14 Eylül 2021 Salı

Antep Usulü Yağlı Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 limon
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • Yarım yemek kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı isot
  • 3 dal taze soğan
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 su bardağı zeytinyağı

    Yapılışı

  • Köftemizin yoğuracağımız tepsiye köftelik bulgur, kabuğunu soyarak küp küp doğradığımız domates, rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, domates salçası, biber salçası, küçük küçük doğradığımız limonu alalım.
  • Üzerine tuz, karabiber, pul biber ve isotu ekleyerek 15 dakika kadar elimizle yoğuralım. Köftemizi yoğururken kuruyacaktır. Kuruduğu zaman çok az su ilave ederek yoğurmaya devam edelim.
  • Sürenin sonunda içerisindeki limon kabuklarını çıkartalım ve ince ince doğradığımız soğanı, maydanozu ve ocakta ısıttığımız zeytinyağını ekleyelim.
  • Harcımızı tekrar yağı köfteye yedirecek şekilde 5 dakika kadar yoğuralım.
  • Hazır olan harcımızdan yumurta büyüklüğünde parçalar alalım ve elimizle sıkarak şekil verelim. Harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Şekil verdiğimiz yağlı köftelerimiz servise hazır. Yanında ayranla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Elmalı Turta Tarifi

 

Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında margarin ve ya tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartmatozu
  • 3 su bardağı un

İç harcı için

  • 5-6 adet elma
  • 3 yemek kaşığı tepeleme tozşeker
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi, yarım su bardağı fındık ve badem
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın

    Elmalı Turta Tarifi Yapılışı

  • İlk önce hamurumuzu hazırlıyalım. Malzemeleri sırayla yoğurma kabımıza alalım.
  • Unu ekledikten sonra hamurumuz toparlanana kadar yoğurmaya devam edelim ve üzerini bir streç folyo ile kapatıp buzdolabına kaldıralım.
  • O dolaptan dinlenirken iç harcımızı hazırlıyalım.
  • Elmaları soyup küpküp doğruyalım ve tavamıza alalım üzerine tozşekeri ekleyip bir parça margarın soteliyelim.
  • Suyunu çektikden sonra kuru üzümleri ve tarçını ekleyelim. Altını kapattıkdan sonra arzu ya göre ceviz içi, fındık, badem ekleyebilirsiniz.
    Hamurumuzun dört te birini ayıralım ve buzluğa atalım.
  • Margarin/tereyağ ile yağlanmış borcam ve ya kelepçeli kalıbımıza hamurun büyük kısmını açıp yerleştirelim.
  • Elimiz ile bastırarak inceltip kenarlarını düzeltelim. İç harcını ekleyelim. Buzluktaki hamuru üzerine rendeleyelim.
  • 180 derece de iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Turtamız soğuduktan sonra üzerine pudraşekeri gezdirelim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun♡.

13 Eylül 2021 Pazartesi

Soğan Salatası Tarifi

Soğan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz

    Soğan Salatası Tarifi Yapılışı

  • Soğanları soyalım. 4 parçaya bölelim. Tavaya yağı alalım üzerine soğanları ilave edip kapağı kapalı olarak kısık ateşte ara ara karıştırarak kavuşalım.
  • Soğanlar piştikten birbirinden ayrılacaktır. Soğanlar yumuşadıktan baharatları ekleyelim karıştırıp altını kapatalım.
  • Biraz soğumasını bekleyelim. Maydanozu ve biraz limon sıkıp servis tabağına alalım.
  • Baharatları damak tadında göre arttırıp azaltabilirsiniz.

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi


 

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 kase nohut (Ben buzluktan kullandım)
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı

    Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Soğanları bir tavada hafif karemelize olana dek kavuralım bir miktarda su ilave edelim yanmaması için.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımında tel şehriyeyi kavuralım.
  • Renk alınca bulguru ilave edip 5 dakika kadar daha kavuralım üzerine nohut ve soğanı ilave edelim.
  • Suyunu ve baharatını ilave edip tencerenin altını kapatalım ve kısık ateşte pişmeye bırakalım. Afiyet olsun.

Fırında Sebzeli (Etsiz) Türlü Yemeği ( Çok Pratik) Tarifi

 

Fırında Sebzeli (Etsiz) Türlü Yemeği ( Çok Pratik) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patates
  • 3 patlıcan
  • 3 kabak
  • 2 su bardağı domates konservesi
  • 2 orta boy soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Salçayı açmak için 1 buçuk su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ(üzerinde gezdirmek için)

Baharatlar;

  • 1 çay kaşığı zerdeçal (kullanmayadabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tozbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Damak tadınıza göre tuz(ben 2 çay kaşığı kullandım)

    Fırında Sebzeli (Etsiz) Türlü Yemeği ( Çok Pratik) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce patates kabak ve patlıcanı yıkayıp küp küp doğruyoruz. Tepsiye koyuyoruz.
  • Uygun bir tencereye Soğanları doğrayıp sıvı yağda kavuruyoruz, pembeleşince konserve domatesimizi koyup yüksek ateşte fokurdatıyoruz.
  • Sosun altını kapatmadan içine tuzun yarısını, sarımsakları ve karabiber atın.
  • Diğer baharatları tepsiye koyduğumuz sebzelerin üzerine koyup iyice elimizle harmanlayalım. Sosuda üzerine döküp iyice karıştıralım.
  • Salça ve suyu karıştırıp sebzeleri yaydığımız tepsinin içine kaşık kaşık dağıtalım. Sıvı yağı üzerinde gezdirelim.
  • Son dokunuşumuzda fırını 200 dereceye ayarlayıp 40 dk pişirmek olsun ama orta rafa koyalım lütfen alt üst aynı pişsin.Kendi fırınınızın ayarını siz tahmin edebilirsiniz bende bu şekilde pişti ve sonuç mükemmel 👍👍👍 Afiyet olsun herkese iyi akşamalar.

Enfes Lokanta Usulü Altın Mercimek Çorbası Tarifi

 


Enfes Lokanta Usulü Altın Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 8 su bardağı su
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Yapılışı

  • Mercimeklerimizi yıkayarak tarifimize başlayalım.
  • Süzdüğümüz mercimeklerimizi tenceremize alalım.
  • Üzerine soyup küçük küp olarak doğranmış soğan ve patatesleri ekleyelim.
  • Suyunu da ilave edip kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte mercimekler açılana kadar yaklaşık 15-20 dk pişirelim.
  • Pişen mercimeklerimizi blendırla ezelim.
  • Başka bir tencerede tereyağımızı eritip ezilen mercimeklerimizi ekleyelim.
  • Üzerine tuz ve zerdeçalı ilave edip çırpıcıyla karıştıralım.
  • 2 dk kaynatıp ocağın altını kapatalım.
  • Sosu için tavaya tereyağını alıp eritelim.
  • Önce naneyi ekleyip1-2 tur çevirelim.
  • Toz biberi de ekleyip 1-2 tur daha çevirelim.
  • Çorbamızdan servis kasemize alıp üzerine sosumuzdan ilave edelim. Afiyet olsun🥰❤️.


Yoğurtlu Bulgur Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Bulgur Salatası Tarifi İçin Malzemeler

Salata için:

  • 2,5su bardağıyoğurt
  • 2yemek kaşığımayonez
  • 1/2çay kaşığıkarabiber
  • 1tatlı kaşığıtuz
  • 2su bardağıbaşbaşı bulgur(pilavlık bulgur)
  • 3-4adetkornişon turşu
  • 1tutammaydanoz
  • 1tutamdereotu
  • 1kasemısır

Sos için:

