23 Nisan 2021 Cuma

Yumuşacık Açma Tarifi

 

Yumuşacık Açma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta akı (sarısı üzerine)
  • 7-7.5 su bardağı un

    Yumuşacık Açma Tarifi Yapılışı

  • Mayamızı kabımıza alalım süt ve suyu ilave ederek mayayı eritelim.
  • Eriyen mayaya şekeri de ilave edip biraz bekleyebiliriz. (şekerle maya daha hızlı tepkimeye girsin diye).
  • Sıvı yağ, yumurta akını ilave edip kontrollü bir şekilde unumuzu ekleyelim.
  • Tuzu biraz un ile karıştırdıktan sonra eklerseniz maya daha iyi tutar.
  • Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz.
  • Hamuru kapatıp en az yarım saat mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurumuzu bezelere ayırıp, elimizde uzun uzun şerit haline getirelim ve iki şeriti birbirine dolayıp uçlarını yapıştıralım.
  • Hepsi bitince üzerine yumurta sarısı sürelim ve birazda tepside mayalanmaya bırakalım.
  • Tepside ne kadar çok beklerse o kadar çok yumuşak poğaçamız olur 🤭.
  • 190°c önceden ısıtılmış fırına verelim. Afiyet olsun 🤗.

Ispanaklı Börek Tarifi

 

Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet hazır yufka
  • 1 kilo ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ıspanaklarımızı.Sirkeli suya ıslıyoruz üstündeki toprakları gitsin diye daha sonra yıkıyoruz ve doğruyoruz.
  • Ardından üzerine yağımızı baharatlarımızı ve doğradığımız soğanımızı ekliyoruz iyicene avukalıyoruz yani iyice karıştırıyoruz bir kenara koyuyoruz.
  • Sosumuzu hazırlıyoruz malzemelerini kullanıp karıştırıyoruz ama maden suyu ve yoğurdumuzu koymuyoruz en son üzerine konulacaklar.
  • Fırın tepsimizi alıyoruz üzerine en güzel yufkayı koyuyoruz.
  • Sonra sosumuzdan sürüyoruz ardından ikinci yufkayı koyuyoruz.
  • Tekrardan bayağı bolcana bir sosumuzu sürüyoruz.
  • Orta katına doğradığımız ve avukaladığımız ıspanaklarımızı eşit bir şekilde yayıyoruz.
  • Daha sonra üzerine bir kat daha yufka koyuyoruz tekrardan sosumuzdan sürüyoruz.
  • En son üst katına da gene en güzel yufkamızı koyuyoruz dilimlere bölüyoruz.
  • Sosumuzun içerisine bir yemek kaşığı yoğurdumuzu ekliyoruz.
  • Üzeri daha güzel kızarsın diye ardından açtığımız bir şişe maden suyunu döküyoruz.
  • 180 200 derecelik fırınımızda yarım saat pişiriyoruz. Şimdiden yapacak olanlara afiyet olsun 😋.

Yabanmersinli Pudingli Tart Tarifi

 

Yabanmersinli Pudingli Tart Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram un
  • 200 gram tereyağ
  • 100 gram şeker
  • 1/2 (yarım) paket şekerli vanilin
  • Vanilya aromalı puding
  • 1,5 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) paket şekerli vanilin
  • 500 ml süt
  • Yabanmersini

