22 Ekim 2021 Cuma

Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 bağ karalahana
  • 4 su bardağı pirinç
  • 5 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 paket kuş üzümü
  • 2 paket dolmalık fıstık veya 1/2 (yarım) su bardağı ceviz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 2 tatlı kaşığı tuz tuz
  • 1 -1,5 su bardağı su

    Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karalahanaları temizleyip(üzerinde bazen böcek olabiliyor), bol suda yıkanır.
  • Sap kısımlarını kestiğimiz kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk suya atıp şoklanır.
  • Soğanlar ince ince doğranıp zeytinyağında kavrulur.
  • Ardından pirinç eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
  • Domates salçası ve biber salçası eklenir.
  • İyice kavrulduğunda suyu(1-1,5su bardağı) ve tuzu ilave edilir.
  • Sonra kapağını kapatıp altını kısıp 2 dk. Daha bekletip tencerenin altı kapatılır.
  • Baharatları ilave edilir.
  • Son olarak da kuş üzümü ve tavada kavurduğumuz fıstık veya ceviz ilave edilir.
  • Yapraklar büyük ise, damarlı sert kısımları kesilip çıkartılır, küçük ise damarın fazlalığı bıçakla üsten kesilip alınır.
  • Damarlı kısmı içte olacak şekilde tezgaha yayılır.
  • Üzerine hazırladığınız dolma harcından bir tatlı kaşık kadar ilave edip karşılıklı uçlarını içe doğru kıvırıp, rulo şeklinde sarılır.
  • Tencereye dizildikten sonra üzerine tuz serpiştirilip 2,5-3 bardak sıcak su dökülür.
  • Yaprağın pişmesine göre sonradan yine su ilavesinde bulunulur.

Balkabağı Çanağında Etli Balkabağı Tarifi

 

Balkabağı Çanağında Etli Balkabağı Tarifi Balkabağı Çanağında Etli Balkabağı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet midi boy balkabağı
  • 500 gram kuzu sac kavurmalık et
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

    Balkabağı Çanağında Etli Balkabağı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yıkanmış balkabaklarımızın üstünü kapak şeklinde kesiyoruz.
  • Kestiğimiz kapak parçalarını atmıyoruz.
  • Kesilmiş balkabaklarının çekirdekli iç kısımlarını kaşık yardımı ile temizliyoruz.
  • Alt kısımlarını da tepside düz durabilmeleri için çok ince kesiyoruz.
  • Fırın tepsisine dizip, üzerlerine zeytinyağı gezdiriyoruz.
  • Sonra da tuz ve karabiber serpip, 200 derece fırında 40-45 dakika pişiriyoruz.
  • Fırınınızın durumuna göre kontrollü pişirip, balkabakların etli kısımlarına dokunup veya bir tatlı kaşığının tersi ile dokunarak yumuşaklığından piştiğini anlayabilirsiniz.
  • Balkabakları fırında pişerken iç harcımızı hazırlıyoruz.
  • Kapak şeklinde kesilen parçaları soyup küp küp doğruyoruz.
  • Tenceremizi ocağa koyup ısındıktan sonra sac kavurmalık etlerimizi tencereye atıyoruz.
  • Etlerimiz suyunu çektikten sonra, biraz zeytinyağı ekleyip, doğranmış soğan ve sarımsaklarımızı ekliyoruz.
  • Onlar da biraz kavrulduktan sonra salçamızı ekleyip biraz karıştırıyoruz.
  • En son doğranmış balkabaklarımızı ve üzerine 1,5 çay bardağı kadar ılık su da ekledikten sonra karıştırıp, tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
  • Balkabaklarının pişme süresi, orta ateşte yaklaşık 10 dakikadır.
  • Balkabaklarını eklemeden önce etinizi bu süreyi dikkate alarak pişirmenizde önem var. Yoksa balkabakları lapalaşabilir.
  • Fırında pişen balkabağı çanaklarını fırından çıkarıyoruz.
  • İçine ekleyeceğimiz etli balkabaklarımızı da piştikten sonra ilk sıcaklığının geçmesi ile bekletiyoruz.
  • Yemeğin ilk sıcaklığı geçtikten sonra balkabağı çanaklarımıza, etli balkabağı soteyi ekliyoruz.
  • Arzuya göre üzerine biraz zeytinyağı ve doğranmış maydanoz döküp, servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Sebzeli Şiş Köfte Tarifi

 

Sebzeli Şiş Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 tane yumurta
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı karbonat

Şişlere dizmek için

  • 2 adet biber
  • 2 adet domates
  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet patates

Sosu

  • 300 ml su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak

    Sebzeli Şiş Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanı robotta geçiriyoruz köfte için tüm malzemeleri koyup yoğuruyoruz.
  • Köftelerimizi ceviz büyüklüğünde dolgun yuvarlaklar yapıyoruz
  • Köfteleri aralarına koymak için domates, biber, patates, patlıcanı doğruyoruz. Sırayla hepsinden her şişe 3 er köfte gelecek şekilde şişe dizip borcama koyuyoruz.
  • En son sosunu da üzerine döküyoruz.
  • Fırın kağıdı üstüne kapatıp 45 dakika sonra kağıdı alıp üstünün kızarması için 15 dakika daha pişiriyoruz.
  • Patatesleri kontrol edin eğer pişmişse fırını kapatabilirsiniz size göre sertse bir 10 dakika daha pişirebilirsiniz.
    Afiyet olsun :)

