10 Eylül 2021 Cuma

Kuru Dolma İle Lezzeti Bütünleşmiş Yaprak Sarma Tarifi

 

Kuru Dolma İle Lezzeti Bütünleşmiş Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram salamura yaprak
  • 1 dizim kuru biber
  • 1 dizim kuru patlıcan

İç harcı için

  • 3 adet kuru soğan
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tane domates rendesi
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı miktarda 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ

    Kuru Dolma İle Lezzeti Bütünleşmiş Yaprak Sarma Tarifi Yapılışı

  • Salamura yapraklarının tuzunu suda bekleyerek çıkartıp ayıklayıp bir kenarda süzülmesini bekliyoruz.
  • Bir tencerede su kaynatıp kuru biber ve patlıcanları çok olmayacak şekilde haşlıyoruz ve tekrar yıkayıp onlarında süzülmesini bekliyoruz.
  • Bir karıştırma kabına kuru ince kıyılmış kuru soğanları yıkanmış pirinci sıvı yağı baharatları salçayı ve tuzunu atıp iyice karıştırıyoruz.
  • Yaprakları sarıp ardından da kuru dolmalarımızı doldurup tencereye önce yaprakların saplarını diziyoruz ve sardığımız yaprakları ardından da kuru dolmaları dizip üzerini geçmeye 1 parmak kalarak soğuk su koyuyoruz.
  • Yarım şu bardağı kadar ve 1 tatlı kaşığı tuz tekrar sıvı yağ gezdirip limon dilimlerini dizip üzerine bir tabak kapatıp pişirmeye bırakıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra 50 dakika çok kısık ateşte pişiriyoruz. Tencere soğumadan kapağını açmayın bu işlem yapraklarınızın kararmamasını önler. Yapacak olanlara afiyetler olsun, 😋😋.

Kumru Poğaça Tarifi

 

Kumru Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağı un

İçi için

  • Kaşar peyniri

Üzeri için

  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 1 çay bardağı su
  • 1,5 su bardağı susam

Hamuru açarken kullanmak için

  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ  

    Kumru Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Un hariç bütün malzemeleri uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurumuzu yarım saat dinlendirdikten sonra mandalina büyüklüğünde parçalar alıp elimizi tereyağa bandırıp elimizle hamuru açıyoruz.
  • Arasına kaşar peyniri koyup kenarlarını içe doğru katlayıp rulo şeklinde katlıyoruz su ve pekmezi bir kaseye alıp güzelce karıştırıyoruz.
  • Hazırlamış olduğumuz poğaçaları önce pekmezli su karışımına bandırıp sonra susama buluyoruz yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz 200 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Borcamda Patates Mantısı Tarifi

 

Borcamda Patates Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg patates (Miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz )

Sosu için

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Kara biber
  • Pul biber

Üzeri için

  • 500 gram yoğurt
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak

Üzerinin sosu için

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 3-4 dal ince kıyılmış dereotu

    Borcamda Patates Mantısı Tarifi Yapılışı

  • Patatesleri soyup ince bir şekilde dilimliyoruz geniş bir kaba alıyoruz.
  • Sosu için yoğurdu uygun bir kaba alıyoruz bütün malzemeleri ekleyip güzelce çırpıyoruz daha sonra dilimlemiş olduğumuz patatese ilave edip güzelce karıştırıyoruz borca alıp orantılı bir şekilde yayıyoruz.
  • 180 derece fırında patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz (Patatese çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz ).
  • Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağı çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip zeytinyağ ve toz biberi ocakta kızdırıp üzerine gezdiriyoruz dereotu serpip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Cevizli Rulo Tatlı Tarifi

 

Cevizli Rulo Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

İçi için

  • Bir kase iri çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Cevizli Rulo Tatlı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz uygun bir tencereye şeker su ve bir dilim limonu alıyoruz ocakta kaynadıktan sonra orta ateşte 7-8 dakika kaynatıp kenara alıyoruz.
  • Hamuru için un hariç bütün malzemeleri uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurumuzu 5 eşit parçaya ayırıyoruz tezgahı hafif unlayıp hamurumuzu merdane ile açıyoruz ceviz içi serpip rulo şeklinde katlıyoruz iki parmak genişliğinde kesiyoruz yağladığımız tepsimize yerleştiriyoruz.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz tatlımız ılıdıktan sonra ılık şerbeti tatlımızın üzerine gezdiriyoruz 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Kışlık Konserve Şakşuka Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 kg domates
  • 2 kg patlıcan
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg yeşil biber
  • 1 baş sarımsak
  • Yeteri kadar tuz