    Yabanmersinli Pudingli Tart Tarifi Yapılışı

  • Pasta kalınının altına yağlı kağıt yerleştirin.
  • Hamur için: önce tereyağ ve şekeri yoğurun. Unu yavaş yavaş ekleyip pürüsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurun yaklaşık 1/3 ni ayırıp streçfilme sarın.
  • Diğer yarısını pasta kalıbımıza yayıyoruz.
  • Kenarına 1 cm yüksekliğinde çok ince bir kenar yapıyoruz. (görseldekinden daha ince yapın) çatal ile aralıklı batırıyoruz. Hamurları 30 dk için buzdolabına kaldırıyoruz.
  • 2. Pudingi hazırlıyoruz. (şeker miktarını benim verdiğim miktarı kullanın).
  • 3. Hafif soğumuş pudingi hamurun üzerine döküyoruz ve üzerlerine yabanmersinlerini ekliyoruz.
  • Ayırdığımız hamurdan parçacıklar koparıp pastanın üzerini hafif kapatıyoruz.
  • Isınmış 200derece alt üst ayar fırında 25-30dk pişiriyoruz. En az 4 saat buzdolabında bekletip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🤍.

Çilekli Magnolia - Yok Böyle Bir Lezzet Tarifi

 

Çilekli Magnolia - Yok Böyle Bir Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 15 adet çilek

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 Türk kahvesi fincanı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet vanilya
  • 1 kutu krema (200 ml)

    Çilekli Magnolia - Yok Böyle Bir Lezzet Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle burçak bisküvilerimizi rondoda geçirelim .
  • Çileklerimizi güzelce yıkadıktan sonra dilimleyerek hazır hale getirelim.
  • Daha sonra bir tencere içine muhallebi için bir bardak şeker, iki yumurta sarısı, 1 fincan mısır nişastası, 2 yemek kaşığı (tepeleme) un, bir paket vanilya ve bir litre sütü koyalım. Güzelce karıştıralım.
  • Muhallebi koyu kıvamında olunca ocaktan alıp soğumaya koyalım.
  • Soğuduktan sonra kremamızı içine boşaltıp karıştıralım.
  • Ve hazırladığımız bardaklara koyalım.
  • Her şey tamamlandıktan sonra hazırladığımız magnolia bardakları buzdolabına koyalım ,yaklaşık 5 saat boyunca buzdolabında bekletelim. Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.

Pastane Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağı ya da margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4, 5 su bardağı un

Üzeri için

  • 80 gr çikolata

     Yapılışı

  • Tüm malzemeleri bir kaba alarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Eğer ki sıkma torbanız ya da şekil vereceğiniz kaplarınız varsa hamurumuzdan parçalar alarak şekil veriyoruz.
  • Ben tırtıl çubuk ve damla şeklinde yaptım. Siz dilediğiniz şekilleri vererek yapabilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 ila 17 dakika arası pişiriyoruz.
  • Benmari usulü erittiğimiz çikolataya batırarak çeşitli şekerlemeler ve toz antep fısıtığına buluyoruz ve tepsimize tekrar koyuyoruz. biraz bekledikten sonra dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Bu kadar basit ama çok lezzetli.

Hakiki Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2.5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 adet yumurta

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Limon

    Yapılışı

  • Şerbet için şeker su ve limon suyu karıştırılır ve ocağa alınır.
  • Kaynamaya çıkınca 7 dk daha kaynatılır ve ocaktan alınır soğumaya bırakılır.
  • Hamur için su, yağ, tuz ve şeker karıştırarak ocağa alınır kaynamaya çıkınca un eklenir ve sürekli karıştırılarak hamur toparlanır.
  • Hamur biraz ılıtılır elin dayanacağı ısıya gelince biraz yoğurulur ve derin bir kaba alınır.
  • 4 tane yumurta sırasıyla hamura tek tek eklenir ve iyice hamura yedirilir. (hamur rahat sıkılan bir kıvamda olmalı ancak çokta cıvık olmamalı).
  • Hamur sıkma torbasına alınır ve soğuk yağa sıkılarak ocağa alınır.
  • Kısık ateşte kızarmaya başlayıncaya kadar karıştırılmaz. Hafif kızarmaya başlayınca orta ateşte ara ara karıştırarak kızartılır.
  • Kızaran tulumbalar soğuk serbetin içine alınır ve şerbete bulanıp çıkartılır.
  • Kalan hamur için yağın soğutulması gerekir.
  • Deneyen herkese afiyet olsun.

