26 Nisan 2021 Pazartesi

Hazır Yufkadan Börek Tarifi

 

Hazır Yufkadan Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet böreklik yufka
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı maden suyu
  • Yarım çay bardağı yoğurt

Arası İçin

  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 kase kaşar

Üzeri İçin

  • 1 adet yumurta sarısı

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi Yapılışı

  • Sıvı yağ maden suyu ve yoğurt karıştırılır. 1 tane yufka tezgaha serilir. Hazırladımız sos yufkanın üzerine sürülür.
  • İkinci yufkada üstüne serilir tekrar sos sürülür. Kare şekli olması için yufkanın kenarları hafif içe doğru katlanır.
  • Heryerine gelecek şekilde beyaz peynir ve kaşar peyniri serpiştirilir. İki taraftan rulo sarılır ortandan bıçakla kesilir. İki adet rulo olacak.
  • Ruloları 3 santim genişliğinde kesilir yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Kalan sosun içine yumurta sarısı eklenir ve çırpılır.
  • Yufkaların üzerine sürülür. İsteğe bağlı üzerlerine susam ve çörek otu serpiştirilir. 180-200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Deneyeceklere afiyet olsun 😊.

Sahur İçin Enfes Çörek Tarifi

 

Sahur İçin Enfes Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo un
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yağ
  • 2 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1, 5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz maya

Üzeri İçin

  • 2 yumurta sarısı

    Sahur İçin Enfes Çörek Tarifi Yapılışı

  • İlk önce geniş bir kaba unumuzu katalım ortasını açalım bir bardak sütü, yumurta, yağ, tuz, çörek otu, şeker, ve mayayı ekleyelim kaşıkla malzemeleri karıştıralım.
  • Kaşıkla hepsini karıştırdıktan sonra elimizle iyice yoğuralım ve kalan bir bardak sütümüzü yavaş yavaş ekleyerek yoğuralım.
  • Elimizi yağlayalım ve ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Yarım saat dinlendirelim mayalansın.
  • Mayalanan hamurumuzu tezgahımıza katalım iki parçaya bölelim tezgahı biraz yağ dökelim uzunlamasına elimizle açalım.
  • Bir parmak kalınlığında olacak şekilde açalım ve resimdeki gibi bıçakla kesin ve ve tepsiye katıp üzerine yumurta sarısını ekleyelim.
  • Önceden açtığımız fırına verelim 220 derecede olacak son on dakika kala 180 dereceye verelim kontrollü şekilde pişirelim afiyet olsun.

Yoğurtlu Patates Topları Tarifi

 

Yoğurtlu Patates Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağında kızdırılmış pul biber

    Yoğurtlu Patates Topları Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patatesleri haşlayalım. Ben hızlı olması için patatesleri soydum ve küpler halinde doğradıktan sonra haşladım.
  • Daha sonra haşlanan patatesleri çatal ya da patates ezici yardımı ile güzelce ezelim. Bu aşamada sıcakken ezerseniz çok daha kolay olacaktır.
  • Baharatları, kıyılmış maydanozu ve tuzu ilave edelim. Dilerseniz  tüm malzemeleri ekledikten sonra da patatesleri ezebilirsiniz.
  • Tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Daha sonra harcımızdan parçalar alarak, elimizle yuvarlayıp top şeklini vererek servis tabağına alalım. Tüm harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Üzerine ilk olarak çırptığımız sarımsaklı yoğurt ardından da kızdırmış olduğumuz tereyağı ve pul biberi gezdirerek servis edelim. Nefis bir salata, afiyet olsun.

Çıtır Börek Tarifi

 

Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 250 gram az yağlı kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak

    Çıtır Börek Tarifi Yapılışı

  • 1 adet yufkayı 12 parçaya bölüyoruz yufkalarımızı su ile ıslatıp yuvarlıyoruz 250 gram kıymayı kavuralım.
  • Daha sonra tuz karabiber ve kırmızı biberi ilave edelim.
  • Yufkalarımızı kızarmış yağda pişirelim.
  • Daha sonra görseldeki gibi kıymayı ortaya koyalım.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerim.

