10 Mart 2021 Çarşamba

Adana Böreği Tarifi

Adana Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 adet baklava yufkası
  • 2 adet börek yufkası
  • 125 gram tereyağı

Sosu için :

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı soda
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

İçi için :

  • Beyaz peynir
  • Kaşar peyniri
  • Eritme peyniri
  • Mozarella peyniri

    Adana Böreği Tarifi Yapılışı

  • İlk önce fırın tepsimizi bol tereyağı ile yağlayalım.
  • Arasına koyacağımız tereyağını eritelim.
  • Fırın tepsimize baklava yufkasının bir tanesini koyup fırçayla az miktarda yağ sürelim.
  • 10 adet yufkayı aralarına fırçayla az miktarda yağlayarak üst üste koyalım.
  • Böreklik yufkayı 4 eşit parçaya bölelim.  Önce ikiye sonra tekrar ikiye.
  • Süt, yağ ve sodayı bir kaba koyup karıştıralım.
  • Yufka parçalarını tek tek bu sosa batırıp baklava yufkasının üzerine serelim.
  • Üzerine peynirleri serpelim. İstediğiniz peynir çeşidi kullanabilirsiniz.
  • İkinci yufkayıda aynı şekilde yapıp peynirlerin üzerine kapatalım.
  • Üzerine az tereyağı gezdirelim.
  • Kalan 10 adet baklava yufkasınıda üzerine aralarını yağlayarak üst üste koyalım.
  • Üzerine kalan sostan gezdirelim. En üste kalan tereyağını sürelim.
  • Çok keskin bir bıçakla dilimlere keselim.
  • 200 derece fırında alt üst ayarda kızarana dek pişirelim.
  • Tepsi alta yakın olsun üstü çabuk kızarıyor.

    Dileyen ocağın üzerinde yapabilir ama bu şekilde çok pratik oluyor.

    Adana böreği servise hazır. Sıcak olarak tüketelim. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun. 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹.

Terbiyeli Tavuk Pirzola Yapımı Tarifi

 

Terbiyeli Tavuk Pirzola Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet tavuk pirzola
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Marine için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Terbiyeli Tavuk Pirzola Yapımı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tavuklarımızı marine etmek için sosumuzu hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına sıvı yağ, yoğurt, domates salçası, karabiber, kırmızı toz biber, kekik, kimyon ve tuzu alarak çırpıcı ile güzelce karıştıralım.
  • Ardından tavuk pirzolalarımızı sosumuzun içerisine alalım. Sosun tavukların her yerine güzel bir şekilde gelmesi için elimizle harmanlayalım.
  • Harmanlama işlemi bittikten sonra kabın üzerini streçleyelim ve tavuklarımızın sosu güzelce çekmesi için 2 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Daha sonra uygun bir yapışmaz tencerenin içerisine sıvı yağı alalım, tavuklarımızın deri kısmı tencereye gelecek şekilde tencereye dizelim.
  • Tencereyi ocağa alarak kapağını kapatalım ve tavuklar suyunu salıp çekinceye ve nar gibi kızarıncaya kadar orta ateşte pişmeye bırakalım. Ben yaklaşık 20 dakika pişirdim ancak bu süre değişebilir, kontrollü olmanızda fayda var.
  • Kızaran tavuklarımızın diğer tarafını çevirelim ve yine orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar bu tarafını da pişirelim.
  • Nar gibi kızaran mangal lezzetinde tavuk pirzolalarımız servise hazır. Afiyet olsun.

Pratik Acılı Ezme Tarifi

 

Pratik Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet acı sivri biber
  • 1 adet salatalık
  • 2 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Maydonoz(istenilen miktarda)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz(salçanın tuz oranına göre ayarlayın.)

    Pratik Acılı Ezme Tarifi Yapılışı

  • Domates, salatalık, biberler, soğan, sarımsak ve maydanozu rondoda çok ufalmayacak şekilde çekilir.
  • Bir kaba alınıp üzerine kalan bütün malzemeler eklenir ve karıştırılır.
  • Baharat kısmını damak zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz.
  • Tuz oranını ise salçanın tuzuna göre ekleyin.
  • Hazır olan acılı ezme servis tabağına alınır.
  • Afiyet olsun.

Yumurtasız Sütsüz Yoğurtsuz Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Yumurtasız Sütsüz Yoğurtsuz Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru;

  • 2 su bardağı un (200ml bardakla)
  • 2 su bardağı su (200ml bardakla)
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ (200ml bardakla)
  • 1/2 (yarım) su bardağı irmik (200ml.bardakla)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Çay kaşığı ucu ile tuz

Şerbeti;

  • 3 su bardağı toz şeker( 200ml bardak ile ölçün)
  • 2 su bardağı su (200ml lik bardakla)
  • 1 adet küçük limonun suyu ( limon suyu fazla gibi görünse de tam geliyor ama siz isterseniz yarım limon suyu kullanabilirsiniz)
  • Kızarmak için sıvı yağ

    Yumurtasız Sütsüz Yoğurtsuz Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Şerbeti soğuk kullanacağımız için öncelikle şerbet malzemelerini tencerede birleştirip ocağın büyük gözüne alıp karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım .
  • Su kaynamaya başlayınca ocağı tamamen kısalım ve 20 dakika boyunca ara ara karıştırarak kaynatalım .
  • Kaynatma işlemi bittikten sonra soğuması için şerbeti kenara alalım ben içinde soğuk su bulunan bir kaba tencereyi oturtuyorum çabucak soğumasını sağlıyorum.
  • Ardından hamurun yapımına geçiyoruz bunun için öncelikle un irmik tarçın ve tuzu bir kapta karıştıralım .
  • Sonra tencereye suyu ve yağı ekleyip ocağa alalım su kaynamaya başlayınca hazırlamış olduğumuz un karışımını suya ekleyip hızlı bir şekilde karıştırıp ocağı hemen kapatalım ve hamur toparlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edelim.
  • Hazırlamış olduğumuz hamuru şekil vermek için soğutmadan henüz sıcakken yıldız uçlu aparatın içine hamurdan bir parça ekleyerek parmağımızla itelim çıkan hamuru koparıp kenara alalım.
  • Bütün hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra yağı ocağa alıp iyice ısıtalım ısınmış olan yağa hamurları teker teker bırakıp hiç dokunmadan biraz pişmesini bekleyelim ve yavaşça ezmeden karıştıralım .
  • Bu süreden sonra hamurların her tarafı eşit pişmesi için nar gibi kızarıncaya kadar sürekli karıştıralım .
  • Pişen hamurları yağdan alıp soğuk şerbetin içine atalım 2-3 dakika kadar bekletelim.
  • Geriye kalan bütün hamuru da aynı şekilde hazırlayıp bitirelim deneyeceklere kolay gelsin hoşça kalın Allah’a emanet olun.


Tam Ölçülü Tam Kıvamında Un Helvası Tarifi Lezzeti Garanti

 

Tam Ölçülü Tam Kıvamında Un Helvası Tarifi Lezzeti Garanti İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2+çeyrek su bardağı un
  • İsteğe göre bir kahve fincanı kadar çekilmiş ceviz

Şerbet için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik süt

    Tam Ölçülü Tam Kıvamında Un Helvası Tarifi Lezzeti Garanti Yapılışı

  • Öncelikle yağı uygun tencereye alalım., üzerine unu dökelim.
  • Ocağın orta gözünde en kısık ayarında açalım ve sık sık ara ile yaklaşık 45 dk kadar unu kavuralım.
  • Şerbeti kaynatmıyoruz, uygun kabın içine şeker ve sütü alıp şekeri güzelce karıştırarak eritiyoruz.
  • Kavrulan unun renginin ve kıvamının değişmesi gerek.
  • İstediğimiz kıvama geldikten sonra.
  • Ceviz isteyen ekleyip bir 5 dakika daha kavuralım.
  • Sonra soğuk şerbetin yarısını unun üzerine döküp hızlıca karıştıralım.
  • Sonra kalan yarısını da döküp iyice çekene dek karıştıralım, ocaktan alalım.
  • İstediğiniz gibi şekil verebilirsiniz, ben kaşık ile yaptım.
  • Hayırlı kandiller afiyet olsun.

Duvak Pilavı Tarifi

 

Duvak Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • ½ su bardağı çiğ badem
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı kimyon

    Duvak Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Bademler suda bekletilir ve kabukları soyulur.
  • Bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağ ile kavrulur.
  • Bademler eklenir, kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir.
  • Yenibahar, kimyon, tuz ve maydanoz ilave edilerek karıştırılır, ocaktan alınır.
  • Pilav tenceresinde tereyağı koyulur ve yıkanıp süzülmüş pirinçler saydamlaşana kadar kavrulur.
  • Sıcak su ve tuz eklenir, kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Pişen pilav demlenmeye bırakılır, uygun bir kalıba kıymalı harç koyulur.
  • Üzerine pişen pilav aktarılır, servis edilecek tabağa ters çevrilir.
  • Afiyetle ❤️.

    🧐bence lezzetinin yanında görselliği ile kendine değer katıyor.

Tazeden Enfes Karışık Dolma (Patlıcan Kabak Soğan Patatesli) Tarifi

 

Tazeden Enfes Karışık Dolma (Patlıcan Kabak Soğan Patatesli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet patates (Orta boy)
  • 1 adet kuru soğan (Orta boy)
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 avuç doğranmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç

    Tazeden Enfes Karışık Dolma (Patlıcan Kabak Soğan Patatesli) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle pirinçleri yıkayalım.
  • Diğer bütün malzemeleri karıştırıp harç oluşturalım.
  • Kabak patlıcan kurusoğan ve patatesi oyalım.
  • İçlerine 1 tatlı kaşığı harçtan koyalım.
  • Sos malzemesini hazırlamak için.
  • Bir tabağa salça nane tuz ve su ileve edilip yavaşca karıştırılır.
  • Dolmalarımızın üzerine yavaşca dökülür ve 400 gram su ile bişmeye bırakılır.

Su Böreği Tadında Tepsi Böreği Tarifi

 

Su Böreği Tadında Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6adet taze yufka

Sos için

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım bardak yoğurt
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ

İç harç için

  • 1 porsiyon rendelenmiş beyaz peynir,
  • 1 çay bardağı lor peyniri
  • 1 demet maydanoz

Üzeri için

  • Artan sos
  • 1 şişe soda
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Çörek otu ve susam

    Su Böreği Tadında Tepsi Böreği Tarifi Yapılışı

  • Sos malzemelerini hepsini büyükçe bir kaseye koyarak iyice karıştırıyoruz ve bir kenara alalım.
  • Peynirleri bir tabağa alarak içine ince kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırıyoruz.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı seriyoruz ve yufkanın birini bütünce tepsinin üzerine açıyoruz.
  • Sos tan her yerine gelecek şekilde döküyoruz.
  • Üzerine yufkayı elimizle parçalayıp seriyoruz.
  • Üstüne sos döküyoruz. 2 yufkayı böyle yaparak seriyoruz.
  • Maydanozlu peynirli içi de serpiştiriyoruz ve üzerine kalan 3 yufkayı da bir yufka bir sos dökerek bitiriyoruz.
  • En alttaki yufkanın tepsiden sarkan fazlalıkları böreğin üstüne güzelce düzeltiyoruz.
  • Üzerine kalan sosu döküyoruz.
  • Tereyağını eritip üzerine döküyoruz(üzerine döktüğümüz tereyağ lezzetini bir kat daha artırıyor)
  • En az 2 saat bekletiyoruz.
  • Fırına vermeden önce dilimliyoruz ve istenirse üzerine susam ve çörek otu döküyoruz.
  • 180 derece de önceden ısıtılmış fırında istediğimiz şekilde kızarınca ya kadar pişiriyoruz.
  • Fırından alınca üzerine temiz bir örtü kapatalım kurumasın diye sonra servis yapıyoruz ☺️ su böreği tadında çok nefis bir börek denemenizi tavsiye ederim 👌 👌 afiyet olsun 🌹.
    Not:içine kabartma tozunu mutlaka ekleyin pişerken çok güzel kabarıyor içi çok güzel pisiyor. Birde sodayı döktükten sonra bayağı uzun süre bekletmek önemli ☺️.

Kandil Simidi Tarifi

 

Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • 2 yumurta (1 nin sarısı ayrılacak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Susam, çörek otu, çekirdek içi vs.

