3 Haziran 2021 Perşembe

Fırında Rosto Köfte (Patates Püresi İle) Tarifi

 

Fırında Rosto Köfte (Patates Püresi İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 çay bardağı su
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı pul biber

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Patates Püresi İçin

  • 5-6  adet patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

    Fırında Rosto Köfte (Patates Püresi İle) Tarifi Yapılışı

  • Köftesi için yoğurma kabına verilen bütün malzemeler alınır ve iyice yoğrulur. Yoğurma işleminde kıyma sakız gibi bir kıvam alana kadar 7-8 dakika boyunca yoğrulur.
  • Tezgaha yağlı kağıt serilir ve pürüzsüz bir kıvam alan köfte harcı yağlı kağıt üzerine alınır ve el hafif ıslatılarak kıymaya rulo şekli verilir.
  • Daha sonra yağlı kağıt ile birlikte tekrar rulo yapılıp buzdolabında yarım saat bu şekilde dinlendirilir. Dinlenen rulo fırın tepsisine alınıp  önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Yarım saat sonra fırından alınıp kağıt açılarak ılımaya bırakılır. Köfte ılırken sosu hazırlanır. Bunun için bir tavada tereyağ eritilir ve salça eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Üzerine sıcak su eklenerek tuzu atılıp bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alınır. Ilıyan köfte bir ya da iki parmak kalınlığında dilimlenip borcama alınır.
  • Üzerlerine sos dökülüp köfteyi sardığımız yağlı kağıt ıslatılarak üzerine örtülür. Bu şekilde tekrar fırına verilip 25 dakika daha pişirip fırından alınır.
  • Patates püresi hazırlamak için patatesler kabuğu soyularak doğranır. Üzerlerini geçecek kadar  sıcak su ile yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan patatesler süzülüp üzerine tereyağı ve süt eklenerek iyice ezilir. Daha sonra tuzu ve karabiberi atılıp karıştırılır. Rosto köfte ile birlikte servis edilir. Afiyet olsun.

Tarçın Aromalı Mısır Unlu İrmik Helvası (Bağımlısı Olacaksınız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 2 çay bardağı kaynar sıcak su
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı rondodan çekilmiş ceviz yada fındık hiçbiri yoksa yarım çay bardağı hindistan cevizi ekleyebilirsiniz
  • Yarım çay kaşığı toz tarçın
  • 1 fiske tu

    Yapılışı

  • Öncelikle bir tavaya yağları koyup eritelim. Yağları hafif kızdırıp irmikle mısır ununu ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Bir yandan şerbeti için başka bir kaba kaynar suyu ve toz şekeri koyup karıştırarak eritelim. Kavrulan irmik karışımının rengi hafif kahverengi olana kadar kavurup karıştıralım.
  • Rengi koyulaşan irmikli un karışımına kenarda hazır ettiğimiz şerbeti yavaş yavaş dökelim arada sık sık karıştıralım ki topak olmasın tarçın ve bir fiske tuzu ekleyelim.
  • Şerbetini çeken helvanın iyice macun haline geldiğinde 1 çay bardağı ceviz yada fındık yada hicbiri yoksa yarım çay bardağı hindistan cevizi ve koyup son bir kez karıştırıp ocaktan indirelim.
  • İlk sıcaklığı çıkan ılık helvayı kaşıkla şekil verip yada silikon kalıba koyup ters çevirerek şekil verebilirsiniz.
  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyip afiyetle sağlıkla tüketebilirsiniz. Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun. Bir sonraki tarifte görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın🤗🤗🤗.

