklemiş olan ayva ve kereviz dilimleri tencereye eklenir ve birkaç dakika daha kavrulur. Bu aşamada tuz ekleyebilirsiniz .
  • Terbiye için gerekli malzemeler bir kasede karıştırılır ve tencereye ilave edilir. 
  • Ardından 1.5 su bardağı sıcak su da ilave edilir. 
  • Karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biber eklenir.
  • Yaklaşık 40 dakika kısık ateşte pişirilir. Kerevizlerin yumuşamasına göre ocağın altı kapatılır.
  • Ocak kapatıldıktan sonra zeytinyağı gezdirilir( 3-4 yemek kaşığı kadar) ve kapak kapatılır yemek dinlenmeye alınır. (Ben bu aşamada çok az daha mandalina suyu gezdirdim yemeğime)
  • Servis esnasında maydonoz ve derotu ilavesi yapabilirsiniz.

Çikolatalı Sufle Tarifi

 

Çikolatalı Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı beyaz un
  • 1 su bardağından bir parmak fazla süt( yaklaşık 120 ml)
  • 100 gr bitter çikolata (minimum %60lık olsun)
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı şekerli vanilin
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yumurta beyazı
  • 3 yemek kaşığı şeker

Çikolatalı Sufle Nasıl Yapılır?

  • Sufle kaplarının içine tereyağı sürülür ve içi şeker ile kaplanır.
  • 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir ve üstüne 1 yemek kaşığı un ilave edilerek hafifçe kavrulur.
  • Tereyağlı ve unlu karışım ocaktan alınır içine bitter çikolatalar, 1 tutam tuz ve 1 tatlı kaşığı vanilya eklenip karıştırılır.
  • 1 yumurta sarısı da ilave edilip karıştırılır.
  • Ayrı bir kapta 2 yumurta beyazı ve şeker kar kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
  • Kar kıvamına gelen yumurta beyazı çikolatalı karışıma eklenir ve yavaş yavaş karıştırılır. (bu aşama çok önemli! hızlıca karıştırılmamalı ki yumurta beyazının havası sönmesin)
  • Karışım sufle kalıplarına 1 parmak boş kalacak şekilde paylaştırılır (Ben bu aşamada sufle kalıplarımın etrafına fırın kağıdı sardım çok kabarma ihtimaline karşın)
  • 200 derecede ısınmış olan fırında 13-14 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan sufleler hemen tüketilmeli! (not: dondurma ile inanılmaz yakışır)

Hurma Özlü Çavdar Unlu Helva Tarifi

 

Hurma Özlü Çavdar Unlu Helva Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 7 yemek kaşığı hurma özü
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su

Hurma Özlü Çavdar Unlu Helva Tarifi Yapılışı

  1. Sıvıyağ ve tereyağını eritelim.
  2. Unumuzun rengi normalde koyu ancak un kokusu gelene kadar cevizlerle birlikte kavuralım.
  3. Sonrasında hafif ısıttığımız sütün içerisine pekmezimizi ve suyumuzu koyup kavrulmuş unumuza ekleyelim.
  4. Ocağın altını kısığa getirerek istediğimiz kıvama gelene kadar karıştıralım. Servise hazır.

Pırasa Yemeği Tarifi

 

Pırasa Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet pırasa
  • 1 orta boy soğan
  • 2 adet biber
  • 2 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Tuz
  • Yarım limon

Pırasa Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle soğanı ikiye bölüp uzun uzun keselim.
  2. 2 adet biberide küp küp doğrayıp soğan ve biberi sıvı yağ koyduğumuz tencereye dökelim.
  3. Üzerine birazda tuz serpelim.
  4. Ardından havuçları yanlamasına keselim pırasalarıda aynı şekilde keselim.
  5. Soğan kavrulduktan sonra havuçları ve pırasayı ekleyip onlarda kavuralım bi 15 dk kavrulmaya dursun.
  6. Ardından salçamızı ve pirinçimizi de ekleyip bi güzel kavuralım ardından 3 su bardağı su ekleyip pişmeye bırakın.
  7. Piştikten sonra yarım limon sıkın. Afiyet olsun 🥰🥰.

Ekmek Poğaça Tarifi

 

Ekmek Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım paket yaşmaya
  • 5 tatlı kaşığı şeker
  • 125 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta akı içine (sarısı üstüne)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Üzeri için:

  • Galeta unu

Ekmek Poğaça Tarifi Yapılışı

  1. Süte maya konulur, üzerine şeker eklenip 10 dakika dinlendirilir.
  2. Üzerine bütün malzemeler eklenir, yoğurulur.
  3. Yumuşak bir hamur elde edilir.
  4. Hamur 1 saat mayalandırılır.
  5. Şekil verip yumurta sarısı sürülür.
  6. Galeta unu serpilip poğaçaların üstü bıçakla çizilip ekmek şekli verilir.
  7. 180 derecede fırında pişirilir.

Kıymalı Pide Tarifi

 

Kıymalı Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ̆
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un

İç harcı için;

  • 250 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 tane domates renderi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Toz kırmızı biber
  • Karabiber

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Fırından çıkınca üzerine tereyağ

Kıymalı Pide Tarifi Yapılışı

  1. Maya, süt, su, şeker sırasıyla eklenip biraz karıştırdım.
  2. Tuzu ve yağıda ekleyip en son ununu ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyorum.
  3. 1 saat mayalandırmaya bırakıyorum.
  4. Hamurum mayalanırken kıymalı harcımı hazırlıyorum.
  5. Soğanı, biberleri robottan geçirip kıymanın içersine diğer malzemeleride ekledim.
  6. Mayalanan hamurumu merdaneyle uzun bir şekilde açıp kıymalı harcımı ekliyorum.
  7. Pişerken açılmaması için kenarlardan güzel kapatıyorum.
  8. Üzerine yumurta sarılı harcımı sürüp önceden ısıttığım 170 -180 derecelik fırında 10 dakika pişiriyorum.
  9. Fırından cıkınca üzerine tereyağ sürüyorum.
  10. Ortalama 9-10 tane pide çıkıyor bu tariften.