Unlu Patatesli Çıtır Börek Tarifi

 

Unlu Patatesli Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patates
  • 1 kilo yufka
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz ve karabiber

Arası ve üzerine sürmek için;

  • 150 gram tereyağ
  • 125 ml sıvı yağ
  • 2-3 yemek kaşığı un

    Unlu Patatesli Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patateslerimizin kabuklarını soyup yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Haşlanan patateslerimizi bir ezici yardımıyla ezip üzerine sütümüzü ekleyip püre kıvamına getirip tuz ve karabiber ilave edip karıştıralım.
  • Yufkalarımızı 16 parçaya üçgen şeklinde bölelim.
  • Erittiğimiz tereyağımızın içine sıvı yağ ve unumuzu ekleyip 2-3 dakika kavuralım.
  • Daha sonra ilk yufkamızı tezgahımıza alıp üzerine hazırlamış olduğumuz unlu yağ karışımımızdan sürdükten sonra 2’ci yufkamızı da yağlanmış olan ilk yufkamızın üzerine serelim yani 2 katlı yufkadan yapılmış olucak böreğimiz.
  • 2’ci yufkamızı da yağlanmış olan ilk yufkamızın üzerine serdikten sonra patates harcımızdan koyup rulo şeklinde saralım.
  • Diğer yufkalarımıza da aynı işlemleri uyguladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsimize yerleştirip üzerlerine unlu yağ sosumuzdan sürüp susam yada çörek otu serpiyoruz.
  • İsteğe bağlı ve önceden ısıtılmış 190 derece fırınımızda böreklerimiz kızarana kadar pişiriyoruz. Herkese afiyet olsun.

Ağızda Dağılan Tahinli Fındıklı Kurabiye Tarifi

 

Ağızda Dağılan Tahinli Fındıklı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı yada margarin
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Üzeri için

  • Yarın kase tahin
  • 3 kaşık toz şeker
  • 3 kaşık fındık kırığı

    Ağızda Dağılan Tahinli Fındıklı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Malzemelerden yumurta ve tereyağ oda ısında olmalıdır. Un ve üzeri için kullanacağımız malzemeler hariç diğerlerini bir kaba alıp karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir şekilde hamura ilave edeceğiz. Hamurumuz ele yapışmayan yumuşak kıvam da olacak. 3 bardak un benim ölçüme yetti. Sizde kontrollü bir şekilde ilave edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp yuvarlak şekil vererek tepsiye dizelim.
  • Şeklimizi verebilmek için bir aparat yada benim gibi havaneli kullanalım. Kurabiyelerin üzerine bastırıp, ortasında küçük bir havuz oluşturalım.
  • Bu havuza sırası ile havuzun içi dolacak şekilde kaşık yardımı ile tahin dökelim.
  • Tahin döktükten sonra üzerine kaşık yardımı ile toz şeker serpelim.
  • En son olarak üzerine fındık parçaları tahinin üzerine gelecek gibi serperek kurabiyemizi hazırlamış olacağız.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20- 25 dakika kontrollü bir şekilde pişirilir. Afiyet olsun.

Puf Puf Açma Tarifi

 

Puf Puf Açma Tarifi İçin Malzemeler

Mayayı açmak için

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker

Hamuru için

  • 1.5 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su
  • 100 gram tereyağ veya margarin
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 2.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Un

İçi için

  • Peynir
  • Zeytin

Üzeri için

  • 2 yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

    Puf Puf Açma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak mayayı suda açıp kenara alalım.
  • Süt, su ve margarini bir cezveye alıp ılıtalım ve kabımıza alalım.
  • Üzerine yoğurt yumurta akı un tuz ve şekeri ekleyip çok az ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra yarım su bardağı sıvı yağ ile toparlayalım ve 30-45 dakika mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurdan 38-40 beze elde edelim.
  • Son olarak dilediğiniz sekli verip tepsiye aldıktan sonra 20 dakika tepsi mayası yapıp yumurta sarısı sürüp 190 derecede kontrollü pişirelim. Deneyenlere kolay gelsin afiyet olsun.

Krem Karamel Tarifi

 

Krem Karamel Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı silme un
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 paket vanilya

Karamel:

  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı su

    Krem Karamel Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt ,şeker,un ve yumurta pişirilir.
  • İçine vanilya eklenir.
  • Çırpılarak kaselere boşaltılır.
  • Üzerine şeker su karışımı tavada karamel yapılır.
  • Eşit şekilde kaselere gezdirilir.
  • En az 2 saat bekletilip buzdolabına konur ,servis yaparken ters.

