3 Ağustos 2021 Salı

Dağılmadan Tane Tane Kayısı Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1, 5 kg kayısı
  • ️7, 5 su bardağı şeker
  • ️1, 5 su bardağı su
  • ️1 tatlı kaşığı limon suyu
  • ️1 yemek kaşığı karbonat

    Yapılışı

  • İlk olarak geniş bir kaba su dolduralım bir yemek kaşığı karbonat ekleyip karıştıralım.
  • Kayısı çekirdeklerini çıkaralım.
  • Karbonatlı suya koyalım ve 4 saat bekletelim.
  • 4 saat beklettikten sonra kayısıları iyice yıkayıp karbonattan arındıralım.
  • Genişçe bir tencereye şeker ve suyu ekleyip ocağa alalım.
  • Kaynamaya başlayınca kayısıları ekleyelim. Kaynamaya başlayınca köpürecektir köpükleri almayalım ilk köpük şekerin köpüğüdür.
  • Kaynamaya başlayınca 1-2 dk kaynatalım altını kapatalım ve 6 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen reçelimizi ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısalım. Kısık ateşte köpüğünü alarak kaynatalım. Kaynarken kesinlikle karıştırmayalım.
  • Pişmeye yakın bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyelim.
  • Piştiğini anlamak için tırnağınıza bir damla damlayın ters çevirin akmıyorsa olmuş demektir.Benim reçelim 40-45 dk sürede oldu miktarına göre ayarlarsınız.
  • Pişen reçeli 5 dk ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kavonozlara dolduralım ve sıkıca kapatalım.Afiyet olsun.

Fırında Kremalı Sütlaç Tarifi

 

Fırında Kremalı Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre+1 su bardağı süt
  • 1 krema (200 ml)
  • 1 çay bardağı pirinç

Pirinci haşlamak için

  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 3-4 yemek kaşığı nişasta (tepeleme olmasın)
  • 1 vanilya

Nişastayı açmak için

  • Yarım kahve fincanı su

    Fırında Kremalı Sütlaç Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak pirinci haşlayarak başlıyoruz,.
  • Ardından sütü ve şekeri ilave edip sütün kaynamasını bekliyoruz.
  • Kaynayan süte kremayı ilave ediyoruz.
  • Nişastayı yumurta sarısını ve suyu bir kaba alıp karıştırıyoruz.
  • Kaynayan süt’ten karışıma 1-2 kepçe katıp ılık olmasını sağlıyoruz.
  • Bu karışımı tencereye yavaş yavaş ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz ki yumurta pişmesin.
  • Biraz daha fokurdayıp kıvam aldıktan sonra vanilyayı ilave edip karıştıra karıştıra güveç kaplarına alıyoruz, oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendiriyoruz ki üstü kaymak bağlasın daha sonra su kattığımız fırın tepsisine güveç kaplarımızı alıyoruz,.
  • Sadece üst ayarını açtığımız 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz,.
  • Pişen sütlaçları fırından alıp soğuyunca istediğiniz şekilde (fındık fıstık ceviz tarçın) süsleyip servis edebilirsiniz.

Pastane Poğaçası Tarifi

 

Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket margarin (Oda ısısında)
  • 1 paket maya
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • 2 çorba kaşığı şeker (şekerli tadı sevenler şekeri arttırabilirsiniz)
  • 5 bardak un (kalitesine göre artıp azaltabilir)

İçi için;

  • Peynir

    Pastane Poğaçası Tarifi Yapılışı

  • Bir kaba şeker süt ve mayayı katıp biraz karıştıralım. 5 dk bekletelim.
  • Üzerine un hariç diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştıralım.
  • En son unu kontrolü ekleyelim hamur hazır olunca 20-30 dk mayaya bırakalım.
  • Mayalandıktan sonra eşit bezelere bölüp içine peynir ekleyip yağlı kağıtlı tepsiye dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dk pişirelim (fırına göre değişebilir dikkatli olalım) Afiyetler olsun ❤️.

Puf Poğaça Tarifi

 

Puf Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta akı sarısı üzerine
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım yemek kaşığından az fazla tuz
  • Yarım paketten biraz fazla instant maya
  • Yarım çay bardağı susam ve çörek otu karışımı
  • İçi için telli kaşar peyniri (dilerseniz ayıklanmış zeytin de katabilirsiniz)

    Puf Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Un haricinde tüm malzemeleri bir kapta birleştirip karıştıralım.
  • Ardından unu yavaşça ekleyip elimize yapışmayan bir hamur elde edelim ve iyice sarıp minimum bir saat mayalanması için dinlendirelim.
  • Mayalanan hamuru ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp elimizle açıp içine telli kaşar ve ya arzu ettiğiniz farklı bir iç harç ekleyip yuvarlayıp tepsiye diziyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısını sürüp azıcık susam ve çörek otu karışımını döküyoruz.
  • 10-15 dk o şekilde dinlendirip 180 derecede ısıttığımız fırına sürüyoruz.Yaklaşık 30-35 dk (fırından fırına değişebilir) üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