Deniz Kestanesi Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu

Hamuru için;

  • 250g tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 25g kakao (3 yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı mavi haşhaş

     Yapılışı

  • İlk olarak tatlımızın şerbeti için uygun bir tencereye şeker ve suyu alalım, ara ara karıştırarak şerbetimizi orta ateşte kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başlayan şerbetimizin altını kısalım ve bu şekilde 10 dakika daha kaynatmaya devam edelim.
  • Ardından içerisine limon suyunu ekleyerek 5 dakika daha kaynatalım ve şerbetimizi ocaktan alalım, soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için uygun bir yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağını, yumurtayı, kakaoyu, irmiği, cevizi ve vanilyayı alarak elimizle malzemelerimizi karıştıralım.
  • Ardından unun bir kısmını ve kabartma tozunu ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim. Unumuzu da yavaş yavaş ilave edelim, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Hazır olan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avuç içimizle yuvarlayalım. Tüm hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Şekillendirdiğimiz hamurlarımızı bir tabak içerisine aldığımız mavi haşhaşa bulayarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim.
  • Tatlılarımızın ortasına ceviz batıralım ve önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen tatlılarımızı uygun bir kap içerisine dizelim ve soğuyan şerbetimizi sıcak tatlılarımızın üzerine gezdirelim.
  • Tatlılarımızın şerbeti çekmesi yaklaşık 3-4 saat kadar dinlendirelim. Şerbetten kaşıkla alarak arada tatlılarımızın üzerine gezdirelim.
  • Şerbetini çeken tatlılarımız servise hazır. Afiyet olsun.

Potakallı Anne Pastası Tarifi

 

Potakallı Anne Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket tereyağı oda sıcaklığında
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta (Birinin sarısı üzeri için)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • Aldığı kadar un

Üzeri İçin

  • Yumurta sarısı
  • 2 çay kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Dövülmüş ceviz

    Potakallı Anne Pastası Tarifi Yapılışı

  • Hamur için yoğurma kabına un kabartma tozu hariç diğer malzemeleri boşaltıp ve iyice eritilir.
  • Ardından un kabartma tozu kontrollü eklenir tekrar yoğrulur hamur kulak memesi kıvamında olur ve ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük alınıp yuvarlayıp fırın yağlı kağıt üzerine dizilir.
  • Ardından yumurta dürülüp bıçağın arkasıyla üzerine artı şekli verilir ceviz serpilir ve önceden ısıtılmış 220 derece fırına verip hafif kabarmaya başlayınca derece 180 dereceye düşürülür.
  • 20 dakika fansız üzeri altın sarısı gibi kızarana kadar pişirilir ve alınır üzerini havluyla kapatılır yumuşak kalsın diye.

Marşmelov Pasta (Munchmallow) Tarifi

 

Marşmelov Pasta (Munchmallow) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 yumurta
  • 24 yemek kaşığı şeker
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 yemek kaşığı süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı su

Üzeri İçin

  • 1 paket çikolata sos (Ben piyale’ nin çikolata sos’ unu kullandım)

    Marşmelov Pasta (Munchmallow) Tarifi Yapılışı

  • 6 yumurtanın sarısını geniş bir kapta 6 yemek kaşığı şeker ile mikserle çırpıyoruz. 5 dakika sonra süt, sıvı yağ ekliyor çırpmaya devam ediyoruz.
  • En son un, kabartma tozu ve kakaoyu da ekleyip kekimizi yağlanmış kare bir fırın kabına döküyoruz.
  • Fırın kabımız 24×24 ölçülerinde kenarları yüksek bir kap olmalıdır. Ben kare borcam kabını kullandım.
  • 180-200 derecede kekimizi pişiriyoruz.
  • Köpük kısmını hazırlamadan önce köpük için bir şerbet hazırlamamız gerekiyor. Bunun için: 6 yemek kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı su ikisini de küçük bir kapta ocakta kaynatıyoruz. Şerbetimiz 1 dakika boyunca kaynayacak. Ardından 6 dakika kenarda soğumaya bırakacağız.
  • Şerbetimiz 6 dakika boyunca soğurken biz o arada beyaz köpük kısmını hazırlayacağız. Bunun için: 6 yumurta akı 12 yemek kaşığı şeker.
  • Yumurta ve şekeri mikserle geniş bir kapta çırpıyoruz. Köpük halini alıyor. 6 dakika sonra soğumuş olan şerbeti köpüğe yavaş yavaş kaşıkla ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. 15 dakika boyunca çırpıyoruz.
  • Köpüğün güzel kıvam alması için mikserle uzun çırpmak önemli.
  • Köpüğümüz hazır hale gelinceye kadar fırındaki kekimizde pişmiş oluyor. Kekimizin üzerine köpüğü sürüyoruz ve fırına 150 derecede 5 dakika daha pişiriyor ardından fırından çıkarıyor ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan kekimiz üzerine dilediğiniz çikolata sosu dökebilirsiniz. Soğuk tüketilmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun.

25 Nisan 2021 Pazar

Sunumluk Revani Tatlısı (Unsuz) Tarifi

 

Sunumluk Revani Tatlısı (Unsuz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı irmik
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker ( bir tık fazla)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200ml)
  • 1 su bardağı yoğurt (200ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

Şerbeti için;

  • 3, 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3 damla limon

    Sunumluk Revani Tatlısı (Unsuz) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlayıp ocağa alalım. Ilık olucak şekilde beklemeye alıyoruz.
  • Revani harcı derin bir kaba şekeri yumurta ile yumuşatalım.
  • Daha sonra en son kabartma tozu koyucak şekilde malzemeleri hepsini ekleyelim.
  • Bütün malzemeleri karıştırıp beklemeye bırakalım.🤗
  • Bekleme sırasında harcı karıştıralım. İrmiklerin şişmesi için 2 saat boyunca beklemede bırakalım.
  • Sunumluk tekli kek kalıplarına 1 kepçe harç koyalım (kalıbın şekline ve büyüklüğüne göre değişiyor, benim kullandığım kek kalıbına 1 kepçe harç girdi) Toplamda 12 adet çıktı.
  • Daha sonra 180 derece fırında altlı üstü eşit şekilde pişirelim.
  • Fırından çıkınca 5 dk bekletelim ve şerbeti dökelim. Ben kek kalıbına döktüğüm için yarım kepçe şerbet döktüm.
  • Daha sonra şerbetini çekmeye bırakalım afiyet olsun 😍🤗.

Sosyete Mantısı Tarifi

 

Sosyete Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz (tercihen arttırılabilir)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 adet hazır yufka

Yufkayı ıslatmak için;

  • Yarım kase su
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Zeytinyağı
  • Pul biber

    Sosyete Mantısı Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı kavuruyoruz üzerine küp küp doğradığımız soğanı ekliyoruz.
  • Kavrulan soğan ve kıymanın üzerine salça ve baharatları ekliyoruz.
  • Son olarak doğradığımız maydanozları da ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yufkaları 4 eşit parçaya kesiyoruz.
  • Su ve yağ karışımını fırça yardımı ile yufkalara sürüp kıyma karışımını serpiştiriyoruz.
  • Rulo şeklinde sarıp gül şeklini veriyoruz.
  • 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yağda pul biber yakıp üzerine döküyoruz.
  • Afiyet olsun 🧡🌿

Şambali Tarifi

 

Şambali Tarifi İçin Malzemeler

Bardak ölçüm 220 ml

Büyük borcam( veya o ebatlarda fırın tepsisi)

