18 Şubat 2021 Perşembe

Antep Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi

 

Antep Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram margarin
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 1 çay bardağı antep fıstığı

    Antep Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle su, şeker ve sütü bir kaba alıp şeker eriyene dek karıştırıyoruz.
  • Antep fıstığını toz haline getiriyoruz.
  • Margarini ocağa alıp eriyene tek bekliyoruz.
  • Margarin eriyince üzerine irmiği döküyoruz.
  • Irmiği rengi esmerleşene kadar sürekli karıştırarak kısık ateşte kavuruyoruz.
  • İrmiğin rengi değişince toz antep fıstığı ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ocağın altını kapatıp irmiği ocaktan alıp başka bir yere alıyoruz.
  • Şekeri eriyen su ve sütlü karışımı irmiğin üzerine yavaşça döküyoruz.
  • Ocağa almadan 1 kez karıştırıyoruz.
  • Tekrar ocağa alıp karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Hazır olmasına yakın kaşıkla karıştırmanız zorlaşacak ve tatlı kıvam alacaktır.
  • Kıvam almış helvamızı ocaktan alıp sıcak servis ediyoruz.

Kaşarlı Kabak Graten Tarifi

 

Kaşarlı Kabak Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 kabak
  • Yarım bağ dereotu
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir

Beşamel sos için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1, 5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Kaşarlı Kabak Graten Tarifi Yapılışı

  • Kabaklarımızı yıkayalım ve dilim kalınlığı 0.5 cm olacak şekilde halka halka doğrayalım.
  • Borcam içine biraz zeytinyağı döküp, üzerine kat kat kabakları dizelim, her sıraya çok az fırça ile zeytinyağı sürelim. Kabaklarımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına, kabakları pişmesi için koyalım.
  • 25 dakika kadar fırında pişerken bir yandan beşamel sosunu hazırlarız.
  • Beşamel sos hazırlamak için, bir tava içinde iki kaşık tereyağını eritelim, sonra eriyen tereyağı içine iki kaşık dolusu un koyalım, biraz çevrildikten sonra azar azar iki su bardağı süt ekleyelim.
  • Kaynamaya çıkana kadar sürekli karıştıralım. Kıvam aldığında sosumuza tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve 2-3 dakika daha pişirerek altını kapatalım.
  • Bu arada fırında pişmekte olan kabaklarımızı fırından çıkaralım.
  • Üzerine hazırlamış olduğumuz beşamel sosu gezdirelim. Doğradığımız dereotunu her yerine eşit gelecek şekilde serpelim. Fırında on beş dakika kadar daha pişirelim.
  • En son üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyarak, kaşarlar kızarana kadar yaklaşık 15 dakika daha kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Patlıcan Salatası Tarifi

 

Patlıcan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet patlıcan
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Tuz

Üzeri için

  • Toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Maydanoz (ben frenk maydanozu kullandım)

    Patlıcan Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanları yıkayıp kurulayalım.
  • Daha sonra alüminyum folyoya sararak 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirelim bu şekilde közlenmiş olacaklar.
  • Közlenmiş patlıcanınız varsa onunla da yapabilirsiniz.
  • Fırından çıkan patlıcanların kabuklarını soyarak doğrayalım.
  • Daha sonra üzerine tuz ve sarımsaklı yoğurdu ilave edip karıştıralım.
  • Servis tabağına alarak üzerine toz kırmızı biber zeytinyağı ve maydanoz serpelim. Bu kadar pratik ve çok lezzetli denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun. ❤️.

Efsane Nohut Dürüm Tarifi

 

Efsane Nohut Dürüm Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 1 parça et yada kemikli et (Olmasa da olur)
  • Kişi sayısınca lavaş
  • Tuz
  • Sıvı yağ, zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağından az su
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • 2 orta boy mor soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Sumak
  • Limon
  • Birkaç tane kornişon salatalık

    Efsane Nohut Dürüm Tarifi Yapılışı

  • Bir gece önceden ıslatılmış nohutumuzu düdüklüye koyuyoruz. Özellikle kemikli etiniz varsa kemikli et kullanın yoksa bir parça normal ette kullanabilirsiniz. İsterseniz et hiç kullanmayabilirsiniz.
  • Nohutun üzerine üç dört parmak geçene kadar su ekleyip yarım saat haşlıyoruz.
  • Bu arada soğanı piyazlık doğruyoruz biraz tuz atıp elimizle harmanlayıp sudan geçirip süzgece alıyoruz.
  • Suyunu süzünce tabağa alıp doğranmış maydanoz biraz zeytinyağı tuz limon ve sumak atıp karıştırıyoruz.
  • Haşlanmış nohutu süzüp çatalla eziyoruz, etimizi didikliyoruz.
  • Tavaya biraz sıvı yağ koyup biber salçamızı kavuruyoruz üzerine ezdiğimiz nohutu ekliyoruz.
  • Tuz, karabiber, kimyon ve pulbiberini atıyoruz.
  • Bir çay bardağına yakın su ekleyip biraz kavurup altını kapatıyoruz.
  • Lavaşa önce nohutumuzdan yayıyoruz.
  • Üzerine didiklediğimiz etten, soğanlı salatamızdan ve kornişon salatalıkta koyup lavaşımızı sarıyoruz. Çookk lezzetli nohut dürümümüz hazır. Deneyeceklere afiyet olsun ☺️.

