18 Mart 2021 Perşembe

Balkabağı Crumble Tarifi

 

Balkabağı Crumble Tarifi İçin Malzemeler

İç harç için:

  • 400 gram balkabağı
  • 50 ml (¹/5 su bardağı) üzüm pekmezi
  • 1 silme tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı toz zencefil
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı yenibahar
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı toz karanfil
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı muskat rendesi
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tuz

Crumble için:

  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 20 gram (1 yemek kaşığı) tereyağı
  • 15 ml (1 yemek kaşığı) üzüm pekmezi
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı saf vanilya
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 80 gram (1 su bardağı) dövülmüş ceviz

    Balkabağı Crumble Tarifi Yapılışı

  • Balkabaklarını küçük küpler halinde doğrayıp pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alalım ve 200°c’de 30-40 dk iyice yumuşayıp suyu büyük ölçüde çekilene dek pişirelim. (yanmaması için kontrollü bir şekilde pişirmeye çalışalım. )
  • Fırından aldıktan sonra soğuması için kenara alıp bekletelim.
  • İç harç malzemelerini bir kaba alıp balkabakları hafifçe ezilecek şekilde karıştıralım.
  • Yulaf ezmesini mutfak robotuna alalım ve önden biraz ufalana dek -tamamen toz olmayacak şekilde- çekelim.
  • Tereyağını eritip soğutalım. Pekmez, vanilya ve tuzla birlikte yulafa ekleyip bir kez daha çekelim.
  • Yumurtayı ekleyip birleşene dek çekmeye devam edelim.
  • Dövülmüş cevizi ekleyip karıştıralım.
  • Sufle kapılarını tereyağı ile yağlayalım.
  • Tabanlarına crumble karışımından biraz koyup bastırarak düzleyelim.
  • Üzerine iç harçtan ekleyelim.
  • Üzerine tekrar crumble karışımından koyup hafifçe bastırarak düzleyelim.
  • Önceden ısıtılmış 180°c fırında 15 dk üstü kızarana kadar altlı üstlü pişirdikten sonra, üst ızgarayı kapatıp altını 10 dk daha pişirelim.

Acılı Ezme Tarifi

 

Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy domates
  • 3 orta boy kapya biber
  • 3 büyük boy yeşil biber
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber-domates salçası karışımı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı acı pul biber(acı severler miktarı artırabilirler)

    Acılı Ezme Tarifi Yapılışı

  • Sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra hepsini küp küp keserek robottan geçirelim.
  • Sulu bir kıvamı olacağı için harcı süzgece döküp bir miktar suyunu süzelim.
  • Karıştırma kabına alıp baharatları, salçayı ve limon suyunu ilave ettikten sonra servis tabağına alarak zeytinyağını ilave edelim. (yine isteğe bağlı nar ekşisi de ilave edilebilir. ).
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 😋.

    Not: 1-2 gün içerisinde tüketmek önemlidir. !.

Müceddere ( Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı ) Tarifi

 

Müceddere ( Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı bulgur
  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 4 su bardağı kaynar su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 2 orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Müceddere ( Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı ) Tarifi Yapılışı

  • Derin bir tencereye önce yağımızı alıp biraz ısındıktan sonra soğanlarımızı ekleyip pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Daha sonra salçamızı ekleyip biraz daha kavurduktan sonra bulgurumuzu ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Haşlanmış mercimeklerimizi tuzumuzu ve baharatımızı ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak suyumuzu ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Tenceremizin kapağını kapatıp kısık ateş de 5 dakika pişirdikten sonra kapağı açıp tekrar karıştıralım.
  • 5 dakika daha pişirip ocağın altını kapatalım, 15 dakika hiç açmayalım, pilavımız güzelce dinlensin 😍
  • Afiyet olsun ☺️.

İzmir Köfte (Tencerede) Tarifi

 

İzmir Köfte (Tencerede) Tarifi İçin Malzemeler

Köfte Malzemesi;

  • 500 gr çift çekilmiş köftelik döş  kıyma
  • 1 adet kuru soğan rendesi
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1 adet küçük yumurta
  • 3 dilim ıslatılmış sıkılmış ekmek içi
  • 7-8 dal maydanoz yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon ( silme)
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Köfte sosu;

  • 3 adet iri sulu domates
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 2 su bardağı su
  • Tuz ( sizde)
  • Bir tutam karabiber

Ayrıca;

  • 3-4 adet iri patates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 3 yemek kaşığı katı yağ (  tereyağ ya da margarin)
  • 1 su bardağı su + 1 yemek kaşığı sirke ( sirkeli su köfteleri yuvarlarken kullanılacak)

    İzmir Köfte (Tencerede) Tarifi Yapılışı:                                    Soğanı ve sarımsağı  kıymanın üstüne rendeleyin…bunların üstüne de ıslatılmış suyu  iyice ama iyice  sıkılmış ekmek içlerini,yumurtayı ve baharatları da katarak köfteyi bir güzel yoğurun..şimdi incecik kıyılmış maydanozu da harca ekleyip harcı bıkmadan yine yoğurun…yoğrulmaktan yorulan  kıymayı mutlaka buzdolabında dinlendirin…( bu köfte hem çok iyi yoğrulmalı hemde bir süre buzdolabında dinlendirilmeli)

    Yemeğe oturmadan 1 saat  önce patatesleri iri parmak kalınlığında kesip hazırlayın ( patatesleri çok ince doğramayın irice doğrayın)…domateslerin 2 tanesini bir tabağa rendeleyin bir tanesinin de kabuğunu soyup minik küpler halinde rende domateslerin üstüne doğrayın..küçük bir kaseye 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek ön hazırlığınızı tamamlayın…

    Şimdi derin bir tavada dolu dolu  3 yemek kaşığı yağı eritip kızdırın..kızmış yağda patatesleri kızartın..

    Patatesler yağda kızarırken siz hazırladığınız kıyma harcından ceviz kadar parçalar kopartıp parmak uzunluğunda ince uzun  köfteler hazırlayın..köfteleri hazırlarken elinizi arada sırada sirkeli suya batırın köfteleri öyle hazırlayın,yuvarlayın ki köfteler kızarırken hem dağılmasın hem kararmasın hemde köfteler  pof pof kabarsın…

    Kızaran patatesleri derin ve yayvan bir tencereye alın…tavada ki yağda şimdi köfteleri kızartın…köfteleri kızartırken tavaya çok maşa sokmadan ,tavayı (dikkatlice) sık sık ileri geri bazende  kendi ekseninde sallayarak kızartın ..köfteleri böyle kızartırsanız hem köfteler dağılmaz hem de  pof pof kabarır yada siz nasıl biliyorsanız öyle kızartın :))))))

    Kızararak hazır olan  köfteleri de patateslerin üstüne alın…

    Şimdi tavada kalan yağa domatesleri ekleyin…domatesleri tavada 4-5 dakika pişirin..şimdi de tavaya su ile sulandırılmış domates salçasını,sarımsak rendesini tuzu ve karabiberi ekleyerek hepsini harlı ateşte 5-6  taşım kaynatın ( resimlerden sos kıvamı anlayabilirsiniz)…bu hazırladığınız sosu köftelerin üstüne dökün…köftelerin üstünü yeşil biber ile süsleyin ( bu aşamada isteyen yemeğin üstünü + domates dilimleri ile de süsleyebilir)…şimdi hazır olan yemek tenceresini kulplarından tutarak kendi ekseninde şöyle bir sallayın….tencereyi ocakta yüksek ateşte 1 taşım kaynatın yemek 1 taşım kaynadıktan sonra tencerenin üst kapağını kapatın ocağın altını iyice kısarak ateşi en kısık konuma getirin devamında tencereyi  15-20 bilemediniz en fazla 25-30 dakika kadar ocak üstünde kısık ateşte tıngırdatın…:)))) sürelere dikkat edin yemeği ocak üstünde pişirirken  30 dakikayı geçmeyin..ama şunu da unutmayın bu yemek çok  çok da sulu olmamalı yemek hafiften yağına kalmalı…

    Artık muhteşem İzmir  köfteleriniz  hazır…köftelerinizi sıcak sıcak sunum yapabilirsiniz…

    Afiyetler olsun…

    Not : Normalde İzmir köftenin ne harcına nede sosuna  sarımsak eklemezler ama ben harcına ve sosuna toplamda 2 diş sarımsak ekliyorum ayrıca kimyon,toz kırmızı biber gibi baharatlar da harca pek eklenmez ama ben ekliyorum iyideyapıyorum çünkü bunlar eklenince yemek çok çok  daha lezzetli oluyor…

Kremalı Tadında Mantar Çorbası (Herkes Bayılıyor) Tarifi

 

Kremalı Tadında Mantar Çorbası (Herkes Bayılıyor) Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kültür mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Dereotu

    Kremalı Tadında Mantar Çorbası (Herkes Bayılıyor) Tarifi Yapılışı

  • Mantarları soyalım ve 10 dk limonlu suda bekletelim.
  • Tereyağı eritip yemeklik doğranmış kuru soğanları kavuralım.
  • Ardından mümkün olduğu kadar küçük doğranmış mantarları ilave edelim ve soteleyelim. Yaklaşık 10-15dk.
  • Üzerine un ilave edip 1-2 çevirip 4 su bardağı soğuk su ilave edelim.
  • Çorba kaynadıktan sonra süt ilave edelim, onu da kaynatalım.
  • Kaynadıktan sonra tuz ve karabiberi, doğranmış dereotunu ilave edelim.
  • 1-2 dk daha kaynatıp altını kapatalım.

Krema Ve Mantarlı Et Sote Tarifi

 

Krema Ve Mantarlı Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana eti
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 paket mantar
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket krema
  • Maydanoz

    Krema Ve Mantarlı Et Sote Tarifi Yapılışı

  • Etimizi, çok ince çokta kalın olmayacak şekilde ince şeritler halinde doğrayalım.
  • Zeytinyağı koyduğumuz tavaya etlerimizi alalım.
  • Suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Tereyağını ekleyip karıştıralım, ardından ince doğradığımız soğanları ekleyelim.
  • Bir süre daha pişirdikten sonra mantarlarımızı katalım. (mantarları diri olarak seviyorsanız pişirme süresini azaltabilirsiniz)
  • Mantarlarımız olunca salça, karabiber ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım.
  • 2-3 dakika kadar daha pişirdikten sonra kremamızı katalım.
  • 5 dakika da kremamızla pişirdiğimiz etimize son olarak ince kıydığımız maydanozu ekleyip ocağımızın altını kapatalım.
  • Afiyet olsun 🥰.

Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa

 

Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 3.5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kimyon tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kekik (bu olmasa da olur, ben samosa hamurunda kekik çok seviyorum )
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Hamuru yoğurmak için bir miktar su (onu yoğururken ayarlayacağız)

İç malzemeleri;

  • 3 kaşık sıvı yağ
  • 4 tane haşlanmış patates
  • 1 kaşık tane kimyon
  • 1 parça taze zencefil
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı garam masala
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kişniş
  • Yarım su bardağı bezelye
  • 2 diş sarımsak
  • 1 havuç rendesi
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 adet yeşil biber

Chutney sos için ;

  • 4 tane domates
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tane yeşil biber
  • Kırmızı toz biber
  • Zerdeçal
  • Kimyon tohumu
  • Hardal tohumu
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Su

    Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa Yapılışı

  • Öncelikle hamuru hazırlıyoruz, un, baharat ve tereyağı ekleyip biraz yoğuruyoruz.
  • Daha sonra suyu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Şimdi iç malzemesine geçelim; haşlanmış patatesleri iyice eziyoruz.
  • Tavamıza yağı ekleyip iyice ısındıktan sonra sırasıyla kimyon tohumu, sarımsak, zencefil, soğan, havuç ve biberi ekleyip kavuruyoruz .
  • Patatesleri ilave ediyoruz, iyice karıştırıp en son bezelyeyi ekleyip toz kimyon, garam masala ve toz biberi ekliyoruz. Biraz soğumasını bekliyoruz.
  • Evet dinlenen hamurumuzu cevizden biraz büyük toplar yapıyoruz, sonra hepsini tek tek merdane ile yuvarlak olacak şekilde açıyoruz.
  • Yuvarlaklar olacak, bıçakla yandan kesiyoruz muska şeklini vereceğiz.
  • Yanları su ile ıslatıp kapatıyoruz, içli köfte mantığı var biraz, sonra iç harcı ekliyoruz, ve yine su ile çok az ıslatıp hamuru kapatıyoruz.
  • Tek tek hepsini bu işlemden geçiriyoruz.
  • Evet sıra şimdi samosaları kızartma aşamasına geldi.
  • Hepsini kızgın yağda altın sarısı olana dek kızartıyoruz.
  • Samosalar hazır  samosa ile beraber yediğim harika bir chutney sosu tarifi de veriyorum.
  • Domates, kuru soğan, sarımsak, yeşil sivri biber, kimyon tohumu, hardal tohumu, zerdeçal, tuz ve biraz su.
  • Yine her zaman olduğu gibi kızgın yağa hardal tohumunu ekliyoruz biraz çevirdikten sonra kimyon tohumu da ilave ediyoruz.
  • Sonra sarımsak, soğan ve yeşil biberi ekliyoruz, hepsini kavurduktan sonra domatesleri ekliyoruz.
  • Kırmızı toz biberi, zerdeçalı ve tuzu ilave ediyoruz, iyice karıştırıp kapağını kapatın 5 dakika orta ateşte pişiriyoruz.
  • 5 dakika sonra iyice ezerek karıştırıyoruz, biraz daha pişiriyoruz, yarım bardak su ilave ediyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca sosumuz hazır, iyice blender yapıyoruz.
  • Samosa ile harika oluyor. Bizim damak tadımıza çokta aykırı bir tarif değil, deneyeme değer. Afiyet olsun.

Milföyden Kahvaltılık Tart Pizza Tarifi

 

Milföyden Kahvaltılık Tart Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet milföy
  • 1 kase sucuk (Küp şeklinde doğranmış)
  • 2 tane sivribiber
  • 2 tane küçük kapya biber
  • 15 adet siyah zeytin
  • 10 adet yeşil zeytin
  • 1 kase kaşar peyniri (Rendelenmiş)

Sosu için;

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Su (Salçayı sulandıracak kadar)
  • Tuz, karabiberi, kırmızı toz biber, kekik (Hepsinden 1/2 (yarım) çay kaşığı)

    Milföyden Kahvaltılık Tart Pizza Tarifi Yapılışı

  • Yumuşayan milföyleri tart kalıbına yerleştirip, kenarlarını kesiyoruz.
  • Çatalla ile birkaç delik açıyoruz.
  • Sos için bir kapta salçayı su ile açıp baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Fırça yardımıyla milföylerin üzerine sürüyoruz.
  • Sucuk, siyah zeytin, yeşil zeytin, sivri biber ve kapya biberi doğrayıp, karıştırıyoruz. Milföylerin üzerine eşit paylaştırıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişiriyoruz. (pişirme süresi fırından fırına değişebilir).
  • Fırından çıkarmadan önce rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip 5 dakika kadar daha bekletiyoruz.
  • Ayrıca milföyleri, kalıba yerleştirirken kenarlarından artan hamurları birleştirip yoğurdum.
  • Dikdörtgen şeklinde açıp içine çikolata sürüp kenarlarını çatalla bastırıp sekil verdim. Tartlarla birlikte pişirdim.

Akşam Yoğur Sabah Pişir Kaşarlı Pide Tarifi

 

Akşam Yoğur Sabah Pişir Kaşarlı Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4, 4, 5 su bardağı un (Kontrollü)

İçi için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tereyağ

Üzeri için

  • Yumurta sarısı

    Akşam Yoğur Sabah Pişir Kaşarlı Pide Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak hamuru hazırlıyoruz.Süt, su, şeker, maya ve tuzu karıştırıp üzerine unu ilave edip yoğuruyoruz.Sert olmamalı.
  • Üzerini güzelce örtük 1 saat dışarıda mayalandırıyoruz.
  • Kabardıktan sonra hamuru hafifçe yoğuruyoruz kabın kenarını zeytinyağ döküp üzerini güzelce streçle kaplıyoruz hava almamalı.
  • Dolaba kaldırıyoruz dolaptada mayalanmaya devam edecek.
  • Sabah hamuru çıkarıyoruz tezgaha alıp birazcık yoğuruyoruz.
  • Bezelere ayırıp un ile tabak büyüklüğünde açıyoruz.
  • İçine kaşar peyniri ve tereyağ parçaları koyup yuvarlıyoruz.
  • Merdane ile bu bezeleri yavaşça açıyoruz.
  • Tepsiye koyup üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz afiyet şeker olsun 😋İsterseniz akşam dolaba koymadan hemen yapabilirsiniz.Bence dolapta beklemesi hamuru daha yumuşak fos fos yapıyor🥰.

Fırında Tavuk But Tarifi

 

Fırında Tavuk But Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk but
  • 2 kaşık mayonez
  • 2 kaşık salça(salça yerine isterseniz1, 5 tatlı kaşığı toz kırmızı biber de olur)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, kekik, karabiber,
  • Çay kaşığının ucuyla zerdeçal

    Fırında Tavuk But Tarifi Yapılışı

  • Tüm sos malzemelerini karıştırarak butları bu kaba alalım, her yerine sürelim ve 3 veya 4 saat buzdolabında dinlendirin. Akşamdan hazırlayıp ertesi gün de pişirilebilir.
  • Sos ve baharat malzemeleri ile bütünleşen kanatları fırın tepsisine alın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir saate yakın pişirdikten sonra kontrol edin, nar gibi kızardıysa ve bıçak kontrolüyle piştiğinden emin olduktan sonra sıcak olarak servis edin.
  • Servis yaparken tepsideki suyundan tavukların üzerine kaşıkla dökün. Hem lezzeti artar hem görüntüsü güzelleşir.Deneyenlere afiyetler olsun☺️.

Zerde (Tüm Püf Noktalarıyla Tarifi Yazdım)

 

Zerde (Tüm Püf Noktalarıyla Tarifi Yazdım) İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı su
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1.5 su bardağı şeker
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 3 yemek kaşığı gülsuyu (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı nişasta(su ile çözülecek)
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • Yarım çay kaşığı safran (isteğe bağlı -ben kullanmadım-)

    Zerde (Tüm Püf Noktalarıyla Tarifi Yazdım) Yapılışı

  • Öncelikle pirincimizi güzelce yıkayalım.
  • Yıkadığımız pirinci derin bir tencereye koyup üzerine suyu ilave edelim.
  • Pirinçler yumuşayana kadar pişirelim (20-25 dk).
  • Pişen pirinçlerin üzerine şekeri ilave edip karıştıralım.
  • 4-5 dk şekerle kaynattıktan sonra kuş üzümü, çam fıstığı, zerdeçal ve gül suyunu ekleyelim.
  • 3-4 dk da o şekilde kaynatalım.
  • Daha sonra nişastayı bir kasede su ile açtıralım.
  • Yavaşça karışıma ekleyip karıştıralım.
  • 15-20 dk bu şekilde tüm malzemelerle zerdemiz kaynasın. (boza kıvamı alacak) ❗sık sık pirinçleri karıştırın yapışma ihtimali yüksek.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp kaselere bölüştürelim.
  • Üzerini kuş üzümü ve fıstıkla süsleyelim. Afiyet olsun.