Etli Bamya Yemeği Tarifi

 

Etli Bamya Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 150-200 gram dana kuşbaşı et
  • 1 su bardağı sıcak su (Etleri haşlamak için)
  • 450 gram dondurulmuş bamya
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates rendesi
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

    Etli Bamya Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Etler tencereye alınır, üzerine 1 bardak sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Daha sonra sıvı yağ eklenir, haşlanmış et kavrulur.
  • Etlerin üzerine doğranmış soğan ve salça da eklenip tekrar kavrulur.
  • Rendelenmiş domatesler soğanın üzerine eklenir.
  • Bamya da ilave edilir, yarım limon suyu sıkılır.
  • Son olarak tuz, pul biber ve karabiber eklenerek üzerini geçecek kadar sıcak su koyulup tencerenin kapağı kapatılır.
  • Yemek biraz piştikten sonra tahta kaşık ile hafifçe karıştırılır.
  • Bamyalar çok dağılmayacak şekilde pişirilir. Bamyalar ve etler iyice piştikten sonra etli bamya servis edilir. Afiyet olsun.

Orjinal Fırıncı Ramazan Pidesi (Daha Güzeli Yok) Tarifi

 

Orjinal Fırıncı Ramazan Pidesi (Daha Güzeli Yok) Tarifi İçin Malzemeler

Ön mayalama için;

  • Yarım su bardağı su (ılık)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 5 tatlı kaşığı tepeleme un

Ana hamur için;

  • 2,5 su bardağı su (ılık)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam
  • Çörek otu

    Orjinal Fırıncı Ramazan Pidesi (Daha Güzeli Yok) Tarifi Yapılışı

  • Ön mayalama için ılık su, şeker, maya ve unu iyice karıştırın üzerini örtüp bir saat mayalanmaya bırakın.
  • Ana hamur için yoğurma kabına ılık suyu alın, üzerine tuz ve hazırladığınız mayalı cıvık hamuru ekleyin.
  • Unu eleyerek azar azar ilave edip ele yapışan bir hamur elde edin.
  • Üzerini örtüp bir saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp fazla hırpalamadan elinizi unlayıp hamur kesme aparatıyla 3 e bölün.
  • Hamuru nazikçe toparlayıp yuvarlayın.
  • Kepek serpilmiş tezgaha hamuru topladığımız kısım alta gelecek şekilde kepeğin üstüne koyun.
  • Hamurların üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen hamurun altından elinizin üst tarafıyla çevire çevire büyütün.
  • Kepek serpilmiş tepsiye elimizde büyüttüğümüz hamuru koyalım.
  • Elimizi ıslatarak tırnak izi yapın.
  • Yumurta sarısı ve sıvı yağı karıştırıp.
  • Hamurun üzerine nazikçe fırça ile sürün.
  • Susam ve çörek otu serpin.
  • 250 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Fırının içine zeminine ısıya dayanıklı bir kaba soğuk su koyun.
  • Fırından çıkarıp fazla kepeği ekmeğin altından silkeleyin tel ızgara üzerine alıp üzerine örtü örtüp dinlendirin. Afiyet olsun.

Tavuklu Hünkar Beğendi Tarifi

 

Tavuklu Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı mısır yağı
  • 500g tavuk
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet domates
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz
  • Yarım su bardağı sıcak su

Beğendisi İçin;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 510g közlenmiş Patlıcan
  • Yarım su bardağı Rende mozzarella
  • Karabiber
  • Tuz
  • Muskat
  • 1 çay bardağı süt

