22 Nisan 2021 Perşembe

Fırında Patates Püresi Yatağında Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Püre için

  • 4 adet büyük boy patates
  • Yarım çay bardağından biraz az süt
  • Tuz, karabiber

Köfte için

  • 400-450 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • Yarım çay kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı köfte baharatı (İsteğe bağlı, kullanmak istemezseniz biraz kimyon kullanabilirsiniz)
  • 4-5 dal maydanoz

Köfteleri kızartmak için

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için

  • 1 büyük domates (Yumuşak olanı seçin)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Köfteleri kızarttığınız arta kalan yağ (Onu kullanmak istemezseniz 1 yemek kaşığı zeytinyağ kullanabilirsiniz)
  • Tuz

Üzeri için

  • Kaşar rendesi veya mozarella  

    Yapılışı

  • İlk önce püre için patatesleri haşlayalım.
  • Soyup daha sıcakken içerisine tereyağını, baharatları ilave edip iyice ezelim.
  • Son olarak sütüde ilave edip devam ezelim.
  • Daha sonra borcamın en alt kısmına yayalım.
  • Köfte yapımı için kıyma ve diğer malzemeleri 5 dakika yoğuralım ve ceviz büyüklüğünde köfteler yuvarlayalım.
  • Sıvı yağ eklediğiniz tavada hafif kızartalım.
  • Pürenin üzerine dizelim ve biraz pürenin içine bastıralım.
  • Sos için domatesi ve sarımsağı robotta püre haline getirip küçük bir tavaya veya tencereye alalım.
  • Salçasını, baharatları ve köfteleri kızarttığımız arta kalan yağı, suyu ilave edip 5 dakika pişirelim.
  • Köftelerin üzerine sosu dökelim ve 200 derece fırına verip 15-20 dakika pişirelim.
  • Fırından alıp üzerine kaşar serpip tekrar fırına verip kaşarlar eriyene kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Akşam Yemeği İçin 5 Meze Tarifi

 

Akşam Yemeği İçin 5 Meze Tarifi İçin Malzemeler

Humus için gerekli malzemeler;

  • 3 bardak haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı su
  • 3-4 yemek kaşığı tahin
  • 2 limonun suyu (büyükse 1 limon)
  • 1 buçuk tatlı kaşığı kimyon
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Köz salata için gerekli malzemeler;

  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi

Haydari için gerekli malzemeler;

  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı nane

Havuç tarator için gerekli malzemeler;

  • 3-4 havuç
  • Sıvı yağ
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1-2 kaşık mayonez

Paçanga böreği için gerekli malzemeler;

  • 2 yufka
  • 16 dilim kadar pastırma
  • İstediğiniz kadar kaşar rendesi
  • Kızartmak için sıvı yağ

    Akşam Yemeği İçin 5 Meze Tarifi Yapılışı

  • Humus:Humus için gerekli olan tüm malzemeler.
  • Rondoda çekilir. Tabağa alınır. Üzerine isterseniz tereyağında toz kırmızı biber ve ceviz yakarak servis yapabilirsiniz.
  • Köz salata:Patlıcan ve kırmızı biber közlenir. Soyulur, küçük doğranır. Sarımsak rendesi, tuz, küçük doğranmış sivri biner, küçük doğranmış domates, ince kıyılmış maydanoz eklenir. Zeytinyağı ve nar ekşisi de ilave edilerek servis yapılır.
  • Haydari:1 kase süzme yoğurt, bir diş rende sarımsak ve tuz karıştırılır. Cezvede bir yemek kaşığı tereyağ̆ı eritilir. 2 yemek kaşığı nane eklenerek karıştırılır. Yoğurtlu karışımın üzerine eklenerek karıştırılır.
  • Havuç tarator:3-4 havuç rendelenir. Yağda ölünceye dek sotelenir. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. 1-2 kaşık mayonez de eklenerek son kez karıştırılır ve servis tabağına alınır.
  • Paçanga böreği:Yufkalar sigara böreği yapar gibi üçgen kesilir. (1 adet yufkayı 8 parçaya kestim) her bir parçaya bir dilim pastırma ve kaşar rendesi eklenerek sarılır. Kızgın yağda kızartılır.

