2 Aralık 2020 Çarşamba

Tavuklu Mantar Sote Tarifi

 

Tavuklu Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kültür mantarı (600g)
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 büyük baş soğan
  • 2 tane yeşil biber
  • 2 tane kırmızı (kapya) biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tane küp şeker
  • 1 Tatlı kaşığı Tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 su bardağı sıcak su

Tavuklu Mantar Sote  Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavuk göğsünü küp şeklinde doğrayalım, üzerine ılık su ile kekik ilave edip haşlayalım.
  2. Suyunu çekince göz kararı biraz yağ ilave edelim ve karıştıralım.
  3. Sonra sırasıyla ince ince doğradığımız soğanı, biberleri, salçayı katıp tavukları ezmeden biraz çevirelim.
  4. Kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi, küp şekerini, mantarımızı ve baharatları ve bir su bardağı sıcak su ilave edip tenceremizin kapağını kapatalım, sebzeler yumuşayana dek pişirelim.
  5. Yemeğinizin daha sulu olmasını isterseniz biraz daha su ilave edebilirsiniz.
  6. Pişen yemeğimiz servise hazır. Sağlıcakla kalın.😉

Kestirme Çorbası Tarifi

 

Kestirme Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kıyma
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı çekilmiş ekmek içi
  • 1.5 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 6 su bardağı su (3 su bardağını et suyu kullandım)sadece su kullanabilirsiniz
  • Tuz

Terbiyesi için

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2.5 yemek kaşığı un (Tepeleme)
  • Yarım limon suyu

Üzeri için

  • Tereyağı
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber

Kestirme Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Kıymayı ekmek içi, karabiber tuz ve 1 yumurta ile yoğurdum.
  2. Kıyma harcından küçük küçük köfteler hazırlayıp, genişçe bir tepside unladım.
  3. Tencereye 3 su bardağı et suyu 3 su bardağı su ekledim, içine zerdeçal yarım limon suyu ekleyip çorbanın suyunu kaynattım.
  4. Hazır olan köfteleri süzgeçte sallayıp fazla unundan arındırıp tencereye ekledim.
  5. Yavaş yavaş köfteler suyun yüzeyine çıkana kadar ara ara karıştırmaya devam ettim.
  6. Terbiyesi için yoğurt un ve limon suyunu pürüzsüz olana kadar çırptım.
  7. Çorba suyundan bir kepçe alıp terbiyeyi ısıttım.
  8. Sonra tencereye ekleyip karıştırdım. 15 dk orta ateşte kaynatıp(köftelerin lezzetinin iyice suya karışması için)tuzunu ve karabiberini ekleyip çorbamı tamamladım. Üzerine (bolca) tereyağına kırmızı toz biber yakıp yarısını çorbaya yarısını da servis yaparken üzerine kullandım yine servis yaparken bolca karabiber tabii.
  9. Çorbanızı en az yarım saat dinlendirmenizi öneririm dinlenince daha lezzetli oluyor.Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 🖐.

Fırında Karnabahar Tarifi

 

Fırında Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı isot( acı istemezseniz eklemeyin.)
  • Tuz

Sosu için:

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Dereotu

Fırında Karnabahar Tarifi Yapılışı

  1. Karnabaharı yıkayıp küçük küçük ayıklayın.
  2. Derin bir kaba zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  3. Ardından karnabaharları da ekleyip elinizle iyice harmanlayın.
  4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayın.
  5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15-18 dakika pişirin.

Organik Kurabiye Tarifi

 

Organik Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 250 gram tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

İç harcı için;

  • Tarçın, kuru kayısı, elma, ceviz, kuru incir

Üzeri için;

  • 1 yumurta beyazı
  • Ufalanmış ceviz
  • Piştikten sonrası için pekmez

Organik Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. İç harcı için malzemeler küp küp doğranıp bir kapta karıştırılır. (pişirilmeyecek).
  2. Hamur için tüm malzemeler derin bir kaba alınıp hamur yoğurulur.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılıp açılır ve içine iç harçtan koyulur ve ayırdığımız yumurta beyazına batırılıp ufalanmış cevize batırılır.
  4. 180 derece fırında pişmeye bırakılır.
  5. Pişen kurabiyelerin üzerine sıcağı çıkmadan birer tatlı kaşığı pekmez gezdirilir. Afiyet olsun :).