Zahterli Pofuduk Pancake Tarifi

 

Zahterli Pofuduk Pancake Tarifi İçin Malzemeler

Köpük harcı için:

  • 4 yumurta akı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Sarılı harç için:

  • 4 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı toz zahter
  • 1 talı kaşığı vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 6-7 yemek kaşığı tepeleme un

Servis için:

  • Tereyağı bal
  • Veya kaymak
  • Veya pekmez
  • Veya reçel vs…..

Zahterli Pofuduk Pancake Tarifi Yapılışı

  1. Önce yumurta akına üç seferde şekeri ekleyerek tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın.
  2. Ayrı kapta sarılara sırasıyla şeker vanilya zeytinyağı süt karbonat, kabartma tozu, zahter ve unu ekleyerek hafif katı bir harç elde edin.
  3. Şimdi sarılı harcı beyaz köpüğe ekleyerek spatula yardımıyla iyice karıştırın. Şimdi artık harcınız daha akışkan bir kıvam almıştır.
  4. Şimdi teflon tavamızı iyice ısıtıp orta ateşte tutalım çok harlı olursa içi çiğ kalır altı yanar.
  5. Kaşıkla tavanıza göre pankek dökün bırakın kendi yayılsın elinizle bastırmayın ve bir dakika sonra ters çevirin yine bir dakika sonra alın.
  6. Bu şekilde yaklaşık 24-25 adet kabarık pankek elde ediyorsunuz. Bu arada daha büyük de yapabilirsiniz. Ben birer kaşıklık yaptım.
  7. Bu ölçülerle 5-6 güzel waffle da elde edebilirsiniz.
  8. Şekil tamamen size bağlı her haliyle şahane bir hamur pişerken yaydığı koku yumuşacık oluşu çabucak pişmesi vs. Her yönüyle sizi cezbedecek eminim.

Şimdiden afiyet olsun 

Tarçınlı Havuçlu Starbucks Keki Tarifi

 

Tarçınlı Havuçlu Starbucks Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağında bir parmak eksik sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığının ucuyla karbonat
  • 1 adet orta boy havuç
  • Dilediğiniz ölçüde ceviz ve fındık içi

Tarçınlı Havuçlu Starbucks Keki Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle oda sıcaklığındaki yumurtalarımız ve şekeri güzelce köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
  2. Daha sonra üstüne yağımız ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
  3. Üstüne elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, tarçın ve karbonatı ekleyerek güzelce harmanlıyoruz.
  4. En son rendelenmiş havuç ve ceviz-fındık içini ekleyerek karıştırıp yağlanmış kek kalıbımıza dökerek önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında yaklaşık 40 dk kontrollü pişiriyoruz.
  5. Üstüne arzunuza göre pudra şekeri dökerek servis edebilirsiniz.

Kek değil adetaaa süngeere gibi olacak ♥️.

Afiyet bal şeker olsun 😋🍯🌸.

Pişmaniye Kurabiye Tarifi

 

Pişmaniye Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 3 – 3.5 su bardağı un

Üzeri için :

  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı pudra şekeri

Pişmaniye Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Oda sıcaklığında eriyen margarini derin bir kaba koyun.
  2. İçine sıvı yağ, un hariç diğer bütün malzemeleri koyalım .
  3. Unu yavaş yavaş ölçülü ekleyip iyice yoğuralım .
  4. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar daha yoğuralım.
  5. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle şekil verelim tepsiye dizelim .
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında altı kızarana kadar pişirelim.Üzeri kızarmayacak.
  7. Daha sonra pişen kurabiyeleri fırından alıp hindistan cevizi ve pudra şekerini bir kapta karıştıralım kurabiyeleri alt üst bu karışıma bulayalım .
  8. Servis tabağına dizip servis edelim.

Afiyet olsun. Not : üzeri kızarmasada altı kızarınca pişmiş oluyor.

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

 

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg bal kabağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su

Üzeri için ;

  • Ceviz, fındık veya tahin

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg bal kabağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su

Üzeri için ;

  • Ceviz, fındık veya tahin

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Doğranmış kabakları geniş yassı tencereye alalım.
  2. Üzerine şekeri ve suyu ekleyelim tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.
  3. Pişen tatlıyı soğumaya bırakın.
  4. Üzerine ceviz, fındık yada tahin dökebilirsiniz.


Yöresel Akıtma Bıcığı (Malatya) Tarifi

 

Yöresel Akıtma Bıcığı (Malatya) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 bardak su

Sos hazırlanışı:

  • 3 diş sarımsak
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1/2 (yarım) sütü

Yöresel Akıtma Bıcığı (Malatya) Tarifi Yapılışı

  1. Su ile krep hamuru koyu kıvamda hazırlayın.
  2. Sonra teflon tavayı ısıttıktan sonra yemek kaşığı ile kızmış tavaya döküp pişirin.
  3. Piştikten sonra sosu dökülecek.
  4. Sos için; sarımsağı ezin, tereyağını eritin, sütü ekleyin.
  5. Altını kısıp kaynatmasını bekleyin.
  6. Krepleri de içine tek tek batırıp veya krepleri komple içine atıp harmanlayın.
  7. Tabağa alın. Kalan sosuda üstüne dökün afiyetle yiyin.