Ceviz Kurabiye Tarifi

 

Ceviz Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 3 yemek kaşığı kakao (Hamurun yarısı için)

İçerisine

  • Sürülebilir çikolata

    Ceviz Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Derin bir kase içerisine kakao hariç tüm malzemeyi karıştırıp ele yapışmayan bir hamur haline getiriyoruz.
  • Hazırladığımız hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Ve bir parçasına 3 yemek kaşığı kakao ekleyip yoğuruyoruz.
  • Daha sonra hazırlamış olduğumuz hamurlardan fındık büyüklüğünde parçalar yuvarlıyoruz.
  • Yağlamış olduğumuz #cevizkurabiyekalıbımızı ocağa alıyoruz ve minik hamurlarımızı her göze koyup kapatıyoruz.
  • Her iki tarafını da ocak üzerinde çevirerek pişiriyoruz. Hafif kızaran kurabiyelerimizi kalıptan çıkartıyoruz. Hamur bitene kadar aynı işlemi devam ettiriyoruz.
  • Ceviz kabuklarımız soğuduktan sonra her iki tarafını da çikolata koyup birleştiriyoruz. Kahve yanlarında, özel günlerde masalarınızda gerçeğine çok yakın tatlı atıştırmalıklarımız hazır😊 Afiyet olsun❤

Yağlı Kırmızı Biber Turşusu Tarifi

 

Yağlı Kırmızı Biber Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1kg.kapya biber
  • 1su bardağıüzüm sirkesi
  • 1/2su bardağızeytinyağı
  • 1/2yemek kaşığıkaya tuzu
  • 8-9dişsarımsak
  • 8-9dalmaydanoz

Yağlı Kırmızı Biber Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kapya biberleri güzelce yıkayıp sap kısımlarını kestikten sonra dikey bir şekilde ortadan ikiye kesin ve tohumlarını temizleyin.Biberleri yaklaşık iki parmak kalınlığında doğrayın.
    yagli-kirmizi-biber-tursusu1
  2. Bir tencereye sirkeyi, zeytinyağını ve kaya tuzunu ekleyip karıştırın ve kaynatın.Daha sonra doğradığınız biberleri de tencereye alıp yaklaşık 5 dakika haşlayın. Diriliğini kaybeden biberleri geniş bir tepsiye alıp soğumaya bırakın.
    yagli-kirmizi-biber-tursusu2
  3. Maydanoz ve sarımsakları doğrayın.
    yagli-kirmizi-biber-tursusu3
  4. Soğuyan biberlere, doğradığınız maydanozları , birkaç parçaya böldüğünüz sarımsakları ekleyip karıştırın.
    yagli-kirmizi-biber-tursusu4
  5. Bir kavanoza hazırladığınız biberleri doldurun ve üzerine tepsinin dibinde kalan yağ ve sirke karışımını boşaltın.
    yagli-kirmizi-biber-tursusu5
  6. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve 1 gece dışarıda beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. Yağlı biber turşunuz hazır! Afiyet olsun!
    yagli-kirmizi-biber-tursusu6

2 Ağustos 2021 Pazartesi

Tavuk Dünyası Kekiklim Tarifi

 

Tavuk Dünyası Kekiklim Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • 1 paket krema
  • Tavuk çeşnisi (Kendiniz baharatlardan hazırlayabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Makarnası İçin

  • 1 paket kalem makarna (İsteğe bağlı ben yüksük kullandım)
  • 1 çay kaşığı zencefil (Ben kullanmadım koru kullandım böylede güzel oldu)

    Tavuk Dünyası Kekiklim Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavuklarımızı küp küp doğrayıp tavuk çeşnisi kekik tuz yağ ve sarımsak ile iyice harmanladıktan sonra streç film çekip en az 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenen tavukları tavada suyunu salıp çekene kadar pişirin ardından.
  • Üzerine krema ekleyip 1 yemek kaşığı kekiği ekleyip krema suyunu çekene kadar pişiriyoruz ve tavuğumuz hazır.
  • Makarnamızı haşlarken suyuna köri katıyoruz sarı renk vermesi için süzdükten sonra tencereye krema.
  • Sonra makarnayı ekleyip güzelce harmanlıyoruz ve salata yaptıktan sonra tavuk dünyamız hazır. Afiyet olsun.

Sufle Tarifi

 

Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy yumurta
  • 50 gram şeker
  • 100 gram sütlü veya biter çikolata
  • 60 gram tereyağı
  • 40 gram un

    Sufle Tarifi Yapılışı

  • Tereyağı tavada eritin, ocaktan çekip çikolatayı içine atın ve karıştırın.
  • Yumurta ve şekeri karıştırın, krema haline gelene kadar.
  • Erimiş çikolatayı (Sıcak olmamasına önem verelim) bu karışıma yavaş yavaş ekleyip karıştıralım.
  • Unu eleyerek karıştıralım.
  • İki tane sufle kabini yağlayıp unlayalım ve karışımı dökelim. Pişerken biraz kabarıyor, ona göre pay bırakın.
  • Önceden ısıtılmış 190 derce alt üst ayarda 13 dakika pişirin (Fırından fırına değişiyor, 15 dakikada gereke bilir.
  • Fırından çıkar çıkmaz üstüne pudra şekeri döküp servis edin :) Afiyet olsun.

Pof Pof Kurabiye Tarifi

 

Pof Pof Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram nişasta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 yumurta
  • 250 gram margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 4 yemek kaşığı un

    Pof Pof Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Margarin, toz şeker ve yumurta iyice karıştırılır.
  • Nişasta yavaş yavaş eklenir iyice yoğurulur un karbonat eklenir eli tutmayan bir hamur oluşuncaya kadar yoğurulur.
  • Ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak tepsiye dizilir.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
  • Fazla kızarmamasına dikkat edilir. Soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serpilir.

Anne Keki Tarifi

 

Anne Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı un

    Anne Keki Tarifi Yapılışı

  • Karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri koyup mikserle iyice çırpalım.
  • Köpük köpük beyaz olunca sütü ve sıvı yağı ekleyip çırpalım.
  • Un ve kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpalım.
  • Harcı ikiye bölüp diğer yarısını kakao ekleyip çırpalım.
  • Yağlanmış fırın kabına iki harçtan kaşık kaşık koyalım.
  • Isınmış fırında 180 derece 30-35 dakika pişirin afiyet olsun.

Bolonez Soslu Makarna Tarifi

 

Bolonez Soslu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

Makarna İçin

  • Yarım paket makarna
  • Sıcak su
  • Tereyağı
  • Karabiber

Bolonez Sosu İçin

  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tane orta boy kabuğu soyulmuş domates
  • 250 gram kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik

Üzerine

  • Kaşar peynir ya da parmesan peynir

    Bolonez Soslu Makarna Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir tencereye su koyalım kaynayınca makarnaları koyup haşlanmasını sağlayalım.
  • Bir yandan sos için domates ve sarımsağı ince ince kıyalım.
  • Sos tavamıza zeytinyağını koyalım ocağın altını açalım sarımsağımızı ekleyip kavuralım sonrasında kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Ardından salça ilave edelim kavurmaya devam edelim sonra domatesi ve kekik hariç bütün baharatları ilave edelim karıştıralım.
  • İyice kavrulan sosumuza kekik de ilave edelim karıştıralım ocağın altını kapatalım.
  • Haşladığımız makarnayı süzelim tencerede tereyağını eritelim içine karabiber koyalım kavuralım sonra haşlanan makarnayı ilave edelim iyice karıştıralım.
  • Tabağa önce makarnayı koyalım sonra bolonez sos gezdirelim üzerinede kaşar peynir ilave edelim. Afiyet olsun….

Limon Jöleli Hafif Tatlı Tarifi

 

Limon Jöleli Hafif Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Limon Jölesi İçin

  • 1 limonun suyu ve rendelenmiş kabukları
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı nişasta
  • İsteğe bağlı sarı gıda boyası

Muhallebisi İçin

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Limon Jöleli Hafif Tatlı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kalıbımızı streç filmle sarıyoruz ki tatlımızı kalıptan kolayca çıkaralım.
  • Limon jölesi için limonun kabuklarını rendeliyoruz ve suyunu sıkıyoruz.
  • Bir tencereye limon suyu, limon kabuğu rendesi, su, şeker, nişasta ve gıda boyasını koyup karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Jölemiz biraz ılıyınca kalıbımıza döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu arada muhallebisi için bir tencereye süt, un, nişasta ve şekeri koyup kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz.
  • Kaynayan muhallebimize vanilya ve tereyağınıda koyup 2 dakika daha karıştırmaya devam ediyoruz ve sonra soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan muhallebiyi jölemizin üzerine yavaşça döküyoruz.
  • Tatlımız ılıyınca buzdolabında 3-4 saat soğuttuktan sonra tatlımızı düz bir tabağa ters çevirerek çıkarıyoruz. Tatlımız servise hazır afiyet olsun.

Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patates
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım adet marul
  • Pul biber
  • Nar ekşisi
  • Tuz

Sos İçin

  • 1 kase yoğurt
  • Tuz
  • Nane

    Patates Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patatesimizi suda haşlıyoruz.
  • Haşlanınca kabuğunu soyuyoruz.
  • Sonra bir kabın içine marul ve maydanoz doğruyoruz.
  • Patateslerimizi küçük kesip kabın içine ekliyoruz.
  • Karıştırıyoruz ve pul biber, nar ekşisi ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.
  • Sosu için bir kasenin içine yoğurt, nane ve tuz ekliyoruz karıştırıp salatanın üzerine ekliyoruz. Afiyet olsun👍