  • 2yemek kaşığısıvı yağ
  • çay kaşığıkırmızı toz biber

    Yoğurtlu Bulgur Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Öncelikle başbaşı bulgurumuzu bir tencereye alalım. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyalım.
    2. Bulgurlar yumuşayana kadar haşlayalım. Ardından bir kapta yoğurt, mayonez, karabiber ve tuzu karıştıralım.
    3. Derin bir kabın içine haşlanan bulgurumuzu, minik doğradığımız turşu, maydanoz, dereotu ve mısırımızı, yoğurt karışımımızı döküp güzelce karıştıralım.
    4. Son olarak yağda ısıttığımız toz biberimizi dökelim. Ve salatamız hazır. Afiyet olsun.

Kupta Tiramisu Tarifi

 

Kupta Tiramisu Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebi için:

  • 5su bardağısüt
  • 3yemek kaşığıun(çok tepeleme olmasın)
  • 6-7yemek kaşığıtoz şeker
  • 1adetyumurta sarısı
  • 1paketvanilya

Sonradan:

  • 2tepeleme yemek kaşığılabne
  • 1paketkrem şanti

Arası için:

  • 1paketkedidili bisküvi
  • 1çay bardağısüt
  • 1silme yemek kaşığıgranül kahve

Üzeri için:

  • 1yemek kaşığıkakao

Kupta Tiramisu Tarifinin Püf Noktası

Bu tatlıyı 1 gece önceden yapmanızı tavsiye ederim, kıvamı tam oturuyor.

Kupta Tiramisu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Muhallebi malzemelerinin hepsi tencereye alınıp tamamen karışana kadar çırpılır.
  2. Çırpıldıktan sonra ocağa alınıp fokurdayana kadar karıştırılır.
  3. Kıvam alınca altı kapatılıp labne ve şantisi eklenip iyice çırpılır.
  4. Kuplara biraz krema, üstüne sütlü kahveye batırılmış kedi dili, en son yine krema şeklinde doldurulur.
  5. Tatlımız soğuduktan sonra üzerilerine Kakao serpilir ve servise hazır. Afiyet olsun.

Böğürtlenli Mini Cheesecake Tarifi

 

Böğürtlenli Mini Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için:

  • 1pakettam buğdaylı bisküvi
  • 2yemek kaşığıeritilmiş tereyağı
  • 1/2su bardağıfındık(çekilmiş)

Peynir karışımı için:

  • 300gramlabne
  • 2adetyumurta
  • 1kutusıvı krema
  • 1su bardağıtoz şeker
  • 2yemek kaşığınişasta
  • 1yemek kaşığıun
  • 1paketvanilin
  • 1tatlı kaşığılimon kabuğu rendesi
  • 2yemek kaşığıböğürtlen

Böğürtlenli sosu için:

  • 1su bardağıböğürtlen
  • 1su bardağısu(+1 çay bardağu su, nişastayı açmak için)
  • 1çay bardağıtoz şeker
  • 1,5yemek kaşığınişasta
  • 1çay bardağısu
  • 1çay kaşığıtereyağ    

    Böğürtlenli Mini Cheesecake Tarifinin Püf Noktası

    Cupcake kalıplarınız sert ise muffin tepsisine gerek kalmadan pişirebilirsiniz. Cheesecakeleri 1 gün öncesinden hazırlayıp sosunu servis yapacağınız gün ekleyebilirsiniz.