    Yapılışı

  • Domateslerin kabuklarını soyup ufak küpler halinde doğrayın. Patlıcanları pijama şeklinde soyup orta kalınlıkta çubuk şeklinde doğrayın.
  • Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkartıp önce ikiye sonra dörde bölün yeşil biberleri uzunlamasına orta büyüklükte ikiye üçe bölün.
  • Sarımsakları gelişi güzel ufak ufak doğrayın ezmeyin yada rende yapmayın. Öncelikle domatesleri büyük tencereye koyup yeteri kadar tuz atıp bir çay bardağı kadar su koyup kısık ateşte pişirin diğer taraftan biber ve patlıcanları kızartalım. Kızaracak ürünler bittiğinde domatesler erimiş olacaktır.
  • Daha sonra doğranmış sarımsakları ve kızarmış ürünleri tencereye koyup bir taşım kaynatıp çok fazla olmamak kaydıyla karıştıralım tuzunu kontrol edip ağız tadımıza uygunsa ocağı kapatın.
  • Daha sonra kavanozlama işlemine geçelim sıkıca kapattığımız kavanozları ters çevirip soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra güneş görmeyen serin yerde muhafaza edelim. Konserve kızartma hazırdır afiyet olsun.

Kapış Kapış Giden Tam Ölçülü Mayalı Akıtma Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

    Yapılışı

  • Uygun bir karıştırma kabı içerisine süt, su, toz şeker ve instant mayayı alarak tel çırpıcı ile karıştıralım.
  • Ardından yumurta, tuz ve unu ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
  • Hazırladığımız hamurumuzun üzerini streç ile kapatarak yarım saat kadar mayalanması için bekletelim.
  • Sürenin sonunda ocağa aldığımız tavamıza fırça ile sıvı yağ sürelim ve kızdıralım.
  • Boza kıvamına gelen hamurumuzdan 1 kepçe kadar alalım ve tavaya dökerek yayalım.
  • Üzeri göz göz olan akıtmamızın spatula yardımı ile altını kontrol edelim ve ters çevirerek bu yüzünü de pişirelim.
  • İki yüzü de güzelce kızaran akıtmamızı servis tabağına alalım. Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim. Ben bu ölçülerle 7-8 adet akıtma elde ettim.
  • Yumuşacık mayalı akıtmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Pesto Soslu Mantarlı Makarna Tarifi

 

Pesto Soslu Mantarlı Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket penne makarna
  • Sıcak su
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kavanoz dilimli mantar
  • 1 paket krema
  • Yarım kavanoz pesto sos
  • 1 çay kaşığı tuz

    Pesto Soslu Mantarlı Makarna Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kaynayan suyun içerisine makarnalarımızı alalım ve haşlanmaya bırakalım.
  • Makarnalarımız haşlanırken bizde sosumuzu hazırlayalım. Bunun için ocağa aldığımız tavanın içerisine sıvı yağımızı alalım.
  • Üzerine piyazlık doğradığımız soğanlarımızı ekleyerek kavuralım.
  • Dilimlenmiş konserve mantarı da ekleyelim ve pişirmeye devam edelim.
  • Ardından krema, pesto sos ve tuzu da ilave ederek birkaç dakika daha pişirelim.
  • Son olarak haşladığımız makarnalarımızı da ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Pesto soslu mantarlı makarnamız servise hazır. Afiyet olsun!

9 Eylül 2021 Perşembe

Kışlık Menemen Tarifi

 

Kışlık Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 kilo domates
  • 1 kilo sivri tatlı biber
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz

    Kışlık Menemen Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle biberleri yıkayıp minik minik doğrayalım. Derin bir tencerede yağ ile kavuralım.
  • Yıkanıp kabuğu soyulmuş domatesleri doğranıp ilave edelim, tuzunu atalım.
  • Yaklaşık 2 saat kadar tencerenin kapağı açık bir şekilde kaynatalım.
  • Sıcakken kavanozlara konulup kapakları sıkıca kapatalım (Kapakları kaynamış suda yaklaşık 5 dakika kadar kadar kaynatalım ve iyice kurulayalım)
  • Bir gün boyunca ters çevirili şekilde tutup daha sonra kullanmak üzere serin ve güneş almayan yerde saklayalım. Afiyet olsun :).

7+ Bebekler İçin Bol Vitamin Kaynağı Balık Suyu İle Sebzeli Çorba Tarifi

 

7+ Bebekler İçin Bol Vitamin Kaynağı Balık Suyu İle Sebzeli Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım adet kabak
  • Yarım adet havuç
  • 3-4 dal brokoli
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet küçük boy patates
  • 300 -400 ml balık suyu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    7+ Bebekler İçin Bol Vitamin Kaynağı Balık Suyu İle Sebzeli Çorba Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle sebzelerin tamamını buharda pişirelim.
  • Daha sonra balık suyuyla beraber bir tencere de kaynatalım.
  • Balık suyunun durumuna göre ilave su koyabilirsiniz isterseniz.
  • İdeal kaynama süresi tamamlandıktan sonra blender ile çektirip 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Not: Ben biraz soğuduktan sonra zeytinyağını ekliyorum. Afiyet olsun 😋.

