7 Şubat 2021 Pazar

Dereotlu Pamuk Poğaça Tarifi

 

Dereotlu Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 instant maya (Veya yarım yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurtanın akı (Sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 175 gram yumuşak tereyağ
  • Yaklaşık 500gram un
  • Yarım demet dereotu

İçi İçin

  • Biraz kaşar peyniri (Veya dilediğiniz malzeme)

Üzeri İçin

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı pekmez

    Dereotlu Pamuk Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle sütü, suyu ve mayayı geniş bir kaba alıp karıştırıyoruz. Undan yarım su bardağı kadar karışıma ilave edip karıştırıyoruz. Üzerini kapatıp 15 dakika ön mayalanmasını bekliyoruz.
  • Daha sonra un ve dereotu hariç tüm malzemeleri ilave ediyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz.
  • Unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyip yumuşak ve elastik bir hamur yoğuruyoruz.
  • En son ince kıyılmış dereotunu ekleyip son bir kez yoğuruyoruz (Ben biraz sade hamur ayırıdım 2 çeşit yapmak için.
  • Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmasını bekliyoruz.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıyoruz ve elimizle çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
  • İç malzemesinden 2 tatlı kaşığı koyup hamuru yanlardan katlayıp rulo şeklinde sarıyoruz (İstediğiniz gibi şekil de verebilirsiniz)
  • Şekillendirdiğiniz hamurları yağlı kağıt serili bir tepsiye koyuyoruz ve üzerini pamuk bezle örtüp 20 dakika tepsi mayasını bekliyoruz.
  • En son yumurta sarısı, süt ve pekmez karıştırıp poğaçaların üzerine sürüyoruz.
  • Dilerseniz susam, çörek otu vb serpebilirsiniz.
  • 200 dereceye önceden ısıttığımız fırında fansız alt-üst ayarda yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından çıkan poğaçaları bir pamuk bezle örtüp oda sıcaklığına gelince servis ediyoruz. Afiyet olsun 🤤.

Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Tulumba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı su (200ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 4 yumurta

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker (250ml bardak)
  • 2 su bardağı su
  • Bir dilim limon

    Tulumba Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti için; tencereye şeker, su, bir dilim limon ekleyelim.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp kısık ateşte 20 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Şerbetimiz soğuk olacak.
  • Tatlının hamuru için; su, tereyağı, şeker ve tuzu ekleyip kaynatın.
  • Unu ekleyip hızlıca tahta kaşıkla iyice karıştırın 2 dakika kadar pişirin. Ocaktan alalım.
  • Hamuru oda sıcaklığına gelene karar dinlendirip mikserle veya hamur makinesinde teker teker yumurtaları ekleyi.
  • En son 2 yemek kaşığı irmiği de ekleyip karıştırın. Sıvı yağımızı geniş bir tavaya alın.
  • Hamuru krema sıkma torbasına doldurun ve soğuk yağa sıkıp makasla kesin.
  • Ocağa alıp kısık ateşte nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Tulumbaları yağdan alıp soğuk şerbete atın ve 1-2 dakika bekletip kevgir yardımıyla çıkarın.
  • Afiyet olsun.

Kızarmış Peynir Çubukları Tarifi

 

Kızarmış Peynir Çubukları Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram dil peyniri (çubuk şeklinde kesilmiş 7-8 adet)
  • 100 gram un (1 su bardağı)
  • 110 mililitre süt ( yarım su bardağı)
  • 10 gram toz şeker (1 silme yemek kaşığı)
  • 1 adet yumurta
  • 75 gram çekilmiş bayat ekmek (1 su bardağı kadar)
  • Kızartma için ayçiçek yağı
  • Ek olarak az miktarda süt ve un

