10 Şubat 2021 Çarşamba

Fırında Karnabahar Tarifi

 

Fırında Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • Kaşar peynir rendesi
  • Tuz, pulbiber 

    Fırında Karnabahar Tarifi Yapılışı

  • Karnabaharları çiçek çiçek koparılarak tuzlu suda haşlanır.
  • Derince bir kapta kaşar peyniri hariç tüm malzeme karıştırılır.
  • Haşlanan karnabaharlar hazırlanmış olan sosa batırılıp yağlanmış borcama dizilir ( harç artarsa üzerine dökebilirsiniz)
  • Üzerine 1-2 parça katı yağ koyup (ben yağ kullanmadım) 200 derecede 20 dakika kadar fırında pişirilir.
  • Daha sonra kaşarlar eklenerek tekrar fırına sürülür.
  • Kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun…
  • Fırında Karnabahar Tarifinin Püf Noktaları

    1. Karnabaharların haşlanması önemli bir püf noktadır. Tuzlu suda haşlanmalıdır.
    2. Karnabaharların piştiğini bıçak yardımı ile kolay kesiliyorsa süzgeç ile suyu dökülmelidir.
    3. Hazırladığımız sosu iyice harmanlanıncaya kadar karıştıralım.
    4. İlk sıcaklığı giden karnabaharları hazırladığımız sosa iyice bulanmalı dır.
    5. Fırında pişen karnabaharların üzerine kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
    6. Fırında karnabaharları sıcak sıcak servis yapılmalıdır. Afiyet olsun.

    Fırında Karnabahar Tarifi Kaç Kaloridir?

    • Yaklaşık 1 tabak orta boy karnabahar tarifi 213 kaloridir. Fırında karnabaharın yağ miktarı azaltılarak sebze yemeği yerine tüketilebilir. :)

Elmalı Turta Tarifi

 

Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için :

  • 150 gram teremyağ (oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı şeker (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı un

İç harcı için ;

  • 4 – 5 adet orta boy elma
  • 50 gram teremyağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz içi

Üzerine serpmek için;

  • Pudra şekeri

    Elmalı Turta Tarifi Yapılışı

  • Önce hamurumuz için;  Teremyağ ile şekeri iyice birbirine yedirelim.
  • Sonra yoğurt, yumurta ve sirkeyi de katıp özleştirelim (benim gibi kıtır tercih edenlere sirkeyi tavsiye ediyorum yoksa zorunlu değil ).
  • Sonra unumuzu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim ,3 bardak undan sonra kontrollü olun unun markasına göre farklılık gösterebilir ben 3, 5 su bardağı un kullandım.
  • Kulak memesi kıvamından biraz daha sıkı bir hamur elde edelim ve onu yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Hamurumuz dinlenirken elmalarımızı soyup rendeleyelim 50 gram teremyağ, 2 kaşık toz şeker ile suyunu çekene kadar pişirelim altını kapattıktan sonra ceviz içi ve tarçını ilave edip soğumaya bırakalım.
  • Güzelce dinlenen hamurumuzdan yarısından daha küçük bir parça ayıralım.
  • Büyük olan parçamızı merdane ile yarım cm kalınlığında açalım.
  • Güzelce yağladığımız tart kalıbımıza yerleştirip üstten artan kenarları keselim dibine çatalla batırıp havasını alalım.
  • Soğuyan elmalı harcımızı üzerine yayalım.
  • Şimdi sırada kafeste; Hamurumuzdan ayırdığımız küçük parçamızı merdane ile açalım ( yarım cm den daha ince olsun ) sonra oklavamızın genişliği kadar şeritler keselim şeritleri fotoğraftaki gibi elmalarımızın üzerine yerleştirelim (ben alttaki hamurun fazlalıklarını kesmedim o yüzdende pişince biraz kalın oldu size tavsiyem kesin ) (hamurunuzdan artarsa sizde kenarlarını saç örgü ile kapatabilirsiniz).
  • 180 derece ısıtılmış alt üst ayar fırınımızda 25 dk pişirmeye yolluyoruz.
  • Soğuyan turtamıza pudra şekeri serpip servis ediyoruz.
  • Bildiğim tüm püf noktaları ile anlatmaya çalıştım arkadaşlar.

    Çok aşamalı uzun bir tarif gibi oldu ama gözünüz korkmasın o kadarda zor değil.

    Yapacak olan arkadaşlara kolay gelsin diyorum.

    Afiyet olsun 🙋‍♀️ 😘.

Yumuşacık Tuzlu Muffin Poğaça Tarifi

 

Yumuşacık Tuzlu Muffin Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 70 gram tereyağı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (kontrollu ekleyin.)
  • Az kıyılmış dereotu ve maydanoz
  • Tuz

Üzeri için;

  • Yeşil zeytin
  • (dilerseniz siyah zeytin, domates vs. ekleyebilirsiniz.)