Evdeki Malzemelerle Kolayca Hazırlayabileceğiniz Tatlı Ekmek (Buchteln) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 100 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin
  • 2 adet yumurta
  • 5,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kuru (İnstant) maya
  • 5,5 su bardağı un
  • 1 tutam tuz

Üzeri İçin

  • 15 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri

İçi İçin

  • İstediğiniz reçel çeşidi
  • Sürülebilir çikolata

    Yapılışı

  • Hamurumuz için olan tüm malzemeyi kabımızın içerisine alalım ve karıştıralım. Unumuzu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ama ele çok yapışmayacak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Ben hamuru bezelere bölüp o şekil mayalandırın. Dilerseniz siz bezeden öncede mayalandırabilirsiniz.
  • Hamuru 16 bezeye bölelim ve bezelerin altını hafif unlu şekilde üstünü streçle ve bezle örtelim. 1 saat mayalandıralım.
  • Mayalanan bezelerimizin bir tanesini alalım, diğerleri üstü örtülü beklesin. Elimizle hafif bastırarak açalım ve içerisine sürülebilir.
  • Çikolatamızdan bir tatlı kaşığı koyalım ve kenarlarından toplayarak kapatalım. Yuvarladığımız bezenin alt kısmını hafif unlayın.
  • Aynı işlemi reçel içinde yapalım. Reçel ve sürülebilir çikolatanızı bir kaç saat öncesinden buzdolabına koyarsanız daha katı kıvamlı olur ve beze içine koymanız daha kolay olur.
  • Reçeli fazla koymayın. Taşma yapabilir. Kıvamı ne kadar koyu olursa o kadar iyi olur. Tepsiye dizdiğimiz bezelerimizin üstünü örtelim ve yarım saat mayalanması için bekletelim.
  • Üzerine eritilmiş tereyağı ve pudra şekerini karıştırıp, sürelim. 180 derece fırında ortalama 25 dakika kontrollü pişirin.
  • Ilındıktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytin Yağlı Karışık Dolma Tarifi

 

Zeytin Yağlı Karışık Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 miktar üzüm yaprağı
  • 3 orta boy kabak
  • 3 orta boy patlıcan
  • 4 orta boy kapya biber
  • Dolmaların üzeri için domates

İç Malzemesi İçin

  • 1 kase pirinç
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • Yarım çay bardağından fazla zeytin yağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

    Zeytin Yağlı Karışık Dolma Tarifi Yapılışı

  • Pirinç ve bulguru yıkayıp süzdükten sonra derin bir kabın içine koyalım.
  • Kuru soğanı, sarımsağı, maydanozu ince ince doğrayıp bulgurla pirincin üzerine ekleyelim.
  • Salçayı, yağı, baharatları ve tuzu da ilave edip karıştırıp kenara alalım.
  • Sebzeleri de yıkayıp uygun büyüklükte kesip içlerini oyalım.
  • Öncelikle üzüm yaprağını sarmaya başlayalım. Tencereye önce sardığımız sarmaları dizelim.
  • Daha sonra içlerini çıkardığımız dolmaları doldurup üzerlerine domates koyarak tencereye koyduğumuz sarmaların üzerine dizelim.
  • Ayrı yerde bir tatlı kaşığı salça, tuz, zeytinyağı ve sıcak suyla karıştırıp dolmaların üzerine ekleyip pişirmeye bırakalım.
  • Dolmamız pişerken kontrol edip suyu azalmışsa tekrar sıcak su ekleyerek pişirelim.
  • Süre sonunda yemeğimiz pişince yarım saat dinlendirip servis yapalım. Afiyet olsun.

Salçalı Krema Soslu Makarna Tarifi

 

Salçalı Krema Soslu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar (Mozzarella peyniri de kullanılabilir)

    Salçalı Krema Soslu Makarna Tarifi Yapılışı

  • Makarnamızı ilk önce haşlayalım.
  • Daha sonra sosu için küp küp doğranmış soğanı ve minik doğranmış sarımsakları sıvı yağda kavuralım.
  • Üzerine salça eklenip karıştıralım. Sonrasında krema eklenip karıştırılır.
  • Tuz ve karabiber ekleyip, sosumuza su ekleyip karıştırmaya devam edilir.
  • Son olarak karışıma peynir de ekleyelim. Peynir eriyince makarnayı sosa ekleyip karıştıralım. Afiyet olsun.