    Kızarmış Peynir Çubukları Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve toz şekeri bir kapta 1 dakika çırpın.
  • Sütü ekleyip biraz çırptıktan sonra azar azar unu ekleyin.
  • Kaplama harcını 1 dakika kadar pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın.
  • Dil peynirinin ilk kaplama için önce süte, sonra una batırın.
  • Fazla unu atmak için peyniri silkeyin, peynirleri kaplama harcının içine atın.
  • Harca bulanmış peyniri tek tek ekmek tozu ile kaplayın.
  • Maşa yardımı ile harçtan aldığınız peyniri ekmek tozuna bulayın.
  • Avuç içi yada parmağınızda sürekli ekmek tozu dökerek silindirik şeklini verin.
  • Bu aşama çok önemli işlemi bastırarak sıkarak yapmayın.
  • Harca bulayıp şeklini verdiğiniz peynir çubuklarını bir tabağa alın.
  • En az 30 dakika buzlukta bekletin.
  • Derin tavada yüksek ateşte kızdırdığınız kızartma yağına dikkatli şekilde sıçratmadan peynirleri bırakın.
  • En fazla 45 saniye kalacak şekilde tercihen 35-40 saniye de peynirler patlamadan kızartıp yağdan alın.
  • Yanında istediğiniz sos ve patates kızartması ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Köfteli Kış Çorbası Tarifi

 

Köfteli Kış Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı su (Su bardağı ölçüsü 200 ml Çay bardağı ölçüsü 100 ml)
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 büyük havuç

Köftesi için

  • 200 gram dana kıyma
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz karabiber pul biber

Terbiyesi için

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un

Sosu için

  • 1 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı
  • Kuru nane
  • Karabiber

    Köfteli Kış Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Köftesi için kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, havuç ve diğer malzemeler bir kapta iyice yoğrulur. Çok vıcık olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Ama sert olmamasına da özen gösterin.
  • Köfte harcını dolapta b10 dk dinlendirin.
  • Ardından yuvarlak minik köfteler yapıp unladığımız tepsiye dizelim.
  • Bu arada çorba tenceresinde et suyu ve normal suyu kaynatalım. Et suyu yoksa normal su kullanabilirsiniz.
  • Kaynayan suya kare kare doğradığımız havucu ekleyelim.
  • Ayrı bir yerde terbiyesi için gerekli malzemeleri mikserden geçirelim.
  • Kaynayan sudan az az ekleyelim ve aynı anda da hızlıca karıştıralım. Bu şekilde 5 dk kaynatalım.
  • Ardından köfteleri ekleyelim.
  • Tuzunu da ekleyelim. 5 6 dk da köftelerle kaynatalım.
  • Ocağın altını kapatalım.
  • Üzerine nane karabiber gezdirelim.
  • Sarımsak redeleyelim.
  • Ayrı bir yerde zeytinyağ ile tereyağ kızdırıp çorbanın üzerine gezdirelim.Afiyet olsun.

Etli Paça Lezzetinde Bol Sarımsaklı Bağışıklık Güçlendiren Kış Çorbası Tarifi

 

Etli Paça Lezzetinde Bol Sarımsaklı Bağışıklık Güçlendiren Kış Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Kemik suyu yapmak için;

  • 1 parça kemikli et (tavuk baget yada tavuk but kullanabilirsiniz)
  • 2,5 lt su
  • 1 baş kuruş soğan
  • 3 diş sarımsak

Çorbası için;

  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu

    Etli Paça Lezzetinde Bol Sarımsaklı Bağışıklık Güçlendiren Kış Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kemik suyunu hazırlayalım.
  • Etli kemiği kuru soğanı ve sarımsağı düdüklü tencereye alalım ve üzerine suyu ilave edelim.
  • Kaynamaya başlayınca üzerine çıkan kefi alıp 1 saat kadar düdüklü tencerede pişirelim.
  • Pişen kemik suyunun içindeki soğan ve sarımsakları atabilirsiniz.
  • Bütün vitaminini suya bıraktılar.
  • Tencereye biraz sıvı yağ ilave edip şehriyeleri rengi pembeleşene kadar kavuralım.
  • Ardından salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine kemik suyunu ve dittiğimiz etleri ilave edelim.
  • Sarımsakları rendenin püre yapan kısmı ile rendeleyip çorbaya ilave edelim.
  • Bir tatı kaşığı tuz ilavesi yapıp 10 dk pişmeye bırakalım.
  • Pişen çorbaya yarım limon suyu sıkıp altını kapatalım.
  • Yapacaklara afiyet bal şeker olsun 🌺.