Özel Sosuyla Fırında Tavuk Kanat Tarifi

 

Malzemeler

  • 11 adet Banvit Dondurulmuş Piliç Bütün Kanat

Sosu için;

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak

    Yapılışı

  • İlk olarak sos hazırlanır. Bunun için derin bir kap içerisine yoğurt, zeytinyağı, kırmızı toz biber, kekik, karabiber, tuz ve sarımsak alınarak karıştırılır.
  • Ardından sosun içerisine dondurulmuş piliç kanatlar alınır ve her yeri sosa bulanır. Burada dilerseniz piliç kanatlarınızı çözdürdükten sonrada kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra soslanan tavuk kanatlar fırın tepsisine sıralanır, kalan sos fırça yardımı ile kanatların üzerine sürülür.
  • Tavuk kanatları 175°C fırında, üzerleri kızarana kadar yaklaşık 50 dakika kadar pişmeye bırakılır.
  • Üzeri güzelce kızaran tavuk kanatlarımız servise hazır. Afiyet olsun.

Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı et ya da tavuk suyu (Önceden hazırlayıp dondurucuya koyduğumuzu ilave edebiliriz)
  • Tuz-pul biber-nane

    Ezogelin Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk önce tereyağında soğanı biraz çevirelim. Unu ve salçayı ekleyip soğanla unun kokusu çıkana kadar kavuralım suyunu ilave edelim.
  • Su kaynayınca içine minik doğradığımız havuç ve yıkayıp süzdüğümüz mercimek, pirinç ve bulguru ekleyelim.
  • Tuzunu da koyup kısık ateşte hepsi yumuşayana kadar pişirelim. Hafif taneli kalsın isterseniz bu şekilde bırakın, taneli olmasın diyenler de blender yardımı ile pürüzsüz hale getirebilirler.
  • En son yağda pul biber -naneyi çevirip çorbanın üzerine dökelim. Afiyet şifa olsun.

Domatesli Makarna Yapımı Tarifi

 

Domatesli Makarna Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • yarım kutu makarna (250 g) istenen çeşit
  • yarım çay bardağı zeytin yağı
  • 2 diş sarımsak (isteğe göre azaltılabilir)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2-3 adet domates rendesi
  • yarım çay kaşığı tuz (kendinize göre ayarlayabilirsiniz.)
  • yarım çak kaşığı kırmızı toz biber ve karabiber
  • servis esnasında üzerine tercihe bağlı kıyılmış maydanoz

    Domatesli Makarna Yapımı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle makarnaları haşlamak için suyu kaynatalım. İstenen çeşitte makarnayı ekleyip paketin üzerinde yazan süre haşlanmaya bırakalım.
  • Diğer taraftan makarna sosu için bir tavaya sıvı yağı alalım.
  • Sarımsakları kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Ardından biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edelim. Domates mevsimiyse, domatesleriniz yeterince lezzetli ve kırmızı ise salça eklemek zorunda değilsiniz. Dilerseniz biber yerine domates salçası da kullanabilirsiniz.
  • Rendelenmiş domatesleri ekleyip domatesler suyunu çekmeye başlayıncaya kadar kavuralım.
  • Hazırladığımız sosa 1-2 kepçe makarnanın haşlama suyundan ekleyelim. Tuzunu ve baharatlarını ayarlayalım.
  • Bir iki fokurdadıktan sonra ocağı kapatalım. Suyunu süzdüğümüz makarnaları ilave edip karıştıralım.

Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi

 

Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-15 adem kuru kayısı
  • 1 su bardağı su
  • 2 kaşık bal

Arası İçin

  • Kaymak
  • Toz fıstık
  • Çekilmiş ceviz

    Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kayısılar bir kasede sıcak su içinde en az 20 dakika bekletilir.
  • Daha sonra uygun bir tavaya 1 bardak su ve 2 kaşık bal eklenir, kaynadığında suyunu süzdüğümüz kayısılar eklenir ve bu şekilde 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir soğumaya bırakılır.
  • Ben içlerine tüm ceviz koymak yerine kaymak sürüp, antep fıstığı ve çekilmiş cevizle sunmayı tercih ettim. Burası size kalmış 👍.
  • Tavada kalan ballı su karışımından da tekrar kayısıların üzerine gezdirdim ve buzdolabına kaldırdım. Servise hazır 😋.