    Yumuşacık Tuzlu Muffin Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, sıvı yağı ve yoğurdu bir kaba döküp karıştırın.
  • Ardından unu ve kabartma tozunu ilave edin.(unu kontrollu ekleyin. ).
  • İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu da hamurunuza ekleyip yoğurun.
  • Muffin kalıbını yağlayın.
  • Hamuru eşit miktarda kalıba paylaştırın.
  • Üzerlerine yeşil zeytin ekleyin.
  • Son olarak 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Harika Pofuduk Pofuduk Susamlı Pişi Tarifi

 

Harika Pofuduk Pofuduk Susamlı Pişi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • Su

Hamuru batırmak için ;

  • Susam
  • 3, 5- 4 su bardağı su

    Harika Pofuduk Pofuduk Susamlı Pişi Tarifi Yapılışı

  • Hamur kabımıza ılık su ve sütümüzü alalım .
  • Üzerine insant mayamızı ve şekerimizi ekleyelim.
  • Mayayı biraz aktifleştirelim.
  • Daha sonra unumuzu azar azar kontrollü ekleyelim .
  • Tuzunu da atalım ele yapışmayan bir hamur yapalım .
  • Kenara alıp hamurun kabarmasını bekleyelim .
  • Kabaran hamuru güzelce yoğuralım .
  • Bu nokta önemli maya kokusu çıkması için.
  • Hamuru dört eşit parçaya bölelim hamurumuzu önce suya ,sonra susama batıralım .
  • Merdane yada oklavayla açalım istediğimiz şekli verip keselim kızgın yağda kızartalım.

Yoğurtlu Patlıcan Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Patlıcan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • 4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı mayonez( isteğe bağlı)
  • Tuz

Üzeri için;

  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı
  • Maydanoz

    Yoğurtlu Patlıcan Salatası Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları yıkayıp, sap kısmını keselim ve  kabuklarını soyarak pişirme kağıdına saralım.
  • Sardığımız patlıcanlarımızı 200°C fırında yaklaşık 30 dakika kadar közlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda patlıcanlarımızı fırından alıp pişirme kağıdından çıkararak soğumaya bırakalım. Dilerseniz patlıcanları, kabuklarını soymadan çatal ile bir kaç yerinden delerek de fırında közleyebilirsiniz. Fırında bu şekilde  közledikten sonra kabuklarını soyun, varsa suyunu sıkarak süzdürün.
  • Soğuyan patlıcanları bıçak yardımı ile ince küpler halinde doğrayalım.
  • Uygun bir kap içerisine aldığımız yoğurdun içerisine rendelenmiş sarımsak, mayonez ve tuzu ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Doğradığınız patlıcanları da yoğurtlu karışımın içerisine ilave ederek karıştıralım.
  • Üzerini pul biber, zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Çikolatalı Cookies Tarifi

 

Çikolatalı Cookies Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı esmer şeker
  • 200 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı yer fıstığı
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı dark kakao (yoksa iki çorba kaşığı kakao)
  • 1 paket kabartma tozu

    Çikolatalı Cookies Tarifi Yapılışı

  • 100 gram eritilmiş tereyağı, esmer şekeri bir kaba alın ve karıştırın.
  • Üzerine 1 adet yumurta, un, çikolata parçaları, yer fıstığı, kakaoyu ve kabartma tozunu ekleyip çatal ile karıştırın.
  • Üzerini kapatıp 1 gece vakit yoksa en az 1 saat buzdolabında bekletin.
  • Ertesi gün dondurma kaşığı (yoksa elinizle ya da bir kaşık ile)küçük parçalar alıp pişirme tepsisine alın.
  • 180 derecede yaklaşık 15-20 dakika arası kontrollü olarak pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz arkası düz bir bardak ile kurabiyelerin üzerine bastırın. Soğuyunca servise hazır.

İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi

 

İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo süt
  • 8 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı şeker

Üzerini süslemek için;

  • Antep fıstığı

    İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi Yapılışı

  • Bir tencere içine bir kilo sütü, irmiği ve bir su bardağı şekeri koyalım.
  • Çırpma teli ile muhallebimiz koyulaşıncaya kadar karıştıralım.
  • Koyulaşınca içine bir paket vanilyayı ilave edelim.
  • Daha sonra bir borcamın içine muhallebimizi dökelim ve soğumaya bırakalım.
  • Muhallebimiz soğuduktan sonra dilimleyip üzerine antepfıstığı ile süsleyelim.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1.5 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet kuru soğan
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 3 su bardağı su

    Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Tenceremize sıvı yağ dökelim, soğanımızı yemeklik doğrayıp kavuralım.
  • Ardından salçayı ekleyip kavuralım.
  • Bulguru ve baharatları da ilave edip 5 dakika kavuralım.
  • En son yeşil mercimekleri de ilave edelim.
  • Suyunu ekleyip orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet 💕.