Şiveydiz (Sarımsak Aşı) Tarifi

 

Şiveydiz (Sarımsak Aşı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram et (mümkünse kuzu eti)
  • 5-6 dal taze sarımsak
  • 2-3 dal taze soğan
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Nane

Terbiyesi için

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı dolusu un

    Şiveydiz (Sarımsak Aşı) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle etleri kuşbaşı doğrayın, düdüklü tencerede biraz zeytinyağında güzelce kavurun.
  • Üzerine biraz su ilavesi yapıp iyice pişirin.
  • Taze sarımsakları ve taze soğanı ayıklayıp yıkayın. 2 cm. Uzunluğunda doğrayın.
  • Beyaz ve yeşil kısımlarının hepsini kullanacağız.
  • Etlerin üzerine biraz zeytinyağı dökün.
  • Üzerine taze sarımsakları ve taze soğanı da ilave edip birkaç dakika kavurun.
  • 2 bardak kadar kaynar su ilave edip karıştırın. Nohutları da ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Ayrı bir kapta terbiyeyi hazırlayalım.
  • Yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Çorbanın suyundan biraz alıp terbiyeye ilave ederek ılıtın. Daha sonra terbiyeyi çorbayı karıştırarak ilave edin, arada karıştırarak kaynamaya bırakın. Kıvamına göre su ilavesi yapın.
  • En son ocaktan aldıktan sonra tuzunu ilave edip karıştırın.
  • Üzerine tereyağında kızdırılmış nane gezdirerek servis edin. Afiyet olsun💐

Ispanaklı Çorba Tarifi

 

Ispanaklı Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kıyılmış ıspanak
  • 5 su bardağı su
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz (Pişme işlemi bittikten sonra ekliyoruz)

Sos için malzemeler;

  • Tereyağı ya da sıvı yağ
  • Toz biber istediğiniz diğer baharatlar

    Ispanaklı Çorba Tarifi Yapılışı

  • Su ile ıspanağı 5-6 dakika haşladım.
  • Ispanak haşlanırken terbiyeyi hazırladım.
  • Terbiye için yumurta sarısını iyice çırptım, yoğurdu ekledim çırpmaya devam ettim.
  • Unu ekledim pürüzsüz olana kadar çırptım.
  • Haşlanan ıspanak suyundan terbiyeme az az ekleyerek hızlı hızlı çırptım. (terbiyeyi direkt haşlanan ıspanağa dökersek yoğurt kesilir, bu işlemi ılıtarak yapmalıyız).
  • Ilıyan terbiyeyi tencereye ilave ettim ve hızlı hızlı karıştırdım.
  • Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam ettim kaynadıktan sonra ocağın altını kıstım 2-3 taşım daha kaynattım ocağın altını kapattım 5 dakika sonra tuzunu ilave ettim( yoğurdu kesmemesi için tuzu sonradan ilave ettim).
  • Sos için tereyağını erittim toz biberi ilave ettim sosumu biraz kızdırıp çorbama ekledim. Afiyet olsun😊.
  • Denediğiniz tarifleri bizimle paylaşmayı unutmayın😊.
  • Not: bu çorbayı ıspanak sapını değerlendirmek için de yapabilirsiniz. Ispanakları haşlama süresini biraz uzun tutarsınız.

    Arzuya göre tavuk suyuyla da yapabilirsiniz. Bu tarifi annemden aldığımda hemen denedim. yedikten sonra niye şimdiye kadar yapmamışım dedim😊 umarım siz de beğenirsiniz.