Efsane Tavuklu Patates Topları Tarifi

 

Efsane Tavuklu Patates Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates (Haşlanmış)
  • 1 parça kemiksiz derisiz tavuk göğsü (Haşlanmış)
  • 1 adet havuç (Rendenin küçük tarafıyla rendelenmiş)
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 5 yemek kaşığı yağ

    Efsane Tavuklu Patates Topları Tarifi Yapılışı

  • Önce patatesleri soyup dörde bölüp tencerede haşladım.
  • Diğer yandan farklı bir tencerede tavuk göğsünü haşladım. (daha lezzetli olması için malzemeler haşlanırken mutlaka tuzunu haşlanan malzemenin suyuna ekleyin. ).
  • Malzemelerim haşlandıktan sonra patateslere karabiber ekleyip ezdim.
  • Tavukları bıçakla çok minik olacak şekilde kıydım.
  • Maydanoz ve dereotunuda minik minik doğradım.
  • Havucu rendenin küçük tarafıyla rendeledim.
  • Daha sonra hepsini bir yoğurma kabında mayonez de ekleyip elimle güzelce yoğurdum.
  • Yoğurduğum malzemeyi elimi sürekli su ile ıslak tutarak yuvarlak top haline getirdim.
  • Daha sonra yoğurdumu ve sosumu hazırladım.
  • Önce yoğurdu ardından hazırladığım sostan döküp süslemesini yaptım.yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun inanın ki mükemmel bir lezzet>.

Kıyır Kıyır Ağızda Dağılan Dereotlu Pastane Poğaçası Sefa Poğaçası Tarifi

 

Kıyır Kıyır Ağızda Dağılan Dereotlu Pastane Poğaçası Sefa Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram oda ısısında yumuşamış margarin yada tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt (Oda ısısında)
  • 3 yumurta (İkisinin sarısı üzerine ayrılacak)
  • 1 paket yaş maya (42 gram) kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet dereotu
  • 7 su bardağından az un herkeste aynı olmayabilir kontrollü olun

    Kıyır Kıyır Ağızda Dağılan Dereotlu Pastane Poğaçası Sefa Poğaçası Tarifi Yapılışı

  • Genişçe bir kabın içine oda ısında bekletilmiş olduğumuz yoğurt sıvı yağ margarin ve çeyrek çay bardağında ılıtılmış olduğum suyun içinde bekletmiş olduğum mayayı bütün malzemeleride karıştırıyoruz.
  • Unumuzuda yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekliyoruz doğramış olduğumuz dere otunuda ekliyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp elimizde yuvarlıyoruz.
  • Yağlanmış tepsiye yada yağlı kağıt serili tepsiye poğaçaların hepsini aynı şekilde yuvarlayıp tepsiye diziyoruz tepsi mayası için 20 dakika bekletiyoruz.
  • Daha sonra yumurta sarısı sürüp susamda ekip 180 derecelik ısınmış fırında alt üst ayarda 15 dakika pişiriliyor.
  • Daha sonra turbo ayara getirilip üstü kızarana kadar pişirilir fırından çıktıktan 10 dakika sonra servise hazır afiyet olsun.

Çikolatalı Mousse Tarifi

 

Çikolatalı Mousse Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı süt
  • 1 paket krema
  • 170 gram bitter çikolata (1 çorba kasesi kadar)
  • (sütlü veya beyaz çikolata ile de yapılabilir fakat kıvamı bitter çikolata ile yapılanı tutmuyor)

    Çikolatalı Mousse Tarifi Yapılışı

  • Çırpma kabına alınan yumurta sarısının üzerine bir cezvede ısıttığımız süt ve 1 yemek kaşığı krema yavaşça eklenir.
  • Çırpma teliyle karıştırılır. (yumurtanın bu şekilde çiğ kalmaması sağlanır. ) çikolata sıcak karışıma ilave edilir, karıştırılarak eritilir.
  • Bu arada kalan krema, tıraş köpüğü kıvamına gelinceye kadar çırpılır. (kolay katılaşması için krema ve çırpacağımız kap öncesinde 20-30 dakika buzdolabında bekletilir. )
  • Daha sonra çırpılan krema çikolatalı karışıma eklenir, krema söndürülmeden alttan üste doğru çikolatayla karıştırılır. Bu işlem biraz zaman alıyor.
  • Kuplara dökülen tatlımız buzdolabında en az 5-6 saat beklemeli, 1 gece beklerse çok daha güzel olacaktır. (bu ölçülerle 6 adet küçük kup hazırlanmıştır.
  • Yoğun bir tatlı olduğu için küçük kaplarda servis edilmesinde yarar var. ) bu harika tatlıyı deneyeceklere şimdiden.Afiyet olsun :).