Fellah Köfte Tarifi

 

Fellah Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1.5 yemek kaşığı un

Sosu için:

  • 2 adet domates
  • 1 küçük biber (Kış için hazırlanan menemenlik konserveden de kullanabilirsiniz)
  • 3 yemle kaşığı yoğurt
  • 3 diş sarımsak

Fellah Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Bulgurumuzu ve irmiğimizi bir kaba alalım içine tuzu atalım ve 1 su bardağı ılık suyu ekleyip üzerini kapatıp 10 dk bekleyelim.
  2. Dinlenmiş olan bulgurumuzu bir tepsiye alalım içine baharatları unu ve salçaları ekleyelim.
  3. Yanımıza bir bardak daha ılık su alıp arada su dökerek 10 dk yoğuralım. (suyun hepsini dökmüyoruz).
  4. Hamuruz özdeşleşince küçük yuvarlaklar yapıp ortasını küçük parmağımızla bastırıp şekil verelim.
  5. Yaptığımız köfteleri bir tepsiye dizelim ve bittikten sonra 5-10 dk dinlendirelim.
  6. Ocağa köfteleri haşlamak için su koyalım ve kaynatalım.
  7. Kaynayan suya köftelerimizi atalım ve haşlayalım.
  8. Başka bir tencereye domates ve biberleri alalım kavuralım içine 1-2 diş sarımsak doğrayabiliriz.
  9. Sosumuzun içine haşlanan köftelerimizin suyundan ekleyebiliriz.
  10. Haşlanan köfteleri sosumuzun içine alalım 1 dk sosla birlikte pişirdikten sonra servis tabağına alabiliriz.
  11. Üzerine sarımsaklı yoğurt yapıp köftelerimiz soğuduktan sonra ekleyebiliriz. Afiyet olsun. ☺️.

Tam Buğday Unlu Dereotlu Patates Dolgulu Poğaça Tarifi

 

Tam Buğday Unlu Dereotlu Patates Dolgulu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için gerekli malzemeler

  • 2 yumurta (1 sarı üzerine ayrılacak)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2.5 su bardağı tam buğday unu

Patates iç harcı

  • 1 adet orta boy patates
  • 1 küçük soğan
  • Domates/biber salça
  • Tuz, karabiber

Tam Buğday Unlu Dereotlu Patates Dolgulu Poğaça Tarifi Yapılışı


  1. Yoğurma kabı içerisine 2 yumurtadan 1 sarıyı daha sonra üzerine sürmek için ayırıp, yumurtaları kabın içerisine alalım.
  2. Yoğurt, zeytin yağ, dereotu ve tuzu koyup karıştıralım.
  3. Bir elek yardımı ile un ve kabartma tozunu ekleyelim ve hamuru yoğuralım.
  4. İç harcı hazırlarken 2 yemek kaşığı zeytin yağda soğanı soteleyip salça ile kavuralım.
  5. Patates ve soğanı bir kapta çatal veya ezici yardımı ile ezelim ve arzu ettiğimiz baharatları ilave edelim.
  6. Son olarak avcumuzu içerisinde açtığımız hamura iç harcı ekleyip kenarlarını kapatalım ve poğaçaların üzerine yumurtayı sürüp çörek otu serpelim.
  7. Önceden ısıtılmış 180° fırında 20 dakika pişirdiğimizde hazır. Afiyet olsun.