    Tavuklu Hünkar Beğendi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavuklarımızı kuşbaşı doğrayalım ve ocağa aldığımız tavamıza mısır yağı ekleyerek tavuklarımızı pişirelim.
  • Ardından yemeklik doğranmış soğan, kırmızı ve yeşil biberi ekleyerek kavuralım.
  • Salça ve doğranmış domatesi ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Kırmızı toz biber, tuz ve son olarak sıcak suyu ekleyelim, karıştırarak pişirelim.
  • Beğendisini hazırlamak için tavamıza tereyağını alarak eritelim.
  • Ardından unu ekleyerek güzelce kavuralım.
  • Közlenmiş patlıcanı da tavaya ilave ederek karıştıralım.
  • Ardından rendelenmiş mozzarella peyniri, karabiber, tuz ve muskatı ekleyelim. Peynir eriyinceye kadar karıştıralım.
  • Son olarak sütü ekleyelim ve beğendi sütü çekip toparlanana kadar karıştıralım. Tavuklu beğendi servise hazır! Şimdiden afiyet olsun.

22 Nisan 2021 Perşembe

Supangle Tarifi

 

Supangle Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 bardak süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 100 gram bitter çikolata(kahvaltılık çikolata kullandım)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 bardak soğuk su

    Supangle Tarifi Yapılışı

  • Derin bir tencereye sütümüzü alalım.
  • Üzerine yumurta sarısı, un, şeker ve kakaoyu da ekleyerek güzel bir şekilde karıştıralım ve ocağa alalım.
  • Koyulaşıp göz göz olan tatlımızı ocaktan alarak içerisine bitter çikolatamızı ekleyelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım.
  • Tere yağını da ekleyerek(ben tereyağı ekledim) pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Tatlımızı 10 dakika kadar daha karıştırarak soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan tatlımızın üzerine soğuk suyumuzu ekleyelim ve mikser ile çırpalım.
  • Üzerine supanglelerimizi paylaştıralım ve soğuması için 1-2 saat kadar buzdolabında bekletelim.
  • Soğuyan supanglelerimizi dilediğimiz gibi süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Bamya Çorbası (Çiçek Bamya) Konya Usulü Tarifi

 

Bamya Çorbası (Çiçek Bamya) Konya Usulü Tarifi İçin Malzemeler

3 litrelik bir tencere için

  • 500 gram yağlı bamyalık et
  • 100 gram kuru bamya
  • 4 iri soğan
  • 2 kil biber
  • 3 domates
  • 1 yemek kaşığı dolu salça
  • 2 yemek kaşığı dolu tereyağ
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu yada 2 limonun suyu

Koyu kıvamlı tercih edenler için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıcak su

    Bamya Çorbası (Çiçek Bamya) Konya Usulü Tarifi Yapılışı

  • Soğanları küçük küçük doğrayın biber ve domatesleride.
  • Düdüklüye yağı koyup eritin etleri ekleyin etler suyu çekene kadar kavurun ve soğanları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Biberleri ilave edin biraz daha kavurup salçayı verin salça dağılınca domatesler ve baharatlar ile 3- 4 limon tuzu ayırıp limon tuzunun kalanını ekleyin.
  • 3 litre kadar sıcak şu ekleyip karıştırıp düdüklüyü kapatın.
  • Düdüklünüze göre pişirin. Ve kapatın.
  • Diğer tarafta bamyaları küçük bir mutfak havlusu yada bez arasında ovalayın ve bir kaba alın.
  • Sıcak su kaynatın.
  • İçine kalan limon tuzlarını yada yarım limon suyu ekleyip 10 dakika kadar kısık ateşte bamyaları haşlayın
  • Soğuk sudan geçirip iplerinden ayırın düdüklüyü açın ve bamyaları ekleyin.
  • Tekrar kapatın. 10 dakika kadar pişirin.
  • Tencere ılıyana kadar kapağını açmayın. Arzu edenler un kavurup üzerine gezdirilir. Yada en bamyaları ilave ederken.
  • Tereyağında 1 yemek kaşığı un kavrulur. Kıvamı sıcak su ekleyerek açılır ve ilave edilir. Her türlü çok leziz dir. Afiyet olsun.