15 Şubat 2021 Pazartesi

Kuzu Tagine Tarifi

 Malzemeler

  • 750 gram kadar kuşbaşı kuzu eti (but)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet büyük boy domates (küp küp doğranmış)
  • 350 gram kadar haşlanmış nohut
  • 80 gram turnayemiş
  • 40 gramı pecan
  • 40 gram file badem
  • 1 tatlı kaşığı kişniş

Ras el hanout karışımı için

  • Maldon deniz tuzu
  • Taze karabiber

Birer çay kaşığı kimyon, tarçın, zencefil, paprika, toz kakule, yenibahar, kişniş, muskat ve zerdeçal

Hazırlanışı

Yemeğimizi yapmak için özel baharatımızı hazırlamakla işe başlayalım. Teflon bir tavaya ras el hanout için gerekli tüm baharatları alalım ve düşük sıcaklıkta biraz ısıtalım. Böylece baharatlar daha keskin bir aromaya sahip olacak.

Kuş başı doğranmış kuzu etini derin bir kaba alalım ve elde ettiğimiz baharat karışımı ile karıştıralım. Yemeğin daha lezzetli olması için bu şekilde ne kadar uzun süre marine olursa o kadar iyi. Mümkünse eti bu şekilde bir gece bekletelim.

Tencereye bolca sıvı yağ koyalım ve marine olmuş etimizi tencerede güzelce pişirelim. Etler yumuşayınca tencereden alalım ve ince ince doğranmış soğanları ekleyip rengi değişene kadar kavuralım. Soğanlar pebleşince eti tekrar tencereye alalım. Haşlanmış nohut ve küp küp doğranmış domatesi de ilave edip 1 litre kadar et suyu koyalım ve pişmeye bırakalım.

Et yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edelim. Yemeğimizin biraz suyu olması gerekiyor, bunu kontrol ederek pişirelim. Et iyice pişince turna yemişlerini ekleyip 15 dakika daha pişirelim. Suyu yetersiz ise biraz daha et suyu ilave edebiliriz. Ocaktan aldığımız yemeğe taze kişniş, kavrulmuş pican ve file bademi ekleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Çikolata Soslu Tavuk Göğsü Tarifi

 Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket vanilya

Üzeri için

  • 250 ml süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı çokokrem

Hazırlanışı

Uygun büyüklükte tencereye 3 yemek kaşığı margarini koyup eritelim. Eriyen margarine 1 su bardağı unu ilave edip kavurmaya başlayalım. Kavrulan unun üzerine sütü ilave edelim.

Sütü ilave ettikten sonra sürekli karıştıralım ki un topaklanmasın. Süt kaynayınca şekeri ilave edelim ve altını hafif kısalım. Bu şekilde beş dakika daha kaynatalım. Kıvam almaya başlayınca vanilyayı da ilave edip ocaktan alalım.

Hazırladığımız tatlımızı uygun büyüklükte bir borcama boşaltalım. Tatlımızı buzdolabına kaldıralım. Tatlı soğurken çikolata sosunu hazırlamaya başlayalım.

Çikolata sosu için tencereye sütü alalım. İçine kakao, şeker ve nişastayı ekleyip sürekli karıştırarak kaynatalım. Kaynayınca içine çokokrem ve bir tatlı kaşığı margarin ekleyelim. Kıvam alınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

İyice soğumuş olan tavuk göğsümüzü dolaptan çıkaralım ve üzerine soğumuş olan çikolata sosunu dökelim ve eşit şekilde yayalım. Tekrar buzdolabına kaldırıp soğumasını bekleyelim. Dilimledikten sonra sevrvis yapalım. Afiyet olsun.

Süt Böreği Tarifi

 Malzemeler :

  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı kadar su
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz ve aldığı kadar un
  • Hamuru açmak için un ve nişasta

Süt Şerbeti için

  • 4 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker

Arasına Koymak için

  • 250 gram kadar iri dövülmüş fındık
  • 5-6 yemek kaşığı kadar tereyağı

Hazırlanışı :

Bir kabın içine yumurta, su, yoğurt, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağını alalım ve karıştıralım.

Kabartma tozunu ilave edip karıştıralım, ardından aldığı kadar un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuralım.

Elde ettiğimiz hamuru 21 adet bezeye ayıralım. Bezeleri bir tepsinin içine alalım ve üzerine nemli bir bez kapatarak dinlenmeye bırakalım.

