24 Nisan 2021 Cumartesi

Rosto Köfte Tarifi

 

Rosto Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 700 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağından bir parmak az galeta unu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • Yeterince tuz
  • Yarım çay bardağı su (Köfteyi yoğururken)

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 su bardağı su
  • Yeterince tuz
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber

    Rosto Köfte Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle derin bir kabın içinde köftenizi güzelce yoğurun buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
  • Daha sonra arada elinizi ıslatarak dağılmayacak kıvama gelinceye kadar iyice yoğurun.
  • İstediğiniz kıvamı alınca fırın kağıdına enine sığacak boyutta rulo yaparak sarıp kenarlarını güzelce kapatıyoruz.
  • İster fırın tepsisine isterseniz bir bor cam tepsiye alıp yağlı kağıtın üzerini elinizle ıslatarak nemlendiriyoruz ki kağıt yanmasın.
  • 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Pişen köftemizi fırından alıp kağıttan çıkartıp 15 dakika kadar dinlendirmeye bırakıyoruz.
  • Bu arada sosu için bir sos tenceresinin içerisine bir yemek kaşığı tereyağ alıp salçalarını ilave edip güzelce kavurun.
  • Ardından suyunu ilave edip kaynamaya başlayınca tuz ve karabiber ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.
  • Dinlenmiş olan rulo köftemizi bir parmak kalınlığında dilimler halinde kesip bir borcam tepsiye yada fırın kabına diziyoruz.
  • Üzerine sıcak sosumuzu gezdirip üzerini yağlı kağıt ile örtüp 200 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirip ister patates püresi isterseniz pilav eşliğinde sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 😋😋😋.

Tam Kıvamında Pirinç Pilavı Tarifi

 

Tam Kıvamında Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç (önceden ıslatılmış)
  • Yarım çay bardağı şehriye
  • 1,5 su bardağı sıcak su (varsa yarı yarıya tavuk suyu)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

    Tam Kıvamında Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavaya zeytinyağı alınır şehriye de eklenir, pembeleşene kadar pişirilir.
  • Şehriyeler biraz kızarmaya başlayınca, bir kaşık tereyağ eklenir.
  • Yağımız da eridikten sonra, yıkanmış pirinç eklenir ve 4-5 dakika ara ara karıştırılarak pirincimiz kavrulur.
  • Kavrulan pirince sıcak su ve tuz da eklenip, kapağı kapatılır.
  • 3 dakika hızlı ateşte, sonrasında orta ateşte ve suyunu çekince de bir kaç dakika en kısık ateşte pişmesini beklenir.
  • 5-10 dakika geçtikten sonra, sos tavasına 2 kaşık tereyağ eritilip pilavımıza eklenir güzelce karıştırılıp mis gibi tereyağı kokusu, tavuk suyun lezzeti miss miss 😋😋
  • Biraz dinlendikten sonra servise hazırdır.
  • Afiyet olsun.

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 2 adet salatalık
  • Yarım demet dereotu
  • Haşlanmış mısır (küçük kutu konserve kullandım)
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı

  • Semizotu, dereotu ve salatalıkları ince ince doğrayın.
  • Mısırı ekleyip harmanlayın.
  • Yoğurda sarımsak ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Salatanıza ekleyip karıştırın.
  • Son olarak üstüne zeytinyağını gezdirin.
  • Afiyet olsun. Oldukça hafif ve fresh bir salata oluyor🤗.

Fırında Sebzeli Güveç (Kızartmadan) Tarifi

 

Fırında Sebzeli Güveç (Kızartmadan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet patates
  • 3 adet havuç
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı domates biber karışık salça
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Fırında Sebzeli Güveç (Kızartmadan) Tarifi Yapılışı

  • Patates, havuç ve patlıcanları küp küp doğruyoruz.
  • Patlıcanları tuzlu suda 15-20 dakika bekletiyoruz ki acısı çıksın.
  • Yeşil ve kırmızı biberleri julyen şeklinde doğruyoruz.
  • Fırın tepsisine tüm sebzeleri alıyoruz.
  • Üzerine çok az yağ ve tuz ilave ederek fırınlıyoruz.
  • Bu sırada etleri düdüklü tencerede yarım saat haşlıyoruz.
  • Bir tencerede önce soğanları kavuruyor, üzerine salça ve haşlanmış etleri alıyoruz, kavurup üzerine fırınlanmış sebzeleri ve sıcak su ilavesi yapıyoruz.
  • Bu aşamada isterseniz fırında isterseniz ocakta bir iki taşım kaynatıyoruz.
  • Afiyetler olsun🎈.

