Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 4-5 bağ karalahana
- 4 su bardağı pirinç
- 5 orta boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 paket kuş üzümü
- 2 paket dolmalık fıstık veya 1/2 (yarım) su bardağı ceviz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 2 tatlı kaşığı nane
- 2 tatlı kaşığı tuz tuz
- 1 -1,5 su bardağı su
Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle karalahanaları temizleyip(üzerinde bazen böcek olabiliyor), bol suda yıkanır.
- Sap kısımlarını kestiğimiz kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk suya atıp şoklanır.
- Soğanlar ince ince doğranıp zeytinyağında kavrulur.
- Ardından pirinç eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
- Domates salçası ve biber salçası eklenir.
- İyice kavrulduğunda suyu(1-1,5su bardağı) ve tuzu ilave edilir.
- Sonra kapağını kapatıp altını kısıp 2 dk. Daha bekletip tencerenin altı kapatılır.
- Baharatları ilave edilir.
- Son olarak da kuş üzümü ve tavada kavurduğumuz fıstık veya ceviz ilave edilir.
- Yapraklar büyük ise, damarlı sert kısımları kesilip çıkartılır, küçük ise damarın fazlalığı bıçakla üsten kesilip alınır.
- Damarlı kısmı içte olacak şekilde tezgaha yayılır.
- Üzerine hazırladığınız dolma harcından bir tatlı kaşık kadar ilave edip karşılıklı uçlarını içe doğru kıvırıp, rulo şeklinde sarılır.
- Tencereye dizildikten sonra üzerine tuz serpiştirilip 2,5-3 bardak sıcak su dökülür.
- Yaprağın pişmesine göre sonradan yine su ilavesinde bulunulur.