Karnabahar Mercimekli Çorbası Tarifi

 

Karnabahar Mercimekli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 havuç
  • Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1 soğan
  • Yarım karnabahar
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Curry

Karnabahar Mercimekli Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tencereye malzemeleri soyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave edelim.
  2. Sebzeler yumuşak olduğunda blenderden gecelim.
  3. Bir taraftan da baharatları ilave edelim.
  4. Dinlenmeye bırakalım.Servis edebiliriz.Afiyet olsun sizlere.

Kolay Cevizli Sucuk Tarifi

 

Kolay Cevizli Sucuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 büyük çay bardağı ceviz

Kolay Cevizli Sucuk Tarifi Yapılışı

  1. Kuru üzümler sıcak suda iyice yumuşaması için 20 dakika bekletilir.
  2. Kuru üzümler süzülüp rondadan macun kıvamı alana kadar çekilir.
  3. Bir bardak ceviz içine atılır tekrar çekilir ancak karışması için yapılır bu işlem.
  4. Cevizler ağıza gelecek şekilde iri kalmalı.
  5. Fırın tepsisine tatlı kaşığı ile konulup hafif bastırılıp düzleşmeleri sağlanır.
  6. 70 derece fanlı fırında 1 yada 2 saat yani çekene kuruyana kadar bekletilir. Nefissss cevizli sucuk kıvamında oluyor. Canınız tatlı istediğinde diyette mükemmel bir seçim. Afiyet olsun.

Diyarbakır Usulü Karışık Dolma Ve Sarma Tarifi

 

Diyarbakır Usulü Karışık Dolma Ve Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • Tavuk göğsü
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı iri bulgur
  • 1 ip kuru patlıcan dolmalık
  • 1 ip kuru biber dolmalık
  • 4-5 kabak
  • Biraz lahana
  • Biraz isteğe bağlı kara lahana
  • 1 çay kaşığı nane, pulbiber, karabiber
  • 2, 5 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Maydanoz
  • 2 tane knor tavuk bulyon
  • 1 tatlı kaşığI limon tozu
  • Tane sumak

Diyarbakır Usulü Karışık Dolma Ve Sarma Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tane sumağı suya koyuyoruz ,biraz tuz serpip bırakıyoruz kenara.
  2. Sonra pirinçimizi yıkıyoruz ,sonra geniş bir kaba alıp  salça, maydanoz, nane karabiber, pulbiber, tuz, sıvı yağ limon tozu, 1 tane knor bulyon koyup iyice karıştırıyoruz .
  3. Yazın kuruttuğumuz sebzeleri,   kuru dolmaları ve lahanaları haşlayalım.
  4. İç harcımızla sarma ve doldurma işlemini yapalım.
  5. Sarmaları sarıp tencereye diziyoruz.
  6. Üzerine diğer knor tavuk bulyonu rendeleyip sumak suyunuda koyup pişmeye bırakıyoruz 😉😉😉😉😉.

Soslu Patatesli Köfte Tarifi

 

Soslu Patatesli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:

  • 300-400 gram kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tane sarı biber (başka renkte olabilir)
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 tatlı kaşığı dolusu karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça

Yanına:

  • 5-6 tane patates
  • 1 yemek kaşığı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı dağ keki
  • 2-4 tane sivri biber

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağ (margarin)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı dağ keki

Soslu Patatesli Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Fırını 180 dercede önce ısıtıyoruz.
  2. İlk önce köfte için malzemeleri küçük kesip hepsini ekleyip yoğuruyoruz.
  3. Köfteleri uzun şekil verip tepsiye tek tek yerleştiriyoruz.
  4. Patatesleri soyup yarım doğruyoruz.
  5. Üzerine yağı, tuzu ve dağ kekini döküyoruz ve tepsiye köftelerin yanına yerleştiriyoruz.
  6. Biberleride yanlarına diziyoruz.
  7. Fırında 180 derecede 50 dakika pişiriyoruz.
  8. Sosu için önce yağı pişiriyoruz, sonra salçayı katıp karıştırıyoruz.
  9. Üzerine kaynar suyu döküp iyice karıştırıyoruz o arada tuzu ve dağ kekinide katıyoruz
  10. Köfteler piştikten sonra üzerine sosu döküp servis edebilirsiniz.(yoğurtta katarsanız daha lezzetli olur)

Afiyet olsun😘.

