Sodalı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı
- 1 şişe maden suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya
- 6 su bardağı un
İç Harcı İçin;
- Peynirli Maydanoz
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Çörek otu
- Susam
Sodalı Poğaça Tarifi Yapılışı
- Hamuru için uygun bir yoğurma kabına süt, sıvı yağ, yumurta akı ve maden suyunu ekleyerek tel çırpıcı ile karıştıralım.
- Ardından üzerine tuz, şeker ve instant mayayı da ilave ederek karıştıralım.
- Unu da yavaş yavaş ekleyelim. Unu eklerken 5. bardaktan sonrasında kontrollü olmanızı tavsiye ederim.
- Yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
- Hazır olan hamurumuzun üzerini streçleyelim ve temiz bir örtü örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Hamurumuz yaklaşık iki katına kadar çıktıktan sonra üzerini açalım ve bir kaç kez yoğurarak havasını alalım.
- Sonrasında hamuru tezgaha alalım ve toparlayarak ortadan iki keselim.
- Her iki parçayı da 10’ar parçaya ayıralım. Toplamda 20 adet parça elde etmiş olacağız.
- Hamur parçalarını elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Bezelerimizden bir tanesini alalım ve elimizle genişletelim.
- Üzerine peynirli maydanozlu iç harcından yerleştirerek uçlarını ortada birleştirelim ve elimizle yuvarlayalım. Tüm bezelerimizi aynı şekilde hazırlayalım.
- Şekillendirdiğimiz poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
- Üzerine çörek otu veya susam serpelim ve 15-20 dakika kadar daha mayalanması için beklettikten sonra önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim.
- Sürenin sonunda poğaçalarımızı fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun!