19 Şubat 2021 Cuma

Krema Tadında Sütlü Mantar Çorbası Tarifi

 


Krema Tadında Sütlü Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram mantar (ince dilimlenmiş)
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı tavuk suyu veya su
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz, limon suyu, karabiber

    Krema Tadında Sütlü Mantar Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mantarları dilimleyip limonlu suda 10 dakika kadar bekletip suyunu süzüyoruz böylelikle çorba daha beyaz olacaktır.
  • Tencereye sıvı yağ konulup suyu süzülen mantarlar ilave edilip karıştırılır ve kapağı kapalı şekilde suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Mantarların yağı kalıp kavurmaya başlayınca iki tur çevrilip un eklenir ve bir iki tur da o şekilde çevrilir. Su ve süt eklenip çırpılır.
  • Su koyacaksanız tercihen tablet tavuk suyu kullanıyorsanız koyabilirsiniz lezzet verir ama olmasa da olur.
  • Un süt ve su pürüzsüz olana dek çırpılır ve koyulaşana kadar pişirilir.
  • Koyulaşınca tuz ve limon suyu eklenip kısık ateşte 3-4 dk daha kaynatılıp altı kapatılır ve sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun🌺🌺

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 2-2, 5 su bardağı et suyu (etsuyu yoksa su ile de yapabilirsiniz)

    Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tereyağı ve zeytinyağı tencereye alınır karıştırılır .
  • İnce doğranmış soğan da eklenip biraz pembeleşinceye kadar kavurulur.
  • Ardından bulgur ve yeşil mercimek de eklenir karıştırılır .
  • Et suyu ve tuzu da eklenip orta ateşte suyu çekene kadar pişirilir .
  • Deneycek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Beşamel Soslu Patatesli Tavuk Tarifi

 

Beşamel Soslu Patatesli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet patates
  • 4 kaşık sıvı yağ
  • Tuz, pul biber, karabiber, kekik

Tavuk sote için;

  • 1 paket tavuk göğsü
  • 2-3 adet biber
  • 2-3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz, pul biber, karabiber, kekik

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine;

  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Beşamel Soslu Patatesli Tavuk Tarifi Yapılışı

  • İlk önce patatesler soyulur, resimdeki gibi ince ince daire şeklinde dilimlenir.
  • Fırın kabına alınır, yağ, tuz ve baharatlarla harmanlanır. Dilerseniz patateslerinizi ayrı bir kaba alıp baharatlarını ve yağını ekleyip karıştırdıktan sonra fırın kabına da dizebilirsiniz.
  • Boşluk kalmayacak şekilde dizilip 200°C fırında 20-25 dk pişirilir. Tavuk sote pişinceye kadar patatesler de pişmiş oluyor zaten. 👍
  • Tavuk sote için tavuklar ve diğer malzemeler küp küp doğranır.
  • Tavaya sıvı yağ koyup önce tavuklar 5-10 dakika sotelenir, ardından doğranmış sivri biber eklenip sotelenir.
  • Ardından tereyağı eklenerek eriyene kadar karıştırılır.
  • Domates, salça, tuz ve baharatlar eklenir ve kapağı kapatılıp pişmeye bırakılır.
  • Tavuklar yumuşayınca pişmiş demektir. Suyu çok azalırsa 1 çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz. Ben kısık ateşte ve ağzı kapalı pişirdiğim için gerek olmuyor.
  • Fırınlanmış patateslerin üzerine tavuk sote güzelce yayılır.
  • Bir yandan da beşamel sosu hazırlayalım. Un tereyağında 3-4 dk güzelce kavrulur.
  • El çırpıcısıyla, soğuk sütü yavaş yavaş ekleyerek hızlıca karıştırılır.
  • Kaynayıp göz göz olunca tuz ve karabiberi eklenip ocaktan alınır.
  • Beşamel sos dökülür.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri serpilip, 180°C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Yemeğimiz hazır. İlk sıcağı çıkınca dilimleyip servis edebilirsiniz. 😊
  • Deneyeceklere şimdiden AFİYET OLSUN. 🌸🌸🌸

Macaron Tarifi Yapılışı

 

Macaron Tarifi İçin Malzemeler

Macaron:

  • 100 gram badem unu
  • 150 gram pudra şekeri
  • 75 gram yumurta akı (3/4 (bir yarım+bir çeyrek) dl) oda sıcaklığında
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 50 gram şeker
  • Gıda boyası

Kremi:

  • 50 ml sıvı krema
  • 100 gram beyaz çikolata
  • 50 gram tereyağı
  • 50 gram çilek reçeli
  • 3-4 damla gıda boyası

Kremasına renkler:

  • Pembe: kırmızı boya + 50 gram çilek veya ahududu reçeli
  • Turuncu: sarı kırmızı boya + portakal kabuğu
  • Sarı: sarı boya + 100 gram lemoncurd 100 gram labne peyniri
  • Mavi: mavi boya + böğürtlen reçeli
  • Yeşil: (sarı+mavi) boya + antep fıstığı

    Macaron Tarifi Yapılışı

  • İlk önce yumurta akı tuz ile beraber köpük olana kadar mikser ile çırpılır,.
  • İçerisine şeker azar azar ilave edilerek çırpınmaya devam edilir ve katılaşması sağlanır.
  • Bir kaç damla gıda boyası eklenir.
  • Badem unu ve pudra şekeri karışımı yavaşça yumurta akına eklenerek hafifçe karıştırılır.
  • Hamur ne katı nede cıvık olmalı.
  • Hazır olan hamur tulumba poşetine konarak kağıt serili tepsiye yaklaşık 28 ile 40 adet arası 2- 2, 5 cm eninde yuvarlaklar olacak şekilde sıkılır.
  • Tepsi hafifçe masaya bir iki kez vurulur ki eğer macaronda havacıklar varsa yok edilir.
  • Bu şekilde macaronlar tepside oda sıcaklığında yarım saat 1 saat dinlendirilir.
  • Üzerinin kabuk bağlaması için.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli farlı fırına tepsiler girdikten sonra derecesi hemen 140 a indirilir ve yaklaşık 12-15 dakika pişirilir.
  • Pişen macaronların tepsi üzerinde soğuması beklenir.
  • Bu arada kreması için sıvı krema 1-2 taşım kaynatılır.
  • İçine beyaz çikolata ilave edilir.
  • Çikolata eriyince tereyağ eklenir.
  • Reçel ve boya gıdası eklenir ve 1 saat oda sıcaklığında katılaşması sağlanır. Daha sonra 1 saatte buzdolabında bekletilir.
  • Hazır olan macaronların yarısına krema sürülür diğer yarısı da üzerine kapatılarak kapalı kutularda buzdolabında muhafaza edilir.
  • Not: badem unu için bademler kağıt serili tepside 175 dereceli fırında 15 dakika kavrularak robotta çekilir.Afiyet olsun.Hayırlı kandiller.

Karpuz Keki Tarifi

 

Karpuz Keki Tarifi İçin Malzemeler

Keki için

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un
  • 100 gram ıspanak

Krema

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 (yarım) su bardağı şeker
  • 1 vanilin şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Çilekli sosu

  • 10 çilek
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı nişasta

Üzeri için

  • Damla çikolata

    Karpuz Keki Tarifi Yapılışı

  • Ispanak ve sıvı yağı rondodan geçirin. Ispanak püre haline getirin.
  • Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Ardından süt, kabartma tozu, ıspanak püresi ve unu ekleyip karıştırın. Kek harcını yağlanmış kek kalıbına dökün.
  • 180 derece fırında pişirin.
  • Kreması için tencereye süt, nişasta, un ve şekeri ekleyin. Karıştırarak pişirin.
  • Ocağın altını kapatıp tereyağı ve vanilin şeker ekleyin.
  • Kremayı pastanın üzerine dökün.
  • Çilekli sosu için çileği rondodan geçirin.
  • Rondodan geçirdiğiniz çileği tencereye aktarın.
  • Nişasta ve şeker ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Pişen sosu beyaz kremanın üzerine dökün.
  • Kekinizi soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra damla çikolata ile karpuz çekirdeklerini yapın

Çıtır Çıtır Lokma Tatlısı Tarifi

 

Çıtır Çıtır Lokma Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı ılık su (Bardak ölçüsü 250 ml )
  • 1 adet yaş maya
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kg un

Kızartmak için

  • 1 lt sıvı yağ

Şerbeti için

  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Çıtır Çıtır Lokma Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Su, şeker ve limonu uygun bir tencereye alıyoruz ocakta kaynadıktan sonra orta ateşte 15 dk kaynatıp soğuması için kenara alıyoruz.
  • Hamurumuz için.Büyün malzemeleri yoğurma kabına alıp yoğuruyoruz ele yapışan kek hamurundan biraz daha koyu kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurumuzun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Uygun bir tavaya yağımızı alıp ocakta kızdırıyoruz.
  • Daha sonra ocağın altını orta dereceye alıyoruz.
  • Hamuru elimize alıp sıkıyoruz tatlı kaşığını yağa bandırıp kaşıkla hamuru alıp kızgın yağda kızartıyoruz
  • Kızaran hamurumuzu soğuk şerbete alıp 4-5 tur kevgirle çevirip servis tabağına alıyoruz.
  • Üzerine fıstık serpip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Kıyır Kıyır Cevizli Elma Kurabiyesi Tarifi