Hamur biraz dinlenince un ve nişasta ile fazla büyük olmayacak şekilde açalım. Açtığımız bezelerden 7 tanesini üst üste koyalım ve bu kez tepsi büyüklüğünde açalım.

Hamuru tabanını yağladığımız fırın tepsisine alalım ve üzerine fındık serpelim. Erittiğimiz tereyağından da gezdirip diğer hamurları açalım. Hamurları aynı sıra ile hazırlayıp fırın tepsisine alalım. Tüm hamur bitince kalan tereyağını üzerine dökelim.

Hamuru istediğimiz şekilde keselim. Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırında pişirelim. Pişen tatlımızı soğumaya bırakalım.

Bu arada süt şerbetini hazırlayalım. Şeker ve sütü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. Tatlımız ılıyınca sıcak şerbeti her yerine eşit şekilde dökelim. Tatlısını çekene kadar bekleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Köme Çorbası Tarifi

 Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım su bardağı haşlanmış buğday
  • Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • Yarım patates
  • 1 adet yeşil biber
  • Yarım domates
  • Yarım patlıcan
  • Tuz
  • 5 su bardağı su

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tutam nane

Hazırlanışı

Uygun büyüklükte bir tencerinin içine yoğurt, yumurta, un ve zeytinyağını alalım ve karıştıralım. Üzerine suyu ekleyip topak kalmayacak şekilde çırpalım.

Patlıcanı soyalım ve küp küp doğrayalım. Acısı çıksın diye tuzlu suda bekletelim. Bir gece önceden ıslatıp haşladığımız nohut, mercimek ve buğdayı bir kenara alalım. Diğer sebzeleri de küp küp doğrayalım bir kenara alalım.

Çorbayı ocağa alalım. İçine önce nohut, mercimek ve buğdayı koyalım ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynatalım. Diğer sebzeleri de ekledikten sonra arada karıştırarak 25 dakika kadar pişirelim. Tuzunu da ilave edip ocaktan alalım.

Tereyağını eritelim. Nane ekleyip biraz kavuralım. Çorbamızı kaselere alalım. Üzerine tereyağı ve nane karışımından gezdirip servis yapalım. Afiyet olsun.

Tavuklu Soya Soslu Karnabahar Tarifi

 Malzemeler

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 3-4 dal ıspanak yaprağı
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Hazırlanışı

Yemeğimizi yapmak için öncelikle karnabaharı temizleyip yıkayalım. Hazırladığımız karnabaharı sıcak suda 10 dakika haşlayalım.

Uygun büyüklükte bir tavaya zeytinyağını alalım. Yağ ısınınca yemeklik doğradığımız kuru soğanı ilave edip soteleyelim.

Daha önceden kuşbaşı doğradığımız tavuk etini soğanlara ilave edip kavuralım. 5 dakika kadar kavurduktan sonra iri iri doğradığımızı domatesi ve biber salçasını ilave edip kavurmaya devam edelim.

Haşlanmış karnabahar, ıspanak yaprakları, soya sosu, tuz ve karabiberi ilave edelim. Yarım bardak kadar sıcak su ilave edip ağzı kapalı şekilde pişmeye bırakalım. 5-6 dakika piştikten sonra ocaktan alalım. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Turp Mezesi Tarifi

 Malzemeler

2 adet orta boy turp

5-6 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı mayonez

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Tercihe göre nane, maydanoz

Hazırlanışı

Mezemizi yapmak için öncelikle turpları bol su ile iyice yıkayalım. Yıkadığımız turpların kabuklarını soyalım.

Kabuklarını soyduğumuz turpları rendeleyelim. Rendelenmiş turpları avucumuzda sıkalım ve fazla suyunu alalım. Suyunu sıkmak turpun acı tadını alacaktır. Eğer bu tattan rahatsız olmuyorsanız suyunu sıkmanıza gerek yok.

Hazırladığımız turpu uygun büyüklükte bir salata kasesine alalım. Üzerine yoğurt, mayonez ve tuzu ilave edelim. Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Üzerine bir kaşık kadar zeytinyağı gezdirelim. Nane veya maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Yağlı Kağıtta Hamsi Tarifi

 Malzemeler

  • 1 kilo temizlenmiş Karadeniz hamsi
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Pul biber (arzuya göre)
  • Yağlı kağıt

Hazırlanışı

Daha önceden temizleyip suyunu süzdüğümüz hamsiyi tuz ve biber ile karıştırıp biraz bekletelim.

Hamsiler tuzunu alınca tezgaha mısır unu koyalım ve hamsileri birer birer unlayalım.