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi

 

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı (1 litre) süt
  • 1 su bardağı (110 gr) un
  • 1 su bardağı (180 gr) şeker
  • 3 yemek kaşık (150 gr) margarin veya tereyağı
  • 1 vanilya şekeri

1 su bardağı  200ml

Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi Yapılışı

  1. Tereyağı eritin.
  2. Unu ilave edin ve unun rengi değişene kadar karıştırın.
  3. Sütü ekleyin ve orta ateşte karıştırın.
  4. Süt ısındığında şekeri ekleyin.
  5. Karışım koyulaşana kadar yaklaşık 5 dakika karıştırın.
  6. Vanilya şekerini ekleyin ve ateşi kapat.
  7. 2 dakika blender ile karıştırın.
  8. Karışımı koyacağınız tabak su ile nemlendirilerek.
  9. 2 veya 3 saat buzdolabında buzdolabında bekletilir.
  10. Üstüne çikolata veya meyve sosu koyun.

Evde Kuzu Gerdan Tandır Nasıl Yapılır

 

Evde Kuzu Gerdan Tandır Nasıl Yapılır İçin Malzemeler

  • 6 parça kuzu gerdan
  • 3 adet minik patates
  • 4 adet minik mor soğan
  • 4 adet küçük boy domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 adet yeşil biber
  • 1,5 baş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yağlı kağıt
  • Alüminyum folyo

    Evde Kuzu Gerdan Tandır Nasıl Yapılır Yapılışı

  • Kuzu gerdanları tepsimize diziyoruz.
  • Üzerlerine taze karabiber ve deniz tuzu serpiyoruz.
  • Boşluk kısımlarına domates ve patatesleri diziyoruz.
  • Fırınımızın en yüksek derecesinde üstünü kapatmadan 30 dk pişiriyoruz.
  • Daha sonra fırından çıkardığımız tepsimizin içerisinden domatesleri alıyoruz.
  • Üzerine kırmızı ve yeşil biberleri ekliyoruz.
  • Ardından soğanları ve sarımsakları ekliyoruz.
  • Tepsi üzerini bir yağlı kağıtla kapatıyoruz.
  • Sonrasında her yerini alüminyum folyoyla sıkı sıkı paketliyoruz.
  • Hiç hava almayacak şekilde kapattığımızdan emin olduktan sonra 180 derecelik alt üst ayardaki fırında 1. 5 saat daha pişirip fırından çıkarıyoruz. Tüm malzemelerin gayet iyi piştiğini göreceksiniz.
  • Tuzu az gelirse üzerine tuz eklemeyi unutmayın.
  • Dilerseniz başka çeşit sevdiğiniz baharatlarda ekleyebilirsiniz. Deneyip yapacak olanlara şimdiden afiyetler olsun.
  • Not: tarifimizin detaylı anlatımını aşağıdaki youtube videodan izleyebilirsiniz. Yorum yapmayı beğenmeyi ve abone olarak destek olmayı unutmayın. Hepinizi çok seviyorum, hoşça kalın sevgilerle.

Lahmacun Tarifi/ Ev Yapımı Çıtır Lahmacun

 

Lahmacun Tarifi/ Ev Yapımı Çıtır Lahmacun İçin Malzemeler

Hamur malzemeleri;

  • 4 su bardağı ılık süt
  • 1 tane yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 7-8 su bardağı )

İç harcı için;

  • 500 gram kıyma
  • 2 tane kapya biber
  • 3 yeşil biber
  • 2 tane soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tane domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ/ zeytinyağı
  • 1 su bardağı domates sosu
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz

    Lahmacun Tarifi/ Ev Yapımı Çıtır Lahmacun Yapılışı

  • Yoğurma kabına un hariç tüm malzemeleri alıp azar azar unu ilave ederek yoğuralım ve 1 saat dinlendirelim.
  • İç harcı için biber, soğan domates ve sarımsağı robottan geçirelim.
  • Maydanozu ince ince doğrayıp tüm malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Mayalanmış hamurdan bezeler yapıp 20-30 dakika daha dinlendirelim .
  • Merdane veya oklava yardımı ile açıp üzerine hazırlanan iç harçtan eşit olacak şekilde sürelim.
  • Silex makinesinde veya tavada pişirelim.

Fransız Mutfağından Chouquette Tarifi

 

Fransız Mutfağından Chouquette Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı su
  • 100 gram margarin
  • 2 tane yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker 

    Fransız Mutfağından Chouquette Tarifi Yapılışı

  • Su, süt, tuz ve şekeri tencereye alıp ısıtalım.
  • Margarini ekleyip eriyene kadar karıştıralım.
  • Unu ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Hamur soğuduktan sonra bir tane yumurtayı ekleyip iyice yedirelim, ikinciyide ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Tatlı kaşığı yarımı ile veya sıkma torbası ile aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine paylaştıralım.
  • Üzerine inci şekeri serpip önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana kadar pişirelim.

Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi

 

Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin (Oda sıcaklığında)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı çörekotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için ;

  • Yumurta akı
  • Susam
  • Haşhaş

    Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi Yapılışı 

  • Un hariç tüm malzemeleri karıştıralım.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekleyip hamurunuzu yoğuralım.
  • Şekil verip yumurta akı sürelim.
  • Susam haşhaş serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verelim ve kontrollü bir şekilde pişirelim 🏵️.

Hazır Yufkalı Kıymalı Enfes Börek Tarifi

 

Hazır Yufkalı Kıymalı Enfes Börek  Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket böreklik hazır yufka (5 adet)
  • 250 gram kıyma
  • 5 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı Sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)

    Hazır Yufkalı Kıymalı Enfes Börek Tarifi Yapılışı 

  • Öncelikle sos malzemelerini derince bir kapta çırpıcı yardımı ile güzelce karıştıralım.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp tavamıza alalım. Yağını ilave edip biraz kavuralım. Soğanların hafif pembeleşmesi yeterli olacaktır.
  • Kıymasını katıp karıştıralım birazda kıymayı kavuralım.
  • Karabiber, tuz, pul biberini katıp karıştıralım ocaktan alalım.
  • Yağladığımız tepsimize yufkamızın bir tanesini kenarlarından sarkacak şekilde serelim.
  • Üzerine sostan biraz dökelim fırçayla sürelim, ikinci yufkayı üzerine gelişigüzel serelim, onun üzerine sostan yine sürelim kıymanın yarısını döküp düzeltelim.
  • Üzerine üçüncü yufkayı serelim sostan dökelim ve kıymanın kalanını döküp düzeltelim, dördüncü yufkayı da üzerine serelim.
  • Tekrar sostan sürelim ve beşinci ve son yufkayı üzerine serelim. Kalan sosun tamamını döküp düzeltelim.
  • Zamanınız varsa pişirmeden biraz dinlendirelim
  • Sonra yumurta sarısı sürüp 180 derecede kızarana dek yaklaşık 40 dakika pişirelim.
  • Harika bi börek oldu mutlaka deneyin derim şimdiden kolay gelsin afiyet olsun. 👌😊

Sütlü Nohut Çorbası Tarifi

 

Sütlü Nohut Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 2 adet soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kimyon(isteğe bağlı arttırılabilir)
  • Yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber
  • Yarım çay kaşığı  karabiber
  • 1 su bardağı süt Tuz  

    Sütlü Nohut Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yarım limon suyu
  • Nohutu akşamdan ıslatın ve ertesi gün suyunu dökelim.
  • Üzerini dört parmak geçecek kadar su koyarak haşlayalım.
  • Ayrı bir tencerede soğanı sarımsağı soteleyelimm.
  • Un ilave edip 2 dk. kavuralım ,üzerine nohudu suyu ile birlikte ekleyelim.
  • Baharatlarını ve tuzu koyun 30 dk kadar pişirelim.
  • Süre sonunda ocaktan alıp blenderden geçirip , süt ve limon suyunu ekleyip karıştıralım.
  • Kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Üzeri için yağ kızdırıp nohut ve nane ile süsleyebilirsiniz. Deneyenlere afiyet olsun


Karnabahar Kızartması Tarifi

 

Karnabahar Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • Su
  • Tuz

Sosu için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartma için

  • Sıvı yağ

Üzeri için

  • Sarımsaklı ya da sade yoğurt

    Karnabahar Kızartması Tarifi Yapılışı

  • Sert olan kısımları kesilmiş ve çiçekleri ayıklanmış olan karnabaharları bir tencereye koyarak üzerini geçecek şekilde su ve tuz ekleyip haşlayın. Çok fazla yumuşamasına ve dağılmasına izin verilmeden suyu süzülmelidir.
  • Başka bir kapta yumurta, süt çırpalım. Üzerine un ve tuzu ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Haşlanmış olan karnabaharları hazırladığımız karışıma teker teker bulayarak kızgın yağda her tarafını çevirerek kızartalım. Karnabaharlarınızı orta ateşte kızartmanız yeterli olacaktır.
  • Dilerseniz peçete yardımı ile fazla yağını aldıktan sonra servis tabağına alınız.
  • Üzerinde sarımsaklı yoğurt ya da sadece yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yeşil Mercimek Salatası Tarifi

 

Yeşil Mercimek Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı yeşil mercimek
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 8 adet kornişon turşu
  • 4 adet közlenmiş kırmızı biber (ben konserve kullandım)
  • Tuz, karabiber, nar ekşisi, limon suyu, sıvı yağ

    Yeşil Mercimek Salatası Tarifi Yapılışı

  • Önce yeşil mercimeği haşlayıp süzün, soğuması için biraz beklemeliyiz.
  • Yeşil soğanı, maydanozu, kırmızı biberi, turşuyu minik minik doğrayın.
  • Soğuyan mercimek ile birleştirip bir kase de sosu hazırlayın, üzerine dökün.
  • Oldukça besleyici bir salata.