Armut Tatlısı Tarifi

 

Armut Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet armut
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3-4 adet karanfil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4 su bardağı su

Yanında servis etmek için;

  • Kaymak

    Armut Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Armutlarımızı yıkayalım ve kabuklarını soyalım. Daha sonra limon sıktığımız su dolu bir kabın içerisinde limon kabukları ile birlikte bekletelim.
  • Sonrasında uygun bir tencerenin içerisine armutlarımızı yan olacak şekilde dizelim.
  • Üzerine toz şeker, karanfil ve çubuk tarçını yerleştirelim, suyunu ilave ederek orta ateşte pişmeye bırakalım.
  • 10 dakika sonra armutlarımızı çevirelim ve tencereyi kapatalım. Bu işlemi her 10 dakika da bir yapalım. Ara ara kaşık yardımı ile suyundan armutların üzerlerine gezdirelim.
  • Kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edelim. Yarım saatten sonra kontrollü bir şekilde armutlarımız yumuşayana kadar 50-60 dakika pişirelim.
  •  Yumuşayan ve pişen armutları, tarçını ve karanfilleri tencereden alalım, şerbetini 5 dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım.
  • Servis esnasında şerbetimizi armutların üzerine gezdirelim. Yanında kaymak ile servis edelim. Afiyet olsun.

Fırında Şiş Köfte Tarifi

 

Fırında Şiş Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:

  • 1/2 (yarım) kg az yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Pul biber
  • Toz kırmızıbiber
  • Karabiber

Şişe takmak için:

  • 1 orta boy patates
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1 adet yeşilbiber

Fırın kabına ayrıca:

  • 1 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 orta boy domates

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Kekik

    Fırında Şiş Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Rendelenmiş soğan ve sarımsakların üzerine köftenin tüm malzemeleri eklenir, iyice yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde yuvarlanır.
  • Patates ve biberler küp doğranır.
  • Şişlere köfte, patates ve biberlerden sırayla takılır. Fırın kabına yerleştirilir.
  • Fırın kabında kalan boşluklara doğranan soğan, sarımsak ve domateslerden dizilir.
  • Sos için salça, sıvı yağ, kekik ve tuz sıcak suyla karıştırılır, köftelerin üzerine gezdirilir.
  • Fırın kabının üzerine ıslatılıp buruşturulmuş fırın kağıdı kapatılır.
  • 180 derecede ısınmış fırında pişmeye bırakılır.
  • Pişmeye yakın üzerindeki kağıt kaldırılır, kızarana kadar pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.Afiyet olsun.

Sünger Gibi Yumuşacık Muzlu Pankek Tarifi

 

Sünger Gibi Yumuşacık Muzlu Pankek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet muz
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un

    Sünger Gibi Yumuşacık Muzlu Pankek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak güzelce çırpalım.
  • Ardından süt, kabartma tozu, vanilya, tuz ve unu ekleyerek mikserle güzelce karıştıralım.
  • Kabuklarını soyduğumuz olgun muzları da incecik doğrayarak hamurumuza ilave ederek karıştıralım.
  • Ocağa aldığımız tavaya pankek hamurumuzdan koyarak arkalı önlü pişirmeye başlayalım. Hamurumuz bitene  kadar bu işleme devam edelim.
  • Üzerleri göz göz olan pankeklerimizi çevirerek arka kısımlarını da pişirelim. Pişirme aşamasında ocağın çok yüksek ateşte olmamasına dikkat edelim.
  • Pişen pankeklerimizi bir tabağa alalım ve servis edelim. Ben bu ölçülerle 19 adet pankek elde ettim. Afiyet olsun!

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi

 

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy ayva
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı dondurulmuş vişne
  • Ayva çekirdekleri
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası

Ayvaların kararmasını önlemek için;

  • 1 kase su
  • Yarım limon suyu

Üzeri için;

  • 1 kutu sıvı krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

    Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ayvalarımızın kabuklarını soyalım.
  • Ardından ikiye bölelim ve orta kısımlarını temizleyelim. Bu aşamada ayva çekirdeklerini daha sonra kullanmak için bir kenara alalım.
  • Temizlediğimiz ayvaları kararmamaları için limonlu su içerisinde bekletelim.
  • Ocağa aldığımız uygun bir tencereye ayvalarımızı yerleştirelim. Daha sonra üzerine toz şeker, vişne, ayırdığımız ayva çekirdekleri, karanfil, çubuk tarçın ve suyu ilave edelim.
  • Tenceremizin kapağını kapatarak ayvalarımızı pişmeye bırakalım. Ara ara ayvalarımızı çevirmeyi unutmayalım.
  • Yumuşayıp pişen ayvalarımızı soğuması için bir tabağa alalım.
  • Tencerede kalan suyumuzu süzgeçten geçirerek tekrar tencereye alalım.
  • Bir kase içerisine nişastayı alalım. Üzerine su ekleyerek çırpalım ve nişastamızı çözdürelim.
  • Ardından çözdürdüğümüz nişastamızı tencereye alarak 1-2 dakika karıştırarak pişirelim.
  • Üzeri için ayrı bir kaseye pudra şekeri ve kremayı alarak mikser ile çırpalım.
  • Tamamen soğuyan ayvalarımızın ortasına hazırladığımız kremayı sıkma torbası yardımı ile sıkalım.
  • Üzerine hazırladığımız sostan gezdirelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!