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 tane kırmızı soğan
  • 1 avuç eriste
  • 1 su bardağı bulgur köftesi
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz, karabiber

Bulgur köfteleri için:

  • 1 çay bardağı bulgur
  • Sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça1 yumurta
  • Tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı un

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Önce bulgur köftelerini hazırlayın.
  • Derin bir kaba bulguru tuzu koyup üzerine şişmesi için su koyun 10 dakika bekletin.
  • Şişince yumurta, salça, tuz, karabiber azar azar un ekleyip kıvam aldırın. Kıvam aldığında minik minik köfteler yapın.
  • Tencereye yeşil mercimeği alıp haşlayın.
  • Haşlanan mercimekleri bir kenara alıp, tencereye yağı ekleyin eridiğinde soğanı minik minik doğrayıp kavurun.
  • Kavrulan soğanların üzerine salça ilave edin ve kavurun.
  • Üzerine şu ekleyip mercimekleri ilave edin.
  • Kaynadığında enişteyi ilave edin, üzerine bulgur köftelerini ilave edip bulgurlar pişinceye kadar kaynatın.
  • En son baharatları ilave edin. 1 taşım daha kaynatın.
  • Küçük bir tavada tereyağ eritin üzerine nane ekleyip kızdırın ve çorbanın üzerine servis yapın.
    (ben bulgur köftelerini buzluktan kullandım) yapacak olanlara afiyet olsun.

Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi

 

Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet tavuk kalça (Haşlanıp didiklenmiş, suyunu çorbada kullanacağız)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı tavuk suyu (Normal suda olur)
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • Yeterince tuz

    Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tenceremize tereyağ ve sıvı yağı alıp eritelim.
  • 1 yemek kalığı un ilave edelim ve un kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Tavuk suyunu ve haşlayıp didiklediğimiz tavuk etlerini ekleyip kaynamaya bırakalım.
  • Yarım çay bardağı şehriyeyi, yeterince tuz ilave edelim ve şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelem.Pratik yapımı ile nefis lezzette çorbamız servise hazır.
  • Afiyet olsun❣️Soğuk kış günlerinde besin değeri yüksek tavuk suyunda çorba tarifine nedersinizŞehriyeli tavuk çorbası

Malaga Pasta Tarifi

 

Malaga Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için ;

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı süt (piştikten sonra keki ıslatmak için )

Muhallebi için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilin

Üzeri için;

  • 12 adet minik muz
  • 80 gram sütlü çikolata
  • 80 gram bitter çikolata
  • 200 ml krema
  • Fındık
  • Toz fıstık
  • Beyaz çikolata

    Malaga Pasta Tarifi Yapılışı

  • Kek için yumurta ve şeker iyice çırpılıp süt ve yap eklenir bir iki tur çırpılır un kabartma tozu vanilin ve kakao eklenip yağlanan bocama dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
  • Kekin ilk sıcağı çıkınca bir su bardağı süt üzerine gezdirilir.
  • Muhallebisi için gerekli vanilin ve tereyağ hariç tüm malzemeler tencereye alınır ve ocakta kıvam alana kadar karıştırılır.
  • Kıvam aldıktan sonra ocaktan alınıp sıcakken tereyağ ve vanilin eklenir ve karıştırılır.
  • Muhallebinin sıcağı çıktıktan sonra kekin üzerine dökülür.
  • Muhallebi soğuduktan sonra muzlar üzerine fotoğraftaki gibi yerleştirilir.
  • Ganaj için krema ısıtılır ve çikolatalar sıcak kremaya atılarak eritilir.
  • Ilıyan ganaj muzların üzerinden başlanarak pastanın üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır.
  • Ben muzların üzerine benmari usulü eritilmiş beyaz çikolata gezdirdim.
  • Oda ısısına gelen pasta buzdolabına kaldırılır.
  • Servis etmeden önce muzların üzerine toz fıstık ve çekilmiş fındık serptim.
  • Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun :).