20 Nisan 2021 Salı

Şam Dürümü Tarifi

 

Şam Dürümü Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • Yarım paket tereyağı yada margarin
  • 2 yumurta (birinin sarısı üstüne)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2.5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 2 çay bardağı dövülmüş ceviz

Şerbeti için ;

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Bir dilim limon

    Şam Dürümü Tarifi Yapılışı

  • Hamuru için oda sıcaklığındaki yumurta, margarin, pudra şekeri ve irmiği yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Sonra kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyin.
  • Unu kontrollü ekleyin markaya göre değişiklik gösterebilir.Ele yapışmayan hamur olacak.
  • Sonra dövülmüş cevizi ekleyin ve güzelce yoğurun.
  • Hamuru 8 eşit parçaya bölün.
  • Böldüğünüz hamurları uzun şeritler yapın (parmak kalınlığında olsun).
  • Yağladığınız borcama enlemesine dizin. Ve tatlıyı dilimleyin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün ve 180°c ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırında tatlı pişerken şerbeti hazırlayın.
  • Şekeri suyu ve limonu tencerede 5 dk kaynatın.
  • Tatlı ılık şerbet sıcak olacak şekilde tatlıya şerbeti dökün.
  • Şerbeti çekip soğuyunca dolapta dinlendirin.
  • Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun 🤗.

Çeşmi Nigar Çorbası Tam İftarlık Bir Çorba Çok Lezzetli Tarifi

 

Çeşmi Nigar Çorbası Tam İftarlık Bir Çorba Çok Lezzetli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • 1,5 litre su

Terbiyesi için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım limon suyu

Sosu için:

  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Çeşmi Nigar Çorbası Tam İftarlık Bir Çorba Çok Lezzetli Tarifi Yapılışı

  • Kuru soğanı yemeklik doğrayalım ve sıvı yağ ile kavuralım.
  • Daha sonra unu ilave edip çok az daha kavurup yıkanmış mercimeği, tuzu, suyu ilave edelim mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirelim. Çorbamızı pişince blendırdan geçirelim.
  • Terbiye için gerekli malzemeleri karıştırıp iyice çırpalım.
  • Çorbamızdan bir kepçe terbiyeye koyalım ve karıştırarak çorbamıza ilave edelim.
  • Kaynayıncaya kadar karıştıralım ki çorbamız kesilmesin.
  • Bir iki taşım kaynadıktan sonra çorbamızın sosunu küçük bir tavada hazırlayıp üzerine gezdirelim ve ocaktan alalım. Afiyet olsun.

Püreli Patlıcan Tarifi

 

Püreli Patlıcan Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet bostan patlıcan
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet biber
  • 1 kaşık domates salçası
  • 3 adet patates (büyükse 2 adet)
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kaşar peyniri

    Püreli Patlıcan Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patateslerimizi soyup haşlanması için ocağa alalım patlıcanları irice bir parmak kalınlığında kesiyoruz.
  • Tepsinin altını yağlayıp patlıcanları diziyoruz üst kısımlarını da fırça yardımıyla yağlayıp 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika yumuşayıncaya kadar bekletiyoruz.
  • Bu sırada iç harcını hazırlayalım sıvı yağda soğan ve biberlerimizi rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra kıymamızı ekliyoruz kıyma da suyunu salıp çekene kadar kavurup salçamizi ekliyoruz karabiber ve tuzunu da koyup karıştırıp kapatıyoruz.
  • Fırından çıkmış olan patlıcanları ortalarını çatal yardımıyla biraz çukurlaştırıp kıymalı harcımızı paylaştırıyoruz.
  • Haşlanmış olan patateslerimize bir çimdik tuz karabiber ekleyip blendırla eziyoruz(ben 1 kaşık süt ilave ediyorum daha kıvamlı oluyor)
  • Püre hazır olunca bir kaşık yardımıyla ya da sokma torbası varsa kıymalı patlıcanın üzerine sıkıyoruz.
  • Tepsiye 1 kaşık salçayı sıcak suda eritip tepsinin dibini kaplayacak şekilde döküyoruz.
  • En son rendelenmiş kaşar üzerlerine ekleyip 190 de önceden ısıtılmış fırına veriyoruz yaklaşık 15 20 dakika kaşarlar eriyip hafif kızarmaya başladığı zaman çıkarıyoruz. Afiyet olsun.

2 Kişilik Gavurdağ Salata Tarifi

 

2 Kişilik Gavurdağ Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet koy biberi
  • 1 adet ortaboy domates
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 8-9 dal maydanoz
  • Yarım çay bardağı parçalanmış ceviz

Sos malzemeleri;

  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 3 çorba kaşığı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı sumak
  • İsteğe göre tuz
  • (burada yazan ölçüler isteğe göre değiştirilebilir.)

    2 Kişilik Gavurdağ Salata Tarifi Yapılışı

  • Bütün malzemeleri küp küp doğrayıp karıştırma kabımızın içine koyalım.
  • Sos malzemelerini de üzerine ekleyip karıştıralım. Ben biraz ekşili seviyorum o yüzden nar ekşisini fazla koymuş olabilirim. Siz kendi damak lezzetinize göre ayarlayabilirsiniz.

Poğaça Tipi Ramazan Pidesi Tarifi

 

Poğaça Tipi Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1.5 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (5 su bardağı + 2)
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • Çörek otu susam
  • Mısır unu galeta unu

    Poğaça Tipi Ramazan Pidesi Tarifi Yapılışı

  • Süt ve su ılıklaştırılır buna maya yağ ve şeker eklenerek karıştırılır.
  • Un ve tuz ayrı bir kapta karıştırılır sonrasnda iki karışım birleştirilir ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir 30 dk mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur iki bezeye ayrılır.
  • Eller yağlanarak pide şekli verilir.
  • Mısır unu ve galeta unu serptiğimiz tepsiye yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

İftar Köftesi Tarifi

 

İftar Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram koyun budu kıyması (2 defa makineden çekilmiş)
  • 1 su bardağı bayat ekmek içi (Ufalanmış)
  • 1 iri baş soğan
  • 1 su bardağı maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Köfteleri kızartmak için:

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı sade yağ veya zeytinyağı

Beraberinde:

  • Patates kızartması

    İftar Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı, ekmeği,   soğanı, maydanozu bir kaba koy yumurtayı kır.
  • Baharatları, tuzu at, 10 dakika yoğur.
  • İşaret parmağı boyunda ve kalınlığında köfteler hazırla bir tepsiye unu yay .
  • Köfteleri una bulayarak kızart, önceden hazırlanmış patates tavası ile sıcak olarak sofraya çıkar.

Yağlı Katmer Tarifi

 

Yağlı Katmer Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 1, 5 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (kontrollü ekleyelim)

Arasına sürmek için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Yağlı Katmer Tarifi Yapılışı

  • Hamur malzemelerini bir kap içerisine alalım ve ele yapışan bir hamur yoğuralım.
  • Hamurumuzu 1 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru bezelere ayıralım ve üzerini örtüp 10 dk daha dinlendirelim.
  • Dinlenen bezeleri yağladığımız tezhahta elimizle bastırarak büyütelim.
  • Arasına erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımı sürüp önce iki kenarını katlayalım ardından katları üst üstle gelecek şekilde katlayıp yağ sürelim ve rulo şekilde saralım.
  • Tüm bezeleri bu şekilde yapıp üzerini örtelim ve tekrar dinlendirelim.
  • 15 dk dinlenen ruloları alıp üzerlerine bastırarak 20 cm genişliğinde açalım.
  • Yağlı tavada kısık ateşte arkalı önlü pişirelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Kuskus Salatası Tarifi

 

Kuskus Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kuskus
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • 3 adet havuç
  • 2 adet kabak
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

Üzeri için :

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

    Kuskus Salatası Tarifi Yapılışı

  • Kabak ve havuç rendelenir. Tereyağında sotelenir.
  • Kuskusu için tencerede tereyağ eritilir.
  • Kuskus eklenir. 3-4 dakika kavrulur.
  • Üzerine sıcak su ve tuz eklenir. Pişmeye bırakılır.
  • Suyunu çektikten sonra ocaktan alınıp demlenmeye bırakılır.
  • Üzeri için bir kaseye yoğurt, tuz ve sarımsak eklenip çırpılır.
  • Kırmızı pulbiber yakılır.
  • Kuskusun içerisine havuç ve kabak eklenip karıştırılır.
  • Servis tabağına alındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve yakılan kırmızı pulbiber gezdirilir.

Lazanya Tarifi

 

Lazanya Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kadar kıyma
  • Yarım paket lazanya
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet sivri biber
  • 1 su bardağı su
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber kimyon pulbiber

Beşamel sos:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Karabiber, tuz

    Lazanya Tarifi Yapılışı

  • İlk önce kıymayı suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin.
  • Sivri biberleri de doğrayıp soğanla birlikte kavurun.
  • Soğan ile biberler sotelenince iki çeşit salça ekleyip kavurmaya devam edin. , küp küp doğranmış domatesleri ekleyip pişmeye bırakın.
  • Son olarak tuz, karabiber ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip 5 dakika daha pişirin.
  • Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin, zeytinyağ ile birlikte unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Un kavrulunca üzerine süt, bir çimdik tuzu ekleyip muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.
  • Fırın kabını ayçiçeği yağı ile yağlayın.
  • Lazanya yapraklarını tek yaprak halinde dizin ve üzerine beşamel sosu sürün.
  • Sosun üzerine kıymalı harcınızı ekleyip üzerine kaşar peyniri rendeleyin. Bu işlemi tüm lazanya yapraklarını dizdiğinizde tekrar edin.
  • Kalan beşamel sosu lazanyanızın üzerine dökün ve tekrar kaşar peyniri rendeleyin.
  • 180 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin. İstediğiniz şekilde kesip dilimleyelim servise sunalım yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun Allah tuttuğunuz oruçlarınızı kabul eylesin. Afiyet olsun.  .

Kozalak Mantı Tarifi

 

Kozalak Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç Harcı İçin

  • 300 gram kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri İçin

  • Yoğurt
  • Salça sos

    Kozalak Mantı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yufkaları serip pizza dilimi şeklinde keselim. Bir pipet yardımıyla kestiğimiz yufkaları saralım. Kızartırken açılmaması için bir su yardımı ile yapıştıralım.
  • Daha sonra yemeklik doğradığımız soğanları tavaya alalım yağda pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine kıymayı ekleyelim kıymayla da iyice kavurduktan sonra salçamızı ekleyelim.
  • Karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra pişmeye bırakalım. Hazırladığımız yufkaları bol yağda güzelce kızartalım.
  • Dilerseniz sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurdumuzu hazırlayalım. Salça sosunu da hazırladıktan sonra mantımızı servis edebiliriz.
  • Not: Çıtır değilde yumuşak olmasını isterseniz üzerine salça sosu koyup tencerede biraz bekletirseniz daha yumuşak olacaktır. 🌸 Şimdiden afiyet olsun. 🥰😋🥳.

Sütlü Un Çorbası Tarifi

 

Sütlü Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 dolu yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • Tuz ,karabiber

Üstü için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Toz biber ve nane

    Sütlü Un Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yağları ocağa alalım ve unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Ardından sütü ve suyu ekleyin, kaynayana kadar karıştırın.
  • Kaynayınca  beş dakika kısık ateşte pişirin.
  • Sos tavasında yağı nane ve biberi yakın, servis ederken üstüne dökün.
  • Afiyet olsun.

Pişmeyen Çikolatalı Cheesecake (Aşırı Lezzetli Ve Kolay) Tarifi

 

Pişmeyen Çikolatalı Cheesecake (Aşırı Lezzetli Ve Kolay) Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için:

  • 190 gram oreo kurabiyeleri (yaklaşık 17 tane)
  • 50 gram eritilmiş margarin veya tereyağı (yaklaşık 3 yemek kaşığı)

Cheesecake için:

  • 230 gram bitter çikolata (eritilecek)
  • 400 gram labne peyniri (oda sıcaklığında)
  • 120 gram pudra şekeri (bir su bardağı)
  • 1 paket vanilin
  • Bir cimdik tuz
  • 125 ml sıvı krema (soğuk)

Ganaj için:

  • 100 gram bitter çikolata
  • 140 ml sıvı krema

Süs için öneriler:

  • Dut çeşitleri ve iri çekilmiş fındık

Kullandığım kelepçeli kalıbın ölçüsü: 20 cm (18 cm’de olabilir)

Su bardağı ölçüsü: 200 ml

Pişmeyen Çikolatalı Cheesecake (Aşırı Lezzetli Ve Kolay) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tabanı için kurabiyelerimizi rondodan geçirelim ve toz haline getirelim.
  2. Ardından erittiğimiz tereyağını katip iyice karıştıralım.
  3. Karışımı şimdi kalıbımıza dökelim ve zemini üzerine basa basa düzleştirelim.
  4. Kalıbı derin dondurucuya kaldırın şimdi.
  5. Şimdi gelelim cheesecake kremamıza.
  6. Uygun bir kaba çikolata parçacıklarımızı koyup mikrodalga fırına verin, kontrollü arada karıştırarak eritin veya benmari usulü eritin.
  7. Erimiş çikolatamızı bir kenara alalım şimdi.
  8. Başka bi kaba öncelikle labne peynirimizi katip bir mikserle pofuduk olana kadar çırpalım.
  9. Ardından pudra şekerimizi, vanilini ve tuzumuzu katip tekrar çırpalım.
  10. Ardından erimiş çikolatamızıda katıp çırpalım.
  11. Başka bir kaba sıvı kremamızı köpük köpük olana kadar mikserle çırpalım (fazlada katı olmasın).
  12. Sıvı kremamızı nazikçe diğer kaba katip bir spatulayla nazikçe yedirelim.
  13. Dışı içe doğru karıştıralım. Beyaz kalmayıncaya kadar.
  14. Kremamızı şimdi kalıbımıza dökelim ve üzerini düzleştirelim.
  15. Üzerini streçfilmiyle kapattığımız kalıbımızı ertesi güne kadar buzdolabına kaldıralım.
  16. Veya en az 4-5 saat kalsın buzdolabında.
  17. Ertesi gün ganajı yapalım.
  18. Çikolatamızı parçalara keselim ve işittiğimiz sıvı kremaya katalım ve sonra homojen bir kıvama gelene kadar nazikçe karıştırın.
  19. Ganajımızı bir iki dakika bekletin ve kekimizin üzerine yayın.
  20. Heryere gelsin ve bir saat buzdolabında dinlendirin (veya üzeri tam tutana kadar).
  21. Servisden önce süsleyin ve servise hazır. Afiyetler olsun.