Kesilmiş yağlı kağıdın bir tanesini (marketlerde artık kesilmiş yağlı kağıt satılıyor, kolayca bulabilirsiniz) tezgahın üzerine serelim. Ortasına iki kaşık yağ dökelim ve yağı tava büyüklüğünde yayalım.

Unladığımız balıkları yağladığımız kısma yuvarlak olacak şekilde kuyrukları ortaya gelecek şekilde dizelim. Tüm balıklar bitince ikinci yağlı kağıdı balıkların üzerine kapatalım.

Yağlı kağıtların kenarlarını kıvırarak kapatalım. Tavamızı ocağa alalım, biraz ısınınca yağlı kağıdı tavaya koyalım. Orta ateşte çevirerek her yerinin kızarmasını sağlayalım. Yağlı kağıt hafif kızardığında balıklar kızarmış demektir. Kapak yardımı ile yağlı kağıdın diğer yüzünü çevirelim. Aynı şekilde bu yüzünü de çevirerek eşit şekilde kızartalım. Pişirirken yağlı kağıdın ortasında küçük bir delik açabilirsiniz. Eğer buhar çıkmasını istemiyorsanız açmadan da pişirebilirsiniz. Sorun olmuyor, her iki şekliyle de balıklar mükemmel pişiyor.

Her iki taraf da pişince yağlı kağıdı servis tabağına alalım ve yanında salata ile sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Domates Soslu Ton Balığı Tarifi

 Malzemeler

  • 4 adet ton balığı filetesu
  • 1 adet konserve domates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı kadar beyaz sirke
  • 10 adet siyah zeytin
  • Felseğen, tuz, karabiber
  • Yarım su bardağı su

Hazırlanışı

Yemeğimizi yapmak için öncelikle soğanı küp küp doğrayalım. Domates konservesinin fazla suyunu süzelim.

Zeytinyağını uygun büyüklükte bir tencereye veya derin bir tavaya alalım ve ısıtalım. Ton balıklarının her iki tarafını kızartalım. Zeytinleri ve domatesi ilave edelim. Kaynayınca sirkeyi ilave edelim. Bu şekilde biraz kaynatalım. Daha sonra yarım bardak suyu ekleyelim. Tuz ve biberi de ilave ettikten sonra kapağını kapatalım ve pişmeye bırakalım.

Ton balıkları pişince tencerenin kapağını açalım. Ton balıklarını servis tabaklarına alalım. Tenceredeki sosu servis tabaklarına eşit şekilde paylaştırdıktan sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

5 Dakika Poğaçası Tarifi

 Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 2,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
  • Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
  • İç harcı için biraz peynir ve maydanoz

Hazırlanışı

Karıştırma kabına yumurta, sıvı yağ, eritilmiş tereyağı, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu alıp karıştıralım.

Daha sonra azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuralım.

Elde ettiğimiz hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alalım ve elimizde yuvarlayalım.

Hamuru tezgahın üzerine alalım ve elimizle hafifçe düzeltelim. Ortasına hazırlamış olduğumuz harçtan koyalım ve uçlarını kapatalım.

Bütün hamur bitinceye kadar aynı işlemi yapalım. Hazırladığımız poğaçaları yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatal ile şekil verdikten sonra önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırına verelim. Yaklakış 25-30 dakika pişirelim. Poğaçamız hazır, afiyet olsun.

14 Şubat 2021 Pazar

Tutmaç Çorbası Tarifi

 

Tutmaç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı erişte
  • 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet küçük soğan
  • Kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Tutmaç Çorbası Tarifi Yapılışı 

  • Derin bir tencereye 1 lt su alınır ve kaynatılır.
  • Kaynayan suya erişte, haşlanmış nohut, haşlanmış mercimek alınır.
  • Erişteler yumuşayıncaya terbiyesi hazırlanır.
  • Bir kasede yoğurt, un, yumurta iyice çırpılır.
  • Terbiyenin içersine sıcak haşlama suyundan bir kaç kepçe koyulup terbiye karıştırılır ve ılıması sağlanır.
  • Tencerenin altı kısılır ve terbiye yavaş yavaş tencereye eklenir bu aşamada sürekli karıştırıyor olmak önemli.
  • Kaynayana kadar pişirmeye devam edilir.
  • Soğan çok küçük olacak şekilde doğranır.
  • Sos tavasına tereyağı ve zeytinyağı alınır.
  • İçersine soğan eklenir ve kavrulur.
  • Kavrulan soğanın içerisine nane ilave edilir ve 30 saniye sonra altı kapatılır.
  • Naneli yağ çorbanın üzerine dökülür ve karıştırılır.
  • Deneyen herkese afiyet olsun! 😇.