Tavuklu Makarna Salatası Tarifi

 

Tavuklu Makarna Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket makarna (Arzu ettiğiniz çeşidi kullanın)
  • 1 adet tavuk göğsü (Tavuk budu ilede yapılabilir) )
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 2 adet havuç
  • 7-8 adet kornişon turşu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 6-7 kaşık mayonez
  • Tuz
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak

Üzeri için

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Tavuklu Makarna Salatası Tarifi Yapılışı

  • Tavuk tencereye koyulur. Üzerini geçecek kadar su eklenir pişirilir.
  • Pişen tavuk tencereden alınır soğumaya bırakılır ve soğuyunca didikleyip uygun bir karıştırma kabına alınır.
  • Makarna tencereye alınır üzerini geçecek kadar su eklenir.
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ve yeterince tuz ilave edilerek haşlanır.
  • Daha sonra suyu süzdürerek karıştırma kabına alınır.
  • Havuç minik doğranır suda haşlanır süzülür ilave edilir.
  • Bezelye, mısır küçük doğranmış kornişon turşu ilave edilir.
  • Yoğurt, mayonez, rendelenmiş sarımsak ve çok az tuz ilave edilir.
  • Salata ile bütün malzemeler ile güzelce harmanlanır servis tabağına alınır.
  • Üzerine isteğe göre biraz sıvı yağda kırmızı toz biber hafif kavurarak salatanın üzerine gezdirebilirsiniz.
  • Küçük bir not: Tavuk eti kullanmak istemezseniz yoğurt ve mayonez oranını bir kaç kaşık azaltarak tavuksuz halde salatanızı yapabilirsiniz.

Fırında Kremalı Patates Tarifi

 

Fırında Kremalı Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 paket krema
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Dilediğiniz tüm baharatlar (Sarımsak tozu da koydum ben ayrıca)
  • Susam

    Fırında Kremalı Patates Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patateslerin kabuğunu soymadan güzelce yıkayın.
  • Yıkadıktan sonra küp küp kesin ve kaynayan tuzlu suda 10 dakika haşlayın.
  • Ardından krema, zeytinyağı ve tüm baharatlarla birlikte bir kapta harmanlayın (Patatesleri biraz soğuttuktan sonra kremamızı ekleyin yoksa kesilir)
  • ardından bir fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 pişirin. Deneyenler olursa yorumlarını bekliyorum.

Hazırından Daha Güzel Ev Yapımı Tahin Helvası Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tuzsuz tereyağı ve ya margarin
  • 3,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 1,5 su bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı kakao

Su bardağı ölçüm 200ml 

Yapılışı

  1. Hazırlarından daha az maliyetle daha güzelini evinizde kolayca yapın 😊 Tarif için genişçe bir tencereyi ve ya tavayı ocağa alıp yağı içerisine ekleyelim.
  2. Yağ eridikten sonra unu azar azar ilave edip orta ateşte sürekli karıştırarak 15-20 dakika kadar kavuralım. Unun rengi değişmemeli sadece kokusu çıkmalı.
  3. Yeterince kavurduktan sonra pudra şekerinide azar azar ekleyip karıştırın. Son olarak tadını ekleyip 5 dakika kadar sürekli karıştırmaya devam edelim.
  4. Hazır olduktan sonra ocağı kapatıp helvamızın 2/3 nü ayıralım geriye kalanına ise kakao ekleyip helvaya yedirelim. Hazır olan helvasını steçle kaplanmış bir kaba ve ya kalıba gelişi güzel bir şekilde ilave edip oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim.
  5. Sonra ise buzdolabında dinlendirelim. 1 gece dinlendikten sonra çıkartıp servis edebilirsiniz. 3-4 haftaya kadar tazeliğini koruyacaktır 🤗.

Kemik Suyu Tarifi

 

Kemik Suyu Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 kg ilikli kemik
  • 1 demet maydanoz sapı
  • 3 baş iri soğan
  • 4 baş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 10 —15 adet tane kara biber
  • 4-5 adet defne yaprağı
  • 1 çay bardağı sirke

Kemik Suyu Tarifi Yapılışı

  1. İlikli kemiğimizi bir gece önceden üstünü kaplayacak şekilde suya koyalım.
  2. Sabah bir kaç kez yıkadığımız kemiği tencereye alıp kaynamaya bırakalım. Bir kaç taşım kaynayınca üzerinde oluşan köpüğü alalım.
  3. Sonra içine diğer malzemelerini katıp ocağı en kısık seviyeye alalım. Kapağını kapatalım. Ben 8 —10 saat arası kaynattım. İlikler tamamen boşalınca kemikleri tencereden alalım.
  4. Kemik suyunu blender dan geçirelim. Sonra süzgeçten süzüp karton bardaklara koyarak dondurucuda donduralım. Pilavlara, çorbalara rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ben makarna haşlarken makarna suyuna da katıyorum. Afiyet şifa olsun 🌹.