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr tavuk fileto
  • 1 adet soğan
  • 3-4 mantar
  • 1 orta boy havuç
  • 1 yarım kırmızı sivri biber
  • 2 yeşil sivri biber
  • 3-4 adet cherry domates

Marinasyonu için:

  • 4 yemek kaşığı  zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1 dolu tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı curry ve tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • ( not: üstüne 1 çay bardağı su )

    Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi Yapılışı

  • Sebzeleri istediğimiz şekilde kesiyoruz, isteğe göre sebzeleri değiştirebilirisiniz.
  • Patates veya kabak ekleyebilirsiniz.
  • Marinasyon için malzemeleri çırpıyoruz ve sonra bir fırçayla tavukları bir borcama dizip her tarafına sürüyoruz.
  • Geri kalan marinasyonu sebzelerin üstüne döküyoruz.
  • Sonra üzerine bir çay bardağı su gezdiriyoruz.
  • Fırınımızı önceden 190-200 derecede ısıtıyoruz.
  • Sonra üstünü bir fırın-kağıdınla kapatıp 1 saat fırına veriyoruz borcamı.
  • Sonra üstünü açıp 20 dakka mangal ısıtmasına veriyoruz. ( fırında mangal fonksiyonu yoksa devam üstü kapalı bir yarım saat daha pişirin yanı toplam 1, 5 saat ) afiyet olsun 😊.

Tadına Bayılacağınız Ezme Tarifi

 

Tadına Bayılacağınız Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 dolu yemek kaşığı domates salça
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 demet maydanoz
  • 5 adet sivribiber
  • 3 adet iri domates
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz, acı biber, karabiber damak tadınıza göre

    Tadına Bayılacağınız Ezme Tarifi Yapılışı

  • Soğanları, sarımsaklar, maydanoz, sivri biber, domatesleri ve sıvı yağı robotta yavaş yavaş doğrayacağız.
  • Çok önemli püf nokta ;robotu yavaş basıp durdurmamız, her durdurduğumuzda kapağı açıp kaşıkla karıştırıp yine başlatıyoruz. Öylece sos gibi değilde diri kalıyor ve elde doğramış gibi oluyor.
  • Malzemeleri kapa alıp salçaları ve baharatları ekleyip iyice karıştıracağız.
  • Hemen servise alabilirsiniz ama bir gece bekletirseniz çok daha lezzetli olur. Afiyet olsun ☺️.

Tost Ekmekle Şipşak Tatlı Rulolar (Çıtır Çıtır) Tarifi

 

Tost Ekmekle Şipşak Tatlı Rulolar (Çıtır Çıtır) Tarifi İçin Malzemeler

  • Kişi sayısına göre tost ekmek
  • Sürülebilecek kahvaltılık çikolata

Üzerine sürmek için:

  • 1-2 yemek kaşığı dolu margarin (eritilecek)

Üzerine serpmek için:

  • Tozşeker ve tarçın karışımı (3 yemek kaşığı tozşeker ve 1 yemek kaşığı toz tarçın)

    Tost Ekmekle Şipşak Tatlı Rulolar (Çıtır Çıtır) Tarifi Yapılışı

  • lk önce bütün ekmekleri kenarlarından kesin.
  • Bir merdaneyle ekmekleri düzleştirin/inceltin.
  • Ekmeklerin bir ucuna (bir çay kaşığı kadar) çikolatanızı sürün (biraz ince sürün).
  • Ekmeğin diğer sade kalan ucuna da çok az çikolata daha sürünki ruloladığınızda güzelce yapışabilsin diye. Resimlere bakın.
  • Şimdide her ekmeklerinizi rulo şekliyle sarin.
  • Her ruloların üzerine (her yere gelecek şekilde) fırça yardımıyla margarinden sürün.
  • Ardındanda rulolarınızı her yere gelecek şekilde tozşeker ve tarçın karışımına bulayın ve fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıttığınız 200 derece fırına koyun.
  • Uçları ve üstü pembeleşince (çıtır kıvam aldıysa) çıkartın ve soğumaya bırakın.
  • Servise hazır, afiyet olsun.
    Not: ekmekleriniz ne kadar taze ise o kadar kolay olur rulo yapması.
    Eğer pişme esnasında geri sarmalarını önlemek istiyorsanız bir kurdan yardımıyla mühürleyin rulolarınızı. Ben yapmadım, ve sadece bir tanesi birazcık geri sarıldı pişme esnasında.

Fırında Kıymalı Biber Dolma Tarifi

 

Fırında Kıymalı Biber Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yeşil top biber

İç malzemesi;

  • 300 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı iri bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Zeytinyağı

Üzeri için;

  • Domates salçası
  • Tereyağı
  • Su

    Fırında Kıymalı Biber Dolma Tarifi Yapılışı

  • Bulguru ve pirinçi yıkayıp büyükçe bir kaseye alalım.
  • Sebzeleri de yıkayıp soyup doğrayalım.
  • Bütün malzemeleri pirinçin ve bulgurun içine koyup yoğuralım.
  • Temizlenmiş biberlerin içine dolduralım.
  • Üzerlerine domates dilimleri koyup tepsiye dizelim.
  • Suda açtığımız salçayı biberlerin üzerine gezdirelim.
  • Tereyağı parçaları da koyup üzerine ıslattığımız yağlı kâğıt ile kapatalım.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında pişirelim.
  • Fırından çıkarmadan önce kâğıdı alıp o şekilde biraz daha kızarmalarını sağlayalım. Afiyetler olsun.