 

Kıyır Kıyır Cevizli Elma Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı un

İç malzemeleri

  • 5 tane elma
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz

    Kıyır Kıyır Cevizli Elma Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcı için elmaları soyup rendeleyin.
  • Tencereye alıp üzerine şeker ve tarçını koyup elmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Altını kapatıp içine ceviz ekleyip karıştıralım soğumaya bırakalım.
  • Yoğurma kabına tüm malzemeleri alıp azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım.
  • Üçüncü bardaktan sonra unu kontrolü dökelim.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir beze alalım önce rulo yapıp elle ezin ve oklava ile açıp inceltelim.
  • Bir bıçakla ince şeritler kesip ön tarafta kalan kısma elmalı harcı yerleştirelim.
  • Daha sonra sarıp bir parmak boyunda keselim.
  • Diğer şeklide bezemizi açalım sekiz parçaya bölelim elma harcından koyup saralım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpelim.Afiyet olsun.

Hakiki Tavuk Göğsü Tarifi

 

Hakiki Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü (200 gr)
  • 1 lt keçi sütü veya pastörize olmayan diğer sütler
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı pirinç unu
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı (50 gr) tereyağ
  • 1 vanilya

Süsleme

  • Tarçın ve fıstık

    Hakiki Tavuk Göğsü Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğsümüzü tuzsuz bir şekilde kaynatıp didelim ve soğuk suyun içinde bekletelim suyunu 8-10 defa değiştirelim.
  • Sütümüzü tencereye alalım biraz ılınsın pirinç unu ve nişastayı yarım su bardağı süt ile çözündürelim.
  • Ilınan sütümüze ekleyelim ve sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Kıvamımız kalınlaştıktan sonra şekerimizi ilave edelim.
  • Kaynamaya başladıktan sonra tereyağımızı ilave edelim karıştıralım vanilya ekleyelim.
  • Son olarak suyunu süzüp iyice sıktığımız tavuklarımızı ekleyip hızlı bir şekilde çırpalım.
  • Altını kapatıp ılınması için bekletelim ılınan muhallebimizi 15 dk çırpalım.
  • Ardından dikdörtgen borcama alalım ve buzdolabında 5-6 saat bekletelim.
  • Soğuyan muhallebimizi 10 eşit parçaya bölelim. Ve içe doğru katlayıp üzerlerini süsleyelim. Aradığınız o eski lezzet.Afiyet şifa olsun🌺

Terbiyeli Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 su bardağı su
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 su bardağı erişte

Terbiyesi için :

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Terbiyeli Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle suyumuzu tenceremize alıp kaynatalım.
  • Erişteyi ekleyip pişmeye yakın yeşil mercimeğimizi ilave edelim.
  • Onlar pişerken terbiyesi için bütün malzemelerimizi bir kaba alıp karıştıralım. (çorbamızın suyundan ilave ederek ılıtalım ki terbiyemizi ilave ederken çorbamız kesilmesin. )
  • Terbiyemizi kaynayan çorbamıza yavaş yavaş ilave ederek sürekli karıştıralım.
  • Tuzunu da ilave ederek bir iki taşım kaynatalım ve ocaktan alalım. (size suyu az gelirse ekleyebilirsiniz. ).
  • Üzeri için bütün malzemelerimizi ocakta kızdırıp çorbamızın üzerine gezdirelim. Çorbamız servise hazır👩🏻‍🍳. Afiyet olsun 😋.

Ağızda Eriyen Kandil Simidi Tarifi

 

Ağızda Eriyen Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin veya tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (110 ml)
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 buçuk su bardağı un

(su bardağı ölçüsü: 200 ml)

Üzeri için;

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı kadar susam

    Ağızda Eriyen Kandil Simidi Tarifi Yapılışı

  • Hamuru hazırlamak için, margarin, sıvı yağ, yoğurt, sirke, şeker ve tuz derin bir kap içerisinde karıştırılır.
  • Karışımın üzerine, nişasta ve azar azar un ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
  • Hamur kolayca yuvarlanacak kıvama gelince un ilavesi kesilir.
  • Hazırlanan hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp beze yapılır.
  • Bezeler düz bir zemin üzerinde rulo şeklinde yuvarlanır ve iki ucu birleştirilip halka şekli verilir.
  • 1 adet yumurta, bir kase içerisinde, çatal yardımı ile iyice çırpılır.
  • Şekli verilen kandil simidi, arkalı önlü, önce yumurtaya, sonra susama batırılıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180° fırında, üzerileri hafif pembeleşinceye kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp,  tepsi içerisinde soğutulduktan sonra,  servise sunulur.
  • Bu tarif ile 35 adet kandil simidi elde ediliyor.