  • 500 gram irmik
  • 500gr yoğurt
  • 1 su bardağı şeker( 200gr)
  • 1 paket kabarma tozu
  • 1paket vanilin

Şerbeti için

  • 4 su bardağı şeker (800 gr)
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon

Üzeri için

  • Tuzsuz fıstık (Orjinali fıstıkladır)
  • Veya kabuğu soyulmuş badem (Kızımın fıstık alerjisi olduğu için ben badem kullandım)

    Şambali Tarifi Yapılışı

  • İrmığı, şekeri, yoğurdu, kabartma tozunu ve vanılını bir kaba alın ve iyice karıştırın.
  • Hazırlamış olduğunuz karışımı hertarafını tereyağ ile yağladığınız borcama dökün ve bir spatula yardımıyla düzleyin. ( ben spaulayı ara ara suya batırarak düz görünümü sağladım) eğer vaktiniz varsa 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Üzerine çizikler atarak iz yapın. Ama kesinlikle kesmeyin.
  • Üzerine tuzsuz fıstık veya kabuğu soyulmuş bademler yerleştirin ve çok hafif bastırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 1 saat kadar).
  • Tatlı pişmeye yakınken şerbetini hazırlayın. Şekeri ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca 15dk orta ateşte kaynatmaya devam edin.
  • Son 5 dk kala limonunu ilave edin.
  • Tatlının ve şerbetin ilk sıcaklığı çıktığında şerbeti tatlının üzerine gezdirin.
  • En az 3- 4 saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. ( 1 gün önceden yapılırsa daha iyi olur)çizikler yaptığınız yerden keserek servis edin. Afiyet olsun.

Supangle Tarifi

 

Supangle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 80 gram çikolata
  • 1 su bardağı buzlu su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Supangle Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak sütümüzü derin bir tencereye alalım.
  • İçerisine un, kakao, yumurta sarısı, şeker alarak pişirelim.
  • Kaynayınca içerisine⤵️80 gr. Bitter çikolata ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim.
  • Ocaktan kenara alalım ve 1 su bardağı soğuk suyu döküp karıştıralım.
  • Kuplara pay ederek bir kaç saat bekletmeniz yeterli 🤩Afiyet olsun

Enfes Sosuyla Kaşarlı Izgara Köfte Tarifi

 

Enfes Sosuyla Kaşarlı Izgara Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için :

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı ( silme ) karabiber çok hafif ( isteğe göre ) kimyon tuz kaşar peyniri

Sosu için :

  • Salça tereyağı pulbiber tuz
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak

Alt taban için

  • Pide

    Enfes Sosuyla Kaşarlı Izgara Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köftemizi yoğurup bir saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Daha sonra bir streç yardımı ile alt taban ve üst olmak üzere köftemizi ceviz büyüklüğünde ayırıyoruz ortasına doğranan kaşar peynirimizi ilave ediyoruz.
  • Daha sonra ızgara tavamızı ocakta bir beş dakika kadar tereyağı ile yağlayıp kızdırıyoruz ( yoksa köfteler yapışır ).
  • Yoğurt sosumuzu sarımsak ekleyip hazırlıyoruz.
  • Ekmeklerimizi küp küp doğrayıp tereyağında kızartıyoruz. Daha sonra bir yemek kaşığından az salçayı tereyağı ile kızartıyoruz içine pulbiber biraz su ve tuz ekliyoruz.
  • Tabağımıza sırayla önce kızaran ekmekleri üzerine yoğurt sosumuzu ve mis gibi kızaran kaşarlı köftelerimizi ekliyoruz en son salça sosumuzu ekliyoruz :) deneyecek olanlara afiyet olsun şimdiden.
  • Not: ben köfteme galeta unu koymadım toplam 5 adet çıkıyor dilerseniz siz ekleyebilirsiniz gerçekten çok doyurucu oluyor :)) şiddetle tavsiye ediyorum yapanların yorumlarını bekliyorum.