    Böğürtlenli Mini Cheesecake Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. İlk olarak tabanı hazırlayalım. Bisküviler mutfak robotundan çekilir. Sonra fındıklar eklenip 1-2 kez tekrar çekilir.
    2. Fındıkları toz hale getirmiyorum. Eritilmiş tereyağı aktarılır ve karıştırılır. Cupcake kağıtları 12'li muffin tepsisine yerleştirilir.
    3. Bisküvi tozu cupcake kalıplarına paylaştırılır. Bardak yardımıyla bastırılır ve buzdolabında dinlendirilir.
    4. Peynirli karışım için, böğürtlen hariç bütün malzemeler pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır. Mikser kullanmaya gerek kalmıyor.
    5. Karışım eşit bir şekilde bisküvi tabanlarının üzerine aktarılır. Böğürtlenlere biraz şeker serpiştirilip nazikçe karıştırılır.
    6. Üçer dörder kalıplara yerleştirilip hafifçe bastırılır. Isıya dayanıklı su dolu bir kap fırına yerleştirilir.
    7. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede alt üst ayarda 20-25 dakika pişirilir. Üzerleri beyaz kalacak. Fazla sertleşmeyecek. Dinlendiğinde çok güzel bir kıvama sahip oluyor. İlk sıcağı geçince buzdolabında dinlendirilir.
    8. Böğürtlenli sos için, tereyağ hariç tüm malzemeler uygun bir tencereye alınır. Sürekli karıştırarak pişirilir.
    9. Yumuşayan böğürtlenleri kaşıkla ezebilirsiniz. Fokurdayınca altı kısılır ve 1-2 dakika daha pişirilir.
    10. Ocaktan alınır ve tereyağı eklenir. Daha parlak olacaktır. Soğumaya bırakılır. Ara ara karıştırılır.
    11. Soğuyan cheesecakeler sosuyla birlikte dilediğiniz şekilde servis yapılır. Afiyet olsun.
  •  

Sivas Köftesi Tarifi

 

Sivas Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500gramkıyma(kuzu-dana karışık)
  • 1tatlı kaşığıtuz

Sivas Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kıymayı tuzla 3-4 dakika boyunca güzelce yoğurun.
    sivas-koftesi1
  2. Kıymadan avuç içiniz kadar parçalar koparın ve avuçlarınız arasında iyice yassılaştırın.Üzerini kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin.
    sivas-koftesi2
  3. Köfteleri tost makinesinde kapağı açık olarak ya da döküm tavada pişirin. (Domates ve biber ile birlite kabartmak köftelere hoş bir aroma verecektir.)
    sivas-koftesi3
  4. Köftelerinizi pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
    sivas-koftesi4

Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi

 

Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7dilimkarpuz kabuğu
  • 2,5su bardağıtoz şeker
  • 3,5su bardağısu
  • 2-3damlalimon suyu
  • 4-5adetkaranfil
  • 1paketkabartma tozu
  • 1litresu
  • 1avuçnar çiçeği

Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Karpuzun kabuklarını iyice yıkayıp temizleyin. Pembe yerlerini çıkarın.
    karpuz-receli1
  2. Karpuz kabuğunun dışındaki sert kısımları soyacak yardımıyla soyun.
    karpuz-receli2
  3. Karpuz dilimlerinin kabuklarını kesip, küçük parçalar şeklinde doğrayın.
    karpuz-receli3
  4. Karpuz kabuklarının üzerine bir bardak su ile karıştırdığınız kabartma tozunu ekleyin. Kabukların üzerini streç film ile kaplayıp bir gece buzdolabında bekletin.
    karpuz-receli4
  5. Karpuz kabuklarının suyunu bir süzgeçle süzün. Üzerine sıcak su döküp kaynatın ve sonra suyunu süzün.Bu işlemi iki kez tekrar edin. (Kabukları 2 kez kaynatıp süzün)
    karpuz-receli5
  6. Ardından tencereye şeker ve su ekleyip kaynatın.
    karpuz-receli6
  7. Şerbet koyulaşınca içine karpuz kabuklarını ekleyin. Reçel orta ateşte kaynarken içerisine renk vermesi için nar çiçeği ve aroma vermesi için karanfil ekleyin.
    karpuz-receli7
  8. Bu şekilde yaklaşık 45 dakika kaynadığında reçeliniz hazır olacaktır.
    karpuz-receli8
  9. Reçelin suyunun kıvamını kontrol etmenizi, gerekirse biraz daha kaynatmanızı tavsiye ederiz. Afiyet olsun!