Tavuk Suyuna Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi

 

Tavuk Suyuna Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 bardak tavuk suyu
  • Yarım çay bardağı tel yada arpa şehriye
  • Çeyrek limon
  • Tuz
  • Karabiber

Terbiyesi için;

  • 1 çorba kaşığı un
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • (ben yumurta kullanmadım isterseniz bir tane kullanabilirsiniz )

Üzeri için;

  • Sıvı yağ
  • Nane
  • Pul biber

    Tavuk Suyuna Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tavuk suyunu tencereye alalım.
  • Üzerine limon suyunu sıkalım ocağa kaynamaya bırakalım.
  • Tavuk suyu kaynayınca içine tel şehriyeyi tuzu ve karabiberimizi atalım pişmeye bırakalım.
  • Terbiyesi için yoğurdu ve unumuzu bir kaba alıp güzelce çırpalım.
  • Pişen çorbamızın üzerine ilave edelim hızlı hızlı karıştıralım yoksa kesilir çorbamız.
  • Çorbamızı 2-3 dakika kaynatıp ocaktan alalım.
  • Üzerinin sosu için sos tavamıza sıvı yağı alıp ısıtalım. Ardından pulbiberi ekleyelim. Biraz karıştıralım altını kapatalım.
  • Çorbamızı sıcakken kasemize alalım üzerine sostan döküp servis edelim. Deneyeceklere afiyet olsun 🤗.

Sufle Tarifi

 

Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 tepeleme kakao
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilin

    Sufle Tarifi Yapılışı

  • İlk önce yumurta ve şekeri biraz çırpıyoruz. Süt ve sıvı yağı da ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
  • Daha sonra kakaoyu ekliyorum 1, 2 dakika daha çırptıktan sonra, un kabartma tozu ve vanilin ide ekleyip 5 dakika çırpıyoruz sufle hamurumuz hazır oluyor.
  • Pişirmek için karnıyarık tenceresi kullandım bu ölçülerde 4 kase elde ettim ben. Tabi ısıya dayanıklı olmalı kaplar.
  • Kaplara doldurduğumuz sufle hamurlarını tencereye alarak dibine sıcak su koyuyoruz ocağa alıyoruz tencereyi.
  • 3 dakika kapağı açık şekilde 7 dakika kapağı kapalı olarak pişirip ocaktan alıyoruz sufleleri.
  • İlk sıcağı çıktıktan sonra servise hazır. Ortalarına çikolata batırarak yada benim gibi meyve ile sunabilirsiniz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 🍫🍓🍌

Soğuk Baklava Tarifi

 

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (500 gram-27 yaprak)
  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt

İçi İçin

  • Fındık
  • Antep fıstığı yada ceviz içi (Tercihinize bağlı)

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı süt tozu (Yada pudra şekeri)
  • Fındık yada antep fıstığı

    Soğuk Baklava Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti için su ve şeker bir tencereye alınır. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ocakta tutulup soğumaya bırakılır.
  • Tereyağı eritilir. Erirken oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alınır. Eriyen tereyağına sıvı yağ da eklenir.
  • Yufkaların her katına yağlı karışım sürülecek tepsiye alınır. Mutlaka her karışımın arasına yağ sürülmeli.
  • Bu şekilde yufkalarımızın yarısına kadar geldikten sonra arasına rondoda çekilmiş fındık serpiştirilir.
  • Kalan yufkalar da aynı şekilde araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında güzelce kızarana kadar pişirilir. Soğuyan şerbete 2 su bardağı süt eklenir.
  • Baklavamız fırından çıktıktan sonra 5-10 dakika kadar sıcağı çıkıp her yerine şerbet gezdirilir. 2 saat kadar şerbetini güzelce çekmesi için dolaba alınır.
  • Şerbetini çeken baklavaların üzerine kakao ve süt tozu karışımı serpilir. Afiyet olsun 👩‍🍳.

Kalburabastı Tatlısı Tarifi

 

Kalburabastı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yumurta
  • 1 paket margarin (Oda ısısında 250 gram tereyağ kullandım)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Kabartma tozu
  • Vanilya
  • Aldığı kadar un
  • İçine ceviz

Şerbeti İçin

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • 3-4 damla limon

    Kalburabastı Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbet hazırlanır. Soğumaya bırakılır.
  • Tüm malzemeler ile sert bir hamur yoğurulur.
  • Ceviz büyüklüğünde parça alınıp rendenin tırtıklı yerinde şekil vererek çukur oluştur ceviz koy kapat.
  • Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan tatlının üzerine soğumuş olan şerbet gezdirilir.

Çilekli Magnolia Tarifi

 

Çilekli Magnolia Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebi İçin

  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 su bardağından biraz az şeker
  • 1/2 (yarım) paket krema (100 ml)
  • 1 paket vanilin
  • Bebe bisküvisi ya da petibör bisküvi
  • Çilek

    Çilekli Magnolia Tarifi Yapılışı

  • Tencereye koyduğumuz sütün içine un, şeker, kremayı ekliyoruz, çırpma teliyle güzelce çırpıyoruz.
  • Ocağın üzerine koyup koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • Koyulaşınca vanilini ekliyoruz. Kupların tabanına rondodan geçirdiğimiz bisküvileri bir buçuk yemek kaşığı kadar döküyoruz. Yanlara dilimlediğimiz çilekleri diziyoruz.
  • Üzerine muhallebiyi gezdiriyoruz. Biraz soğuduktan sonra her bir kup için bir buçuk yemek kaşığı kadar bisküviyi üzerine serpiyoruz. Çilekle süsleyip buzdolabına kaldırıyoruz. Afı̇yet olsun :).

Tırnak Pide Tarifi

 

Tırnak Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un

Üstüne Sürmek İçin

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

    Tırnak Pide Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle bütün malzemeleri bir araya getirip güzel bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
  • Yarım saat dinlendirin. Mayalanan hamurun dört eşit parçaya bölün. Fırın tepesine koyun.
  • Elinizle tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
  • Üstüne yoğurt ve yumurta sarısı karışımını sürün.
  • Parmaklarınızla pide şeklinde iyice bastırın.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Patates Püreli Köfte Tarifi

 

Patates Püreli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Yarım çay kaşığı karbonat

Sosu İçin

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 adet domates rendesi
  • 2 diş sarımsak
  • Kekik
  • Tuz

Patates Püresi İçin

  • 4 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 kase kaşar
  • Tuz

    Patates Püreli Köfte Tarifi Yapılışı

  • Önce patates püresi için patatesleri soyup ince ince dilimleyip tencereye alın, üzerini hafif geçecek kadar su koyun. Patatesler pişerken köfteleri hazırlayalım.
  • Tüm malzemeleri karıştırma kabına alıp yoğurun. Küçük misketler şeklinde yuvarlayıp çok az yağda soteleyin.
  • Sotelenen köfteleri bir kabın içerisine alın. Köfteleri sotelediğiniz tavaya salça domates rendesini ve sarımsakları ekleyip karıştırın. Köfteleri sosun içerisine ekleyip bir kaç dakika pişirin.
  • Şimdi patates püresini yapalım pişen patatesleri iyice ezin, içerisine tuz, tereyağ ve sütü ekleyip karıştırın. En son kaşarını ekleyip eriyene kadar karıştırın.
  • Servis tabağına püremizi alalım, üzerine köftelerimizi ekleyelim. Afiyet olsun.

Pratik Dereotlu Poğaça Tarifi

 

Pratik Dereotlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytin
  • Yarım kalıp beyaz peynir.
  • 2 adet yumurta akı
  • 2 adet kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 1 demet dereotu
  • 3,5 su bardağı un

Üzeri için :

  • 2 yumurta sarısı
  • Çörekotu
  • Susam
  • 3, 5

    Pratik Dereotlu Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Poğaça hamuru için ilk önce yoğurma kabına oda ısısındaki tereyağı zeytinyağı, yoğurdu, yumurta aklarını, temizlenip ikiye ayrılmış zeytini, peyniri, tuz ve şekeri koyalım. İnce kıyılmış dereotunu ilave edip iyice yoğuralım.
  • Daha sonra kabartma tozunu ve yavaş yavaş unu ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu 20 eşit parçaya bölelim. Her birini elimizle yuvarlayıp hafif bastırıp tepsiye dizelim.
  • Hepsi bitince üzerine yumurta sarısı sürelim. Çok az susam ve çörekotu serpelim.
  • 180 derecede kızarana dek pişirelim.
  • Peynir ve zeytin tuzlu olduğu için tuz ayarına dikkat edelim. Un miktarı markadan markaya değişebilir. Ele yapışmayacak kıvamda olacak.Dereotlu poğaçamız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun. 🌺🌺🌺🌺🌺.