    Kandil Simidi Tarifi Yapılışı

  • Geniş bir kap içerisinde malzemeleri karıştırıp kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz.
  • Daha sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp ister susam ister ayçekirdeği koyabilirsiniz ( ay çekirdeği içi a101 de mevcut )
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin 🤗.
  • Not : bu tariflere aynı malzemeler ile ağzında dağılan poğaçalar ve kandil simidi, tuzlu kurabiyelerde yapabilirsiniz deneyin vazgeçilmez oluyor 👌🏻

    (2 ayrı yumurtanın sarılarını bir kaseye beyazlarını ayrı bir kaseye koyun kandil simidi için halklar yapıp önce yumurta akına sonra tamamen susam dolu kaseye batırın fırın tepsisine öyle dizin kızarmış tuzlu kurabiyeler içinde şekil verdikten sonra fırça ile üzerlerine yumurta sarısı sürüp sus ve çörek otu serpin dilerseniz ay çekirdeği içi serpin a101 de satılıyor )

Yumuşacık Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi

 

Yumuşacık Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 11gramlık kuru maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un (Hamurun kıvamı çok hafif ele yapışmalı)

İç harcı için

  • Lor peynir, kahvaltılık peynir, kaşar peyniri ve krem peynir olarak karıştırıyorum ben biraz da maydanoz, tuz ekleyin tamamdır

    Yumuşacık Mayalı Peynirli Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Süt soğuksa hafif ısıtılır.
  • Sıvı malzemeleri kaba alıp mayayı ekliyoruz eriyene kadar karıştırıp diğer malzemeleri ilave ediyoruz.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz. Hafif ele yapıştığında hamuru toparlayıp sıcak bir yerde yarım saat veya bir saat mayalandırıyoruz.
  • Mayalanan hamurdan küçük bezeler yapıp arasına peynir koyup kapatıyoruz siz istediğiniz şekilde iç malzemesi patatesli vs. kullanabilirsiniz tüm hamurlar bittikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüyoruz
  • Çatalın ucu ile hafif çizikler atıp şekil veriyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fansız fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Yumuşacık, bayatlamayan nefis bir poğaça biz çok seviyoruz. Isıt ısıt ye 🤭 Toplamda 4 tepsi poğaça çıktı 2 ayrı hamurdan tabi afiyetle yedik 

Gözleme (15 Dakikada Mayalanan Hamur) Tarifi

 

Gözleme (15 Dakikada Mayalanan Hamur) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 11 gram küçük paketlerden kuru maya
  • Alabildiği kadar un (Çok hafif ele yapışan bir hamur olacak)

    Gözleme (15 Dakikada Mayalanan Hamur) Tarifi Yapılışı

  • Sıvı malzemeleri kaba alıp mayayı ekliyoruz eriyene kadar karıştırıp diğer malzemeleri ekliyoruz.
  • Unu ekleyip hafif ele yapışan hamurumuzu un serptiğimiz masa da son kez yoğurup toparlıyoruz ve tekrar kaba alıyoruz.
  • Fırını 180 derece de ısıtıp kapatıyoruz.
  • Hamurun olduğu kabı bez ile sarıp ısıtılmış fırında 15 dk mayalandırıyoruz.
  • Mayalanan hamurdan küçük bezeler yapıyoruz.
  • Her birini yuvarlak şekilde açıp kenarına istediğiniz iç harcını ekleyip kapatıyoruz. (ben peynirli ve patatesli yaptım) yağsız ısıtılmış tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Pişen gözlemelere tereyağ sürüp sıcak sıcak servis ediyoruz.

Brownie Tadında Islak Kek Tarifi

 

Brownie Tadında Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta oda ısısında
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 -3 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Sosu için

  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

    Brownie Tadında Islak Kek Tarifi Yapılışı

  • Şeker ve yumurtayı beyazlayana kadar çırpın.
  • Diğer sıvı malzemeleri ekleyip çırpın.
  • Daha sonra kuru malzemeleri ekleyip çırpın. Brownie kıvamında olması için kek harcından biraz daha katı kıvamlı olmalı harcı.
  • Hazır olan harcı tereyağ ile yağlanmış borcama dökün.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fansız fırında 15-20 dk pişirin.
  • Kek sosu malzemeleri bir tencerede şeker eriyene kadar ısıtın. Çok sıcak olmamalı.
  • Fırından çıkan keki kürdan yardımıyla delin.
  • Sosu dökün. ( ben 2 defa da dökerek bitirdim. )
  • Sosu iyice çektiğinden sonra dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz 🌼