Karnabahar Püresi Tarifi

 

Karnabahar Püresi Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım karnabahar
  • 2 patates
  • 1 kaşık çorba tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Karnabahar Püresi Tarifi Yapılışı

  1. Tencereye karnabaharı ve patatesleri soyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave edelim.
  2. Sebzeler yumuşak olduğunda süzelim, tekrar tenceremize ekleyelim ve blenderden geçelim.
  3. İyice blenderden geçirdikten sonra kaşık tereyağı ekleyelim ve karıştıralım.

Püremiz hazır.

Afiyet olsun sizlere.

Baklavalık Hazır Yufkadan (Börek) Tarifi

 

Baklavalık Hazır Yufkadan (Börek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka

Sosu için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta akı ( sarıları üzeri için)

İç harcı için:

  • Peynir
  • Maydanoz

Üzeri için:

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörekotu

Baklavalık Hazır Yufkadan (Börek) Tarifi Yapılışı

  1. Böreğimizin sosu için bir kapta yoğurt, süt, sıvı yağ ve yumurta akını çırpalım.
  2. Tezgahın üzerine serdiğimiz 2 adet baklavalık yufkanın üzerine sostan gezdirelim ve her yerine gelecek şekilde sürelim.
  3. Daha sonra 2 adet baklavalık yufkamızı birleştirip tekrar sosumuzdan sürelim.
  4. Son olarak 2 adet baklavalık yufkayı yetiştirip sosumuzdan sürelim.
  5. Bu şekilde toplamda 6 adet yufkayı aralarına sos sürerek yerleştirelim.
  6. Yufkamızın geniş tarafına peynirli iç harcımızdan koyarak rulo şeklinde saralım.
  7. Diğer yufkalarımızı da bu şekilde saralım.
  8. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirdiğimiz yufkalarımızı dilimleyelim.
  9. Kalan sosa yumurta sarısını ekleyerek çırpalım.
  10. Hazırladığımız sosu böreklerin üzerine sürelim .
  11. Ardından susam ve çörek otu serpelim.
  12. Önceden ısıttığımız 180° fırında 35 dk pişirelim.

Böreklerimiz servise hazır afiyet olsun😊.

Hamsili Pilav Tarifi

 

Hamsili Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı tereyağı

Hamsili Pilav Tarifi Yapılışı

  1. 👩‍🍳Hamsilerin kılçıkları ayıklanır, temizlenir. Hamsiler tuzlanır ve suyunu süzmesi beklenir.
  2. Kuş üzümleri suya koyulur.
  3. Kuru soğan yemeklik doğranır ve iki çorba kaşığı tereyağı ile kavrulur. Soğanlara dolmalık fıstıklar eklenir ve kavrulur.
  4. Suyu süzülen kuş üzümleri ilave edilir. Tuz ve su ekleyerek pilav pişirilir. Pişen pilava baharatlar eklenip karıştırılır.
  5. Pişirme kabına hamsiler dizilir. Hamsiler pişirme kabının kenarlarından sarkmalı ki üstünü kapatmak için kullanılabilsin. (görselde mevcut). Pilav hamsilerin üzerine doldurulur. Pilavın üstü hamsi ile kaplanır. Pilavın üstüne parça parça tereyağı koyulur.
  6. 200 derece fırında hamsiler kızarana kadar pişirilir.
  7. 🍽️ Servis tabağına ters çevrilerek servis edilir.
  8. 🍽️ Üzerine maydanoz koyulur.
  9. 🧐 Daha yoğun hamsi tadı almak içincin pilavın pişme suyuna bir miktar hamsinin süzülen suyundan koyabilirsiniz.Afiyetle ❤️.