Yumuşacık Tarçınlı Çörek / Cınnamon Rolls Tarifi

 

Yumuşacık Tarçınlı Çörek / Cınnamon Rolls Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 200 ml ılık süt (1 su bardağı)
  • Yarım kg un (500gr)
  • 2 yumurta
  • 1 paket instant maya(11gr)
  • 3, 5 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında)
  • 100 gram toz şeker ( yarım su bardağı)

İçi için ;

  • 50 gram tereyağ ( 2 yemek kaşığı)
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1, 5 tatlı kaşığı tarçın

Glaze için;

  • 100 gram labne peyniri
  • 150 gram pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı süt ( 52 ml)

    Yumuşacık Tarçınlı Çörek / Cınnamon Rolls Tarifi Yapılışı 

  • İlk olarak ılık süt ve şekeri kaba alıp karıştırıyoruz.
  • Yumurta, tereyağ ve instant mayayı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Elenmiş unu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Ne çok cıvık ne de çok katı bir hamur olmalı.
  • Yoğurduktan sonra üzerine bir bez örtüyoruz ve 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Hamur mayalanırken iç dolgusunu hazırlıyoruz.
  • Tereyağı, şeker ve tarçını sürülebilir kıvama gelene kadar karıştırıyoruz.
  • Mayalanmış hamurumuzu tezgaha alıyoruz ve merdane yardımıyla dikdörtgen biçimde açıyoruz.
  • Kalınlığı yarım cm olmalı.
  • Açtıktan sonra içerisine hazırladığımız iç dolguyu sürüyoruz ve rulo şeklinde yuvarlıyoruz.
  • 4 cm kalınlığında kesiyoruz.
  • 20 × 20 kare veya bu ölçülerde başka ısıya dayanıklı fırın kabının altını yağladıktan sonra ruloları diziyoruz.
  • Üzerini kapatıp 30 dakika daha mayalandırıyoruz.
  • 180° fırında 25-30 dk pişiriyoruz.
  • Glaze için tüm malzemeleri kaba alıp karıştırıyoruz.
  • Pişen ruloların üzerine glaze  döküp servis ediyoruz. ❤.

Çorbalarda Ve Yemeklerde Kullanabileceğiniz Misket Köfteler Tarifi

 

Çorbalarda Ve Yemeklerde Kullanabileceğiniz Misket Köfteler Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma dana döş
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet orta boy soğan rendesi
  • İsteğe bağlı olarak 1 diş sarımsak rendesi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

    Çorbalarda Ve Yemeklerde Kullanabileceğiniz Misket Köfteler Tarifi Yapılışı 

  • Bütün malzemeleri bir kapta birbirini tutana kadar yoğuruyoruz.
  • Bulgurun kıyma ve soğan suyuyla birlikte şişmesini özleşmesini sağlıyoruz.
  • Unlu tepsiye küçük misketler hallinde yuvarladığınız köftecikleri biraz sallayarak birbirine yapışmamasını sağlıyoruz.
  • Buzlukta bir saat kadar durduktan sonra poşetleyelirsiniz.

Fincanda Sütlaç Tarifi

 

Fincanda Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı (tepeleme) buğday nişastası
  • 1 çay bardağı su

    Fincanda Sütlaç Tarifi Yapılışı 

  • Yıkadığınız pirinçi tencereye alın ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  • Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine sütü ilave edin.
  • Karıştırın ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edin.
  • Kaynadıktan sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırarak kısık ateşte pişirin.
  • Ardından şekeri ekleyin, karıştırın.
  • Tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatın.
  • Nişastayı eklemek için bir kabın içerisine alın, 1 çay bardağı suyla karıştırın ve aynı anda hem karıştırıp hem tencereye ekleyin.
  • Karıştırdıktan sonra hafifçe kıvam alana kadar pişirin. 5 dak kaynadıktan sonra.
  • Sütlaç harcını bir kepçeyle fincan veya kaselere dağıtın.
  • Her kepçeden önce bir kez karıştırın ki bu sırada pirinçler en dibe çökmesin.
  • Her kasede eşit miktarda pirinç olması için karıştırarak kepçeyle alın ve dökün.
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında en az 2 saat bekledikten sonra tarçın serperek servis edin. Afiyet olsun!.