Diyete Uygun Kıymalı Kabak Sarma Tarifi

 

Diyete Uygun Kıymalı Kabak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 -300 gram yarım yağlı kıyma
  • 2 orta boy kabak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orta boy domates
  • Tuz ve karabiber
  • 2 diş sarımsak 2 tatlı kaşığı salça

    Diyete Uygun Kıymalı Kabak Sarma Tarifi Yapılışı

  • Sos için,Domates, salça, yarım bardak su ve tuz ekleyerek pişiriyoruz.
  • Sarma için,2 kaşık zeytinyağı ile küçük doğranmış soğanları, 1 diş sarımsağı ve kıymayı kavuruyoruz.
  • 1 tatlı kaşığı salça 1adet domates tuz ve karabiber ekleyip birazdaha kavuruyoruz.
  • Ardından kabakları sebze soyacağı yardımıyla ince ince dilimliyoruz ve kabakları 3 tane yanyana dizip kıyma harcından koyup sarıyoruz.
  • Domates sosu üzerine sürüp 25 dakika 200 derece fırında kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Rendelenmiş kaşar peynir üzerine serpip 10 dakika daha pişiriyoruz.Nefisss aramamız hazırrr😋.Afiyet olsun🌻.

Nohut Yemeğinden Bir Lezzet Çıktı Tarifi

 

Nohut Yemeğinden Bir Lezzet Çıktı Tarifi İçin Malzemeler

Etli Nohut İçin

  • 150 gram kuşbaşı et
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 soğan
  • 2 su bardağı ıslanmış nohut
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon

Pilavı İçin

  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 4 çay bardağı nohut yemeğinin suyu

    Nohut Yemeğinden Bir Lezzet Çıktı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle etli nohut yemeğimizi yapıyoruz. Düdüklüye tereyağını koyup kuşbaşı etleri 10 dakika kadar kavuruyoruz.
  • Sonra salçayı ekleyip onu da kavuruyoruz. Nohutu, suyunu, ikiye bölüp attığımız soğanı, baharatlarla tuzunu da ekleyip düdüğü öttükten sonra 40 dakika pişiriyoruz.
  • Gelelim asıl lezzetli pilava. Bir gün önceden kalan nohut yemeği varsa ve farklı bir lezzetle yemek istiyorum derseniz bu pilavı mutlaka deneyiniz. 😋.
  • Tavaya aldığımız tereyağında, önceden ısladığımız ve yıkanıp süzülen pirinci kavuruyoruz. Sonra pirinçlerin üzerine kaynattığımız nohut yemeğinin suyunu ekliyoruz (1 ‘e 2) ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Suyunu çekinde 10 dakika dinlendirin. İster üstüne susuz etli nohutu serin isterseniz kasenin içine nohutu koyup üstüne pilavı serip ters çevirip servis ediniz. Tadına bayılacaksınız. 😊🌺🌺🌺.

Brownie Tarifi

 

Brownie Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram sütlü çikolata
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı vişne (Çekirdekleri çıkartılmış)
  • 7 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket hamur kabartma tozu

    Brownie Tarifi Yapılışı

  • Tereyağını ve çikolatayı benmari usulü eritin. Her iki malzeme eridiğinde şeker, kabartma tozu ve vanilin ekleyip çırpın.
  • Benmariden alın hafif soğutup oda sıcaklığındaki 2 yumurtayı teker teker ekleyin ve karıştırın.
  • Un ekleyip karıştırın. Son olarak vişne ilave edin (Aynı zamanda frambuaz da yakışır, dilerseniz vişne yerine onu da ekleyebilirsiniz)
  • 180 derece ısıtılmış fırına kekimizi koyuyoruz.
  • Çıkarıp oda sıcaklığında ılınmaya bırakın. Ilıdıktan sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun !.

Alman Pastası Tarifi

 

Alman Pastası Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 2 adet yumurta
  • 1.5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 500 ml süt (2.5 su bardağı)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Alman Pastası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak pastamızın kekini hazırlayalım.
  • Keki için yumurta ve şekeri karıştırma kabına alıp beyazlaşana kadar çırpalım.
  • Daha sonra kalan malzemeleri ekleyerek karıştıralım.
  • Elinizde kelepçe kek kalıbınız varsa yağlı kağıt koyup yapabilirsiniz. Eğer yoksa yuvarlak ya da kare borcam da borcamı yağlayarak 160 derece fırında 30-35 dakika pişiriniz.
  • Fırından çıkan kekimizi soğumaya bırakarak kremamızı hazırlayalım.
  • Tencereye bütün malzemeleri alarak koyu kıvam alana kadar karıştıralım. Pişen kremamızın altını kapatalım.
  • Soğuyan kekimizi kalıptan çıkartarak bir dikiş ipi yardımı ile ya da bıçakla ortadan ikiye kesiniz.
  • Arasına kremayı yayalım üzerine kestiğimiz kekin yarısını koyalım.
  • Üzerine pudra şekeri serpelim. Dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  • Buzdolabında 2-3 saat soğuttuğumuz tatlımızı servis edebilirsiniz.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 🥰 🌸.