Kabarmalara Doymayan Cevizli Mahlepli Örgü Poğaça Tarifi

 

Kabarmalara Doymayan Cevizli Mahlepli Örgü Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket insant maya
  • 1 çorba kaşığı mahlep
  • 1 çay bardağı kırılmış ceviz
  • 2 yumurta akı içine
  • Sarısı dışına
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Alabildiğine un ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir

    Kabarmalara Doymayan Cevizli Mahlepli Örgü Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Genişçe bir kabın içine ılıttığımız süt ve suyun içine maya eklenir.
  • Şekeride ekleyip çırpalım yumurta akı sıvı yağ mahlep tuz alabildiğine un eklenir ve yoğurulur üstü streçle kapatılıp ılık ortamda 30 dakika mayalanması beklenir.
  • Mayalan hamuru bezeler halinde ayıralım 3 tane küçük beze alıp örgü şekli verilip tepsiye dizilir üstüne yumurta sarısı sürülür cevizler dökülür birazda toz şeker serpilir.
  • Önceden ısıtılmış alt üst ayarda 180 derecede 20dakika daha sonra turbo ayarda üstü kızara dek pişirilir afiyet olsun🌹

Kadayıflı Cevizli Revani Bu Revaniye Bayılacaksınız Tarifi

 

Kadayıflı Cevizli Revani Bu Revaniye Bayılacaksınız Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı kadayıf (Kavrulmuş)
  • 1 çay bardağı ceviz içi

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin

  • İri çekilmiş ceviz
  • Kavrulmuş kadayıf

    Kadayıflı Cevizli Revani Bu Revaniye Bayılacaksınız Tarifi Yapılışı

  • Nefis bir tatlı oldu bu revaniyi birde böyle deneyin çok seveceksiniz.
  • İlk önce şerbeti hazırlayalım. Şekeri ve suyu uygun bir tencereye alın bir taşım kaynayınca limon suyu ilave edin kısık ateşte 13 dakika pişirin. Ocaktan alın soğumaya bırakın.
  • Keki için yumurta ve şekeri iyice çırpın üzerine yoğurt ve sıvı yağ ekleyip çırpın. Unu, kabartma tozu ve vanilya eleyerek ekleyip çırpın. İrmiği ekleyip çırpın.
  • Son olarak kavrulmuş kadayıf ve iri çekilmiş ceviz ekleyip spatula ile karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen borcama döküp yayın.
  • 180 derece fırında 30 dakika kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya yakın soğuk şerbeti dökün. 1-2 saat dinlendirin servis yapın.
  • Not: Tatlı şerbeti tam çekiyor bol şerbetli olmuyor siz bol şerbetli severseniz şekeri ve suyu 1 bardak daha arttırabilirsiniz.

Zeytinyağlı Enginar Tarifi

 

Zeytinyağlı Enginar Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 kase garnitür (Ben 500 gram hazır garnitür kullandım)
  • 6 adet konserve enginar
  • Yarım çay bardağı sıcak su

Sosu İçin

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin

  • Dereotu

    Zeytinyağlı Enginar Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak yemeklik doğradığınız ya da tercihe bağlı robotta çektiğimiz soğanları, 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tencerede pembeleşinceye kadar kavuralım. Kapaklı bir tavanız varsa onunla da yapabilirsiniz.
  • Üzerine garnitürü ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak kavuralım.
  • Ayrı bir kaseye aldığımız zeytinyağı içerisine limon suyunu, tuz ve şekeri karıştırarak sosumuzu hazırlayalım.
  • Daha sonra enginarlarımızı yarım limon ile ovuyoruz kararmamaları için,.
  • Sonra çukur kısmı aşağıya bakacak şekilde tenceremize yerleştirelim ve üzerine sosumuz ile sıcak suyu gezdirelim.
  • Tenceremizin kapağını kapatalım, kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 25 dakika enginarlar pişene kadar haşlayalım. Sık sık kontrol ederek dağılmamasını sağlayın.
  • Enginarlarımız piştikten sonra garnitürlü harcımızı enginarların üzerine ekleyelim 5 dakika kısık ateşte kaynatıp ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına alalım. Dereotu ve isteğe bağlı limonla süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Patates Graten Tarifi

 

Patates Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 orta boy patates
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (Tepeleme)
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • 3-4 diş sarımsak

Arası Ve Üstü İçin

  • 1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri

Üzerine Serpmek İçin

  • Ben 3-4 dal taze kekik kullandım maydanozda olur

    Patates Graten Tarifi Yapılışı

  • Patatesleri soyar, halka halka veya yarım dilim şeklinde doğrar; geniş bir kaba alırız.
  • Üzerine erittiğimiz tereyağını, rendelediğimiz sarımsakları ve diğer malzemeleri ekler, karıştırırız.
  • Yağladığımız orta boy fırın kabına patatesin yarısını boşaltır, yayarız. Araya rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını serper, üstüne kalan patatesi yayar; ıslatıp buruşturduğumuz fırın kağıdını kapatır, 180 derecede 45-50 dakika pişiririz.
  • Çıkarıp çatal batırarak patateslerin pişip pişmediğini kontrol eder, pişmişse kalan kaşar peynirini serper; kızarana kadar tekrar fırına süreriz. Pişen yemeği ılıyınca servis ederiz. Afiyet olsun :).

Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Haşhaşlı Revani Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı haşhaş
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

Üzeri İçin

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt

    Haşhaşlı Revani Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır. Ardından süt ve sıvı yağı ilave edilir ve karıştırılır. Sonra irmik, un ve haşhaş eklenir.
  • Karıştırdıktan sonra kabartma tozu ve vanilya eklenerek iyice çırpılır ve yağlanmış tepsiye dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.
  • Şerbet için şeker ve su kaynatılır. 1-2 dakika kaynadıktan sonra altı kapatılır. Şerbetin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan kekin üzerine dökülür.
  • Son olarak üzerine kremşanti sürülür. Kremşanti için süt ve toz şanti iyice çırpılır ve buzdolabında 15-20 dakika beklettikten sonra kekin üzerine sürülür.
  • Biz antep fıstığı tozu üzerinde yaban mersini ile süsledik. Siz dilediğiniz gibi de süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun ♡.

Kıymalı (Kuzu Etli) Enginar Çanağı Dolması Tarifi

 

Kıymalı (Kuzu Etli) Enginar Çanağı Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet temizlenmiş çanak enginar
  • 1 adet limon
  • 250 gram kıyma yada minik kuşbaşı doğradığınız kuzu eti
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet domates yada 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Zeytinyağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • Az kimyon
  • 1 tutam dereotu

    Kıymalı (Kuzu Etli) Enginar Çanağı Dolması Tarifi Yapılışı

  • Yarım limon suyu sıkılmış 1 litre suya temizlenmiş enginarları kalan limon ile ovup atıyoruz. Yayvan kapaklı bir tavaya dibini örtecek kadar zeytinyağı koyup kıymamızı kavuruyoruz.
  • Soğanları, kapya biberi ve domatesi minik küp şeklinde doğrayıp soğan biber domatesi sırayla kavrulan kıymaya ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
  • Kıyma ve soğan piştiğinde ocağın altını kapatıp baharatlarını arzu ettiğiniz miktarda atıp karıştırıyoruz harcımızı tencerenin kenarına çekip enginarları tencerenin kenarına koyup kıymalı harcımızı ya da etli harcımızı enginar çanaklarının üzerine eşit şekilde pay ediyoruz.
  • Çanakların seviyesine kadar su koyup birkaç kaşık zeytinyağı kalan yarım limon suyu tuz ilave edip tencerenin ağzını kapatıyoruz kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz patates yumuşaklığında pişiriyoruz.
  • Çatal batırma deneyini uyguluyoruz çatal rahatça batıyorsa ocağın altını kapatıyoruz en az 10 dakika dinlendirdikten sonra dereotu ile süsleyerek servis ediyoruz afiyet olsun.
  • Not1: Enginarın kılçıksız olması önemlidir Bursa yada Urla enginarını tavsiye ederim.

    Not2: Etli yapacaksanız etinizi kızgın tavaya atın suyunu verip tekrar toplayıp çekene kadar pişirin pişmesini kontrol edin eğer pişmemişse kuzu eti ise çabuk pişer ama dana kullanırsanız su ilave edip kapağını kapatıp etlerin pişmesini sağlayın.